Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Valentine.gr  

Δεκέμβριος 2021

Γνωρίζετε ότι οι ίνες σιζάλ που χρησιμοποιούνται για την σχοινιών και συναφών προϊόντων προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Agave sisalana;

Σιζάλ ( Agave sisalana).

Σιζάλ - Agave sisalana

Το σιζάλ, με τη βοτανική ονομασία Agave sisalana, είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού, ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae κα είναι ενδημικό στο νότιο Μεξικό, αλλά ευρέως καλλιεργούμενο και εγκλιματισμένο σε πολλές άλλες χώρες. Παράγει μια σκληρή ίνα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Ο όρος σιζάλ μπορεί να αναφέρεται είτε στην κοινή ονομασία τού φυτού είτε στην ίνα. Μερικές φορές αναφέρεται ως «κάνναβη σιζάλ», επειδή για αιώνες η κάνναβη ήταν μια σημαντική πηγή για την παραγωγή ίνας. Η ίνα σιζάλ χρησιμοποιείται παραδοσιακά για σχοινιά και σπάγκους και έχει πολλές άλλες χρήσεις, όπως σε χαρτί, ύφασμα, υποδήματα, καπέλα, τσάντες, χαλιά, γεωυφάσματα, ταπετσαρίες τοίχου και πίνακες βελών. Χρησιμοποιείται επίσης ως ενισχυτική ίνα σε υαλοβάμβακα, καουτσούκ και κονία.

Η προέλευση της Agave sisalana είναι αβέβαιη. Παραδοσιακά θεωρήθηκε ότι ήταν ενδημική της χερσονήσου Γιουκατάν, αλλά δεν υπάρχουν αρχεία βοτανικών συλλογών από εκεί. Αρχικά στάλθηκαν από το ισπανικό αποικιακό λιμάνι του Σιζάλ στο Γιουκατάν (εξού και το όνομα). Στις φυτείες του Γιουκατάν καλλιεργούν πλέον τη «Χένεκεν» ("Agave fourcroydes").

Η Agave sisalana είναι ένα αειθαλές παχύφυτο. Ο βλαστός του φυτού φτάνει περίπου τα 90 εκατοστά σε ύψος, με διάμετρο περίπου 40 εκ. Τα φύλλα σε σχήμα λόγχης, που αναπτύσσονται από το μίσχο σε μια μεγάλη πυκνή ροζέτα, είναι σαρκώδη και άκαμπτα, με γκρι έως σκούρο πράσινο χρώμα. Το καθένα έχει μήκος 60–180 εκ και πλάτος 10–18 εκ στο ευρύτερο τμήμα, καταλήγοντας σε μια αιχμηρή ράχη. Τα νεαρά φύλλα μπορεί να έχουν μερικά λεπτά δόντια περιμετρικά, αλλά τα χάνουν καθώς ωριμάζουν. Μέσα σε τέσσερα έως οκτώ χρόνια μετά τη φύτευση, το ώριμο φυτό στέλνει έναν κεντρικό μίσχο λουλουδιών που φτάνει περίπου τα 6 μέτρα σε ύψος. Κίτρινα άνθη, μήκους περίπου 6 εκ και με δυσάρεστη οσμή, σχηματίζουν πυκνές συστάδες στις άκρες των κλαδιών που αναπτύσσονται από το μίσχο του λουλουδιού. Καθώς τα λουλούδια αρχίζουν να μαραίνονται, τα μπουμπούκια που αναπτύσσονται στην άνω γωνία μεταξύ του μίσχου και του μίσχου του λουλουδιού εξελίσσονται σε μικρά φυτά, ή βολβούς, που πέφτουν στο έδαφος και ριζώνουν. Όπως και άλλα είδη Αγαύης, το παλιό φυτό πεθαίνει όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία.

Το φυτό σιζάλ έχει διάρκεια ζωής 7-10 χρόνια και παράγει συνήθως 200-250 εμπορικά χρησιμοποιήσιμα φύλλα. Κάθε φύλλο περιέχει κατά μέσο όρο περίπου 1000 ίνες. Οι ίνες αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% περίπου του φυτού κατά βάρος. Το σιζάλ θεωρείται φυτό των τροπικών και υποτροπικών, αφού η παραγωγή επωφελείται από θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου και ηλιοφάνεια.

Το σιζάλ χρησιμοποιήθηκε από τους Αζτέκους και τους Μάγια για την κατασκευή υφασμάτων και χαρτιού. Τον 19ο αιώνα, η καλλιέργεια σιζάλ εξαπλώθηκε στη Φλόριντα, στα νησιά της Καραϊβικής και στη Βραζιλία (Paraiba και Bahia), καθώς και σε χώρες της Αφρικής (κυρίως Τανζανία και Κένυα) και στην Ασία. Το Σιζάλ φέρεται να «ήρθε στην Αφρική από τη Φλόριντα, μέσω ενός αξιόλογου Γερμανού βοτανολόγου, ονόματι Χίνντορφ». Στην Κούβα η καλλιέργειά του εισήχθη το 1880, από τον Fernando Heydrich στο Matanzas. Οι πρώτες εμπορικές φυτεύσεις στη Βραζιλία έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και οι πρώτες εξαγωγές ινών σιζάλ από εκεί έγιναν το 1948. Μόλις τη δεκαετία του 1960 επιταχύνθηκε η παραγωγή της Βραζιλίας και ιδρύθηκε το πρώτο από τα πολλά κλωστήρια. Σήμερα η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός σιζάλ. Υπάρχουν θετικές και αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την καλλιέργεια σιζάλ.

Τα φυτά αναπτύσσονται καλύτερα σε μέτρια πλούσιο έδαφος με καλή αποστράγγιση και σε ζεστά υγρά κλίματα. Τα νεαρά φυτά, που πολλαπλασιάζονται από βολβούς ή ριζώματα (υπόγεια στελέχη) ώριμων φυτών, συνήθως διατηρούνται σε φυτώρια για τους πρώτους 12 έως 18 μήνες. Στην αρχή της περιόδου των βροχών, τα φυτά μεταφέρονται στο χωράφι. Αυτές οι μέθοδοι δεν προσφέρουν καμία δυνατότητα για γενετική βελτίωση. Ο εργαστηριακός πολλαπλασιασμός (in vitro) επιλεγμένου γενετικού υλικού χρησιμοποιώντας μεριστοματική ιστοκαλλιέργεια (μοσχεύματα) (MST) προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την ανάπτυξη βελτιωμένου γενετικού υλικού. Το σιζάλ ωριμάζει περίπου τρία έως πέντε χρόνια μετά τη φύτευση, ανάλογα με το κλίμα, αποδίδοντας ικανοποιητικές ίνες για επτά ή οκτώ χρόνια στη συνέχεια και παράγοντας περίπου 300 φύλλα σε όλη την παραγωγική περίοδο. Τα εξωτερικά φύλλα κόβονται κοντά στο μίσχο καθώς φτάνουν σε όλο τους το μήκος. Η αρχική συγκομιδή είναι περίπου 70 φύλλα. Η μετέπειτα ετήσια παραγωγή είναι περίπου 25.

Η ίνα σιζάλ παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού.  Η εξαγωγή των ινών γίνεται με μια διαδικασία γνωστή ως αποφλοιοποίηση, όπου τα φύλλα συνθλίβονται μεταξύ των κυλίνδρων, χτυπιούνται και απομακρύνονται από έναν περιστρεφόμενο τροχό που έχει αμβλεία μαχαίρια, έτσι ώστε να παραμένουν μόνο οι ίνες.  Ο πολτός που προκύπτει ξύνεται από την ίνα και η ίνα πλένεται και στη συνέχεια ξηραίνεται με μηχανικά ή φυσικά μέσα. Εναλλακτικά, στην Ανατολική Αφρική, όπου η παραγωγή γίνεται συνήθως σε μεγάλα κτήματα, τα φύλλα μεταφέρονται σε ένα κεντρικό εργοστάσιο αποφλοίωσης, όπου χρησιμοποιείται νερό για να ξεπλυθούν τα απόβλητα μέρη του φύλλου.

Οι ίνες στη συνέχεια ξηραίνονται, βουρτσίζονται και δεματοποιούνται για εξαγωγή. Το σωστό στέγνωμα είναι σημαντικό καθώς η ποιότητα των ινών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητα σε υγρασία. Έχει βρεθεί ότι η τεχνητή ξήρανση οδηγεί σε γενικά καλύτερες ποιότητες ινών από το στέγνωμα στον ήλιο, αλλά δεν είναι πάντα εφικτό στις λιγότερο βιομηχανικές χώρες όπου παράγεται το σιζάλ. Στο πιο ξηρό κλίμα της βορειοανατολικής Βραζιλίας, το σιζάλ καλλιεργείται κυρίως από μικροκαλλιεργητές και η ίνα εξάγεται από ομάδες που χρησιμοποιούν φορητούς αποξεστήρες που δεν χρησιμοποιούν νερό. Οι ίνες καθαρίζονται στη συνέχεια με βούρτσισμα. Οι ξηρές ίνες χτενίζονται μηχανικά και ταξινομούνται σε διάφορες ποιότητες, σε μεγάλο βαθμό με βάση τον προηγούμενο, εντός του αγρού, διαχωρισμό σε ομάδες μεγέθους των φύλλων.

Οι γυαλιστερές ίνες, συνήθως λευκές, έχουν κατά μέσο όρο μήκος 100 έως 125 εκ και είναι αρκετά χονδροειδείς και άκαμπτες. Οι ίνες σιζάλ εκτιμώνται ιδιαίτερα για τη χρήση τους ως σχοινιά λόγω της αντοχής, της ανθεκτικότητας, της ικανότητας τάνυσης, της συγγένειας σε ορισμένες χρωστικές ουσίες και της αντοχής τους στη φθορά από το αλμυρό νερό. Η ίνα είναι πολύ παρόμοια με αυτή του σχετικού henequen (Agave fourcroydes).

Το σιζάλ είναι μια πολύτιμη τροφή για τις μέλισσες λόγω της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας του. Τους είναι ιδιαίτερα ελκυστικό κατά τη διάρκεια της έλλειψης γύρης. Το παραγόμενο μέλι είναι ωστόσο σκούρο και έχει έντονη και δυσάρεστη γεύση. Επειδή το σιζάλ είναι αγαύη, μπορεί να ζυμωθεί και να αποσταχθεί για να παρασκευαστεί μεζκάλ (ένα λικέρ τύπου τεκίλα tequila). Στην Ινδία μπορεί να είναι συστατικό σε ορισμένα σνακ του δρόμου. Το σιζάλ είναι μια λαϊκή θεραπεία για τη δυσεντερία, τις πληγές από τη λέπρα και τη σύφιλη.  Τα φύλλα περιέχουν ηκογενίνη που χρησιμοποιείται στη μερική σύνθεση του φαρμάκου κορτιζόνη.

Παραδοσιακά, το σιζάλ ήταν το κορυφαίο υλικό για αγροτικές χρήσεις (συνδετικός σπάγκος, χορτοδετικής, δεματιάσματος) λόγω της αντοχής, της ανθεκτικότητας, της ικανότητας να τεντώνεται, της συγγένειας προς ορισμένες χρωστικές ουσίες και της αντίστασής του στη φθορά από το αλμυρό νερό. Η σημασία αυτής της παραδοσιακής χρήσης μειώνεται με τον ανταγωνισμό από το πολυπροπυλένιο και την ανάπτυξη άλλων τεχνικών παραγωγής σανού χόρτου, ενώ έχουν αναπτυχθεί νέα προϊόντα σιζάλ υψηλότερης αξίας.

Εκτός από σχοινιά, σπάγκους και γενικά προϊόντα σχοινοποιΐας, το σιζάλ χρησιμοποιείται σε χαμηλού κόστους και εξειδικευμένου χαρτιού, πίνακες βελών (dartboards), υφάσματα γυαλίσματος, φίλτρα, γεωυφάσματα, στρώματα, χαλιά, χειροτεχνίες, πυρήνες συρματόσχοινων και μακραμέ. Το Sisal έχει χρησιμοποιηθεί ως ένας φιλικός προς το περιβάλλον ενισχυτικός παράγοντας για την αντικατάσταση του αμιάντου και του fiberglass σε σύνθετα υλικά σε διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η κατώτερης ποιότητας ίνα υποβάλλεται σε επεξεργασία από τη βιομηχανία χάρτου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε κυτταρίνη και ημικυτταρίνες. Η ίνα μεσαίας ποιότητας χρησιμοποιείται στη βιομηχανία σχοινιών για την κατασκευή σχοινιών, χορτοδετικών και συνδετικών σπάγκων. Τα σχοινιά και οι σπάγκοι χρησιμοποιούνται ευρέως για ναυτιλιακή, αγροτική και γενική βιομηχανική χρήση. Η ανώτερης ποιότητας ίνα μετά την επεξεργασία μετατρέπεται σε νήματα και χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία χαλιών.

Άλλα προϊόντα που αναπτύχθηκαν από ίνες σιζάλ περιλαμβάνουν προϊόντα σπα, στύλους ξυσίματος για γάτες, ζώνες οσφυϊκής υποστήριξης, χαλιά, παντόφλες, πανιά και δίσκους τριβείων, δίχτυα ψαρέματος, αιώρες, κουρτίνες πόρτας, δάπεδο- καλύμματα, τσάντες κλπ. 

Καθώς το σιζάλ είναι γνωστό για το ανθεκτικό του νήμα, ταπέτα από σιζάλ τοποθετούνται σε περιοχές με μεγάλη κίνηση. Το χαλί από σιζάλ δεν δημιουργεί στατικό ηλεκτρισμό ούτε παγιδεύει τη σκόνη, έτσι η μόνη συντήρηση που απαιτείται, είναι αυτή της ηλεκτρικής σκούπας. Ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, το σιζάλ θα απορροφήσει την υγρασία του αέρα ή θα την απελευθερώσει, προκαλώντας διαστολή ή συστολή. Το σιζάλ δεν συνιστάται για περιοχές που δέχονται υγρές διαρροές ή βροχή ή χιόνι. Το σιζάλ χρησιμοποιείται μόνο του σε χαλιά ή σε μείγματα με μαλλί και ακρυλικό για να είναι πιο απαλό.


Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sisal
https://pfaf.org/USER/Plant.aspx?LatinName=Agave+sisalana
https://www.britannica.com/plant/sisal

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Ασημένιο κλήμα - Actinidia polygama
Ανεμόψις - Anemopsis californica
Δέντρο του θανάτου - Hippomane mancinella
Νταβίντια - Περιστερόδεντρο - Davidia involucrata
Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera
Ζαμπάλα - Lardizabala biternata
Λονγκάν - Dimocarpus longan
Φλογόδεντρο - Delonix regia
Μποχίνια - Δέντρο ορχιδέα - Bauhinia variegata
Ροζ Λαπάτσο - Handroanthus impetiginosus
Αφρικανικό ροδάκινο - Nauclea latifolia
Χρυσό βατόμουρο Ιμαλαΐων - Rubus ellipticus
Φλογοβόλος φοίνικας - Chambeyronia macrocarpa
Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Νάρα - Πεπόνι της ερήμου - Acanthosicyos horridus
Ευφορβία πολυέλαιος - Euphorbia ingens
Καριτέ - Vitellaria paradoxa
Τεχοκότε - Μεξικάνικος κράταιγος - Crataegus mexicana
Το δέντρο του Δαμοκλή - Oroxylum indicum
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Κεφαλώτους - Cephalotus follicularis
Νίπα - Nypa fruticans
Κουτί μαρμελάδας - Genipa americana
Φασόλι παγωτό - Inga edulis
Γκούλαρ - Ficus racemosa
Ντοβυαλίς η κάφρεια - Dovyalis caffra
Ερωδιός - Erodium cicutarium
Κάμου Κάμου - Myrciaria dubia
Πεμφίς - Pemphis acidula
Σιζάλ - Agave sisalana
Μολοχία - Γιούτα - Corchorus olitorius
Ζαχαρόμηλο - Annona squamosa
Σαποντίγια - Manilkara zapota
Λωτός σοκολάτα - Diospyros nigra
Αστερόμηλο - Chrysophyllum cainito
Ηδυχιών - Λευκός κρίνος τζίντζερ - Hedychium coronarium
Γιούζου - Citrus junos
Αφρικανική αγριομουσμουλιά - Uapaca kirkiana
Διπτέρυξ - Τόνκα - Dipteryx odorata
Μυρίκη η ερυθρά - Myrica rubra
Φερονία - Ξυλόμηλο - Limonia acidissima
Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea
Τιντόλα - Κολοκύθι κισσός- Coccinia grandis
Φαγώσιμο αγιόκλημα - Lonicera caerulea
Μπαλατά - Manilkara bidentata
Αφρικανικό μοσχοκάρυδο - Monodora myristica
Αλλανμπλάκια - Allanblackia
Κόλα - Cola nitida
Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο - Eucalyptus deglupta
Μήλο του ελέφαντα - Dillenia indica
Αυστραλιανό Χριστουγεννιάτικο δένδρο - Nuytsia floribunda
Κερίνθη - Cerinthe major
Ακόνιτο - Aconitum napellus
Αγκάθι του Χριστού - Euphorbia milii
Αβυσσινιακή μπανανιά - Ensete ventricosum
Κοιλρευτερία - Χρυσή βροχή - Koelreuteria paniculata
Λούλο - Solanum quitoense
Mπραζίλ Νατ - Καρυδιά Βραζιλίας - Bertholletia excelsa
Κοκκόλοβος - Σταφύλι της θάλασσας - Coccoloba uvifera
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Κάσιους - Anacardium occidentale
Καρδιόκρινος - Cardiocrinum giganteum
Σπαρμάνια - Sparrmannia africana
Λίτσι - Litchi chinensis
Γωλθερία - Gaultheria mucronata
Χούντια - Hoodia gordonii
Ντομάτα των κανίβαλων - Solanum viride
Ασόκα - Saraca asoca
Aκι - Blighia sapida
Αφρικανική δαμασκηνιά - Dacryodes edulis
Σολάντρα - Solandra maxima
Σταπέλια - Stapelia gigantea
Δακτυλίτιδα - Digitalis purpurea
Μονστέρα - Monstera deliciosa
Λουλούδι σοκολάτας - Berlandiera lyrata
Σαντερσόνια - Sandersonia aurantiaca
Ιαπωνική Μανόλια - Magnolia kobus
Τσαμπάκα - Magnolia champaca
Ψυχώτρια - Χείλη της πόρνης - Psychotria elata
Κερβέρα - Δέντρο αυτοκτονίας - Cerbera odollam
Κονγιάκ - Amorphophallus konjac
Αλλουόντια - Alluaudia procera
Μπανανιά του Νερού - Typhonodorum lindleyanum
Σαλάκ - Salacca zalacca
Καρίσα - Δαμάσκηνο του Νατάλ - Carissa macrocarpa
Μουσέντα - Mussaenda erythrophylla
Δουράντα - Duranta erecta
Αριστοτέλια - Aristotelia chilensis
Μανούκα - Τσαγιόδεντρο Νέας Ζηλανδίας - Leptospermum scoparium
Κεράσι του Σουρινάμ - Eugenia uniflora
Αυστραλιανό Φίνγκερ Λάιμ - Citrus australasica
Ιερό λουλούδι των Ίνκας - Cantua buxifolia
Δάκρυα του Ιώβ - Coix Lacryma-jobi
Βελούδινο φασόλι - Mucuna pruriens
Συζύγιο - Μήλο της Ιάβας - Syzygium samarangense
Πάνδανος - Βιδωτό Πεύκο - Pandanus utilis
Μαρίμο - Aegagropila linnaei
Αγγούρι των Άνδεων - Cyclanthera pedata
Καουτσουκόδεντρο - Hevea brasiliensis
Ζαχαροκάλαμο - Saccharum officinarum
Φιστίκι των Ίνκας - Sacha inchi - Plukenetia volubilis
Καφέα - Καφεόδεντρο - Coffea arabica
Γλυκόριζα - Γλυκκύριζα - Glycyrrhiza glabra
Φλόμος - Verbascum Thapsus
Μεσημβριάνθεμο - Μπούζι - Mesembryanthemum crystallinum
Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά - Sechium edule
Ιβίσκος της Ερυθραίας - Σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa
Μαύρο Γκότζι - Lycium ruthenicum Murray
Περέσκια - Ροδόκακτος - Pereskia grandiflora
Δούριο - Durio zibethinus
Αρτόκαρπος - Τζάκφρουτ - Artocarpus heterophyllus
Καζαμπανάνα - Sicana odorifera
Μυρτιά της Χιλής - Αραγιάν - Luma apiculata
Βραχυχίτων - Brachychiton populneus
Τετραπάναξ - Φυτό Ριζόχαρτο -Tetrapanax papyrifer
Αλπίνια - Τζίντζερ Κογχύλι - Alpinia zerumbet
Κληρόδενδρο - Clerodendrum trichotomum
Καρύδα της θάλασσας - Coco de Mer - Lodoicea maldivica
Λευκόδενδρο - Leucadendron argenteum
Σεφέρδια - Shepherdia argentea
Λεϋκεστέρια - Αγιόκλημα των Ιμαλαΐων - Leycesteria formosa
Χοβένια - Σταφιδόδεντρο - Hovenia dulcis
Μποροχό - Alibertia patinoi - Borojoa patinoi
Κλιτόρια - Clitoria ternatea
Μελίανθος - Melianthus major
Φυτολάκα - Όμπου - Phytolacca dioica
Λεονότις - Αυτί του λιονταριού - Leonotis leonurus
Μορίνγκα - Moringa oleifera
Παγκράτιο - Κρίνος της θάλασσας - Pancratium maritimum
Δορυανθές - Doryanthes
Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora
Αλδροβάντα - Aldrovanda vesiculosa
Μπουτόμους - Βούτομος - Butomus umbellatus
Δειλινό - Mirabilis jalapa
Δάχτυλα του νεκρού - Decaisnea
Μομορντίκα - Momordica charantia
Σαπουνόδενδρο - Sapindus
Ασερόλα - Acerola - Malpighia
Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas
Τσεριμόγια - Annona cherimola
Κάπαρη - Κάππαρη - Capparis spinosa
Λίθωψ - Lithops
Λυγαριά - Vitex agnus-castus
Κρινόδενδρο - Crinodendron hookerianum
Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii
Υάκινθος του νερού - Eichhornia crassipes
Γκαγιάκο - Guaiacum officinale
Όχνα - Φυτό Μίκυ Μάους - Ochna serrulata
Μαστός της Αγελάδας - Solanum mammosum
Συνσέπαλο - Φρούτο θαύμα - Synsepalum dulcificum
Ακέμπια - Akebia quinata
Eμβόθριο - Embothrium coccineum
Καισαλπίνια - Caesalpinia pulcherrima
Βελβίτσχια - Welwitschia mirabilis
Σαγκουάρο - Saguaro - Carnegiea gigantea
Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis
Μονάρντα - Τσάι περγαμόντο - Monarda
Ταμάρινδος - Τάμαριντ - Tamarindus indica
Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει - Neomarica
Κνιφόφια - Τρίτομα - Kniphofia
Ραβέντι Σικκίμ - Rheum nobile
Ρεζεντά - Reseda
Παυλώνια - Paulownia tomentosa
Μπελαμκάντα - Belamcanda chinensis
Μηκόνοψις - Μπλε παπαρούνα - Meconopsis
Κουρουπίτα - Couroupita guianensis
Ταμαρίλλο - Cyphomandra betacea
Γκότζι - Lycium barbarum
Βανίλια - Vanilla Planifolia
Στέβια - Stevia rebaudiana
Παχυπόδιο - Pachypodium
Φυσαλίς - Physalis
Κηροπηγή - Ceropegia
Σβαϊνσόνια - Μπιζέλι της Ερήμου - Swainsona formosa
Κληματίς - Κληματίδα - Clematis
Γρεβιλλέα - Grevillea
Στρογγυλόδον - Strongylodon macrobotrys
Σανσεβέρια - Sanseveria
Τροχέτια - Trochetia
Γιαρέτα - Yareta - Azorella compacta
Σπαθοδέα - Αφρικανικό Τουλιπόδενδρο - Spathodea campanulata
Μπρουγκμάνσια - Σάλπιγγες των αγγέλων - Brugmansia
Ανάττο - Bixa orellana
Κιγκέλια - Λουκανικόδεντρο - Kigelia pinnata
Ρετσινολαδιά - Ricinus communis
Στενόκαρπος - Stenocarpus sinuatus
Τάκκα - Λουλούδι Νυχτερίδα -Tacca
Τριχοσανθές - Trichosanthes cucumerina
Σέδο - Sedum
Υδνόρα - Hydnora africana
Ποντεδέρια - Pontederia
Αργκάν - Argania spinosa
Αστίλβη - Astilbe
Φεϊζόα - Feijoa sellowiana
Ακουιλέγια - Aquilegia
Κασσιόπη - Cassiope
Σαρκοκόκκα - Sarcococca
Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων - Schlumbergera
Ερέμουρος - Eremurus
Απήγανος - Ruta graveolens
Πιττόσπορο - Αγγελική - Pittosporum
Ιλανγκ Ιλανγκ - Cananga odorata
Ρόδο της Ιεριχούς - Anastatica hierochuntica
Γκουνέρα - Gunnera
Νούφαρο - Nymphaea
Αριστολοχία - Aristolochia
Ημεροκαλλίς - Hemerocallis
Σγουρή φουντουκιά - Corylus avellana Contorta
Πυρσός Τζίντζερ - Etlingera elatior
Ιξός - Viscum album
Αρπαγόφυτο - Harpagophytum procumbens
Δίψακος-Νεράγκαθο - Dipsacus
Γυνέριο ή Κορταδερία - Gynerium argenteum - Cortaderia Selloanna
Εχινάτσια - Echinacea purpurea
Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli
Πορτουλάκα - Portulaca
Λομπέλια - Lobelia
Παπαρούνα - Papaver Rhoeas
Νάρκισσος - Narcissus
Μιμόζα-Μη μου άπτου - Mimoza Pudica
Πυξάρι - Buxus sempervirens
Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Ορνιθόγαλο - Ornithogalum umbellatum
Κόσμος - Cosmos
Μούσκαρι - Muscari
Πάπυρος - Cyperus papyrus
Ζίννια - Zinnia
Αγιόκλημα-Αιγόκλημα - Lonicera
Πασσιφλόρα-Ρολογιά - Passiflora
Καλέντουλα - Calendula officinalis
Λούπινο - Lupinus
Κάννα - Canna
Αμαμηλίς - Hamamelis
Βελανιδιά-Δρυς - Quercus
Μπρουνσβίγκια - Brunsvigia
Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa
Ελιά - Olea europaea
Κενταύρια - Centaurea cyanus
Ρόδο της Ερήμου-Αντένιουμ - Adenium obesum
Πικροδάφνη - Nerium Oleander
Αβούτιλο - Abutilon
Μοσχομπίζελο - Lathyrus odoratus
Τσιντόνια - Chaenomeles japonica sreciosa
Φορσύθια - Forsythia
Αμαρυλλίς-Ιππίαστρον - Amaryllis-Hippeastrum
Ρούσκος - Ruscus aculeatus
Δάφνη - Laurus nobilis
Γκλοριόζα - Gloriosa
Μπαμπού - Bamboo
Γλαδιόλα - Gladiolus
Αγκινάρα - Cynara scolymus
Κλίβια - Clivia miniata
Ντιπλαντένια - Dipladenia sanderii
Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera
Ροδακινιά - Prunus persica
Αμυγδαλιά - Prunus amygdalus
Ιτιά - Salix
Ροδιά - Punica granatum
Πρωτέα - Protea cynaroides
Κολχικό - Colchicum autumnale
Στρελίτζια - Strelitzia reginae
Καρντόν - Cardon - Pachycereus pringlei
Βόλφια - Wolffia arrhiza
Πούγια - Puya raimondii
Φούξια-Σκουλαρικιά - Fouchsia
Ασφόδελος - Asphodelus
Πρίμουλα - Primula
Δισέντρα - Dicentra
Εντελβάις - Leontopodium alpinum
Ελλέβορος - Helleborus Niger
Ζαντεδέσκια-Κάλλα - Zantedeschia
Φριτιλλάρια - Fritillaria imparialis
Αστερ - Aster
Ελικόνια - Heliconia
Ηλίανθος-Ηλιοτρόπιο - Helianthus annuus
Ορχιδέα-Μέλισσα - Ophrys apifera
Μιγκέ - Convallaria majalis
Πασχαλιά - Syringa vulgaris
Βιόλα - Viola
Έρωτας - Impantiens
Γάλανθος - Galanthus
Ποϊνσέττια - Poinsettia
Διωναία - Dionaea muscipula
Μπάνκσια - Banksia
Θαλάσσια Ανεμώνη
Αμορφόφαλος - Amorphophallus titanum
Ραφλέσια - Rafflesia amoldi

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version