Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Valentine.gr  

Ιούλιος 2013

Γνωρίζετε ότι η καμφορά είναι μια λευκή κρυσταλλική ουσία, που έχει μαγειρικές και φαρμακευτικές χρήσεις και λαμβάνεται από το δέντρο Cinnamomum camphora;

Καμφορόδεντρο - Καμφορά (Cinnamomum camphora)

Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora


Το Cinnamomum camphora ή Καμφορόδεντρο (Camphor tree, camphorwood ή camphor laurel) είναι ένα μεγάλο αειθαλές δέντρο που φτάνει  μέχρι και 20-30 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι γυαλιστερά και κηρώδη, ενώ όταν συνθλίβονται έχουν τη μυρωδιά της καμφοράς. Την άνοιξη εμφανίζονται ομάδες από μικρά λευκά λουλούδια ανάμεσα στο λαμπερό, πράσινο φύλλωμά του. Παράγει συστάδες από μαύρους καρπούς σαν μούρα, με ένα εκατοστό περίπου διάμετρο. Ο χλωμός φλοιός του είναι πολύ τραχύς με κατακόρυφες σχισμές.

Το Καμφορόδεντρο είναι ενδημικό στην περιοχή της Κίνας νότια του ποταμού Yangtze, στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία, την Κορέα και το Βιετνάμ, ενώ έχει εισαχθεί σε πολλές άλλες χώρες.

Συναντάται σε πολλά μέρη της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά η ακριβής κατανομή του και το μέγεθός του δεν είναι γνωστά με βεβαιότητα. Μεγάλες περιοχές με άγρια δέντρα αναπτύχθηκαν κάποτε στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν, αλλά έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από την υπερεκμετάλλευση για την παραγωγή καμφοράς κατά τα έτη μέχρι το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έχει φύλλα όλο το χρόνο και ανθίζει από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο. Τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα (έχουν αρσενικά και θηλυκά όργανα) και γονιμοποιούνται από το έντομο Diptera. Ο καρπός γίνεται μαύρος όταν ωριμάσει. Στην Κίνα και την Ινδία ανθίζει τον Απρίλιο-Μάιο, και ο καρπός ωριμάζει τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Στο Νεπάλ η καρποφορία εμφανίζεται Σεπτέμβριος-Νοέμβριος. Η ανθοφορία στο Βιετνάμ γίνεται τον Απρίλιο-Μάιο και η καρποφορία το Νοέμβρη - Ιανουάριο. Η συλλογή του μπορεί να αρχίσει κανονικά, όταν το δέντρο είναι 15 ετών.

Η ετυμολογία του Cinnamomum camphora προέρχεται από την ελληνική λέξη «κιννάμωμον», που σημαίνει μπαχαρικό. Οι Έλληνες δανείστηκαν τη λέξη από τους Φοίνικες, που φαίνεται ότι έκαναν εμπόριο με την Ανατολή από την αρχαιότητα. Επίσης, καταγράφεται στα σανσκριτικά, στην Παλαιά Διαθήκη, και σε αρχαιοελληνικές φαρμακευτικές αναφορές που βρέθηκαν σε ανασκαφές. Χρησιμοποιήθηκε από τους Αιγυπτίους ως τις αρχές του 1485 π.Χ. για ταριχευτικούς σκοπούς.

Η καμφορά είναι μια λευκή κρυσταλλική ουσία, που λαμβάνεται από το δέντρο Cinnamomum camphora. Έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες ως μπαχαρικό στη μαγειρική, ως ένα συστατικό του θυμιάματος, και ως φάρμακο. Είναι επίσης εντομοαπωθητικό και θανατηφόρα ουσία για τους ψύλλους.

Το καμφορόδεντρο είναι ενδημικό στην Ταϊβάν, τη νότια Ιαπωνία, την νοτιοανατολική Κίνα και την Ινδοκίνα, όπου καλλιεργείται για την καμφορά και την παραγωγή ξυλείας. Η παραγωγή και η μεταφορά της καμφοράς, σε στερεή, κηρώδη μορφή, ήταν μια μεγάλη βιομηχανία για την Ταϊβάν πριν και κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής αποικιοκρατίας (1895-1945). Χρησιμοποιήθηκε ως ιατρικό και ήταν επίσης ένα σημαντικό συστατικό στην παραγωγή άκαπνης πυρίτιδας και ταρταρούγας. Πρωτόγονοι αποστακτήρες στήθηκαν στις ορεινές περιοχές, όπου βρίσκεται συνήθως το δέντρο. Πρώτα πελεκούσαν το ξύλο σε λεπτά τσιπς. Αυτά τοποθετούνταν σε αποστακτήρα, όπου μαλάκωναν στον ατμό. Έπειτα ο ατμός περνούσε μέσα από ένα θάλαμο ψύξης, επιτρέποντας στην καμφορά να κρυσταλλώσει στο εσωτερικό ενός κύβου κρυστάλλωσης. Στη συνέχεια ξύνονταν και συσκευάζονταν από τα ραγδαία αναπτυσσόμενα κυβερνητικά εργοστάσια, για να διοχετευθούν προς επεξεργασία και πώληση. Η καμφορά ήταν ένα από τα πιο προσοδοφόρα είδη, πολλών σημαντικών κρατικών μονοπωλίων επί ιαπωνικής αποικιοκρατίας.

Το Καμφορόδεντρο περιέχει πτητικές χημικές ενώσεις σε όλα τα μέρη του φυτού. Από το ξύλο και τα φύλλα παράγεται με απόσταξη ατμού το αιθέριο έλαιο. Το καμφορόδεντρο διαθέτει έξι διαφορετικές χημικές παραλλαγές, που ονομάζονται χημειότυποι και είναι: καμφορά, λιναλοόλη, 1,8-κινεόλη, νερολιδόλη, σαφρόλη ή borneol. Στην Κίνα, οι εργάτες στα κτήματα αποφεύγουν την ανάμειξη χημειοτύπων κατά τη συγκομιδή, από την διαφορετική οσμή τους. Η cineole κλάσμα του καμφορόδεντρου χρησιμοποιείται στην Κίνα για να παρασκευάσουν ψευτόλαδο ευκαλύπτου.

Οι χημικές παραλλαγές ή χημειότυποι φαίνεται να εξαρτώνται και από τη χώρα προέλευσης του δέντρου. Το δέντρο που είναι ενδημικό στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, ενώ έχει εισαχθεί στις άλλες χώρες όπου έχει βρεθεί, διαθέτει διαφορετικούς χημειότυπους, αναγνωρίσιμους βάση της χώρας προέλευσής του. Π.χ. τα καμφορόδεντρα που καλλιεργούνται στην Ταϊβάν και την Ιαπωνία, (με συχνά κοινή ονομασία "Ho Wood") είναι συνήθως πολύ υψηλά σε λιναλοόλη, συνήθως μεταξύ 80 και 85%. Στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα, παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο ίδιος χημειότυπος. Από την άλλη, τα καμφορόδεντρα που καλλιεργούνται στη Μαδαγασκάρη, έχουν υψηλή 1,8-κινεόλη, κατά μέσο όρο μεταξύ 40 και 50%. Το αιθέριο έλαιο από δέντρα της Μαδαγασκάρης είναι γνωστό στο εμπόριο ως Ραβιντσάρα.

Το αιθέριο έλαιο της καμφοράς λαμβάνεται από φύλλα και κλαδάκια. Το εμπορικό προϊόν εξάγεται περνώντας ένα ρεύμα ατμού μέσα από τα τρίμματα / ροκανίδια του φυτού, με 30 κιλά ξύλου να αποδίδουν 1 κιλό καμφορά. Χρησιμοποιείται ιατρικώς, στα αρώματα, ως εντομοκτόνο, αλλά και για να κάνουν σελιλόιντ και ως συντηρητικό ξύλου. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στα παπούτσια για να θεραπεύσει την εφίδρωση των ποδιών (μάλλον ενεργώντας ως αποσμητικό και όχι για την πρόληψη της εφίδρωσης). Επίσης καιγόταν ως απολυμαντικό σε περιόδους επιδημιών. Το ξύλο του έχει όμορφα "νερά", σε ανοιχτόχρωμο καφέ, που δείχνουν ακόμα πιο όμορφα με το γυάλισμα. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, για ντουλάπια, για το εσωτερικό φινίρισμα των κτιρίων κλπ. Ένα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας καμφοράς παράγεται πλέον συνθετικά από πινένιο, ένα παράγωγο από νέφτι ή από πίσσα άνθρακα. 

Η καμφορά έχει μακρά ιστορία σαν βότανο στην Ανατολή, με ευρύ φάσμα χρήσεων. Έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί εσωτερικά για τη θεραπεία της υστερίας, αλλά στη σύγχρονη βοτανική χρησιμοποιείται κυρίως ως αιθέριο έλαιο και δεν συνιστάται η εσωτερική του χρήση. Το ξύλο και τα φύλλα έχουν δράση αναλγητική, αντισπασμωδική, διεγερτική. Ένα έγχυμα καμφοράς χρησιμοποιείται με εισπνοές για τη θεραπεία κρυολογημάτων και ασθενειών των πνευμόνων. Το φυτό συνήθως χρησιμοποιείται με τη μορφή του αιθέριου ελαίου, το οποίο μπορεί να ληφθεί με απόσταξη πελεκημένων κλαδιών, κορμού και το ξύλου του δέντρου, ή από φύλλα και κλαδιά. Χρησιμοποιείται κανονικά ξύλο ηλικίας 24 - 40 ετών. Το αιθέριο έλαιο είναι ανθελμινθικό, αντιρευματικό, αντισπασμωδικό, καρδιοτονωτικό, διαλυτικό αερίων, εφιδρωτικό, ηρεμιστικό και τονωτικό. Χρησιμοποιείται εξωτερικά ως αλοιφή για εντριβές στη θεραπεία αρθριτικών και μυϊκών πόνων, ως βάλσαμο για χιονίστρες, σκασμένα χείλη, επιχείλιο έρπη, για δερματικές κλπ. ασθένειες και ως εισπνευστικό για τη βρογχική συμφόρηση. Συνιστάται κάποια προσοχή, γιατί η υπερβολική χρήση προκαλεί εμετό, αύξηση παλμών, σπασμούς ίσως και θάνατο. Είναι πιθανό, καθώς το λάδι απορροφάται από το δέρμα, να προκληθεί συστηματική δηλητηρίαση. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία. Αναφέρεται ως «Piercing». Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων και της κατάθλιψης. Η Γερμανική Επιτροπή Commission E Monographs, ένας θεραπευτικός οδηγός για φαρμακευτικά βότανα, εγκρίνει το Cinnamomum camphora για αρρυθμίες, βήχα / βρογχίτιδα, υπόταση, νευρικές / καρδιακές παθήσεις, ρευματισμούς.

Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα τρώγονται μαγειρεμένα. Η χρήση τους προτείνεται με κάποια προσοχή καθώς υπάρχει μια αναφορά ότι η κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Τα παλαιά φύλλα ξηραίνονται και χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα.

Σε ορισμένες χώρες όπως το Νεπάλ, το δέντρο δεν φυτεύεται για την παραγωγή καμφοράς, αλλά φυτεύεται κυρίως σε κήπους και στις εισόδους των σπιτιών για θρησκευτικούς λόγους, και ως καλλωπιστικό δέντρο, αν και το ξύλο του είναι πολύτιμο.
Για συγκαλλιέργεια: Στην Κίνα, φυτεύεται ως ενδιάμεσος, μαζί με άλλες γεωργικές καλλιέργειες, όσο βρίσκεται στο αρχικό του στάδιο και είναι μικρό δενδρύλλιο.

Το καμφορόδεντρο εισήχθη στην Αυστραλία το 1822 ως καλλωπιστικό δέντρο για κήπους και δημόσια πάρκα, όπου κοινά ονομάζεται καμφορο- δάφνη. Τώρα θεωρείται ζιζάνιο σε όλη την περιοχή του Queensland, καθώς και στην κεντρική και βόρεια Νέα Νότια Ουαλία, όπου ταιριάζει με το υγρό, υποτροπικό κλίμα. Ωστόσο, στα δέντρα παρουσιάζονται γρήγορα κουφάλες, από νεαρή ηλικία, ενώ τα ενδημικά δέντρα χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αναπτύξουν παρόμοιες κοιλότητες.

Εισήχθη στις όμορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών γύρω στο 1875. Άρχισε να εγκλιματίζεται σε περιοχές διαφόρων κρατών όπως Αλαμπάμα, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Γεωργία, Χαβάη, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Βόρεια Καρολίνα, Τέξας και νότια Καρολίνα. Έχει καταχωριστεί στην κατηγορία των χωροκατακτητικών ειδών στην Φλόριντα.

Πηγή:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamomum_camphora
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cinnamomum+camphora
http://www.worldagroforestry.org/treedb2/AFTPDFS/
Cinnamomum_camphora.pdf

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Ασημένιο κλήμα - Actinidia polygama
Ανεμόψις - Anemopsis californica
Δέντρο του θανάτου - Hippomane mancinella
Νταβίντια - Περιστερόδεντρο - Davidia involucrata
Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera
Ζαμπάλα - Lardizabala biternata
Λονγκάν - Dimocarpus longan
Φλογόδεντρο - Delonix regia
Μποχίνια - Δέντρο ορχιδέα - Bauhinia variegata
Ροζ Λαπάτσο - Handroanthus impetiginosus
Αφρικανικό ροδάκινο - Nauclea latifolia
Χρυσό βατόμουρο Ιμαλαΐων - Rubus ellipticus
Φλογοβόλος φοίνικας - Chambeyronia macrocarpa
Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Νάρα - Πεπόνι της ερήμου - Acanthosicyos horridus
Ευφορβία πολυέλαιος - Euphorbia ingens
Καριτέ - Vitellaria paradoxa
Τεχοκότε - Μεξικάνικος κράταιγος - Crataegus mexicana
Το δέντρο του Δαμοκλή - Oroxylum indicum
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Κεφαλώτους - Cephalotus follicularis
Νίπα - Nypa fruticans
Κουτί μαρμελάδας - Genipa americana
Φασόλι παγωτό - Inga edulis
Γκούλαρ - Ficus racemosa
Ντοβυαλίς η κάφρεια - Dovyalis caffra
Ερωδιός - Erodium cicutarium
Κάμου Κάμου - Myrciaria dubia
Πεμφίς - Pemphis acidula
Σιζάλ - Agave sisalana
Μολοχία - Γιούτα - Corchorus olitorius
Ζαχαρόμηλο - Annona squamosa
Σαποντίγια - Manilkara zapota
Λωτός σοκολάτα - Diospyros nigra
Αστερόμηλο - Chrysophyllum cainito
Ηδυχιών - Λευκός κρίνος τζίντζερ - Hedychium coronarium
Γιούζου - Citrus junos
Αφρικανική αγριομουσμουλιά - Uapaca kirkiana
Διπτέρυξ - Τόνκα - Dipteryx odorata
Μυρίκη η ερυθρά - Myrica rubra
Φερονία - Ξυλόμηλο - Limonia acidissima
Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea
Τιντόλα - Κολοκύθι κισσός- Coccinia grandis
Φαγώσιμο αγιόκλημα - Lonicera caerulea
Μπαλατά - Manilkara bidentata
Αφρικανικό μοσχοκάρυδο - Monodora myristica
Αλλανμπλάκια - Allanblackia
Κόλα - Cola nitida
Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο - Eucalyptus deglupta
Μήλο του ελέφαντα - Dillenia indica
Αυστραλιανό Χριστουγεννιάτικο δένδρο - Nuytsia floribunda
Κερίνθη - Cerinthe major
Ακόνιτο - Aconitum napellus
Αγκάθι του Χριστού - Euphorbia milii
Αβυσσινιακή μπανανιά - Ensete ventricosum
Κοιλρευτερία - Χρυσή βροχή - Koelreuteria paniculata
Λούλο - Solanum quitoense
Mπραζίλ Νατ - Καρυδιά Βραζιλίας - Bertholletia excelsa
Κοκκόλοβος - Σταφύλι της θάλασσας - Coccoloba uvifera
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Κάσιους - Anacardium occidentale
Καρδιόκρινος - Cardiocrinum giganteum
Σπαρμάνια - Sparrmannia africana
Λίτσι - Litchi chinensis
Γωλθερία - Gaultheria mucronata
Χούντια - Hoodia gordonii
Ντομάτα των κανίβαλων - Solanum viride
Ασόκα - Saraca asoca
Aκι - Blighia sapida
Αφρικανική δαμασκηνιά - Dacryodes edulis
Σολάντρα - Solandra maxima
Σταπέλια - Stapelia gigantea
Δακτυλίτιδα - Digitalis purpurea
Μονστέρα - Monstera deliciosa
Λουλούδι σοκολάτας - Berlandiera lyrata
Σαντερσόνια - Sandersonia aurantiaca
Ιαπωνική Μανόλια - Magnolia kobus
Τσαμπάκα - Magnolia champaca
Ψυχώτρια - Χείλη της πόρνης - Psychotria elata
Κερβέρα - Δέντρο αυτοκτονίας - Cerbera odollam
Κονγιάκ - Amorphophallus konjac
Αλλουόντια - Alluaudia procera
Μπανανιά του Νερού - Typhonodorum lindleyanum
Σαλάκ - Salacca zalacca
Καρίσα - Δαμάσκηνο του Νατάλ - Carissa macrocarpa
Μουσέντα - Mussaenda erythrophylla
Δουράντα - Duranta erecta
Αριστοτέλια - Aristotelia chilensis
Μανούκα - Τσαγιόδεντρο Νέας Ζηλανδίας - Leptospermum scoparium
Κεράσι του Σουρινάμ - Eugenia uniflora
Αυστραλιανό Φίνγκερ Λάιμ - Citrus australasica
Ιερό λουλούδι των Ίνκας - Cantua buxifolia
Δάκρυα του Ιώβ - Coix Lacryma-jobi
Βελούδινο φασόλι - Mucuna pruriens
Συζύγιο - Μήλο της Ιάβας - Syzygium samarangense
Πάνδανος - Βιδωτό Πεύκο - Pandanus utilis
Μαρίμο - Aegagropila linnaei
Αγγούρι των Άνδεων - Cyclanthera pedata
Καουτσουκόδεντρο - Hevea brasiliensis
Ζαχαροκάλαμο - Saccharum officinarum
Φιστίκι των Ίνκας - Sacha inchi - Plukenetia volubilis
Καφέα - Καφεόδεντρο - Coffea arabica
Γλυκόριζα - Γλυκκύριζα - Glycyrrhiza glabra
Φλόμος - Verbascum Thapsus
Μεσημβριάνθεμο - Μπούζι - Mesembryanthemum crystallinum
Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά - Sechium edule
Ιβίσκος της Ερυθραίας - Σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa
Μαύρο Γκότζι - Lycium ruthenicum Murray
Περέσκια - Ροδόκακτος - Pereskia grandiflora
Δούριο - Durio zibethinus
Αρτόκαρπος - Τζάκφρουτ - Artocarpus heterophyllus
Καζαμπανάνα - Sicana odorifera
Μυρτιά της Χιλής - Αραγιάν - Luma apiculata
Βραχυχίτων - Brachychiton populneus
Τετραπάναξ - Φυτό Ριζόχαρτο -Tetrapanax papyrifer
Αλπίνια - Τζίντζερ Κογχύλι - Alpinia zerumbet
Κληρόδενδρο - Clerodendrum trichotomum
Καρύδα της θάλασσας - Coco de Mer - Lodoicea maldivica
Λευκόδενδρο - Leucadendron argenteum
Σεφέρδια - Shepherdia argentea
Λεϋκεστέρια - Αγιόκλημα των Ιμαλαΐων - Leycesteria formosa
Χοβένια - Σταφιδόδεντρο - Hovenia dulcis
Μποροχό - Alibertia patinoi - Borojoa patinoi
Κλιτόρια - Clitoria ternatea
Μελίανθος - Melianthus major
Φυτολάκα - Όμπου - Phytolacca dioica
Λεονότις - Αυτί του λιονταριού - Leonotis leonurus
Μορίνγκα - Moringa oleifera
Παγκράτιο - Κρίνος της θάλασσας - Pancratium maritimum
Δορυανθές - Doryanthes
Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora
Αλδροβάντα - Aldrovanda vesiculosa
Μπουτόμους - Βούτομος - Butomus umbellatus
Δειλινό - Mirabilis jalapa
Δάχτυλα του νεκρού - Decaisnea
Μομορντίκα - Momordica charantia
Σαπουνόδενδρο - Sapindus
Ασερόλα - Acerola - Malpighia
Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas
Τσεριμόγια - Annona cherimola
Κάπαρη - Κάππαρη - Capparis spinosa
Λίθωψ - Lithops
Λυγαριά - Vitex agnus-castus
Κρινόδενδρο - Crinodendron hookerianum
Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii
Υάκινθος του νερού - Eichhornia crassipes
Γκαγιάκο - Guaiacum officinale
Όχνα - Φυτό Μίκυ Μάους - Ochna serrulata
Μαστός της Αγελάδας - Solanum mammosum
Συνσέπαλο - Φρούτο θαύμα - Synsepalum dulcificum
Ακέμπια - Akebia quinata
Eμβόθριο - Embothrium coccineum
Καισαλπίνια - Caesalpinia pulcherrima
Βελβίτσχια - Welwitschia mirabilis
Σαγκουάρο - Saguaro - Carnegiea gigantea
Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis
Μονάρντα - Τσάι περγαμόντο - Monarda
Ταμάρινδος - Τάμαριντ - Tamarindus indica
Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει - Neomarica
Κνιφόφια - Τρίτομα - Kniphofia
Ραβέντι Σικκίμ - Rheum nobile
Ρεζεντά - Reseda
Παυλώνια - Paulownia tomentosa
Μπελαμκάντα - Belamcanda chinensis
Μηκόνοψις - Μπλε παπαρούνα - Meconopsis
Κουρουπίτα - Couroupita guianensis
Ταμαρίλλο - Cyphomandra betacea
Γκότζι - Lycium barbarum
Βανίλια - Vanilla Planifolia
Στέβια - Stevia rebaudiana
Παχυπόδιο - Pachypodium
Φυσαλίς - Physalis
Κηροπηγή - Ceropegia
Σβαϊνσόνια - Μπιζέλι της Ερήμου - Swainsona formosa
Κληματίς - Κληματίδα - Clematis
Γρεβιλλέα - Grevillea
Στρογγυλόδον - Strongylodon macrobotrys
Σανσεβέρια - Sanseveria
Τροχέτια - Trochetia
Γιαρέτα - Yareta - Azorella compacta
Σπαθοδέα - Αφρικανικό Τουλιπόδενδρο - Spathodea campanulata
Μπρουγκμάνσια - Σάλπιγγες των αγγέλων - Brugmansia
Ανάττο - Bixa orellana
Κιγκέλια - Λουκανικόδεντρο - Kigelia pinnata
Ρετσινολαδιά - Ricinus communis
Στενόκαρπος - Stenocarpus sinuatus
Τάκκα - Λουλούδι Νυχτερίδα -Tacca
Τριχοσανθές - Trichosanthes cucumerina
Σέδο - Sedum
Υδνόρα - Hydnora africana
Ποντεδέρια - Pontederia
Αργκάν - Argania spinosa
Αστίλβη - Astilbe
Φεϊζόα - Feijoa sellowiana
Ακουιλέγια - Aquilegia
Κασσιόπη - Cassiope
Σαρκοκόκκα - Sarcococca
Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων - Schlumbergera
Ερέμουρος - Eremurus
Απήγανος - Ruta graveolens
Πιττόσπορο - Αγγελική - Pittosporum
Ιλανγκ Ιλανγκ - Cananga odorata
Ρόδο της Ιεριχούς - Anastatica hierochuntica
Γκουνέρα - Gunnera
Νούφαρο - Nymphaea
Αριστολοχία - Aristolochia
Ημεροκαλλίς - Hemerocallis
Σγουρή φουντουκιά - Corylus avellana Contorta
Πυρσός Τζίντζερ - Etlingera elatior
Ιξός - Viscum album
Αρπαγόφυτο - Harpagophytum procumbens
Δίψακος-Νεράγκαθο - Dipsacus
Γυνέριο ή Κορταδερία - Gynerium argenteum - Cortaderia Selloanna
Εχινάτσια - Echinacea purpurea
Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli
Πορτουλάκα - Portulaca
Λομπέλια - Lobelia
Παπαρούνα - Papaver Rhoeas
Νάρκισσος - Narcissus
Μιμόζα-Μη μου άπτου - Mimoza Pudica
Πυξάρι - Buxus sempervirens
Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Ορνιθόγαλο - Ornithogalum umbellatum
Κόσμος - Cosmos
Μούσκαρι - Muscari
Πάπυρος - Cyperus papyrus
Ζίννια - Zinnia
Αγιόκλημα-Αιγόκλημα - Lonicera
Πασσιφλόρα-Ρολογιά - Passiflora
Καλέντουλα - Calendula officinalis
Λούπινο - Lupinus
Κάννα - Canna
Αμαμηλίς - Hamamelis
Βελανιδιά-Δρυς - Quercus
Μπρουνσβίγκια - Brunsvigia
Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa
Ελιά - Olea europaea
Κενταύρια - Centaurea cyanus
Ρόδο της Ερήμου-Αντένιουμ - Adenium obesum
Πικροδάφνη - Nerium Oleander
Αβούτιλο - Abutilon
Μοσχομπίζελο - Lathyrus odoratus
Τσιντόνια - Chaenomeles japonica sreciosa
Φορσύθια - Forsythia
Αμαρυλλίς-Ιππίαστρον - Amaryllis-Hippeastrum
Ρούσκος - Ruscus aculeatus
Δάφνη - Laurus nobilis
Γκλοριόζα - Gloriosa
Μπαμπού - Bamboo
Γλαδιόλα - Gladiolus
Αγκινάρα - Cynara scolymus
Κλίβια - Clivia miniata
Ντιπλαντένια - Dipladenia sanderii
Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera
Ροδακινιά - Prunus persica
Αμυγδαλιά - Prunus amygdalus
Ιτιά - Salix
Ροδιά - Punica granatum
Πρωτέα - Protea cynaroides
Κολχικό - Colchicum autumnale
Στρελίτζια - Strelitzia reginae
Καρντόν - Cardon - Pachycereus pringlei
Βόλφια - Wolffia arrhiza
Πούγια - Puya raimondii
Φούξια-Σκουλαρικιά - Fouchsia
Ασφόδελος - Asphodelus
Πρίμουλα - Primula
Δισέντρα - Dicentra
Εντελβάις - Leontopodium alpinum
Ελλέβορος - Helleborus Niger
Ζαντεδέσκια-Κάλλα - Zantedeschia
Φριτιλλάρια - Fritillaria imparialis
Αστερ - Aster
Ελικόνια - Heliconia
Ηλίανθος-Ηλιοτρόπιο - Helianthus annuus
Ορχιδέα-Μέλισσα - Ophrys apifera
Μιγκέ - Convallaria majalis
Πασχαλιά - Syringa vulgaris
Βιόλα - Viola
Έρωτας - Impantiens
Γάλανθος - Galanthus
Ποϊνσέττια - Poinsettia
Διωναία - Dionaea muscipula
Μπάνκσια - Banksia
Θαλάσσια Ανεμώνη
Αμορφόφαλος - Amorphophallus titanum
Ραφλέσια - Rafflesia amoldi

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version