Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Valentine.gr  

Οκτώβριος 2004

Γνωρίζετε ότι η δεντρώδης παιώνια (Paeonia suffruticosa) έχει μπει στη διαδικασία να ανακηρυχθεί το εθνικό φυτό της Κίνας;

Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa

Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa

Μερικές φορές ένα λουλούδι μπορεί να κάτι περισσότερο από ένα όμορφο διακοσμητικό πράγμα. Μπορεί να είναι ένα σύμβολο πολιτισμού, μια μούσα, μια μονομανία. Η δεντρώδης παιώνια (Paeonia suffruticosa) είναι όλα τα παραπάνω. Γνωστή σαν "Μουνταν" στην Κίνα απ' όπου κατάγεται η δεντρώδης παιώνια καλλιεργείται και μνημονεύεται από Κινέζους βοτανολόγους, κηπουρούς, καλλιτέχνες, και την αριστοκρατία για περισσότερο από 1500 χρόνια. Οι πρώτες γραπτές αναφορές γι' αυτήν βρίσκονται σε αρχαίες κινέζικες συνταγές και περιγράφουν την φαρμακευτική αξία του φυτού.

Τι είναι η δεντρώδης παιώνια; Δεν είναι αυτό που δείχνει το όνομά της, δηλαδή δέντρο. Είναι ένας μεσαίου μεγέθους θάμνος με πυκνό φύλλωμα σε σχήμα φτέρης και με μεγάλα πανέμορφα και συχνά αρωματικά λουλούδια.. Οι καλλιεργούμενες δεντρώσεις παιώνιες είναι υβρίδια από ξυλώδεις άγριες παιώνιες που είναι ενδημικές των βουνών της κεντροδυτικής Κίνας.

Η ποώδης παιώνια στην κινέζικη γλώσσα λέγεται "σογιαο" (shaoyao- shoyao) που σημαίνει ιαματικό βότανο. Η ρίζα του "σογιαο" ήταν αυτό που ενδιέφερε κατ' αρχήν του Κινέζους.

Η δεντρώδης παιώνια μπήκε στη ζωή των Κινέζων μέσω της ποώδους παιώνιας, "σογιαο". Όπως και με την ποώδη παιώνια, η ρίζα της δεντρώδους παιώνιας ήταν το πιο σημαντικό τμήμα του φυτού για τους Κινέζους. Αρχικά το αποκαλούσαν δέντρο "σογιαο" και διάφορα άλλα ονόματα, στο τέλος "μουνταν" (mudan - moutan). "Μουνταν" σημαίνει "αρσενικό πυρωμένο (κατακόκκινο) άνθος γιατί η αναπαραγωγή του γίνεται κατά κύριο λόγο με διαίρεση της ρίζας, σε αντίθεση με το συνηθισμένο τρόπο, δηλαδή με σπόρους που προϋποθέτουν επικονίαση των αρσενικών και θηλυκών λουλουδιών. 

Οι πιο πρώιμες αναφορές για την δεντρώδη παιώνια βρέθηκαν το 1972 στον πρώτο τύμβο του αιώνα. Σ' ένα σημείωμα από μπαμπού (πριν εφευρεθεί το χαρτί, το 105 π.Χ. στην Κίνα ) γράφτηκε μια ιατρική συνταγή: χρησιμοποιώντας τη φλούδα από τη ρίζα δεντρώδους παιώνιας για εξουδετέρωση την πήξη του αίματος (θρόμβωση). Δεν έχουμε ακριβείς αναφορές για το πότε και πώς η αισθητική διάσταση της δεντρώδους παιώνιας έγινε δημοφιλής στους Κινέζικους εραστές των λουλουδιών. Ένας διάσημος ζωγράφος, Gu Kaizhi (345-406), ζωγράφισε το σκηνικό ενός κήπου με δεντρώδεις παιώνιες για φόντο. Κρίνοντας από το σκηνικό αυτού του κήπου, συμπεραίνουμε ότι αυτό πρέπει να είχε γίνει κάποια εποχή που η δεντρώδης παιώνια είχε ήδη εγκατασταθεί και φυτευτεί στους κήπους προς τέρψη. Κατά τα χρόνια του αυτοκράτορα Yang της δυναστείας Sui (605-618), σύμφωνα με ιστορικές, κάποια στιγμή, προσφέρθηκαν στον αυτοκράτορα ως φόρος τιμής (υποτέλειας), 20 κιβώτια με δεντρώδεις παιώνιες από τις ποικιλίες που ονομάζονται κόκκινη και κίτρινη.

Από την δυναστεία των Tang μέχρι το τέλος της δυναστείας των Song (618-1279), η δεντρώδεις παιώνια απολάμβανε τεράστια ς αίγλης. Ήταν το ευνοούμενο λουλούδι από το αυτοκρατορικό παλάτι μέχρι τους κοινούς θνητούς. Στην δυναστεία των Tang (618-907) ξεκίνησε να αποκαλείται "το βασιλικό λουλούδι". Κάποιος ποιητής έγραφε: "Μόνο η δεντρώδης παιώνια είναι άξια να αποκαλείται Η Ομορφιά Της Αυτοκρατορίας. Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας της σε όλη την αυτοκρατορική πρωτεύουσα Luoyang επικρατούσε φρενίτιδα.". "Άλογα και άμαξες πήγαιναν και έρχονταν σαν τρελά. Όσοι δεν πήγαιναν για να δουν τα λουλούδια αισθάνονταν ντροπή για τον εαυτό τους". Οι άνθρωποι ήταν μαγεμένοι από την δεντρώδη παιώνια. Οι ποιητές έγραφαν ποιήματα, οι μουσικοί συνέθεταν τραγούδια, οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν πίνακες και οι συγγραφείς έγραφαν άρθρα για χάρη της. Ένα από τα πιο πολύτιμα άρθρα που διασώθηκε μέχρι σήμερα είναι του Ouyang Xius (1007-1072) "Αναφορά στη Δεντρώδη Παιώνια  του Luoyang". Σ' αυτό το άρθρο καταχώρησε 24 είδη της δεντρώδους παιώνιας και τα περιγράφει όλα, ένα προς ένα. Σήμερα, πολλά από αυτόν τον κατάλογο υπάρχουν ακόμη και θεωρούνται πολύτιμα από τους λάτρεις των λουλουδιών στην Κίνα και στο εξωτερικό επίσης.

Στη διάρκεια της δυναστείας των Yuan (1271-1368), η Κίνα ήταν στην κατοχή των Μογγόλων. Η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων άρχισε να φθίνει και το ίδιο συνέβη με τα χόμπι, τις τέχνες και τον πολιτισμό τους γενικά. Πολλές υπέροχες ποικιλίες της δεντρώδους παιώνιας εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.

Από το 1368 μέχρι το 1911, στη διάρκεια των δυναστειών των Ming και των Qing, ο Βασιλιάς των Λουλουδιών επανήλθε στο προσκήνιο (ανασύρθηκε από το παρελθόν, αναβίωσε), για να επικρατήσει ξανά όπως συνέβαινε στις καλές εποχές του στο παρελθόν, ίσως και με ακόμη μεγαλύτερη εκτίμηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας αυξανόμενος αριθμός από μεγάλες πόλεις σ' όλη την επικράτεια της Κίνας ενασχολήθηκε ολοκληρωτικά με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της δεντρώδους παιώνιας. Το μέγεθος κάποιων αγρών ξεπερνούσε εκείνα των δυναστειών Tang και των Song. Στρέμμα το στρέμμα η γη καλύπτονταν με διαφορετικά χρώματα από τα άνθη της δεντρώδους παιώνιας. Η γηραιά κυρία Ci Xi (1835-1908) της δυναστείας Qing ανακήρυξε τη δεντρώδη παιώνια σε εθνικό λουλούδι.

Από τα τελευταία χρόνια της δυναστείας των Qing, οι Κινέζοι δεν είχαν περίοδο ειρηνικής διαβίωσης. Οι ζωές τους αναστατώνονταν, ή τερματίζονταν μεταξύ άλλων και από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και ξηρασίες, εμφύλιους πολέμους αλλά και τον Σινο-Ιαπωνικό πόλεμο (1937-45). Όταν η καταστροφή ήταν τόσο σφοδρή, εκτεταμένη και μακροχρόνια, οτιδήποτε στο ζωντανό περιβάλλον επηρεαζόταν δυσμενώς. Πολλές από τις εκλεκτές καλλιέργειες δεντρώδους παιώνιας  ήταν μοιραία θύματα.

Το 1933, όταν σε ένα από τα Κίτρινα Ποτάμια σημειώθηκαν οι χειρότερες πλημμύρες στο Heze, το βασικό μέρος ανάπτυξης της δεντρώδους παιώνιας από τον 14ο αιώνα, (το Heze βρίσκεται στο χαμηλότερο ρέμα της κοιλάδας του Κίτρινου Ποταμού), περισσότερα από το 50% των φυτών πνίγηκαν. Οι άνθρωποι υπέφεραν από λιμό. Όπως θυμάται ένας παραγωγός δεντρώδους παιώνιας, "...δεν μπορούσα να ανταλλάξω ένα τεσσάρων ετών φυτό παιώνιας για μισό κιλό yams". Προς επιβίωση, οι παραγωγοί με δάκρυα στα μάτια και πόνο στην καρδιά ξεπάτωναν τα φυτά παιώνιας για αν φυτέψουν σοδειές για τροφή. Το 1949, στο Heze είχαν απομείνει λιγότερες από 100 ποικιλίες. Το 1966, μετά από πολλές προσπάθειες, αποκαταστάθηκαν 112 ποικιλίες. Μεταξύ αυτών και μερικές από τις πιο ανεκτίμητες παραδοσιακές ποικιλίες. Στην πολιτιστική επανάσταση (l966-76), το κόψιμο των λουλουδιών ήταν απαγορευμένο. Οι παραγωγοί επιτρεπόταν να καλλιεργούν παιώνιες μόνο για συγκομιδή της ρίζας για χρήσεις θεραπευτικές.

Ακόμη και μέχρι το 1987, εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις προσέφεραν συμπαράσταση και οικονομική υποστήριξη στους παραγωγούς παιώνιας, ενθαρρύνοντας την επέκταση και αναζητώντας νέες περιοχές ανάπτυξης. Τώρα υπάρχουν στην Κίνα περίπου χίλιες ποικιλίες δεντρώδους παιώνιας. Χρόνο με το χρόνο οι Κινέζοι παραγωγοί δεντρώδους παιώνιας έχουν μεταφέρει φυτά σ' ένα τεράστιο αριθμό κήπων στην Κίνα και στο εξωτερικό.

Και μια τελευταία σημείωση, η δεντρώδης παιώνια, (Mudan) είχε μπει στη διαδικασία να ανακηρυχθεί σαν το εθνικό λουλούδι της Κίνας. Το 1994, υπήρχε μία κίνηση που έφθανε σε κάθε περιοχή της χώρας και ζητούσε από τους ανθρώπους να επιλέξουν ένα λουλούδι, ως εθνικό λουλούδι. Η δεντρώδης παιώνια έλαβε την πλειονότητα των ψήφων. Οι Κινέζοι περιμένουν πια την επίσημη ανακήρυξη από την κυβέρνηση.

Πηγή:
http://www.nybg.org/plants/peonyadvice.html
http://www.goldenport.com/peony/tpchina.htm

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Ασημένιο κλήμα - Actinidia polygama
Ανεμόψις - Anemopsis californica
Δέντρο του θανάτου - Hippomane mancinella
Νταβίντια - Περιστερόδεντρο - Davidia involucrata
Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera
Ζαμπάλα - Lardizabala biternata
Λονγκάν - Dimocarpus longan
Φλογόδεντρο - Delonix regia
Μποχίνια - Δέντρο ορχιδέα - Bauhinia variegata
Ροζ Λαπάτσο - Handroanthus impetiginosus
Αφρικανικό ροδάκινο - Nauclea latifolia
Χρυσό βατόμουρο Ιμαλαΐων - Rubus ellipticus
Φλογοβόλος φοίνικας - Chambeyronia macrocarpa
Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Νάρα - Πεπόνι της ερήμου - Acanthosicyos horridus
Ευφορβία πολυέλαιος - Euphorbia ingens
Καριτέ - Vitellaria paradoxa
Τεχοκότε - Μεξικάνικος κράταιγος - Crataegus mexicana
Το δέντρο του Δαμοκλή - Oroxylum indicum
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Κεφαλώτους - Cephalotus follicularis
Νίπα - Nypa fruticans
Κουτί μαρμελάδας - Genipa americana
Φασόλι παγωτό - Inga edulis
Γκούλαρ - Ficus racemosa
Ντοβυαλίς η κάφρεια - Dovyalis caffra
Ερωδιός - Erodium cicutarium
Κάμου Κάμου - Myrciaria dubia
Πεμφίς - Pemphis acidula
Σιζάλ - Agave sisalana
Μολοχία - Γιούτα - Corchorus olitorius
Ζαχαρόμηλο - Annona squamosa
Σαποντίγια - Manilkara zapota
Λωτός σοκολάτα - Diospyros nigra
Αστερόμηλο - Chrysophyllum cainito
Ηδυχιών - Λευκός κρίνος τζίντζερ - Hedychium coronarium
Γιούζου - Citrus junos
Αφρικανική αγριομουσμουλιά - Uapaca kirkiana
Διπτέρυξ - Τόνκα - Dipteryx odorata
Μυρίκη η ερυθρά - Myrica rubra
Φερονία - Ξυλόμηλο - Limonia acidissima
Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea
Τιντόλα - Κολοκύθι κισσός- Coccinia grandis
Φαγώσιμο αγιόκλημα - Lonicera caerulea
Μπαλατά - Manilkara bidentata
Αφρικανικό μοσχοκάρυδο - Monodora myristica
Αλλανμπλάκια - Allanblackia
Κόλα - Cola nitida
Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο - Eucalyptus deglupta
Μήλο του ελέφαντα - Dillenia indica
Αυστραλιανό Χριστουγεννιάτικο δένδρο - Nuytsia floribunda
Κερίνθη - Cerinthe major
Ακόνιτο - Aconitum napellus
Αγκάθι του Χριστού - Euphorbia milii
Αβυσσινιακή μπανανιά - Ensete ventricosum
Κοιλρευτερία - Χρυσή βροχή - Koelreuteria paniculata
Λούλο - Solanum quitoense
Mπραζίλ Νατ - Καρυδιά Βραζιλίας - Bertholletia excelsa
Κοκκόλοβος - Σταφύλι της θάλασσας - Coccoloba uvifera
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Κάσιους - Anacardium occidentale
Καρδιόκρινος - Cardiocrinum giganteum
Σπαρμάνια - Sparrmannia africana
Λίτσι - Litchi chinensis
Γωλθερία - Gaultheria mucronata
Χούντια - Hoodia gordonii
Ντομάτα των κανίβαλων - Solanum viride
Ασόκα - Saraca asoca
Aκι - Blighia sapida
Αφρικανική δαμασκηνιά - Dacryodes edulis
Σολάντρα - Solandra maxima
Σταπέλια - Stapelia gigantea
Δακτυλίτιδα - Digitalis purpurea
Μονστέρα - Monstera deliciosa
Λουλούδι σοκολάτας - Berlandiera lyrata
Σαντερσόνια - Sandersonia aurantiaca
Ιαπωνική Μανόλια - Magnolia kobus
Τσαμπάκα - Magnolia champaca
Ψυχώτρια - Χείλη της πόρνης - Psychotria elata
Κερβέρα - Δέντρο αυτοκτονίας - Cerbera odollam
Κονγιάκ - Amorphophallus konjac
Αλλουόντια - Alluaudia procera
Μπανανιά του Νερού - Typhonodorum lindleyanum
Σαλάκ - Salacca zalacca
Καρίσα - Δαμάσκηνο του Νατάλ - Carissa macrocarpa
Μουσέντα - Mussaenda erythrophylla
Δουράντα - Duranta erecta
Αριστοτέλια - Aristotelia chilensis
Μανούκα - Τσαγιόδεντρο Νέας Ζηλανδίας - Leptospermum scoparium
Κεράσι του Σουρινάμ - Eugenia uniflora
Αυστραλιανό Φίνγκερ Λάιμ - Citrus australasica
Ιερό λουλούδι των Ίνκας - Cantua buxifolia
Δάκρυα του Ιώβ - Coix Lacryma-jobi
Βελούδινο φασόλι - Mucuna pruriens
Συζύγιο - Μήλο της Ιάβας - Syzygium samarangense
Πάνδανος - Βιδωτό Πεύκο - Pandanus utilis
Μαρίμο - Aegagropila linnaei
Αγγούρι των Άνδεων - Cyclanthera pedata
Καουτσουκόδεντρο - Hevea brasiliensis
Ζαχαροκάλαμο - Saccharum officinarum
Φιστίκι των Ίνκας - Sacha inchi - Plukenetia volubilis
Καφέα - Καφεόδεντρο - Coffea arabica
Γλυκόριζα - Γλυκκύριζα - Glycyrrhiza glabra
Φλόμος - Verbascum Thapsus
Μεσημβριάνθεμο - Μπούζι - Mesembryanthemum crystallinum
Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά - Sechium edule
Ιβίσκος της Ερυθραίας - Σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa
Μαύρο Γκότζι - Lycium ruthenicum Murray
Περέσκια - Ροδόκακτος - Pereskia grandiflora
Δούριο - Durio zibethinus
Αρτόκαρπος - Τζάκφρουτ - Artocarpus heterophyllus
Καζαμπανάνα - Sicana odorifera
Μυρτιά της Χιλής - Αραγιάν - Luma apiculata
Βραχυχίτων - Brachychiton populneus
Τετραπάναξ - Φυτό Ριζόχαρτο -Tetrapanax papyrifer
Αλπίνια - Τζίντζερ Κογχύλι - Alpinia zerumbet
Κληρόδενδρο - Clerodendrum trichotomum
Καρύδα της θάλασσας - Coco de Mer - Lodoicea maldivica
Λευκόδενδρο - Leucadendron argenteum
Σεφέρδια - Shepherdia argentea
Λεϋκεστέρια - Αγιόκλημα των Ιμαλαΐων - Leycesteria formosa
Χοβένια - Σταφιδόδεντρο - Hovenia dulcis
Μποροχό - Alibertia patinoi - Borojoa patinoi
Κλιτόρια - Clitoria ternatea
Μελίανθος - Melianthus major
Φυτολάκα - Όμπου - Phytolacca dioica
Λεονότις - Αυτί του λιονταριού - Leonotis leonurus
Μορίνγκα - Moringa oleifera
Παγκράτιο - Κρίνος της θάλασσας - Pancratium maritimum
Δορυανθές - Doryanthes
Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora
Αλδροβάντα - Aldrovanda vesiculosa
Μπουτόμους - Βούτομος - Butomus umbellatus
Δειλινό - Mirabilis jalapa
Δάχτυλα του νεκρού - Decaisnea
Μομορντίκα - Momordica charantia
Σαπουνόδενδρο - Sapindus
Ασερόλα - Acerola - Malpighia
Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas
Τσεριμόγια - Annona cherimola
Κάπαρη - Κάππαρη - Capparis spinosa
Λίθωψ - Lithops
Λυγαριά - Vitex agnus-castus
Κρινόδενδρο - Crinodendron hookerianum
Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii
Υάκινθος του νερού - Eichhornia crassipes
Γκαγιάκο - Guaiacum officinale
Όχνα - Φυτό Μίκυ Μάους - Ochna serrulata
Μαστός της Αγελάδας - Solanum mammosum
Συνσέπαλο - Φρούτο θαύμα - Synsepalum dulcificum
Ακέμπια - Akebia quinata
Eμβόθριο - Embothrium coccineum
Καισαλπίνια - Caesalpinia pulcherrima
Βελβίτσχια - Welwitschia mirabilis
Σαγκουάρο - Saguaro - Carnegiea gigantea
Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis
Μονάρντα - Τσάι περγαμόντο - Monarda
Ταμάρινδος - Τάμαριντ - Tamarindus indica
Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει - Neomarica
Κνιφόφια - Τρίτομα - Kniphofia
Ραβέντι Σικκίμ - Rheum nobile
Ρεζεντά - Reseda
Παυλώνια - Paulownia tomentosa
Μπελαμκάντα - Belamcanda chinensis
Μηκόνοψις - Μπλε παπαρούνα - Meconopsis
Κουρουπίτα - Couroupita guianensis
Ταμαρίλλο - Cyphomandra betacea
Γκότζι - Lycium barbarum
Βανίλια - Vanilla Planifolia
Στέβια - Stevia rebaudiana
Παχυπόδιο - Pachypodium
Φυσαλίς - Physalis
Κηροπηγή - Ceropegia
Σβαϊνσόνια - Μπιζέλι της Ερήμου - Swainsona formosa
Κληματίς - Κληματίδα - Clematis
Γρεβιλλέα - Grevillea
Στρογγυλόδον - Strongylodon macrobotrys
Σανσεβέρια - Sanseveria
Τροχέτια - Trochetia
Γιαρέτα - Yareta - Azorella compacta
Σπαθοδέα - Αφρικανικό Τουλιπόδενδρο - Spathodea campanulata
Μπρουγκμάνσια - Σάλπιγγες των αγγέλων - Brugmansia
Ανάττο - Bixa orellana
Κιγκέλια - Λουκανικόδεντρο - Kigelia pinnata
Ρετσινολαδιά - Ricinus communis
Στενόκαρπος - Stenocarpus sinuatus
Τάκκα - Λουλούδι Νυχτερίδα -Tacca
Τριχοσανθές - Trichosanthes cucumerina
Σέδο - Sedum
Υδνόρα - Hydnora africana
Ποντεδέρια - Pontederia
Αργκάν - Argania spinosa
Αστίλβη - Astilbe
Φεϊζόα - Feijoa sellowiana
Ακουιλέγια - Aquilegia
Κασσιόπη - Cassiope
Σαρκοκόκκα - Sarcococca
Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων - Schlumbergera
Ερέμουρος - Eremurus
Απήγανος - Ruta graveolens
Πιττόσπορο - Αγγελική - Pittosporum
Ιλανγκ Ιλανγκ - Cananga odorata
Ρόδο της Ιεριχούς - Anastatica hierochuntica
Γκουνέρα - Gunnera
Νούφαρο - Nymphaea
Αριστολοχία - Aristolochia
Ημεροκαλλίς - Hemerocallis
Σγουρή φουντουκιά - Corylus avellana Contorta
Πυρσός Τζίντζερ - Etlingera elatior
Ιξός - Viscum album
Αρπαγόφυτο - Harpagophytum procumbens
Δίψακος-Νεράγκαθο - Dipsacus
Γυνέριο ή Κορταδερία - Gynerium argenteum - Cortaderia Selloanna
Εχινάτσια - Echinacea purpurea
Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli
Πορτουλάκα - Portulaca
Λομπέλια - Lobelia
Παπαρούνα - Papaver Rhoeas
Νάρκισσος - Narcissus
Μιμόζα-Μη μου άπτου - Mimoza Pudica
Πυξάρι - Buxus sempervirens
Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Ορνιθόγαλο - Ornithogalum umbellatum
Κόσμος - Cosmos
Μούσκαρι - Muscari
Πάπυρος - Cyperus papyrus
Ζίννια - Zinnia
Αγιόκλημα-Αιγόκλημα - Lonicera
Πασσιφλόρα-Ρολογιά - Passiflora
Καλέντουλα - Calendula officinalis
Λούπινο - Lupinus
Κάννα - Canna
Αμαμηλίς - Hamamelis
Βελανιδιά-Δρυς - Quercus
Μπρουνσβίγκια - Brunsvigia
Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa
Ελιά - Olea europaea
Κενταύρια - Centaurea cyanus
Ρόδο της Ερήμου-Αντένιουμ - Adenium obesum
Πικροδάφνη - Nerium Oleander
Αβούτιλο - Abutilon
Μοσχομπίζελο - Lathyrus odoratus
Τσιντόνια - Chaenomeles japonica sreciosa
Φορσύθια - Forsythia
Αμαρυλλίς-Ιππίαστρον - Amaryllis-Hippeastrum
Ρούσκος - Ruscus aculeatus
Δάφνη - Laurus nobilis
Γκλοριόζα - Gloriosa
Μπαμπού - Bamboo
Γλαδιόλα - Gladiolus
Αγκινάρα - Cynara scolymus
Κλίβια - Clivia miniata
Ντιπλαντένια - Dipladenia sanderii
Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera
Ροδακινιά - Prunus persica
Αμυγδαλιά - Prunus amygdalus
Ιτιά - Salix
Ροδιά - Punica granatum
Πρωτέα - Protea cynaroides
Κολχικό - Colchicum autumnale
Στρελίτζια - Strelitzia reginae
Καρντόν - Cardon - Pachycereus pringlei
Βόλφια - Wolffia arrhiza
Πούγια - Puya raimondii
Φούξια-Σκουλαρικιά - Fouchsia
Ασφόδελος - Asphodelus
Πρίμουλα - Primula
Δισέντρα - Dicentra
Εντελβάις - Leontopodium alpinum
Ελλέβορος - Helleborus Niger
Ζαντεδέσκια-Κάλλα - Zantedeschia
Φριτιλλάρια - Fritillaria imparialis
Αστερ - Aster
Ελικόνια - Heliconia
Ηλίανθος-Ηλιοτρόπιο - Helianthus annuus
Ορχιδέα-Μέλισσα - Ophrys apifera
Μιγκέ - Convallaria majalis
Πασχαλιά - Syringa vulgaris
Βιόλα - Viola
Έρωτας - Impantiens
Γάλανθος - Galanthus
Ποϊνσέττια - Poinsettia
Διωναία - Dionaea muscipula
Μπάνκσια - Banksia
Θαλάσσια Ανεμώνη
Αμορφόφαλος - Amorphophallus titanum
Ραφλέσια - Rafflesia amoldi

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version