Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Valentine.gr  

Αύγουστος 2012

Γνωρίζετε ότι το φυτό Λίθωψ που έχει σχήμα πέτρας, χρησιμοποιεί αυτό το καμουφλάζ για προστασία και γι' αυτό το λόγο λέγεται αλλιώς και "Ζωντανή πέτρα" ή "Χαλικόφυτο";

Λίθωψ (Lithops spp.)

Λίθωψ - Lithops spp.

Ο λίθωψ (Lithops) είναι ένα γένος παχύφυτων της οικογένειας Aizoaceae. Τα μέλη τού γένους είναι ενδημικά στη νότια Αφρική. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "λίθος" που σημαίνει πέτρα και "όψη" που σημαίνει πρόσωπο, αναφερόμενο στην, σαν πέτρα, εμφάνιση τού φυτού. Είναι ένας τρόπος αυτόπροστασίας ώστε να μην φαγωθεί, αφού μοιάζει με τις πέτρες στο γύρω περιβάλλον του, και συνήθως είναι γνωστό ως φυτό βότσαλο ή ζωντανή πέτρα.


Αν και είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, το σώμα ενός λίθωψ είναι στην πραγματικότητα ένα ζευγάρι φύλλων που έχουν εξελιχθεί για να συγκρατούν αποτελεσματικά οποιαδήποτε υγρασία είναι διαθέσιμη στο φυτό. Σε ορισμένες περιοχές όπου αυτοφύονται, οι βροχοπτώσεις απουσιάζουν για πολλούς μήνες κι έτσι η διατήρηση του νερού είναι πρωταρχικής σημασίας. 

Για να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε εξάτμιση, τα φύλλα έχουν τόσο περικοπεί που έχουν χάσει την αρχική εμφάνιση ενός κανονικού φύλλου και έχουν γίνει σαν ένα στρογγυλεμένο βότσαλο.

Αυτό βοήθησε ώστε να γίνονται λιγότερο αντιληπτά από ζώα που βρίσκονται σε αναζήτηση τροφής, ώστε τα φυτά που μιμούνται με τον καλύτερο τρόπο το χρώμα και την εμφάνιση του χώματος και των πετρών του περιβάλλοντός τους να έχουν περισσότερες ευκαιρίες επιβίωσης. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην εξέλιξη των διαφόρων ειδών και ποικιλιών

Μεμονωμένα φυτά λίθωψ αποτελούνται από ένα ή περισσότερα βολβώδη ζεύγη, σαν φύλλα το ένα απέναντι από το άλλο, σχεδόν συγχωνευμένα και σχεδόν χωρίς κανένα στέλεχος. Η σχισμή ανάμεσα στα φύλλα περιέχει το μερίστομα που παράγει τα λουλούδια και τα νέα φύλλα. Τα φύλλα του λίθωψ είναι κυρίως θαμμένα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, με εν μέρει ή πλήρως διάφανη επιφάνεια ή άνοιγμα που επιτρέπει το φως να εισέλθει στο εσωτερικό των φύλλων για τη φωτοσύνθεση.

Στη διάρκεια του χειμώνα ένα καινούριο ζεύγος φύλλων, ή περιπτωσιακά περισσότερα από ένα, αναπτύσσονται μέσα στο υπάρχον ζευγάρι φύλλων. Την άνοιξη, το παλιό ζεύγος φύλλων διαχωρίζεται, αποκαλύπτοντας τα καινούρια φύλλα, ενώ τα παλιά φύλλα χάνονται μετά. Τα φύλλα του λίθωψ μπορούν να συρρικνωθούν και να εξαφανιστούν κάτω από τη επιφάνεια του εδάφους, κατά τη διάρκεια της ξηρασίας. Στον φυσικό του βιότοπο, ο λίθωψ δεν έχει σχεδόν ποτέ περισσότερα από ένα ζεύγος φύλλων κατά άτομο, καθώς το περιβάλλον είναι πάρα πολύ ξηρό για να συμβεί αυτό. Αφού το νέο ζευγάρι φύλλων έχει πλήρως ωριμάσει, ανάμεσα από τη σχισμή τους ξεπροβάλλει ένα κίτρινο ή λευκό λουλούδι, ένα ανά ζεύγος φύλλων. Ανθίζει συνήθως το φθινόπωρο, αλλά μπορεί να ανθίσει πριν από την θερινή ισημερία στο είδος L. pseudotruncatella ή μετά την χειμερινή ισημερία στο είδος L. optica. Τα λουλούδια συχνά είναι γλυκά αρωματισμένα.

Η πιο εντυπωσιακή προσαρμογή του λίθωψ είναι ο χρωματισμός των φύλλων του. Δεν είναι πράσινα, όπως στα περισσότερα φυτά, αλλά με διαφορετικές αποχρώσεις του κρεμ, του γκρι και του καφέ, με σκουρότερες περιοχές, τελείες και κόκκινες γραμμές. Αυτός ο χρωματισμός στην επάνω επιφάνειά του βοηθάει στην κατάλληλη απόκρυψη τού φυτού στο περιβάλλον του.

Ο λίθωψ είναι αναγκαστικά εξωτερικής διασταύρωσης και απαιτεί επικονίαση από ένα ξεχωριστό φυτό. Όπως τα περισσότερα μεσημβριάνθεμα, ο καρπός τού λίθωψ είναι μια ξερή κάψουλα που ανοίγει όταν βραχεί. Κάποιοι σπόροι εκτινάσσονται από τις σταγόνες της βροχής, ενώ η κάψα θα κλείσει ξανά, μόλις στεγνώνει. Άλλες φορές μπορεί οι κάψουλες να αποκολληθούν και να διασκορπιστούν ολόκληρες και άθικτες ή να καταλήξουν σε αποσύνθεση μετά από αρκετά χρόνια.

Ο λίθωψ είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα  στα φυτά εσωτερικού χώρου και στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετοί εξειδικευμένοι καλλιεργητές στα παχύφαυτα, που διατηρούν συλλογές. Οι σπόροι είναι ευρέως διαθέσιμοι σε καταστήματα μέσω του διαδικτύου και κάποιες φορές ίσως και φυτά. Είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθούν, αν έχουν επαρκή ήλιο και κατάλληλο, καλά αποστραγγιζόμενο εδάφους.

Κατάλληλος χειρισμός σε ήπια εύκρατα κλίματα είναι να διατηρούμε το φυτό εντελώς στεγνό κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το πότισμα να γίνεται μόνο όταν τα παλιά φύλλα έχουν στεγνώσει και έχουν αντικατασταθεί από ένα νέο ζευγάρι φύλλων. Το πότισμα συνεχίζεται μέχρι μέσα φθινοπώρου, όσο τα φυτά είναι ανθισμένα και στη συνέχεια διακόπτεται για το χειμώνα. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με επιπλέον θερμότητα, όπως σ' ένα θερμοκήπιο. Σε θερμότερα κλίματα ο λίθωψ θα βρίσκεται σε αδράνεια το καλοκαίρι, όπου πρέπει να διατηρηθεί ως επί το πλείστον στεγνός, ενώ μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό το χειμώνα. Σε τροπικά κλίματα, ο λίθωψ μπορεί να καλλιεργηθεί κυρίως το χειμώνα, έχοντας μια μακριά περίοδο αδράνειας το καλοκαίρι. Σε όλες τις συνθήκες, ο λίθωψ θα είναι πιο δραστήριος και θα χρειάζεται περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ενώ όλα τα είδη θα ανθίσουν στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα.

Ο λίθωψ αναπτύσσεται καλύτερα σε τραχύ, καλά αποστραγγιζόμενο υπόστρωμα. Κάθε χώμα που συγκρατεί πολύ νερό, θα προκαλέσει στα φυτά σκάσιμο του δέρματος και υπερ-διαστολή. Φυτό που καλλιεργείται κάτω από έντονο φως, θα αναπτύξει σκληρό έντονα χρωματισμένο δέρμα, το οποίο είναι ανθεκτικό στη φθορά και στην αποσύνθεση, αν και το επίμονα υπερβολικό πότισμα θα εξακολουθεί να είναι θανατηφόρο. Η υπερβολική θερμότητα θα σκοτώσει το φυτό σε γλάστρα, δεδομένου ότι δεν μπορεί να δροσιστεί από τη διαπνοή, βασιζόμενο στην παραμονή του θαμμένο στο δροσερό χώμα κάτω από την επιφάνεια. 

Ο πολλαπλασιασμός του λίθωψ γίνεται με σπόρους ή μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή νέων φυτών, μόνο αφού ένα φυτό έχει διαιρεθεί με φυσικό τρόπο για να σχηματίσει πολλαπλές κεφαλές (άτομα), γι' αυτό ο πολλαπλασιασμός γίνεται κυρίως με σπόρους. Ο λίθωψ μπορεί εύκολα να γονιμοποιηθεί με το χέρι, αν δύο ξεχωριστοί κλώνοι ενός είδους ανθίσουν ταυτόχρονα, και οι σπόροι θα είναι ώριμοι το αργότερο μετά από 9 μήνες. Οι σπόροι είναι εύκολο να βλαστήσουν, αλλά τα φυτά είναι μικρά και ευάλωτα στο πρώτο έτος και δεν θα ανθίσουν τουλάχιστον για τα δύο ή τρία πρώτα έτη.

Η πρώτη επιστημονική περιγραφή ενός λίθωψ έγινε από τον William John Burchell, εξερευνητή της Νότιας Αφρικής, βοτανολόγου και καλλιτέχνη, παρόλο που ο ίδιος το ονόμασε Mesembryanthemum turbiniforme. Αυτός βρήκε τυχαία ένα δείγμα, το 1811, καθώς συνέλεγε από το έδαφος ένα "περίεργου σχήματος βότσαλο". Δυστυχώς η περιγραφή του δεν ήταν αρκετά λεπτομερής ώστε να είμαστε βέβαιοι για το ποιο είδος λίθωψ είχε ανακαλύψει και το όνομα Lithops turbiniformis δεν χρησιμοποιήθηκε μεταγενάστερα, αν και για πολλά χρόνια αντιστοιχούσε σε ό,τι είναι τώρα γνωστό ως Lithops hookeri.

Πολύ περισσσότερα στοιχεία για τον λίθωψ δημοσιεύθηκαν σαν είδος Mesembryanthemum μέχρι το 1922, που ο Μπράουν (Nicholas Edward Brown) άρχισε να χωρίζει το υπερβολικά μεγάλο γένος με βάση τις κάψουλες. Έτσι δημιουργήθηκε το γένος λίθωψ και δεκάδες άλλα είδη δημοσιεύθηκαν τις επόμενες δεκαετίες. Μπράουν, Gustav Schwantes, Kurt Dinter, Γκερτ Νελ και Louisa Bolus συνέχισαν να συλλέγουν ντοκουμέντα για τον λίθωψ, από όλη την περιοχή της νότιας Αφρικής, αλλά υπήρχε σχετικά μικρή συναίνεση στους μεταξύ τους συσχετισμούς ή ακόμα και στους πληθυσμούς που θα έπρεπε να ομαδοποιηθούν σε είδος. Μέχρι πρόσφατα, τη δεκαετία του 1950, το γένος δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στην καλλιέργεια και δεν ήταν πλήρως κατανοητό ταξινομικά.

Στη δεκαετία του 1950, οι Desmond και Naureen Cole άρχισαν να μελετούν τον λίθωψ. Τελικά, επισκέφθηκαν σχεδόν όλους τους πληθυσμούς στο φυσικό τους περιβάλλον και συνέλεξαν δείγματα από περίπου 400, που προσδιορίστηκαν με τα νούμερα των Κόουλ και από τότε χρησιμοποιούνται και έχουν διανεμηθεί σπόροι σε όλο τον κόσμο με την αρίθμηση Cole. Το γένος μελετήθηκε και επανεξετάστηκε και το 1988 εκδόθηκε ένα τελικό βιβλίο (Λίθωψ: Ανθοφορούσες Πέτρες) που περιγράφει είδη, υποείδη και ποικιλίες οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές μέχρι τότε.

Νέα είδη συνεχίζουν να ανακαλύπτονται συνεχώς σε απομακρυσμένες περιοχές της Ναμίμπια και της Νότιας Αφρικής, με πιο πρόσφατους τους λίθωψ L. coleorum το 1994, L. hermetica το 2000 και L. amicorum το 2006.

Με λαϊκή ονομασία "ζωντανές πέτρες", οι λίθωψ είναι μερικά από τα πιο συναρπαστικά φυτά του κόσμου! Από την ανακάλυψή τους από τον John Burchell το 1811, όταν "για να μαζέψει από το πετρώδες έδαφος ένα υποτίθεται περίεργου σχήματος βότσαλο, αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν ένα φυτό", μέχρι σήμερα που οι λίθωψ έχουν γίνει η άπληστη αναζήτηση κάθε συλλέκτη παχυφύτων φυτών. Μοιάζοντας με βότσαλα και πέτρες, που στο φυσικό τους περιβάλλον αναπτύσσονται ανάμεσά τους, στις χώρες της Αφρικής, έχουν γίνει αγαπημένο απόκτημα του συλλέκτη παράξενων και ασυνήθιστων φυτών. Οι λεπτές αποχρώσεις τους σε γκρι, καφέ, σκουριάς, πράσινου και ροζ, σε συνδυασμό με φανταστικά περίπλοκα σημάδια τους, τους καθιστούν ως την πιο επιθυμητή προσθήκη σε οποιαδήποτε συλλογή φυτών.

Πηγή:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lithops 
http://www.lithop.supanet.com/

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Μήλο των Σοδόμων - Calotropis procera
Ασημένιο κλήμα - Actinidia polygama
Ανεμόψις - Anemopsis californica
Δέντρο του θανάτου - Hippomane mancinella
Νταβίντια - Περιστερόδεντρο - Davidia involucrata
Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera
Ζαμπάλα - Lardizabala biternata
Λονγκάν - Dimocarpus longan
Φλογόδεντρο - Delonix regia
Μποχίνια - Δέντρο ορχιδέα - Bauhinia variegata
Ροζ Λαπάτσο - Handroanthus impetiginosus
Αφρικανικό ροδάκινο - Nauclea latifolia
Χρυσό βατόμουρο Ιμαλαΐων - Rubus ellipticus
Φλογοβόλος φοίνικας - Chambeyronia macrocarpa
Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Νάρα - Πεπόνι της ερήμου - Acanthosicyos horridus
Ευφορβία πολυέλαιος - Euphorbia ingens
Καριτέ - Vitellaria paradoxa
Τεχοκότε - Μεξικάνικος κράταιγος - Crataegus mexicana
Το δέντρο του Δαμοκλή - Oroxylum indicum
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Κεφαλώτους - Cephalotus follicularis
Νίπα - Nypa fruticans
Κουτί μαρμελάδας - Genipa americana
Φασόλι παγωτό - Inga edulis
Γκούλαρ - Ficus racemosa
Ντοβυαλίς η κάφρεια - Dovyalis caffra
Ερωδιός - Erodium cicutarium
Κάμου Κάμου - Myrciaria dubia
Πεμφίς - Pemphis acidula
Σιζάλ - Agave sisalana
Μολοχία - Γιούτα - Corchorus olitorius
Ζαχαρόμηλο - Annona squamosa
Σαποντίγια - Manilkara zapota
Λωτός σοκολάτα - Diospyros nigra
Αστερόμηλο - Chrysophyllum cainito
Ηδυχιών - Λευκός κρίνος τζίντζερ - Hedychium coronarium
Γιούζου - Citrus junos
Αφρικανική αγριομουσμουλιά - Uapaca kirkiana
Διπτέρυξ - Τόνκα - Dipteryx odorata
Μυρίκη η ερυθρά - Myrica rubra
Φερονία - Ξυλόμηλο - Limonia acidissima
Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea
Τιντόλα - Κολοκύθι κισσός- Coccinia grandis
Φαγώσιμο αγιόκλημα - Lonicera caerulea
Μπαλατά - Manilkara bidentata
Αφρικανικό μοσχοκάρυδο - Monodora myristica
Αλλανμπλάκια - Allanblackia
Κόλα - Cola nitida
Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο - Eucalyptus deglupta
Μήλο του ελέφαντα - Dillenia indica
Αυστραλιανό Χριστουγεννιάτικο δένδρο - Nuytsia floribunda
Κερίνθη - Cerinthe major
Ακόνιτο - Aconitum napellus
Αγκάθι του Χριστού - Euphorbia milii
Αβυσσινιακή μπανανιά - Ensete ventricosum
Κοιλρευτερία - Χρυσή βροχή - Koelreuteria paniculata
Λούλο - Solanum quitoense
Mπραζίλ Νατ - Καρυδιά Βραζιλίας - Bertholletia excelsa
Κοκκόλοβος - Σταφύλι της θάλασσας - Coccoloba uvifera
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Κάσιους - Anacardium occidentale
Καρδιόκρινος - Cardiocrinum giganteum
Σπαρμάνια - Sparrmannia africana
Λίτσι - Litchi chinensis
Γωλθερία - Gaultheria mucronata
Χούντια - Hoodia gordonii
Ντομάτα των κανίβαλων - Solanum viride
Ασόκα - Saraca asoca
Aκι - Blighia sapida
Αφρικανική δαμασκηνιά - Dacryodes edulis
Σολάντρα - Solandra maxima
Σταπέλια - Stapelia gigantea
Δακτυλίτιδα - Digitalis purpurea
Μονστέρα - Monstera deliciosa
Λουλούδι σοκολάτας - Berlandiera lyrata
Σαντερσόνια - Sandersonia aurantiaca
Ιαπωνική Μανόλια - Magnolia kobus
Τσαμπάκα - Magnolia champaca
Ψυχώτρια - Χείλη της πόρνης - Psychotria elata
Κερβέρα - Δέντρο αυτοκτονίας - Cerbera odollam
Κονγιάκ - Amorphophallus konjac
Αλλουόντια - Alluaudia procera
Μπανανιά του Νερού - Typhonodorum lindleyanum
Σαλάκ - Salacca zalacca
Καρίσα - Δαμάσκηνο του Νατάλ - Carissa macrocarpa
Μουσέντα - Mussaenda erythrophylla
Δουράντα - Duranta erecta
Αριστοτέλια - Aristotelia chilensis
Μανούκα - Τσαγιόδεντρο Νέας Ζηλανδίας - Leptospermum scoparium
Κεράσι του Σουρινάμ - Eugenia uniflora
Αυστραλιανό Φίνγκερ Λάιμ - Citrus australasica
Ιερό λουλούδι των Ίνκας - Cantua buxifolia
Δάκρυα του Ιώβ - Coix Lacryma-jobi
Βελούδινο φασόλι - Mucuna pruriens
Συζύγιο - Μήλο της Ιάβας - Syzygium samarangense
Πάνδανος - Βιδωτό Πεύκο - Pandanus utilis
Μαρίμο - Aegagropila linnaei
Αγγούρι των Άνδεων - Cyclanthera pedata
Καουτσουκόδεντρο - Hevea brasiliensis
Ζαχαροκάλαμο - Saccharum officinarum
Φιστίκι των Ίνκας - Sacha inchi - Plukenetia volubilis
Καφέα - Καφεόδεντρο - Coffea arabica
Γλυκόριζα - Γλυκκύριζα - Glycyrrhiza glabra
Φλόμος - Verbascum Thapsus
Μεσημβριάνθεμο - Μπούζι - Mesembryanthemum crystallinum
Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά - Sechium edule
Ιβίσκος της Ερυθραίας - Σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa
Μαύρο Γκότζι - Lycium ruthenicum Murray
Περέσκια - Ροδόκακτος - Pereskia grandiflora
Δούριο - Durio zibethinus
Αρτόκαρπος - Τζάκφρουτ - Artocarpus heterophyllus
Καζαμπανάνα - Sicana odorifera
Μυρτιά της Χιλής - Αραγιάν - Luma apiculata
Βραχυχίτων - Brachychiton populneus
Τετραπάναξ - Φυτό Ριζόχαρτο -Tetrapanax papyrifer
Αλπίνια - Τζίντζερ Κογχύλι - Alpinia zerumbet
Κληρόδενδρο - Clerodendrum trichotomum
Καρύδα της θάλασσας - Coco de Mer - Lodoicea maldivica
Λευκόδενδρο - Leucadendron argenteum
Σεφέρδια - Shepherdia argentea
Λεϋκεστέρια - Αγιόκλημα των Ιμαλαΐων - Leycesteria formosa
Χοβένια - Σταφιδόδεντρο - Hovenia dulcis
Μποροχό - Alibertia patinoi - Borojoa patinoi
Κλιτόρια - Clitoria ternatea
Μελίανθος - Melianthus major
Φυτολάκα - Όμπου - Phytolacca dioica
Λεονότις - Αυτί του λιονταριού - Leonotis leonurus
Μορίνγκα - Moringa oleifera
Παγκράτιο - Κρίνος της θάλασσας - Pancratium maritimum
Δορυανθές - Doryanthes
Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora
Αλδροβάντα - Aldrovanda vesiculosa
Μπουτόμους - Βούτομος - Butomus umbellatus
Δειλινό - Mirabilis jalapa
Δάχτυλα του νεκρού - Decaisnea
Μομορντίκα - Momordica charantia
Σαπουνόδενδρο - Sapindus
Ασερόλα - Acerola - Malpighia
Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas
Τσεριμόγια - Annona cherimola
Κάπαρη - Κάππαρη - Capparis spinosa
Λίθωψ - Lithops
Λυγαριά - Vitex agnus-castus
Κρινόδενδρο - Crinodendron hookerianum
Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii
Υάκινθος του νερού - Eichhornia crassipes
Γκαγιάκο - Guaiacum officinale
Όχνα - Φυτό Μίκυ Μάους - Ochna serrulata
Μαστός της Αγελάδας - Solanum mammosum
Συνσέπαλο - Φρούτο θαύμα - Synsepalum dulcificum
Ακέμπια - Akebia quinata
Eμβόθριο - Embothrium coccineum
Καισαλπίνια - Caesalpinia pulcherrima
Βελβίτσχια - Welwitschia mirabilis
Σαγκουάρο - Saguaro - Carnegiea gigantea
Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis
Μονάρντα - Τσάι περγαμόντο - Monarda
Ταμάρινδος - Τάμαριντ - Tamarindus indica
Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει - Neomarica
Κνιφόφια - Τρίτομα - Kniphofia
Ραβέντι Σικκίμ - Rheum nobile
Ρεζεντά - Reseda
Παυλώνια - Paulownia tomentosa
Μπελαμκάντα - Belamcanda chinensis
Μηκόνοψις - Μπλε παπαρούνα - Meconopsis
Κουρουπίτα - Couroupita guianensis
Ταμαρίλλο - Cyphomandra betacea
Γκότζι - Lycium barbarum
Βανίλια - Vanilla Planifolia
Στέβια - Stevia rebaudiana
Παχυπόδιο - Pachypodium
Φυσαλίς - Physalis
Κηροπηγή - Ceropegia
Σβαϊνσόνια - Μπιζέλι της Ερήμου - Swainsona formosa
Κληματίς - Κληματίδα - Clematis
Γρεβιλλέα - Grevillea
Στρογγυλόδον - Strongylodon macrobotrys
Σανσεβέρια - Sanseveria
Τροχέτια - Trochetia
Γιαρέτα - Yareta - Azorella compacta
Σπαθοδέα - Αφρικανικό Τουλιπόδενδρο - Spathodea campanulata
Μπρουγκμάνσια - Σάλπιγγες των αγγέλων - Brugmansia
Ανάττο - Bixa orellana
Κιγκέλια - Λουκανικόδεντρο - Kigelia pinnata
Ρετσινολαδιά - Ricinus communis
Στενόκαρπος - Stenocarpus sinuatus
Τάκκα - Λουλούδι Νυχτερίδα -Tacca
Τριχοσανθές - Trichosanthes cucumerina
Σέδο - Sedum
Υδνόρα - Hydnora africana
Ποντεδέρια - Pontederia
Αργκάν - Argania spinosa
Αστίλβη - Astilbe
Φεϊζόα - Feijoa sellowiana
Ακουιλέγια - Aquilegia
Κασσιόπη - Cassiope
Σαρκοκόκκα - Sarcococca
Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων - Schlumbergera
Ερέμουρος - Eremurus
Απήγανος - Ruta graveolens
Πιττόσπορο - Αγγελική - Pittosporum
Ιλανγκ Ιλανγκ - Cananga odorata
Ρόδο της Ιεριχούς - Anastatica hierochuntica
Γκουνέρα - Gunnera
Νούφαρο - Nymphaea
Αριστολοχία - Aristolochia
Ημεροκαλλίς - Hemerocallis
Σγουρή φουντουκιά - Corylus avellana Contorta
Πυρσός Τζίντζερ - Etlingera elatior
Ιξός - Viscum album
Αρπαγόφυτο - Harpagophytum procumbens
Δίψακος-Νεράγκαθο - Dipsacus
Γυνέριο ή Κορταδερία - Gynerium argenteum - Cortaderia Selloanna
Εχινάτσια - Echinacea purpurea
Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli
Πορτουλάκα - Portulaca
Λομπέλια - Lobelia
Παπαρούνα - Papaver Rhoeas
Νάρκισσος - Narcissus
Μιμόζα-Μη μου άπτου - Mimoza Pudica
Πυξάρι - Buxus sempervirens
Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Ορνιθόγαλο - Ornithogalum umbellatum
Κόσμος - Cosmos
Μούσκαρι - Muscari
Πάπυρος - Cyperus papyrus
Ζίννια - Zinnia
Αγιόκλημα-Αιγόκλημα - Lonicera
Πασσιφλόρα-Ρολογιά - Passiflora
Καλέντουλα - Calendula officinalis
Λούπινο - Lupinus
Κάννα - Canna
Αμαμηλίς - Hamamelis
Βελανιδιά-Δρυς - Quercus
Μπρουνσβίγκια - Brunsvigia
Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa
Ελιά - Olea europaea
Κενταύρια - Centaurea cyanus
Ρόδο της Ερήμου-Αντένιουμ - Adenium obesum
Πικροδάφνη - Nerium Oleander
Αβούτιλο - Abutilon
Μοσχομπίζελο - Lathyrus odoratus
Τσιντόνια - Chaenomeles japonica sreciosa
Φορσύθια - Forsythia
Αμαρυλλίς-Ιππίαστρον - Amaryllis-Hippeastrum
Ρούσκος - Ruscus aculeatus
Δάφνη - Laurus nobilis
Γκλοριόζα - Gloriosa
Μπαμπού - Bamboo
Γλαδιόλα - Gladiolus
Αγκινάρα - Cynara scolymus
Κλίβια - Clivia miniata
Ντιπλαντένια - Dipladenia sanderii
Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera
Ροδακινιά - Prunus persica
Αμυγδαλιά - Prunus amygdalus
Ιτιά - Salix
Ροδιά - Punica granatum
Πρωτέα - Protea cynaroides
Κολχικό - Colchicum autumnale
Στρελίτζια - Strelitzia reginae
Καρντόν - Cardon - Pachycereus pringlei
Βόλφια - Wolffia arrhiza
Πούγια - Puya raimondii
Φούξια-Σκουλαρικιά - Fouchsia
Ασφόδελος - Asphodelus
Πρίμουλα - Primula
Δισέντρα - Dicentra
Εντελβάις - Leontopodium alpinum
Ελλέβορος - Helleborus Niger
Ζαντεδέσκια-Κάλλα - Zantedeschia
Φριτιλλάρια - Fritillaria imparialis
Αστερ - Aster
Ελικόνια - Heliconia
Ηλίανθος-Ηλιοτρόπιο - Helianthus annuus
Ορχιδέα-Μέλισσα - Ophrys apifera
Μιγκέ - Convallaria majalis
Πασχαλιά - Syringa vulgaris
Βιόλα - Viola
Έρωτας - Impantiens
Γάλανθος - Galanthus
Ποϊνσέττια - Poinsettia
Διωναία - Dionaea muscipula
Μπάνκσια - Banksia
Θαλάσσια Ανεμώνη
Αμορφόφαλος - Amorphophallus titanum
Ραφλέσια - Rafflesia amoldi

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version