Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Valentine.gr  

Φεβρουάριος 2024

Γνωρίζετε ότι το Ashwagandha είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φαρμακευτικά βότανα που χρησιμοποιούνται στην Ινδία, όπου κατέχει σημαντική θέση παρόμοια με το ginseng στην Κίνα;

 

Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι (Withania somnifera). Φύλλα και καρποί.

Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera

Το φυτό Withania somnifera, γνωστό κοινώς ως ashwagandha ή χειμερινό κεράσι, είναι ένας αειθαλής θάμνος της οικογένειας Solanaceae ή νυχτολούλουδου που αναπτύσσεται στην Ινδία, τη Μέση Ανατολή και σε περιοχές της Αφρικής. Αρκετά άλλα είδη του γένους Withania είναι μορφολογικά παρόμοια.

Το φυτό, και κυρίως η σκόνη της ρίζας του, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ινδική ιατρική. Ένα πολύ σημαντικό φαρμακευτικό βότανο στην Αγιουρβέδα, όπου έχει αξία παρόμοια με αυτή του Ginseng στην Κίνα. Αν και χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπεία και πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία ότι το W. somnifera είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό για τη θεραπεία οποιασδήποτε πάθησης ή ασθένειας.

Αυτό το είδος είναι ένας κοντός θάμνος με ύψος 35–75εκ. Οι χνουδωτοί βραχίονες εκτείνονται ακτινωτά από ένα κεντρικό στέλεχος. Σχεδόν ολόκληρο το φυτό καλύπτεται με κοντό, λεπτό, ασημί-γκρίζο, διακλαδισμένο χνούδι. Οι μίσχοι είναι καστανοί και πεσμένοι έως όρθιοι, μερικές φορές άφυλλοι κάτω. Τα φύλλα είναι θαμπά πράσινα, ελλειπτικά, στενωμένα στους μίσχους μήκους, σχεδόν άτριχα. και πράσινο από πάνω, πυκνά τριχωτό κάτω, συνήθως μήκους έως 10–12εκ.

Τα άνθη είναι μικρά, πράσινα και σε σχήμα καμπάνας. Τα 1-7 δυσδιάκριτα αμφιφυλόφιλα άνθη εμφανίζονται στους κόμβους των φύλλων σε μίσχους μήκους 2-5χιλ. Ο 5-λοβός κάλυκας έχει μήκος ±5χιλ. στους καρπούς έχει μήκος ±20χιλ, σφαιρικό ή σχήμα τεφροδόχου, μεμβρανώδη και 5-10 ραβδώσεις. Η στεφάνη είναι 5-λοβών, στενά καμπαναριασμένη, μήκους 5-8χιλ και ανοιχτό κίτρινο έως κιτρινοπράσινο. Οι 5 στήμονες είναι κιτρινοπορτοκαλί και κάπως εκτεθειμένοι.

Ο καρπός είναι ένα άτριχο σφαιρικό μούρο, πλάτους 5-8χιλ, πορτοκαλοκόκκινο έως κόκκινο όταν είναι ώριμο και περικλείεται από τον διευρυμένο κάλυκα. Οι πολυάριθμοι σπόροι είναι σε πολύ ανοιχτό καφέ, πλάτους 2,5χιλ, ± νεφρόμορφοι και συμπιεσμένοι με μια τραχιά, διχτυωτή επιφάνεια.

Η Withania somnifera μπορεί να αναγνωριστεί από τον κόκκινο καρπό που καλύπτεται από τον καφέ, χάρτινο, φουσκωμένο κάλυκα. Οι συλλέκτες το έχουν περιγράψει ως έναν δύσοσμο θάμνο με ιδιαίτερα έντονη οσμή στις ρίζες και έχουν επίσης σχολιάσει τα φύλλα που έχουν έντονη μυρωδιά πράσινης ντομάτας.

Ο Linnaeus περιέγραψε για πρώτη φορά αυτό το φυτό ως Physalis somnifera το 1753. Στη Flora της Αυστραλίας (Purdie et al. 1982:184) αναφέρεται ότι το γένος Withania πήρε το όνομά του από τον Henry Witham (sic.), έναν Άγγλο παλαιοβοτανολόγο των αρχών του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η ορθογραφία του ονόματος Withania διατηρείται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Κώδικα Βοτανικής Ονοματολογίας. Η λατινική ονομασία τού είδους somnifera σημαίνει «υπναγωγός». Το όνομα «ashwagandha» είναι ένας συνδυασμός των σανσκριτικών λέξεων «ashva», που σημαίνει άλογο, και «gandha», που σημαίνει μυρωδιά, αντανακλώντας ότι η ρίζα έχει μια έντονη μυρωδιά σαν άλογο.

Μην συγχέετε το ashwagandha με το Physalis alkekengi. Και τα δύο είναι γνωστά ως χειμερινό κεράσι. Επίσης, μην συγχέετε το ashwagandha με το αμερικανικό ginseng, ή το Panax ginsengo.

Η χρήση του έχει εξαπλωθεί από την Ινδία σε πολλές άλλες χώρες. Συλλέγεται κυρίως από την άγρια φύση αλλά και καλλιεργείται, ιδιαίτερα στην Ινδία. Το W. somnifera καλλιεργείται σε πολλές από τις πιο ξηρές περιοχές της Ινδίας. Βρίσκεται επίσης στο Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, την Κίνα και την Υεμένη. Προτιμά ξηρό πετρώδες έδαφος και μέρη ηλιόλουστα μέχρι μερικής σκίασης. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί από σπόρους στις αρχές της άνοιξης ή από μοσχεύματα αργά την άνοιξη.

Το Withania somnifera περιέχει περισσότερες από 80 χημικές ενώσεις, κυρίως αλκαλοειδή και στεροειδή (βιθανολίδες). Έχουν δημοσιευθεί πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τις δραστηριότητες αυτών των ενώσεων, που λαμβάνονται κυρίως από τα φύλλα και τις ρίζες. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις, κυτταροτοξικές, αντικαρκινικές και μείωση της χοληστερόλης. Αυτό είναι ένα σημαντικό φυτό στην παραδοσιακή ιατρική της Αφρικής και της Ασίας. Το Ashwagandha είναι ίσως το πιο γνωστό από όλα τα φυτά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Έχει ναρκωτικές, ηρεμιστικές και διουρητικές ιδιότητες και καταπολεμά τα συμπτώματα του στρες. Αναφέρεται ευρέως ως «ινδικό ginseng» και όπως το πραγματικό ginseng από την κινεζική ιατρική (Panax ginseng), χρησιμοποιείται ως γενικό τονωτικό και θεωρείται αποτελεσματικό ενάντια σε μεγάλο αριθμό παθήσεων

Το Ashwagandha είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ηρεμιστικά και προσαρμογόνα βότανα που χρησιμοποιούνται στην Ινδία, όπου κατέχει σημαντική θέση παρόμοια με το ginseng στην Κίνα. Δρα κυρίως στο αναπαραγωγικό και το νευρικό σύστημα, όπου βελτιώνει τη συνολική σωματική και ψυχική υγεία και αυξάνει τη μακροζωία και τη ζωτικότητα, έχοντας μια συνολική αναζωογονητική επίδραση στο σώμα, και χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ζωτικότητας και την ενίσχυση της ανάρρωσης μετά από χρόνιες ασθένειες.

Στην παραδοσιακή ιατρική στη νότια Αφρική τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την επούλωση ανοιχτών καθώς και σηπτικών, φλεγμονωδών πληγών, αποστημάτων, φλεγμονών, αιμορροΐδων, ρευματισμών και σύφιλης. Εφαρμόζεται μια πάστα από φύλλα ή γίνονται αλοιφές με λίπος ή λάδι. Για εσωτερική χρήση οι αποξηραμένες ρίζες λαμβάνονται με τη μορφή αφεψήματος ή βάμματος.

Ανεπιθύμητες ενέργειες από τη φαρμακευτική χρήση του ashwagandha έχουν αναφερθεί σπάνια, αλλά αναφέρθηκε περίπτωση θυρεοτοξίκωσης που προκλήθηκε από τη χρήση του στην Ολλανδία. Τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν όταν διακόπηκε η θεραπεία.

Ολόκληρο το φυτό, αλλά κυρίως τα φύλλα και ο φλοιός της ρίζας, είναι εκτρωτικά, προσαρμογόνα, αντιβιοτικά, αφροδισιακά, αποφρακτικά, διουρητικά, ναρκωτικά, έντονα ηρεμιστικά και τονωτικά. Εσωτερικά, χρησιμοποιείται για τον τόνωση της μήτρας μετά από αποβολή και επίσης για τη θεραπεία δυσκολιών μετά τον τοκετό.

Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της νευρικής εξάντλησης, της αδυναμίας, της αϋπνίας, των ασθενειών που σπαταλούν, της αποτυχίας ανάπτυξης στα παιδιά, της ανικανότητας, της υπογονιμότητας, της σκλήρυνσης κατά πλάκας κ.λπ.. Εφαρμόζεται εξωτερικά, το φυτό έχει εφαρμοστεί ως κατάπλασμα σε βρασμούς, πληγές, πρηξίματα και άλλα επώδυνα μέρη[192, 240, 775]. Μια αλοιφή φτιαγμένη από τα φύλλα εφαρμόζεται σε πληγές και πληγές κατάκλισης. Η συγκομιδή της ρίζας γίνεται το φθινόπωρο και ξηραίνεται για μεταγενέστερη χρήση. Συνιστάται προσοχή στη χρήση αυτού του φυτού, καθώς είναι τοξικό. Ο καρπός είναι διουρητικός. Ο σπόρος είναι διουρητικός και υπνωτικός.

Οι σπόροι χρησιμοποιούνται για την πήξη των φυτικών γάλακτων για την παρασκευή χορτοφαγικών τυριών.

Ο καρπός είναι πλούσιος σε σαπωνίνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο σαπουνιού. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως εντομοαπωθητικό. Η ρίζα χρησιμοποιείται στην Αφρική για να απομακρύνει μεγάλα ζώα όπως τα λιοντάρια. Η αποξηραμένη ρίζα θρυμματίζεται, τοποθετείται σε δοχείο και θερμαίνεται ώστε να βγάλουν καπνό.
 

Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Withania_somnifera
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Withania+somnifera
https://pza.sanbi.org/withania-somnifera

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Μήλο των Σοδόμων - Calotropis procera
Ασημένιο κλήμα - Actinidia polygama
Ανεμόψις - Anemopsis californica
Δέντρο του θανάτου - Hippomane mancinella
Νταβίντια - Περιστερόδεντρο - Davidia involucrata
Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera
Ζαμπάλα - Lardizabala biternata
Λονγκάν - Dimocarpus longan
Φλογόδεντρο - Delonix regia
Μποχίνια - Δέντρο ορχιδέα - Bauhinia variegata
Ροζ Λαπάτσο - Handroanthus impetiginosus
Αφρικανικό ροδάκινο - Nauclea latifolia
Χρυσό βατόμουρο Ιμαλαΐων - Rubus ellipticus
Φλογοβόλος φοίνικας - Chambeyronia macrocarpa
Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Νάρα - Πεπόνι της ερήμου - Acanthosicyos horridus
Ευφορβία πολυέλαιος - Euphorbia ingens
Καριτέ - Vitellaria paradoxa
Τεχοκότε - Μεξικάνικος κράταιγος - Crataegus mexicana
Το δέντρο του Δαμοκλή - Oroxylum indicum
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Κεφαλώτους - Cephalotus follicularis
Νίπα - Nypa fruticans
Κουτί μαρμελάδας - Genipa americana
Φασόλι παγωτό - Inga edulis
Γκούλαρ - Ficus racemosa
Ντοβυαλίς η κάφρεια - Dovyalis caffra
Ερωδιός - Erodium cicutarium
Κάμου Κάμου - Myrciaria dubia
Πεμφίς - Pemphis acidula
Σιζάλ - Agave sisalana
Μολοχία - Γιούτα - Corchorus olitorius
Ζαχαρόμηλο - Annona squamosa
Σαποντίγια - Manilkara zapota
Λωτός σοκολάτα - Diospyros nigra
Αστερόμηλο - Chrysophyllum cainito
Ηδυχιών - Λευκός κρίνος τζίντζερ - Hedychium coronarium
Γιούζου - Citrus junos
Αφρικανική αγριομουσμουλιά - Uapaca kirkiana
Διπτέρυξ - Τόνκα - Dipteryx odorata
Μυρίκη η ερυθρά - Myrica rubra
Φερονία - Ξυλόμηλο - Limonia acidissima
Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea
Τιντόλα - Κολοκύθι κισσός- Coccinia grandis
Φαγώσιμο αγιόκλημα - Lonicera caerulea
Μπαλατά - Manilkara bidentata
Αφρικανικό μοσχοκάρυδο - Monodora myristica
Αλλανμπλάκια - Allanblackia
Κόλα - Cola nitida
Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο - Eucalyptus deglupta
Μήλο του ελέφαντα - Dillenia indica
Αυστραλιανό Χριστουγεννιάτικο δένδρο - Nuytsia floribunda
Κερίνθη - Cerinthe major
Ακόνιτο - Aconitum napellus
Αγκάθι του Χριστού - Euphorbia milii
Αβυσσινιακή μπανανιά - Ensete ventricosum
Κοιλρευτερία - Χρυσή βροχή - Koelreuteria paniculata
Λούλο - Solanum quitoense
Mπραζίλ Νατ - Καρυδιά Βραζιλίας - Bertholletia excelsa
Κοκκόλοβος - Σταφύλι της θάλασσας - Coccoloba uvifera
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Κάσιους - Anacardium occidentale
Καρδιόκρινος - Cardiocrinum giganteum
Σπαρμάνια - Sparrmannia africana
Λίτσι - Litchi chinensis
Γωλθερία - Gaultheria mucronata
Χούντια - Hoodia gordonii
Ντομάτα των κανίβαλων - Solanum viride
Ασόκα - Saraca asoca
Aκι - Blighia sapida
Αφρικανική δαμασκηνιά - Dacryodes edulis
Σολάντρα - Solandra maxima
Σταπέλια - Stapelia gigantea
Δακτυλίτιδα - Digitalis purpurea
Μονστέρα - Monstera deliciosa
Λουλούδι σοκολάτας - Berlandiera lyrata
Σαντερσόνια - Sandersonia aurantiaca
Ιαπωνική Μανόλια - Magnolia kobus
Τσαμπάκα - Magnolia champaca
Ψυχώτρια - Χείλη της πόρνης - Psychotria elata
Κερβέρα - Δέντρο αυτοκτονίας - Cerbera odollam
Κονγιάκ - Amorphophallus konjac
Αλλουόντια - Alluaudia procera
Μπανανιά του Νερού - Typhonodorum lindleyanum
Σαλάκ - Salacca zalacca
Καρίσα - Δαμάσκηνο του Νατάλ - Carissa macrocarpa
Μουσέντα - Mussaenda erythrophylla
Δουράντα - Duranta erecta
Αριστοτέλια - Aristotelia chilensis
Μανούκα - Τσαγιόδεντρο Νέας Ζηλανδίας - Leptospermum scoparium
Κεράσι του Σουρινάμ - Eugenia uniflora
Αυστραλιανό Φίνγκερ Λάιμ - Citrus australasica
Ιερό λουλούδι των Ίνκας - Cantua buxifolia
Δάκρυα του Ιώβ - Coix Lacryma-jobi
Βελούδινο φασόλι - Mucuna pruriens
Συζύγιο - Μήλο της Ιάβας - Syzygium samarangense
Πάνδανος - Βιδωτό Πεύκο - Pandanus utilis
Μαρίμο - Aegagropila linnaei
Αγγούρι των Άνδεων - Cyclanthera pedata
Καουτσουκόδεντρο - Hevea brasiliensis
Ζαχαροκάλαμο - Saccharum officinarum
Φιστίκι των Ίνκας - Sacha inchi - Plukenetia volubilis
Καφέα - Καφεόδεντρο - Coffea arabica
Γλυκόριζα - Γλυκκύριζα - Glycyrrhiza glabra
Φλόμος - Verbascum Thapsus
Μεσημβριάνθεμο - Μπούζι - Mesembryanthemum crystallinum
Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά - Sechium edule
Ιβίσκος της Ερυθραίας - Σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa
Μαύρο Γκότζι - Lycium ruthenicum Murray
Περέσκια - Ροδόκακτος - Pereskia grandiflora
Δούριο - Durio zibethinus
Αρτόκαρπος - Τζάκφρουτ - Artocarpus heterophyllus
Καζαμπανάνα - Sicana odorifera
Μυρτιά της Χιλής - Αραγιάν - Luma apiculata
Βραχυχίτων - Brachychiton populneus
Τετραπάναξ - Φυτό Ριζόχαρτο -Tetrapanax papyrifer
Αλπίνια - Τζίντζερ Κογχύλι - Alpinia zerumbet
Κληρόδενδρο - Clerodendrum trichotomum
Καρύδα της θάλασσας - Coco de Mer - Lodoicea maldivica
Λευκόδενδρο - Leucadendron argenteum
Σεφέρδια - Shepherdia argentea
Λεϋκεστέρια - Αγιόκλημα των Ιμαλαΐων - Leycesteria formosa
Χοβένια - Σταφιδόδεντρο - Hovenia dulcis
Μποροχό - Alibertia patinoi - Borojoa patinoi
Κλιτόρια - Clitoria ternatea
Μελίανθος - Melianthus major
Φυτολάκα - Όμπου - Phytolacca dioica
Λεονότις - Αυτί του λιονταριού - Leonotis leonurus
Μορίνγκα - Moringa oleifera
Παγκράτιο - Κρίνος της θάλασσας - Pancratium maritimum
Δορυανθές - Doryanthes
Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora
Αλδροβάντα - Aldrovanda vesiculosa
Μπουτόμους - Βούτομος - Butomus umbellatus
Δειλινό - Mirabilis jalapa
Δάχτυλα του νεκρού - Decaisnea
Μομορντίκα - Momordica charantia
Σαπουνόδενδρο - Sapindus
Ασερόλα - Acerola - Malpighia
Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas
Τσεριμόγια - Annona cherimola
Κάπαρη - Κάππαρη - Capparis spinosa
Λίθωψ - Lithops
Λυγαριά - Vitex agnus-castus
Κρινόδενδρο - Crinodendron hookerianum
Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii
Υάκινθος του νερού - Eichhornia crassipes
Γκαγιάκο - Guaiacum officinale
Όχνα - Φυτό Μίκυ Μάους - Ochna serrulata
Μαστός της Αγελάδας - Solanum mammosum
Συνσέπαλο - Φρούτο θαύμα - Synsepalum dulcificum
Ακέμπια - Akebia quinata
Eμβόθριο - Embothrium coccineum
Καισαλπίνια - Caesalpinia pulcherrima
Βελβίτσχια - Welwitschia mirabilis
Σαγκουάρο - Saguaro - Carnegiea gigantea
Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis
Μονάρντα - Τσάι περγαμόντο - Monarda
Ταμάρινδος - Τάμαριντ - Tamarindus indica
Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει - Neomarica
Κνιφόφια - Τρίτομα - Kniphofia
Ραβέντι Σικκίμ - Rheum nobile
Ρεζεντά - Reseda
Παυλώνια - Paulownia tomentosa
Μπελαμκάντα - Belamcanda chinensis
Μηκόνοψις - Μπλε παπαρούνα - Meconopsis
Κουρουπίτα - Couroupita guianensis
Ταμαρίλλο - Cyphomandra betacea
Γκότζι - Lycium barbarum
Βανίλια - Vanilla Planifolia
Στέβια - Stevia rebaudiana
Παχυπόδιο - Pachypodium
Φυσαλίς - Physalis
Κηροπηγή - Ceropegia
Σβαϊνσόνια - Μπιζέλι της Ερήμου - Swainsona formosa
Κληματίς - Κληματίδα - Clematis
Γρεβιλλέα - Grevillea
Στρογγυλόδον - Strongylodon macrobotrys
Σανσεβέρια - Sanseveria
Τροχέτια - Trochetia
Γιαρέτα - Yareta - Azorella compacta
Σπαθοδέα - Αφρικανικό Τουλιπόδενδρο - Spathodea campanulata
Μπρουγκμάνσια - Σάλπιγγες των αγγέλων - Brugmansia
Ανάττο - Bixa orellana
Κιγκέλια - Λουκανικόδεντρο - Kigelia pinnata
Ρετσινολαδιά - Ricinus communis
Στενόκαρπος - Stenocarpus sinuatus
Τάκκα - Λουλούδι Νυχτερίδα -Tacca
Τριχοσανθές - Trichosanthes cucumerina
Σέδο - Sedum
Υδνόρα - Hydnora africana
Ποντεδέρια - Pontederia
Αργκάν - Argania spinosa
Αστίλβη - Astilbe
Φεϊζόα - Feijoa sellowiana
Ακουιλέγια - Aquilegia
Κασσιόπη - Cassiope
Σαρκοκόκκα - Sarcococca
Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων - Schlumbergera
Ερέμουρος - Eremurus
Απήγανος - Ruta graveolens
Πιττόσπορο - Αγγελική - Pittosporum
Ιλανγκ Ιλανγκ - Cananga odorata
Ρόδο της Ιεριχούς - Anastatica hierochuntica
Γκουνέρα - Gunnera
Νούφαρο - Nymphaea
Αριστολοχία - Aristolochia
Ημεροκαλλίς - Hemerocallis
Σγουρή φουντουκιά - Corylus avellana Contorta
Πυρσός Τζίντζερ - Etlingera elatior
Ιξός - Viscum album
Αρπαγόφυτο - Harpagophytum procumbens
Δίψακος-Νεράγκαθο - Dipsacus
Γυνέριο ή Κορταδερία - Gynerium argenteum - Cortaderia Selloanna
Εχινάτσια - Echinacea purpurea
Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli
Πορτουλάκα - Portulaca
Λομπέλια - Lobelia
Παπαρούνα - Papaver Rhoeas
Νάρκισσος - Narcissus
Μιμόζα-Μη μου άπτου - Mimoza Pudica
Πυξάρι - Buxus sempervirens
Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Ορνιθόγαλο - Ornithogalum umbellatum
Κόσμος - Cosmos
Μούσκαρι - Muscari
Πάπυρος - Cyperus papyrus
Ζίννια - Zinnia
Αγιόκλημα-Αιγόκλημα - Lonicera
Πασσιφλόρα-Ρολογιά - Passiflora
Καλέντουλα - Calendula officinalis
Λούπινο - Lupinus
Κάννα - Canna
Αμαμηλίς - Hamamelis
Βελανιδιά-Δρυς - Quercus
Μπρουνσβίγκια - Brunsvigia
Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa
Ελιά - Olea europaea
Κενταύρια - Centaurea cyanus
Ρόδο της Ερήμου-Αντένιουμ - Adenium obesum
Πικροδάφνη - Nerium Oleander
Αβούτιλο - Abutilon
Μοσχομπίζελο - Lathyrus odoratus
Τσιντόνια - Chaenomeles japonica sreciosa
Φορσύθια - Forsythia
Αμαρυλλίς-Ιππίαστρον - Amaryllis-Hippeastrum
Ρούσκος - Ruscus aculeatus
Δάφνη - Laurus nobilis
Γκλοριόζα - Gloriosa
Μπαμπού - Bamboo
Γλαδιόλα - Gladiolus
Αγκινάρα - Cynara scolymus
Κλίβια - Clivia miniata
Ντιπλαντένια - Dipladenia sanderii
Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera
Ροδακινιά - Prunus persica
Αμυγδαλιά - Prunus amygdalus
Ιτιά - Salix
Ροδιά - Punica granatum
Πρωτέα - Protea cynaroides
Κολχικό - Colchicum autumnale
Στρελίτζια - Strelitzia reginae
Καρντόν - Cardon - Pachycereus pringlei
Βόλφια - Wolffia arrhiza
Πούγια - Puya raimondii
Φούξια-Σκουλαρικιά - Fouchsia
Ασφόδελος - Asphodelus
Πρίμουλα - Primula
Δισέντρα - Dicentra
Εντελβάις - Leontopodium alpinum
Ελλέβορος - Helleborus Niger
Ζαντεδέσκια-Κάλλα - Zantedeschia
Φριτιλλάρια - Fritillaria imparialis
Αστερ - Aster
Ελικόνια - Heliconia
Ηλίανθος-Ηλιοτρόπιο - Helianthus annuus
Ορχιδέα-Μέλισσα - Ophrys apifera
Μιγκέ - Convallaria majalis
Πασχαλιά - Syringa vulgaris
Βιόλα - Viola
Έρωτας - Impantiens
Γάλανθος - Galanthus
Ποϊνσέττια - Poinsettia
Διωναία - Dionaea muscipula
Μπάνκσια - Banksia
Θαλάσσια Ανεμώνη
Αμορφόφαλος - Amorphophallus titanum
Ραφλέσια - Rafflesia amoldi

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version