Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Valentine.gr  

Δεκέμβριος 2020

Γνωρίζετε ότι η κοινή ονομασία Açaí του φυτού Euterpe oleracea σημαίνει "καρπός που κλαίει";

Ακάι - Ασάι (Euterpe oleracea).

Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea

Το φυτό Euterpe oleracea, κοινώς φοίνικας ακάι [στα Πορτογαλικά: açaí (ασαΐ), στη γλώσσα Nheengatu: asai], είναι ένα είδος φοίνικα (Arecaceae) που καλλιεργούταν για τους καρπούς του (τα μούρα ακάι ή σκέτο ακάι), για τη φοινικοκαρδιά (palm heart) που αποτελεί λαχανικό, για τα φύλλα του και για το ξύλο του κορμού του. Η ζήτηση των καρπών ακάι εκτοξεύτηκε τον 21ο αιώνα και έτσι πλέον καλλιεγείται κυρίως για αυτό το σκοπό.

Το είδος είναι ενδημικό στη Βραζιλία, τον Ισημερινό, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τη Γουιάνα, τη Γαλλική Γουιάνα, το Σουρινάμ και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, κυρίως σε βάλτους και κοίτες ποταμών.

Οι φοίνικες Ακάι είναι ψηλά και λεπτά δέντρα που το ύψος τους ξεπερνά τα 25 μέτρα (82 ποδια). Τα φύλλα τους είναι φτεροειδή και φτάνουν τα 3 μέτρα. Βγάζουν μικρούς, στρογγυλούς καρπούς, σε μαυρο-μωβ απόχρωση. Τα μούρα ακάι αποτελούσαν προϊόν βασικής κατανάλωσης κατά τον 18ο αιώνα, σε περιοχές κοντά σε κοίτες ποταμών, αλλά η κατανάλωση τους από αστικές περιοχές και η προώθηση τους ως ωφέλιμα για την υγεία άρχισε μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μαζί με τη διάδοση άλλων φρούτων του Αμαζονίου εκτός της περιοχής.

Η κοινή ονομασία προέρχεται από την πορτογαλική προσαρμογή της λέξης ïwaca'i της γλώσσας των Τούπι, που σημαίνει "καρπός που κλαίει ή αποβάλλει νερό". Η σημαντικότητα του καρπού ως βασική τροφή στο δέλτα του ποταμού Αμαζονίου, δημιούργησε τον τοπικό μύθο για το πώς πήρε το όνομά του το φυτό. Σύμφωνα με το μύθο, ο αρχηγός Itaqui διέταξε τη θανάτωση όλων των νεογέννητων λόγω μιας περιόδου λιμού. Όταν η κόρη του γέννησε και το παιδί της θυσιάστηκε, αυτή έκλαψε και πέθανε κάτω από ένα δέντρο που είχε πρόσφατα βλαστήσει. Το δέντρο έθρεψε τη φυλή και ονομάστηκε açaí επειδή αυτό ήταν το όνομα της κόρης (Iaçá) γραμμένο ανάποδα.

Λόγω της ονομασίας açaí, το είδος συχνά συγχέεται με το αδελφικό του είδος, το μοναχικό-aça (Euterpe precatoria Mart.). Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο ειδών είναι ότι το E. oleracea εμφανίζεται σε συστάδες πολλών στελεχών, ενώ το E. precatoria εμφανίζεται πάντα σε ένα μόνο στέλεχος.

Οι φοίνικες açaí φύονται συνήθως πυκνά και εκτείνονται σε βάλτους και σε περιοχές με πλημμυρίδες, σχηματιζοντας συστάδες που μπορούν να έχουν έως και 20 μίσχους  Έχουν στελέχη κυλινδρικά, δακτυλιοειδή, όρθια, ινώδη και χωρίς κλαδιά, που μπορούν να φτάσουν σε 30μ ύψος και 18εκ διάμετρο. Τα στελέχη φτάνουν σε μεγάλο ύψος μόνο σε φυτά στα φυσικό τους περιβάλλον, λόγω ανταγωνισμού έναντι άλλων φοινικών και δέντρων μέσα στο δάσος. Οι καλλιεργούμενοι φοίνικες açaí δεν είναι τόσο ψηλοί όσο εκείνοι στη φύση, επειδή υπάρχει λιγότερος ή καθόλου ανταγωνισμός από άλλους φοίνικες ή δέντρα.

Το φυτό είναι ευθυτενές, κυλινδρικό και πλάτους 12-60εκ ανάλογα με την ηλικία. Τα πτεροειδή φύλλα έχουν μήκος 50-100εκ. Η ταξιανθία παράγει άνθη σε κοκκινωπό-μπλε έως μοβ χρώμα, με διάμετρο 2χιλ, σε τριάδες όπου υπάρχουν ένα κεντρικό θηλυκό και δύο πλευρικά αρσενικά, που φέρουν 80-130 ραχίλια (μικρά, δευτερεύοντα, κοντά στελέχει του άνθους, που φέρουν τα λουλούδια).

Ο καρπός, κοινώς γνωστός ως  μούρο ακάι ή ασάι, είναι μια μικρή, στρογγυλή, μαύρο-μοβ δρύπη με περίμετρο περίπου 25 χιλιοστών και μέγεθος από 1,25εκ έως 1,5εκ. Μοιάζει με το σταφύλι, αλλά είναι μικρότερος και με λιγότερη σάρκα και φυτρώνει σε διακλαδισμένες ανθήλες των 500 έως 900 καρπών. Κατά την ωριμότητα, ο καρπός έχει αρχικά πράσινο χρώμα που μετατρέπεται τελικά σε σκούρο μοβ-μαύρο στην ωριμότητα όταν είναι έτοιμος για συγκομιδή. Ένας μεμονωμένος σπόρος αντιπροσωπεύει το 82-85% του καρπού, καλύπτεται από ένα λεπτό ινώδες και σαρκώδες μεσοκάρπιο ("ο πολτός") και κυμαίνετααι από 1,0 ως 1,5χιλ.

Η ανθοφορία και η καρποφορία εμφανίζονται στο μεγαλύτερο μέρος του έτους. Ωστόσο, τα φρούτα εμφανίζονται μόνο στις πλημμύρες στα τέλη Ιουνίου, όταν τελειώνει η περίοδος των βροχών και συνεχίζουν να παράγουν φρούτα σε τέσσερις κύκλους που λήγουν τον Δεκέμβριο. Κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου εξαμήνου του έτους πραγματοποιείται η μεγαλύτερη εμπορική συγκομιδή για εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγή.

Οι καρποί και οι σπόροι του açaí έχουν μεγάλη ακτίνα διασποράς. Σε κοντινές αποστάσεις διασκορπίζονται από μικρά τρωκτικά, ενώ σε μεγάλες αποστάσεις εξαπλώνονται από πουλιά όπως τοκανούς, γκουάν, araçaris, παπαγαλάκια, μεγάλους παπαγάλους και τσίχλες. Επίσης, τα ποτάμια και οι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντες διασποράς.

Κάθε φοίνικας μπορεί να αποδώσει έως και εκατοντάδες φρούτα ανά ραχίλα, βάρους μεταξύ 0,5 και 1,5 κιλού / ραχίλα. Μετά την ωρίμανση, οι περισσότεροι φοίνικες μπορούν να παράγουν περίπου 1000 κιλά ή περισσότερα φρούτα σε μια περίοδο 5 ετών. Καθώς οι φοίνικες μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν φρούτα για περισσότερα από 25 χρόνια, και δεδομένης της αφθονίας του E. oleracea σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια εκτάρια στις πλημμυρίδες του Αμαζονίου, η ποσότητα των φρούτων açai που διατίθεται ετησίως για συγκομιδή και κατανάλωση στο εσωτερικό και για εξαγωγή φαίνεται απεριόριστη.

Το φρέσκο açaí καταναλωνώταν ως βασικό στοιχείο διατροφής στην περιοχή γύρω από το δέλτα του ποταμού Αμαζονίου για αιώνες. Τα μούρα μεταποιούνται σε πολτό για προμήθεια σε παραγωγούς ή λιανοπωλητές προϊόντων τροφίμων, πωλούνται ως κατεψυγμένος πολτός χυμού, ως χυμοί ή συστατικά σε διάφορα προϊόντα από ποτά, όπως αλκοόλη κόκκων, smoothies, τρόφιμα, καλλυντικά και συμπληρώματα. Στη Βραζιλία, συνήθως τρώγεται ως açaí na tigela (δηλαδή ακάι στο μπολ, ένα είδος smoothie από κατεψυγμένα και πολτοποιημένα μούρα ακάι που σερβίρεται σε μπολ ή σε ποτήρι, συνήθως γαρνιρισμένο με granola και μπανάνα και συνοδευόμενο από άλλα φρούτα και σιρόπι γκουαρανά.

Σε μια μελέτη τριών παραδοσιακών πληθυσμών Caboclo στον Βραζιλιάνο Αμαζόνιο, ο φοίνικας ακάι περιγράφηκε ως το πιο σημαντικό είδος φυτού, επειδή ο καρπός αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής τους, αποτελώντας έως και το 42% της συνολικής πρόσληψης τροφής κατά βάρος.

Στη Βόρεια Αμερική, το μούρο πωλείται συνήθως σε "μπολ ακάι", ένας συνδυασμός κατεψυγμένου πουρέ ή σκόνης ακάι με άλλα συστατικά, όπως γάλα από ξηρούς καρπούς, χυμό φρούτων, φρούτα, ξηροούς καρπούς, πλιγούρι βρώμης και γλυκαντικά. Τα μπολ ακάι μπορεί να περιέχει περισσότερα από 50 γρ. ζάχαρης (ισοδύναμο με 12 κουταλάκια του γλυκού), διπλάσιο από αυτό που προτείνει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας για μια ολόκληρη μέρα, και έχουν περιγραφεί από τους διατροφολόγους ως "βόμβα ζάχαρης", "αποθεομένο επιδόρπιο" ή " περιστασιακή απόλαυση ", μοιάζοντας περισσότερο με το να τρώτε ένα μπολ παγωτό από ότι ένα γεύμα.

Από το 2015, δεν υπάρχουν επιστημονικά ελεγχόμενες μελέτες που να αποδεικνύουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ακάι. Κανένα προϊόν ακάι δεν έχει αξιολογηθεί από το FDA και η αποτελεσματικότητά τους είναι αμφίβολη. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει επιστημονική ένδειξη ότι η κατανάλωση ακάι επηρεάζει το σωματικό βάρος, προάγει την απώλεια βάρους ή έχει θετική επίδραση στην υγεία. 

Το λάδι είναι κατάλληλο για μαγείρεμα ή ως σάλτσα σαλάτας, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως στα καλλυντικά όπως σαμπουάν, σαπούνια ή ενυδατικά δέρματος.

Τα έλαια των μούρων ακάι περιέχουν πολυφαινόλες όπως ολιγομερή προκυανιδίνη και βανιλικό οξύ, συριγγικό οξύ, π-υδροξυβενζοϊκό οξύ, πρωτοκουχικό οξύ και φουρουλικό οξύ, τα οποία αποδείχθηκε ότι αποικοδομούνται ουσιαστικά κατά την αποθήκευση ή έκθεση σε θερμότητα. Παρόλο που αυτές οι ενώσεις μελετώνται για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ένδειξη ότι οι πολυφαινόλες της aça έχουν κάποια επίδραση στον άνθρωπο. Το λάδι Aça έχει πράσινο χρώμα, έχει ένα ήπιο άρωμα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκά και παλμιτικά λιπαρά οξέα.

Τα φύλλα του φοίνικα Ακάι μπορούν να γίνουν καπέλα, χαλάκια, καλάθια, σκούπες και σκεπή για σπίτια και ξυλεία με ανθεκτικότητα στα παράσιτα για την κατασκευή κτιρίων. Οι κορμοί μπορούν να υποστούν επεξεργασία για να αποδώσουν διαιτητικά μέταλλα.

Αποτελώντας το 80% της μάζας των φρούτων, οι σπόροι ακάι μπορεί να αλεσθούν για ζωωτροφή ή ως συστατικό οργανικού χώματος για φυτά. Οι φυτευμένοι σπόροι χρησιμοποιούνται για νέο απόθεμα φοινίκων, το οποίο, υπό τις σωστές συνθήκες καλλιέργειας, μπορεί να χρειαστεί μήνες για να σχηματίσει φυτά. Οι σπόροι μπορεί να καταστούν απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής ή να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για την παραγωγή τούβλων.

Εκτός από την παραγωγή χυμού, οι φοίνικες açaí χρησιμοποιούνται πολύ για διακόσμηση κήπων και πάρκων στην περιοχή του Αμαζονίου. Επίσης, ο φοίνικας açaí φυτεύται και να αναπτύσσεται για να προστατεύσει τα υποβαθμισμένα εδάφη, εξαιτίας της σταθερής εναπόθεσης φύλλων και του άφθονου ριζικού συστήματος που λειτουργούν θετικά στον σχηματισμό εδάφους.


Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/A%C3%A7a%C3%AD_palm
https://www.sciencedirect.com/topics/
agricultural-and-biological-sciences/euterpe-oleracea

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Ασημένιο κλήμα - Actinidia polygama
Ανεμόψις - Anemopsis californica
Δέντρο του θανάτου - Hippomane mancinella
Νταβίντια - Περιστερόδεντρο - Davidia involucrata
Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera
Ζαμπάλα - Lardizabala biternata
Λονγκάν - Dimocarpus longan
Φλογόδεντρο - Delonix regia
Μποχίνια - Δέντρο ορχιδέα - Bauhinia variegata
Ροζ Λαπάτσο - Handroanthus impetiginosus
Αφρικανικό ροδάκινο - Nauclea latifolia
Χρυσό βατόμουρο Ιμαλαΐων - Rubus ellipticus
Φλογοβόλος φοίνικας - Chambeyronia macrocarpa
Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Νάρα - Πεπόνι της ερήμου - Acanthosicyos horridus
Ευφορβία πολυέλαιος - Euphorbia ingens
Καριτέ - Vitellaria paradoxa
Τεχοκότε - Μεξικάνικος κράταιγος - Crataegus mexicana
Το δέντρο του Δαμοκλή - Oroxylum indicum
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Κεφαλώτους - Cephalotus follicularis
Νίπα - Nypa fruticans
Κουτί μαρμελάδας - Genipa americana
Φασόλι παγωτό - Inga edulis
Γκούλαρ - Ficus racemosa
Ντοβυαλίς η κάφρεια - Dovyalis caffra
Ερωδιός - Erodium cicutarium
Κάμου Κάμου - Myrciaria dubia
Πεμφίς - Pemphis acidula
Σιζάλ - Agave sisalana
Μολοχία - Γιούτα - Corchorus olitorius
Ζαχαρόμηλο - Annona squamosa
Σαποντίγια - Manilkara zapota
Λωτός σοκολάτα - Diospyros nigra
Αστερόμηλο - Chrysophyllum cainito
Ηδυχιών - Λευκός κρίνος τζίντζερ - Hedychium coronarium
Γιούζου - Citrus junos
Αφρικανική αγριομουσμουλιά - Uapaca kirkiana
Διπτέρυξ - Τόνκα - Dipteryx odorata
Μυρίκη η ερυθρά - Myrica rubra
Φερονία - Ξυλόμηλο - Limonia acidissima
Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea
Τιντόλα - Κολοκύθι κισσός- Coccinia grandis
Φαγώσιμο αγιόκλημα - Lonicera caerulea
Μπαλατά - Manilkara bidentata
Αφρικανικό μοσχοκάρυδο - Monodora myristica
Αλλανμπλάκια - Allanblackia
Κόλα - Cola nitida
Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο - Eucalyptus deglupta
Μήλο του ελέφαντα - Dillenia indica
Αυστραλιανό Χριστουγεννιάτικο δένδρο - Nuytsia floribunda
Κερίνθη - Cerinthe major
Ακόνιτο - Aconitum napellus
Αγκάθι του Χριστού - Euphorbia milii
Αβυσσινιακή μπανανιά - Ensete ventricosum
Κοιλρευτερία - Χρυσή βροχή - Koelreuteria paniculata
Λούλο - Solanum quitoense
Mπραζίλ Νατ - Καρυδιά Βραζιλίας - Bertholletia excelsa
Κοκκόλοβος - Σταφύλι της θάλασσας - Coccoloba uvifera
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Κάσιους - Anacardium occidentale
Καρδιόκρινος - Cardiocrinum giganteum
Σπαρμάνια - Sparrmannia africana
Λίτσι - Litchi chinensis
Γωλθερία - Gaultheria mucronata
Χούντια - Hoodia gordonii
Ντομάτα των κανίβαλων - Solanum viride
Ασόκα - Saraca asoca
Aκι - Blighia sapida
Αφρικανική δαμασκηνιά - Dacryodes edulis
Σολάντρα - Solandra maxima
Σταπέλια - Stapelia gigantea
Δακτυλίτιδα - Digitalis purpurea
Μονστέρα - Monstera deliciosa
Λουλούδι σοκολάτας - Berlandiera lyrata
Σαντερσόνια - Sandersonia aurantiaca
Ιαπωνική Μανόλια - Magnolia kobus
Τσαμπάκα - Magnolia champaca
Ψυχώτρια - Χείλη της πόρνης - Psychotria elata
Κερβέρα - Δέντρο αυτοκτονίας - Cerbera odollam
Κονγιάκ - Amorphophallus konjac
Αλλουόντια - Alluaudia procera
Μπανανιά του Νερού - Typhonodorum lindleyanum
Σαλάκ - Salacca zalacca
Καρίσα - Δαμάσκηνο του Νατάλ - Carissa macrocarpa
Μουσέντα - Mussaenda erythrophylla
Δουράντα - Duranta erecta
Αριστοτέλια - Aristotelia chilensis
Μανούκα - Τσαγιόδεντρο Νέας Ζηλανδίας - Leptospermum scoparium
Κεράσι του Σουρινάμ - Eugenia uniflora
Αυστραλιανό Φίνγκερ Λάιμ - Citrus australasica
Ιερό λουλούδι των Ίνκας - Cantua buxifolia
Δάκρυα του Ιώβ - Coix Lacryma-jobi
Βελούδινο φασόλι - Mucuna pruriens
Συζύγιο - Μήλο της Ιάβας - Syzygium samarangense
Πάνδανος - Βιδωτό Πεύκο - Pandanus utilis
Μαρίμο - Aegagropila linnaei
Αγγούρι των Άνδεων - Cyclanthera pedata
Καουτσουκόδεντρο - Hevea brasiliensis
Ζαχαροκάλαμο - Saccharum officinarum
Φιστίκι των Ίνκας - Sacha inchi - Plukenetia volubilis
Καφέα - Καφεόδεντρο - Coffea arabica
Γλυκόριζα - Γλυκκύριζα - Glycyrrhiza glabra
Φλόμος - Verbascum Thapsus
Μεσημβριάνθεμο - Μπούζι - Mesembryanthemum crystallinum
Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά - Sechium edule
Ιβίσκος της Ερυθραίας - Σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa
Μαύρο Γκότζι - Lycium ruthenicum Murray
Περέσκια - Ροδόκακτος - Pereskia grandiflora
Δούριο - Durio zibethinus
Αρτόκαρπος - Τζάκφρουτ - Artocarpus heterophyllus
Καζαμπανάνα - Sicana odorifera
Μυρτιά της Χιλής - Αραγιάν - Luma apiculata
Βραχυχίτων - Brachychiton populneus
Τετραπάναξ - Φυτό Ριζόχαρτο -Tetrapanax papyrifer
Αλπίνια - Τζίντζερ Κογχύλι - Alpinia zerumbet
Κληρόδενδρο - Clerodendrum trichotomum
Καρύδα της θάλασσας - Coco de Mer - Lodoicea maldivica
Λευκόδενδρο - Leucadendron argenteum
Σεφέρδια - Shepherdia argentea
Λεϋκεστέρια - Αγιόκλημα των Ιμαλαΐων - Leycesteria formosa
Χοβένια - Σταφιδόδεντρο - Hovenia dulcis
Μποροχό - Alibertia patinoi - Borojoa patinoi
Κλιτόρια - Clitoria ternatea
Μελίανθος - Melianthus major
Φυτολάκα - Όμπου - Phytolacca dioica
Λεονότις - Αυτί του λιονταριού - Leonotis leonurus
Μορίνγκα - Moringa oleifera
Παγκράτιο - Κρίνος της θάλασσας - Pancratium maritimum
Δορυανθές - Doryanthes
Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora
Αλδροβάντα - Aldrovanda vesiculosa
Μπουτόμους - Βούτομος - Butomus umbellatus
Δειλινό - Mirabilis jalapa
Δάχτυλα του νεκρού - Decaisnea
Μομορντίκα - Momordica charantia
Σαπουνόδενδρο - Sapindus
Ασερόλα - Acerola - Malpighia
Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas
Τσεριμόγια - Annona cherimola
Κάπαρη - Κάππαρη - Capparis spinosa
Λίθωψ - Lithops
Λυγαριά - Vitex agnus-castus
Κρινόδενδρο - Crinodendron hookerianum
Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii
Υάκινθος του νερού - Eichhornia crassipes
Γκαγιάκο - Guaiacum officinale
Όχνα - Φυτό Μίκυ Μάους - Ochna serrulata
Μαστός της Αγελάδας - Solanum mammosum
Συνσέπαλο - Φρούτο θαύμα - Synsepalum dulcificum
Ακέμπια - Akebia quinata
Eμβόθριο - Embothrium coccineum
Καισαλπίνια - Caesalpinia pulcherrima
Βελβίτσχια - Welwitschia mirabilis
Σαγκουάρο - Saguaro - Carnegiea gigantea
Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis
Μονάρντα - Τσάι περγαμόντο - Monarda
Ταμάρινδος - Τάμαριντ - Tamarindus indica
Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει - Neomarica
Κνιφόφια - Τρίτομα - Kniphofia
Ραβέντι Σικκίμ - Rheum nobile
Ρεζεντά - Reseda
Παυλώνια - Paulownia tomentosa
Μπελαμκάντα - Belamcanda chinensis
Μηκόνοψις - Μπλε παπαρούνα - Meconopsis
Κουρουπίτα - Couroupita guianensis
Ταμαρίλλο - Cyphomandra betacea
Γκότζι - Lycium barbarum
Βανίλια - Vanilla Planifolia
Στέβια - Stevia rebaudiana
Παχυπόδιο - Pachypodium
Φυσαλίς - Physalis
Κηροπηγή - Ceropegia
Σβαϊνσόνια - Μπιζέλι της Ερήμου - Swainsona formosa
Κληματίς - Κληματίδα - Clematis
Γρεβιλλέα - Grevillea
Στρογγυλόδον - Strongylodon macrobotrys
Σανσεβέρια - Sanseveria
Τροχέτια - Trochetia
Γιαρέτα - Yareta - Azorella compacta
Σπαθοδέα - Αφρικανικό Τουλιπόδενδρο - Spathodea campanulata
Μπρουγκμάνσια - Σάλπιγγες των αγγέλων - Brugmansia
Ανάττο - Bixa orellana
Κιγκέλια - Λουκανικόδεντρο - Kigelia pinnata
Ρετσινολαδιά - Ricinus communis
Στενόκαρπος - Stenocarpus sinuatus
Τάκκα - Λουλούδι Νυχτερίδα -Tacca
Τριχοσανθές - Trichosanthes cucumerina
Σέδο - Sedum
Υδνόρα - Hydnora africana
Ποντεδέρια - Pontederia
Αργκάν - Argania spinosa
Αστίλβη - Astilbe
Φεϊζόα - Feijoa sellowiana
Ακουιλέγια - Aquilegia
Κασσιόπη - Cassiope
Σαρκοκόκκα - Sarcococca
Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων - Schlumbergera
Ερέμουρος - Eremurus
Απήγανος - Ruta graveolens
Πιττόσπορο - Αγγελική - Pittosporum
Ιλανγκ Ιλανγκ - Cananga odorata
Ρόδο της Ιεριχούς - Anastatica hierochuntica
Γκουνέρα - Gunnera
Νούφαρο - Nymphaea
Αριστολοχία - Aristolochia
Ημεροκαλλίς - Hemerocallis
Σγουρή φουντουκιά - Corylus avellana Contorta
Πυρσός Τζίντζερ - Etlingera elatior
Ιξός - Viscum album
Αρπαγόφυτο - Harpagophytum procumbens
Δίψακος-Νεράγκαθο - Dipsacus
Γυνέριο ή Κορταδερία - Gynerium argenteum - Cortaderia Selloanna
Εχινάτσια - Echinacea purpurea
Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli
Πορτουλάκα - Portulaca
Λομπέλια - Lobelia
Παπαρούνα - Papaver Rhoeas
Νάρκισσος - Narcissus
Μιμόζα-Μη μου άπτου - Mimoza Pudica
Πυξάρι - Buxus sempervirens
Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Ορνιθόγαλο - Ornithogalum umbellatum
Κόσμος - Cosmos
Μούσκαρι - Muscari
Πάπυρος - Cyperus papyrus
Ζίννια - Zinnia
Αγιόκλημα-Αιγόκλημα - Lonicera
Πασσιφλόρα-Ρολογιά - Passiflora
Καλέντουλα - Calendula officinalis
Λούπινο - Lupinus
Κάννα - Canna
Αμαμηλίς - Hamamelis
Βελανιδιά-Δρυς - Quercus
Μπρουνσβίγκια - Brunsvigia
Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa
Ελιά - Olea europaea
Κενταύρια - Centaurea cyanus
Ρόδο της Ερήμου-Αντένιουμ - Adenium obesum
Πικροδάφνη - Nerium Oleander
Αβούτιλο - Abutilon
Μοσχομπίζελο - Lathyrus odoratus
Τσιντόνια - Chaenomeles japonica sreciosa
Φορσύθια - Forsythia
Αμαρυλλίς-Ιππίαστρον - Amaryllis-Hippeastrum
Ρούσκος - Ruscus aculeatus
Δάφνη - Laurus nobilis
Γκλοριόζα - Gloriosa
Μπαμπού - Bamboo
Γλαδιόλα - Gladiolus
Αγκινάρα - Cynara scolymus
Κλίβια - Clivia miniata
Ντιπλαντένια - Dipladenia sanderii
Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera
Ροδακινιά - Prunus persica
Αμυγδαλιά - Prunus amygdalus
Ιτιά - Salix
Ροδιά - Punica granatum
Πρωτέα - Protea cynaroides
Κολχικό - Colchicum autumnale
Στρελίτζια - Strelitzia reginae
Καρντόν - Cardon - Pachycereus pringlei
Βόλφια - Wolffia arrhiza
Πούγια - Puya raimondii
Φούξια-Σκουλαρικιά - Fouchsia
Ασφόδελος - Asphodelus
Πρίμουλα - Primula
Δισέντρα - Dicentra
Εντελβάις - Leontopodium alpinum
Ελλέβορος - Helleborus Niger
Ζαντεδέσκια-Κάλλα - Zantedeschia
Φριτιλλάρια - Fritillaria imparialis
Αστερ - Aster
Ελικόνια - Heliconia
Ηλίανθος-Ηλιοτρόπιο - Helianthus annuus
Ορχιδέα-Μέλισσα - Ophrys apifera
Μιγκέ - Convallaria majalis
Πασχαλιά - Syringa vulgaris
Βιόλα - Viola
Έρωτας - Impantiens
Γάλανθος - Galanthus
Ποϊνσέττια - Poinsettia
Διωναία - Dionaea muscipula
Μπάνκσια - Banksia
Θαλάσσια Ανεμώνη
Αμορφόφαλος - Amorphophallus titanum
Ραφλέσια - Rafflesia amoldi

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version