Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Valentine.gr  

Νοέμβριος 2012

Γνωρίζετε ότι το φυτό Entada gigas παράγει το μεγαλύτερο λοβό φασολιού από οποιοδήποτε ψυχανθές στον κόσμο;

Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας  (Entada gigas). Φυτό, λοβός και σπόρος.

Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas

Το γένος Εντάδα (Entada) είναι γένος ανθοφόρων φυτών, ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, Fabaceae, και στην υποοικογένεια Mimosoideae. Το γένος αποτελείται από περίπου 30 είδη δέντρων, θάμνων και τροπικών lianas. Τα εικοσιένα αυτά τα συναντάμε στην Αφρική, έξι στην Ασία, δύο στην τροπική Αμερική και ένα σε παντροπική διασπορά. Έχουν σύνθετα φύλλα και παράγουν εξαιρετικά μεγάλους βλαστούς μέχρι 1,5 μέτρα (4,9 πόδια) μήκος. Οι σπόροι τους είναι ελαφριοί και επιπλέουν, ώστε να επιβιώσουν στις μεγάλες μετακινήσεις μέσω των ποταμών και των ρευμάτων των ωκεανών, για να καταλήξουν τελικά στις τροπικές παραλίες.

Η Γιγάντια Εντάδα (Entada_gigas), κοινώς γνωστή ως σκάλα της μαϊμούς ( monkey-ladder), Coeur de la Mer ή καρδιά της θάλασσας, είναι ένα είδος ανθοφόρων liana της οικογένειας των ψυχανθών, Fabaceae, το οποίο είναι ενδημικό στην Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής και την Αφρική. Liana λέγονται τα διάφορα τροπικά ξυλώδη αναρριχόμενα φυτά που ριζώνουν στο έδαφος και χρησιμοποιούν τα δέντρα σαν κάθετα στηρίγματα για να σκαρφαλώσουν στο θόλο του τροπικού δάσους και έτσι να αποκτήσουν πρόσβαση σε καλά φωτισμένες περιοχές του δάσους. Καθώς αναπτύσσεται μέσα στο τροπικό δάσος σαν βόας συσφιγκτήρας, το αναρριχόμενο φυτό "καρδιά της θάλασσας" είναι ένα από τα πιο αξιόλογα lianas στους τροπικούς του Νέου Κόσμου. Γνωστό στην περιοχή ως σκάλα της μαϊμούς  "escalera de mono" ή "monkey ladder", παρέχει στην πραγματικότητα μια δενδρόβια λεωφόρο στους πιθήκους που σκαρφαλώνουν ψηλά στον ουρανό, μέσα στους θόλους των τροπικών δασών.

Όπως ένα φίδι που συστρέφεται, μια μόνο "σκάλα της μαϊμούς" μπορεί να αναρριχηθεί μέχρι το ψηλότερο δέντρο πριν σχηματίσει κλαδιά και να ελιχθεί μέσα από διάφορες κορυφές δέντρων για τουλάχιστον 100 πόδια πάνω από το έδαφος των δασών. Μερικά δέντρα γίνονται τόσο βαριά από τον έντονο εναγκαλισμό των lianas που ανατρέπονται από τον άνεμο, λόγω υπερβολικού βάρους στην κορυφή τους. Ωστόσο, ακόμα κι αν το υποστηρικτικό δέντρο πέσει, πολλές φορές οι ρίζες των lianas παραμένουν στο έδαφος και απλά σκαρφαλώνουν στις κορυφές των γειτονικών δέντρων.

Τα κύρια στελέχη της "σκάλας της μαϊμούς" μπορούν να έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 30 εκατοστά, συχνά πεπλατυσμένα, και όπως ανέρχονται κυκλικά σαν κορδέλες ή σπείρες μοιάζουν με τον κοχλία του Αρχιμήδη. Ακόμα και τα μικρότερα στελέχη είναι εξαιρετικά ελαστικά και πολύ γερά. Τα μεγάλα lianas, όπως η σκάλα της μαϊμούς, παρέχουν ένα λαβύρινθο από δενδρόβιες λεωφόρους για αμέτρητα ζώα, από φίδια, σαύρες και βραδύπους, μέχρι πιθήκους που είναι οι καλλιτέχνες του δασικού θόλου στη χρήση σχοινιών.

Η σκάλα μαϊμούς κατανέμεται ευρέως σε όλα τα υγρά πεδινά δάση στους τροπικούς του Νέου Κόσμου. Κατά μήκος των οχθών των ποταμών και στα όρια των δασών αυτή η πυκνή liana μπορεί να σκεπάσει εντελώς τα ψηλά δέντρα, σχηματίζοντας μια πράσινη, φυλλώδη κουρτίνα. Πυκνές ταξιανθίες μικρών πρασινοκίτρινων λουλουδιών κρέμονται από τις μασχάλες των κληματίδων που φέρουν, πτεροειδή φύλλα. Παρά το γεγονός ότι τα επιμέρους άνθη δεν είναι τόσο εντυπωσιακά σε σύγκριση με άλλα όσπρια, οι καρποί είναι πραγματικά θαύματα του φυτικού βασιλείου. Ο επιμήκης, στριμμένος, καφέ λοβός μπορεί να έχει τρία με έξι πόδια (1-2 μέτρα) μήκος, και είναι ο μεγαλύτερος από οποιοδήποτε ψυχανθές. Όταν κρέμονται από τις κορυφές των τεράστιων αμπελιών, θυμίζουν μια από τις υπέροχες περιπέτειες του Τζακ όταν ανέβηκε στο θρυλικό κλαδί της φασολιάς.

Η γιγάντια εντάδα (Entada gigas), αυτό το τροπικό αναρριχώμενο, όχι μόνο παράγει το μεγαλύτερο λοβό φασολιών από οποιοδήποτε ψυχανθές, αλλά παράγει επίσης μεγάλους, σε σχήμα καρδιάς σπόρους που ταξιδεύουν τον κόσμο πάνω στα ρεύματα των ωκεανών. 

Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του φυτού Entada gigas είναι ότι διαθέτει το μεγαλύτερο λοβό της οικογένειας, το μέγεθος του οποίου μπορεί να φτάσει τα 12 εκατοστά (4,7 in) σε πλάτος και τα 2 μέτρα (6,6 ft) σε μήκος. 

Αν και οι λοβοί είναι πολύ μεγάλοι, είναι λεπτοί εξωτερικά και όταν σπάζουν διαχωρίζονται σε 15 ή περισσότερα διαμερίσματα, του ενός σπόρου. Στην πραγματικότητα, το έδαφος των δασών ρυπαίνεται συχνά με τα τμήματα αυτά, ενώ αρκετά συνδέονται μεταξύ τους με ένα ξυλώδες, σκληρό κορδόνι. Κάθε διαμέρισμα περιέχει έναν λαμπερό, καφέ σπόρο που μοιάζει με τεράστιο φασόλι κατασκευασμένα από στιλβωμένο ξύλο. Οι σπόροι μπορεί να έχουν 6 εκατ. μήκος (δύο και μισή ίντσες) και πάχος 2 εκατ. (0,79 in) και συχνά μοιάζουν με ξύλινες καρδιές. Λόγω της ύπαρξης κούφιας κοιλότητα δίπλα στο έμβρυο του σπόρου και του παχιού, ξυλώδους περιβλήματος, ο σπόρος είναι πολύ ελαφρύς και ανθεκτικός στη φθορά και έχει την ικανότητα να επιπλέει.

Καταρρακτώδεις βροχές ξεπλένουν συχνά τους σπόρους σε ρέματα και ποτάμια όπου μεταφέρονται στη θάλασσα. Εδώ οι σπόροι ξεκινούν μια νέα καριέρα ως "καρδιές της θάλασσας" σε μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες της φύσης. Κυριολεκτικά εκατομμύρια καρδιές της θάλασσας ιππεύουν τα ρεύματα των ωκεανών του κόσμου, παρασύρονται για μήνες ή χρόνια και τελικά καταλήγουν στην ξηρά, στις παραλίες μακρινών ηπείρων ή σε εξωτικά τροπικά νησιά. Η άνωση και ζωτικότητα των σπόρων διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ένα άλλο είδος "σκάλας της μαϊμούς" (Entada phaseoloides) κατανέμεται ευρέως σε όλο τον Παλαιό Κόσμο στις τροπικές περιοχές, όπως στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και στην Πολυνησία νησιά του Νότιου Ειρηνικού. Οι μεγάλοι ξυλώδεις σπόροι είναι παρόμοια σε μέγεθος με τους σπόρους της γιγάντιας εντάδα (Ε. gigas), αν και τείνουν να έχουν πιο στρογγυλεμένο ή ορθογώνιο σχήμα. Επειδή οι σπόροι είναι κούφιο και συχνά τους γεμίζουν με ταμπάκο, αποκαλούνται επίσης "καπνό -κουτο θαλασσο- φάσουλο", ("snuff-box sea beans"). Οι λοβοί γενικά δεν υπερβαίνουν το ένα μέτρο, και είναι πιο σκληροί και ξυλώδεις από τους λοβούς της Ε. gigas. Υπάρχει μάλιστα μια αναφορά που δηλώνει ότι οι λοβοί του Ε. phaseoloides χρησιμοποιήθηκαν κάποια στιγμή ως γκλομπς από την αστυνομία των Δυτικών Ινδιών. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι ογκώδεις και λεπτόφλουδοι λοβοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτρεπτικά ενάντια στους εγκληματίες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, πολλοί συγγραφείς έχουν κατατάξει και τα δύο αυτά είδη Εντάδα, ως E. scandens, μια παντροπική liana της οποίας η διανομή συμβαίνει καθώς παρασύρεται από τα κύματα του ωκεανού. Σύμφωνα με τον Charles R. Gunn και J.V. Dennis (World Guide to Tropical Drift Seeds and Fruits, 1976), είτε η Ε. phaseoloides οδήγησε στο Νέο Κόσμο το είδος E. gigas, ή και τα δύο είχαν ένα κοινό πρόγονο.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι σπόροι και από τα δύο είδη του φυτού monkey ladder χρησιμοποιήθηκαν για όλων των ειδών τα διακοσμητικά μπιχλιμπίδια αλλά και για χρήσιμα αντικείμενα. Οι σπόροι κόβονταν στα δύο, το περιεχόμενο αφαιρούνταν και οι ξυλώδεις φλούδες του σπόρου ενώνονταν ξανά μαζί. Αυτοί οι άδειοι σπόροι χρησιμοποιούνταν συχνά στη Νορβηγία και τη Βόρεια Ευρώπη για θήκες καπνού ή σπίρτων και για όμορφα μενταγιόν. Το κέλυφος του σπόρου γυαλιζόταν επιμελώς και η τελική τους αξία ενισχυόταν με ένα τέλειο φινίρισμα από tung oil ή βερνίκι. Κάποιες φορές, η γυαλισμένη επιφάνεια φέρει τα ανάγλυφα αρχικά του ιδιοκτήτη. Οι ελκυστικοί σπόροι του φυτού Entada phaseoloides έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για παιδικά παιχνίδια και για τα Πολυνησιακά "lei", τις περίφημες γιρλάντες με λουλούδια.

Οι σπόροι του φυτού monkey ladder πολτοποιούνταν για να φτιάξουν ένα κατάπλασμα που χρησιμοποιούνταν για να ανακουφίσει τις επώδυνες φλεγμονές. Επίσης οι πολτοποιημένοι σπόροι τρώγονταν για να θεραπεύσουν μεγάλο εύρος από αρρώστιες και σωματικές ενοχλήσεις συμπεριλαμβανομένων των τσιμπημάτων από φίδια και της δυσκοιλιότητας. Στην Ινδία, τρώγονταν ως αφροδισιακό. Επιπροσθέτως, οι κονιορτοποιημένοι σπόροι έχει αναφερθεί ότι χρησιμοποιούνταν για φαγητό αλλά και για να νοθευτεί ο καφές. Πέρα από αυτό, κάποια είδη του φυτού έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σαπωνίνη. Κομμάτια από τις ρίζες και τα κοτσάνια έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σαν φυσικό σαμπουάν και απορρυπαντικό για τα ρούχα.

Οι "καρδιές της θάλασσας" συχνά ταξιδεύουν με τα ρεύματα της Καραϊβικής ως τον Κόλπο του Μεξικού και της παραλίες των νησιών Florida Keys. Οι σπόροι με το πιο καλησχηματισμένο σχήμα καρδιάς κοστολογούνται υψηλά. Οι σπόροι που ταξιδεύουν προς τη Φλόριντα, μπορεί να παρασυρθούν από το ρεύμα του Κόλπου και τα ρεύματα του νότιου Ατλαντικού και να φτάσουν ως τη Βόρεια Ευρώπη. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί από το """Geodetic Survey"" με μπουκάλια-ναυαγούς από τις ακτές των ΗΠΑ, δείχνουν ότι το ταξίδι από το το Γιουκατάν ως την Ιρλανδία διαρκεί περίπου ένα έτος. Μερικές φορές οι σπόροι φέρουν βαθειά σημάδια και σχισμές, που πιθανότατα προκαλούνται από τα δόντια πεινασμένων ψαριών κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού τους. Οι σπόροι του Entada είναι αδιαπέραστοι από το θαλασσινό νερό ακόμα κι αν ταξιδεύουν στη θάλασσα για χρόνια.

Οι σπόροι αυτοί κουβαλούν μεγάλη ιστορία καθώς και πολλούς θρύλους. Οι προγενέστεροι φυσιοδίφες θεωρούσαν ότι οι ασυνήθιστοι σπόροι με σχήμα καρδιάς προέρχονταν από παράξενα υποβρύχια φυτά που η καταγωγή τους αποτελούσε μυστήριο. Ο Χριστόφορος Κολόμβος έβρισκε συναρπαστικά τα αντικείμενα που ξεβράζονταν στις παραλίες των Αζορών (Νησιά των Γυπών) ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας. Λέγεται ότι η "καρδιά της θάλασσας" αποτέλεσε έμπνευση για τον Κολόμβο και τον οδήγησε να ξεκινήσει την αναζήτησή του για τα εδάφη της δύσης. Μάλιστα οι Πορτογάλοι κάτοικοι των Αζορών ονομάζουν τους σπόρους αυτούς "φάβα του Κολόμβου" ή "φασόλια του Κολόμβου". Στην Νορβηγία, ένα πικρό τσάι παρασκευάζεται από αυτούς για να ανακουφίσει από τους πόνους της γέννας. Στην Αγγλία, χρησίμευαν σαν κρίκοι οδοντοφυΐας και σαν φυλαχτά για καλή τύχη στους ναυτικούς που ξεκινούσαν για μακρινά ταξίδια, με την αλληγορική σκέψη ότι εφ' όσον οι σπόροι μπορούν να επιβιώσουν σε μεγάλα και δύσκολα θαλάσσια ταξίδια, πιθανόν να μπορούν να προστατέψουν και τους ιδιοκτήτες τους. Ακόμη, χρησιμοποιούνται και γενικότερα ως φυλακτά για να προστατεύουν τους ιδιοκτήτες τους από αρρώστιες και να εξοστρακίζουν τα κακά πνεύματα. Οι "καρδιές της θάλασσας" συχνά στα νησιά της Καραϊβικής πλένονται στην παραλία και στη Τζαμάικα ζωγραφίζονται στο χέρι και πωλούνται σαν τυχερά μενταγιόν.

Πηγή:
http://en.wikipedia.org/wiki/Entada
http://en.wikipedia.org/wiki/Entada_gigas

http://waynesword.palomar.edu/plmay97.htm

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Ασημένιο κλήμα - Actinidia polygama
Ανεμόψις - Anemopsis californica
Δέντρο του θανάτου - Hippomane mancinella
Νταβίντια - Περιστερόδεντρο - Davidia involucrata
Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera
Ζαμπάλα - Lardizabala biternata
Λονγκάν - Dimocarpus longan
Φλογόδεντρο - Delonix regia
Μποχίνια - Δέντρο ορχιδέα - Bauhinia variegata
Ροζ Λαπάτσο - Handroanthus impetiginosus
Αφρικανικό ροδάκινο - Nauclea latifolia
Χρυσό βατόμουρο Ιμαλαΐων - Rubus ellipticus
Φλογοβόλος φοίνικας - Chambeyronia macrocarpa
Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Νάρα - Πεπόνι της ερήμου - Acanthosicyos horridus
Ευφορβία πολυέλαιος - Euphorbia ingens
Καριτέ - Vitellaria paradoxa
Τεχοκότε - Μεξικάνικος κράταιγος - Crataegus mexicana
Το δέντρο του Δαμοκλή - Oroxylum indicum
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Κεφαλώτους - Cephalotus follicularis
Νίπα - Nypa fruticans
Κουτί μαρμελάδας - Genipa americana
Φασόλι παγωτό - Inga edulis
Γκούλαρ - Ficus racemosa
Ντοβυαλίς η κάφρεια - Dovyalis caffra
Ερωδιός - Erodium cicutarium
Κάμου Κάμου - Myrciaria dubia
Πεμφίς - Pemphis acidula
Σιζάλ - Agave sisalana
Μολοχία - Γιούτα - Corchorus olitorius
Ζαχαρόμηλο - Annona squamosa
Σαποντίγια - Manilkara zapota
Λωτός σοκολάτα - Diospyros nigra
Αστερόμηλο - Chrysophyllum cainito
Ηδυχιών - Λευκός κρίνος τζίντζερ - Hedychium coronarium
Γιούζου - Citrus junos
Αφρικανική αγριομουσμουλιά - Uapaca kirkiana
Διπτέρυξ - Τόνκα - Dipteryx odorata
Μυρίκη η ερυθρά - Myrica rubra
Φερονία - Ξυλόμηλο - Limonia acidissima
Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea
Τιντόλα - Κολοκύθι κισσός- Coccinia grandis
Φαγώσιμο αγιόκλημα - Lonicera caerulea
Μπαλατά - Manilkara bidentata
Αφρικανικό μοσχοκάρυδο - Monodora myristica
Αλλανμπλάκια - Allanblackia
Κόλα - Cola nitida
Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο - Eucalyptus deglupta
Μήλο του ελέφαντα - Dillenia indica
Αυστραλιανό Χριστουγεννιάτικο δένδρο - Nuytsia floribunda
Κερίνθη - Cerinthe major
Ακόνιτο - Aconitum napellus
Αγκάθι του Χριστού - Euphorbia milii
Αβυσσινιακή μπανανιά - Ensete ventricosum
Κοιλρευτερία - Χρυσή βροχή - Koelreuteria paniculata
Λούλο - Solanum quitoense
Mπραζίλ Νατ - Καρυδιά Βραζιλίας - Bertholletia excelsa
Κοκκόλοβος - Σταφύλι της θάλασσας - Coccoloba uvifera
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Κάσιους - Anacardium occidentale
Καρδιόκρινος - Cardiocrinum giganteum
Σπαρμάνια - Sparrmannia africana
Λίτσι - Litchi chinensis
Γωλθερία - Gaultheria mucronata
Χούντια - Hoodia gordonii
Ντομάτα των κανίβαλων - Solanum viride
Ασόκα - Saraca asoca
Aκι - Blighia sapida
Αφρικανική δαμασκηνιά - Dacryodes edulis
Σολάντρα - Solandra maxima
Σταπέλια - Stapelia gigantea
Δακτυλίτιδα - Digitalis purpurea
Μονστέρα - Monstera deliciosa
Λουλούδι σοκολάτας - Berlandiera lyrata
Σαντερσόνια - Sandersonia aurantiaca
Ιαπωνική Μανόλια - Magnolia kobus
Τσαμπάκα - Magnolia champaca
Ψυχώτρια - Χείλη της πόρνης - Psychotria elata
Κερβέρα - Δέντρο αυτοκτονίας - Cerbera odollam
Κονγιάκ - Amorphophallus konjac
Αλλουόντια - Alluaudia procera
Μπανανιά του Νερού - Typhonodorum lindleyanum
Σαλάκ - Salacca zalacca
Καρίσα - Δαμάσκηνο του Νατάλ - Carissa macrocarpa
Μουσέντα - Mussaenda erythrophylla
Δουράντα - Duranta erecta
Αριστοτέλια - Aristotelia chilensis
Μανούκα - Τσαγιόδεντρο Νέας Ζηλανδίας - Leptospermum scoparium
Κεράσι του Σουρινάμ - Eugenia uniflora
Αυστραλιανό Φίνγκερ Λάιμ - Citrus australasica
Ιερό λουλούδι των Ίνκας - Cantua buxifolia
Δάκρυα του Ιώβ - Coix Lacryma-jobi
Βελούδινο φασόλι - Mucuna pruriens
Συζύγιο - Μήλο της Ιάβας - Syzygium samarangense
Πάνδανος - Βιδωτό Πεύκο - Pandanus utilis
Μαρίμο - Aegagropila linnaei
Αγγούρι των Άνδεων - Cyclanthera pedata
Καουτσουκόδεντρο - Hevea brasiliensis
Ζαχαροκάλαμο - Saccharum officinarum
Φιστίκι των Ίνκας - Sacha inchi - Plukenetia volubilis
Καφέα - Καφεόδεντρο - Coffea arabica
Γλυκόριζα - Γλυκκύριζα - Glycyrrhiza glabra
Φλόμος - Verbascum Thapsus
Μεσημβριάνθεμο - Μπούζι - Mesembryanthemum crystallinum
Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά - Sechium edule
Ιβίσκος της Ερυθραίας - Σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa
Μαύρο Γκότζι - Lycium ruthenicum Murray
Περέσκια - Ροδόκακτος - Pereskia grandiflora
Δούριο - Durio zibethinus
Αρτόκαρπος - Τζάκφρουτ - Artocarpus heterophyllus
Καζαμπανάνα - Sicana odorifera
Μυρτιά της Χιλής - Αραγιάν - Luma apiculata
Βραχυχίτων - Brachychiton populneus
Τετραπάναξ - Φυτό Ριζόχαρτο -Tetrapanax papyrifer
Αλπίνια - Τζίντζερ Κογχύλι - Alpinia zerumbet
Κληρόδενδρο - Clerodendrum trichotomum
Καρύδα της θάλασσας - Coco de Mer - Lodoicea maldivica
Λευκόδενδρο - Leucadendron argenteum
Σεφέρδια - Shepherdia argentea
Λεϋκεστέρια - Αγιόκλημα των Ιμαλαΐων - Leycesteria formosa
Χοβένια - Σταφιδόδεντρο - Hovenia dulcis
Μποροχό - Alibertia patinoi - Borojoa patinoi
Κλιτόρια - Clitoria ternatea
Μελίανθος - Melianthus major
Φυτολάκα - Όμπου - Phytolacca dioica
Λεονότις - Αυτί του λιονταριού - Leonotis leonurus
Μορίνγκα - Moringa oleifera
Παγκράτιο - Κρίνος της θάλασσας - Pancratium maritimum
Δορυανθές - Doryanthes
Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora
Αλδροβάντα - Aldrovanda vesiculosa
Μπουτόμους - Βούτομος - Butomus umbellatus
Δειλινό - Mirabilis jalapa
Δάχτυλα του νεκρού - Decaisnea
Μομορντίκα - Momordica charantia
Σαπουνόδενδρο - Sapindus
Ασερόλα - Acerola - Malpighia
Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas
Τσεριμόγια - Annona cherimola
Κάπαρη - Κάππαρη - Capparis spinosa
Λίθωψ - Lithops
Λυγαριά - Vitex agnus-castus
Κρινόδενδρο - Crinodendron hookerianum
Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii
Υάκινθος του νερού - Eichhornia crassipes
Γκαγιάκο - Guaiacum officinale
Όχνα - Φυτό Μίκυ Μάους - Ochna serrulata
Μαστός της Αγελάδας - Solanum mammosum
Συνσέπαλο - Φρούτο θαύμα - Synsepalum dulcificum
Ακέμπια - Akebia quinata
Eμβόθριο - Embothrium coccineum
Καισαλπίνια - Caesalpinia pulcherrima
Βελβίτσχια - Welwitschia mirabilis
Σαγκουάρο - Saguaro - Carnegiea gigantea
Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis
Μονάρντα - Τσάι περγαμόντο - Monarda
Ταμάρινδος - Τάμαριντ - Tamarindus indica
Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει - Neomarica
Κνιφόφια - Τρίτομα - Kniphofia
Ραβέντι Σικκίμ - Rheum nobile
Ρεζεντά - Reseda
Παυλώνια - Paulownia tomentosa
Μπελαμκάντα - Belamcanda chinensis
Μηκόνοψις - Μπλε παπαρούνα - Meconopsis
Κουρουπίτα - Couroupita guianensis
Ταμαρίλλο - Cyphomandra betacea
Γκότζι - Lycium barbarum
Βανίλια - Vanilla Planifolia
Στέβια - Stevia rebaudiana
Παχυπόδιο - Pachypodium
Φυσαλίς - Physalis
Κηροπηγή - Ceropegia
Σβαϊνσόνια - Μπιζέλι της Ερήμου - Swainsona formosa
Κληματίς - Κληματίδα - Clematis
Γρεβιλλέα - Grevillea
Στρογγυλόδον - Strongylodon macrobotrys
Σανσεβέρια - Sanseveria
Τροχέτια - Trochetia
Γιαρέτα - Yareta - Azorella compacta
Σπαθοδέα - Αφρικανικό Τουλιπόδενδρο - Spathodea campanulata
Μπρουγκμάνσια - Σάλπιγγες των αγγέλων - Brugmansia
Ανάττο - Bixa orellana
Κιγκέλια - Λουκανικόδεντρο - Kigelia pinnata
Ρετσινολαδιά - Ricinus communis
Στενόκαρπος - Stenocarpus sinuatus
Τάκκα - Λουλούδι Νυχτερίδα -Tacca
Τριχοσανθές - Trichosanthes cucumerina
Σέδο - Sedum
Υδνόρα - Hydnora africana
Ποντεδέρια - Pontederia
Αργκάν - Argania spinosa
Αστίλβη - Astilbe
Φεϊζόα - Feijoa sellowiana
Ακουιλέγια - Aquilegia
Κασσιόπη - Cassiope
Σαρκοκόκκα - Sarcococca
Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων - Schlumbergera
Ερέμουρος - Eremurus
Απήγανος - Ruta graveolens
Πιττόσπορο - Αγγελική - Pittosporum
Ιλανγκ Ιλανγκ - Cananga odorata
Ρόδο της Ιεριχούς - Anastatica hierochuntica
Γκουνέρα - Gunnera
Νούφαρο - Nymphaea
Αριστολοχία - Aristolochia
Ημεροκαλλίς - Hemerocallis
Σγουρή φουντουκιά - Corylus avellana Contorta
Πυρσός Τζίντζερ - Etlingera elatior
Ιξός - Viscum album
Αρπαγόφυτο - Harpagophytum procumbens
Δίψακος-Νεράγκαθο - Dipsacus
Γυνέριο ή Κορταδερία - Gynerium argenteum - Cortaderia Selloanna
Εχινάτσια - Echinacea purpurea
Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli
Πορτουλάκα - Portulaca
Λομπέλια - Lobelia
Παπαρούνα - Papaver Rhoeas
Νάρκισσος - Narcissus
Μιμόζα-Μη μου άπτου - Mimoza Pudica
Πυξάρι - Buxus sempervirens
Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Ορνιθόγαλο - Ornithogalum umbellatum
Κόσμος - Cosmos
Μούσκαρι - Muscari
Πάπυρος - Cyperus papyrus
Ζίννια - Zinnia
Αγιόκλημα-Αιγόκλημα - Lonicera
Πασσιφλόρα-Ρολογιά - Passiflora
Καλέντουλα - Calendula officinalis
Λούπινο - Lupinus
Κάννα - Canna
Αμαμηλίς - Hamamelis
Βελανιδιά-Δρυς - Quercus
Μπρουνσβίγκια - Brunsvigia
Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa
Ελιά - Olea europaea
Κενταύρια - Centaurea cyanus
Ρόδο της Ερήμου-Αντένιουμ - Adenium obesum
Πικροδάφνη - Nerium Oleander
Αβούτιλο - Abutilon
Μοσχομπίζελο - Lathyrus odoratus
Τσιντόνια - Chaenomeles japonica sreciosa
Φορσύθια - Forsythia
Αμαρυλλίς-Ιππίαστρον - Amaryllis-Hippeastrum
Ρούσκος - Ruscus aculeatus
Δάφνη - Laurus nobilis
Γκλοριόζα - Gloriosa
Μπαμπού - Bamboo
Γλαδιόλα - Gladiolus
Αγκινάρα - Cynara scolymus
Κλίβια - Clivia miniata
Ντιπλαντένια - Dipladenia sanderii
Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera
Ροδακινιά - Prunus persica
Αμυγδαλιά - Prunus amygdalus
Ιτιά - Salix
Ροδιά - Punica granatum
Πρωτέα - Protea cynaroides
Κολχικό - Colchicum autumnale
Στρελίτζια - Strelitzia reginae
Καρντόν - Cardon - Pachycereus pringlei
Βόλφια - Wolffia arrhiza
Πούγια - Puya raimondii
Φούξια-Σκουλαρικιά - Fouchsia
Ασφόδελος - Asphodelus
Πρίμουλα - Primula
Δισέντρα - Dicentra
Εντελβάις - Leontopodium alpinum
Ελλέβορος - Helleborus Niger
Ζαντεδέσκια-Κάλλα - Zantedeschia
Φριτιλλάρια - Fritillaria imparialis
Αστερ - Aster
Ελικόνια - Heliconia
Ηλίανθος-Ηλιοτρόπιο - Helianthus annuus
Ορχιδέα-Μέλισσα - Ophrys apifera
Μιγκέ - Convallaria majalis
Πασχαλιά - Syringa vulgaris
Βιόλα - Viola
Έρωτας - Impantiens
Γάλανθος - Galanthus
Ποϊνσέττια - Poinsettia
Διωναία - Dionaea muscipula
Μπάνκσια - Banksia
Θαλάσσια Ανεμώνη
Αμορφόφαλος - Amorphophallus titanum
Ραφλέσια - Rafflesia amoldi

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version