Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Valentine.gr  

Οκτώβριος 2013

Γνωρίζετε ότι τα δέντρα Moringa έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε φτωχές περιοχές των τροπικών χωρών;

Μορίνγκα (Moringa oleifera). Φύλλα, άνθη και λοβοί

Μορίνγκα - Moringa oleifera

Το Moringa, ενδημικό φυτό σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, είναι το μοναδικό γένος στην οικογένεια των ανθοφόρων φυτών Moringaceae. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη των Tamil, Murungai. Περιλαμβάνει 13 είδη, που ανάλογα με το τροπικό ή το υποτροπικό κλίμα, αναπτύσσονται από μικρούς θάμνους μέχρι ογκώδη δέντρα.

Το πιο διαδομένο καλλιεργούμενο είδος είναι το Moringa oleifera, ένα πολλαπλών χρήσεων δέντρο, ενδημικό στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στη βορειοδυτική Ινδία και καλλιεργούμενο σε όλες τις τροπικές περιοχές. Το Moringa stenopetala, ένα αφρικάνικο είδος, είναι επίσης διαδομένο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα από το Moringa oleifera.

Το Moringa oleifera (συνώνυμο: Moringa Pterygosperma) είναι το πιο ευρέως καλλιεργούμενο είδος του γένους Moringa, που είναι και το μοναδικό γένος στην οικογένεια Moringaceae. Κοινές αγγλικές ονομασίες του φυτού είναι "moringa", "drumstick tree" εξαιτίας των μακρυών, λεπτών, τριγωνικών λοβών που περιέχουν τους σπόρους, "horseradish tree" εξαιτίας της γεύσης της ρίζας που θυμίζει horseradish (χρένο), "ben oil tree" ή "benzoil tree" εξαιτίας του ελαίου που προέρχεται από τους σπόρους. Πρόκειται για ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο, ανθεκτικό στην ξηρασία δέντρο που είναι ενδημικό στους νότιους πρόποδες των Ιμαλαΐων στη βορειοδυτική Ινδία, αλλά καλλιεργείται πολύ σε τροπικές και υπο-τροπικές περιοχές.

Οι σπόροι του Moringa φυτρώνουν εύκολα, σχεδόν σε μία εβδομάδα. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να φυτέψει ένα κλαδί και σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, θα αναπτυχθεί από μόνο του, σχηματίζοντας ένα άλλο βλαστάρι.

Το ίδιο το δέντρο είναι μάλλον λεπτό, με κλαδιά που γέρνουν προς τα κάτω και φτάνουν τα 10 μέτρα περίπου σε ύψος. Τα καλλιεργούμενα δέντρα συχνά κλαδεύονται χρόνο παρά χρόνο για να σχηματίσουν φράχτες, ενώ συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Ωστόσο, το κλάδεμα είναι χρήσιμο, για να διατηρηθεί άφθονη η παραγωγή σε φύλλα, λουλούδια και λοβούς, που θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και με εύκολη προσέγγιση για συλλογή. Και φυσικά είναι κατανοητό ότι, πότισμα και λίπανση βοηθούν στην καλύτερή ανάπτυξή του φυτού.

Το 19ο αιώνα, φυτείες από Moringa στις Δυτικές Ινδίες εξήγαγαν το έλαιο προς την Ευρώπη για χρήση σε αρώματα και λιπαντικά μηχανημάτων. Οι άνθρωποι στην ινδική υπο-ήπειρο χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό τους λοβούς του Moringa για τρόφιμο. Τα βρώσιμα φύλλα τρώγονται σε όλη τη δυτική Αφρική και σε περιοχές της Ασίας.

Τα φύλλα είναι σημαντική πηγή μετάλλων και βιταμινών Α, Β, και C. Περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, πρωτεϊνών, με χαμηλά λιπαρά, και λιγοστούς υδατάνθρακες. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι πολύ καλή για την αναιμία.

Ουσιαστικά κάθε μέρος του είναι βρώσιμο. Τα φύλλα του τρώγεται επίσης ως λαχανικό, ιδιαίτερα στις Φιλιππίνες όπου λέγεται "malunggay". Μπορεί να μαγειρευτεί με οποιοδήποτε διαφορετικό τρόπο, όπως το σπανάκι. Οι ρίζες μπορούν να συλλεχθούν όπως τα ρεπάνια και να χρησιμοποιηθούν όπως το χρένο (horseradish), σε πικάντικα φαγητά και σάλτσες. Τα λουλούδια μπορούν να φαγωθούν ως λαχανικό, ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνετε τσάι, πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο. Από το σπόρο του, ποιοτικό λάδι που ονομάζεται "Ben oil", μπορεί να εξαχθεί με σύνθλιψη. Το έλαιο περιέχει: 65.7% ελαϊκά οξέα, 9.3% παλμιτικό οξύ, 7.4% στεατικό οξύ, και 8.6% βεχενικό οξύ. Το λάδι είναι καλό για το μαγείρεμα και για τη λίπανση μηχανημάτων ακριβείας, όπως ρολόγια και ραπτομηχανές.

Οι ανώριμοι λοβοί των σπόρων, που ονομάζονται "drumsticks", δηλ. "μπαγκέτες κύμβαλου (τύμπανου)", συνήθως καταναλώνονται στη Νότια Ασία. Προπαρασκευάζονται με μισοβρασμό, και έπειτα μαγειρεύονται σε κάρυ, ένα μίγμα πιπεριών, μέχρι να μαλακώσουν. Οι λοβοί, ακόμα και όταν μαγειρεύονται ή βράζονται, συνεχίζουν να διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (παρότι μπορεί να υποβαθμιστεί ανάλογα με το μαγείρεμα) και είναι επίσης μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, καλίου, μαγνησίου και μαγγανίου.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, το Moringa έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη διατροφή, να ενισχύσει την ασφάλεια των τροφίμων, να προώθηση την αγροτική ανάπτυξη και να στηρίξει τη βιωσιμότητα της γης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή, βιταμινούχο υγρό, φυσικό ανθελμινθικό και πιθανόν ανοσοενισχυτικό.

Δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις προωθούν τώρα τη χρήση των Moringa σε φτωχές περιοχές για την καταπολέμηση του υποσιτισμού και τις δυσμενείς επιπτώσεις του στο ανθρώπινο σώμα. Τα δέντρα Moringa έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, ιδιαίτερα στα βρέφη και στις θηλάζουσες μητέρες. Ιδιαίτερα τέσσερις ΜΚΟ, (1. Trees for Life International, 2. Church World Service, 3. Educational Concerns for Hunger Organization και 4. Volunteer Partnerships for West Africa), έχουν υποστηρίξει το Moringa ως "τη φυσική διατροφή των τροπικών περιοχών. Ένας συγγραφέας δήλωσε ότι "οι θρεπτικές ιδιότητες του Moringa είναι πλέον τόσο καλά γνωστές, ώστε φαίνεται να υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες για το σημαντικό όφελος της υγείας, που μπορεί να επιτευχθεί από την κατανάλωση τριμμένων φύλλων Moringa, σε περιπτώσεις όπου η πείνα είναι επικείμενη". Το Moringa είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ως πηγή τροφής για τους κατοίκους των τροπικών, καθώς το φύλλωμα τού δέντρου βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στο τέλος της ξηρής περιόδου, όταν άλλα τρόφιμα είναι συνήθως ελάχιστα.

Όταν οι συμβατικοί χειρισμοί για τον υποσιτισμό διαρκούν συνήθως μήνες, οι ειδικοί διατροφολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν Moringa παρουσιάζουν βελτίωση μέσα σε λίγες μέρες. Ένα από τα πιο θαυμαστά περιστατικά που χρησιμοποιείται είναι για την πρόληψη της παιδικής τύφλωσης, μια κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί από έλλειψη βιταμίνης Α και ανεπάρκεια του αμφιβληστροειδούς. Οι ποσότητες των θρεπτικών ουσιών που περιέχονται στην καθαρή σκόνη από φύλλα, είναι επαρκείς για την εξάλειψη αυτής της κατάστασης.

Αν και πρόκειται για ένα από τα νεότερα ευρήματα της σύγχρονης επιστήμης, το "δέντρο θαύμα" έχει κάνει αλματώδη πορεία, περνώντας από διάφορες κοινωνίες, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στη λαϊκή ιατρική, οι θεραπείες του έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

Αρχαία ινδικά κείμενα, που χρονολογούνται ήδη από το 150 π.Χ., αναφέρονται στο φυτό Moringa και στις χρήσεις του. Στον αρχαίο κόσμο έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης.  Οι Ρωμαίοι, οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι επαινούσαν το δέντρο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, έβγαζαν βρώσιμο λάδι από τους σπόρους του, το χρησιμοποιούσαν για την προστασία του δέρματος, για να κάνουν αρώματα, και να καθαρίζουν το πόσιμο νερό. 

Το Moringa έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική όπως, στα παραδοσιακά φάρμακα της Αγιουβέρδα, στην ιατρική των Σίντα και στις Φιλιππίνες. Στην Αγιουβέρδα, πιστεύεται ότι τα φύλλα μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης. Στην Αφρική, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες δίνονται φύλλα Moringa στις θηλάζουσες μητέρες, πιστεύοντας ότι αυξάνουν το γάλα στο θηλασμό.

Κλινικές μελέτες έχουν αρχίσει να εισηγούνται ότι τουλάχιστον μερικές από αυτές τις αξιώσεις είναι έγκυρες. Με τόσο μεγάλη ιατρική εκτίμηση που τρέφεται από την παραδοσιακή ιατρική, οι περαιτέρω κλινικές μελέτες είναι όχι απλά αναγκαίες, αλλά επιβεβλημένες.

Σήμερα, αυτό το ταπεινό φυτό, που συχνά αποκαλείται "Δέντρο Θαύμα", έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το ανακαλύπτουν μόλις τώρα. Οι έφηβοι το χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν την ακμή. Οι φοιτητές το χρησιμοποιούν για να μείνουν ξύπνιοι μέχρι αργά και να μελετούν. Οι διαιτητικοί το χρησιμοποιούν ως κατευναστικό της όρεξης. Οι γηραιότεροι για ενέργεια και πνευματική διαύγεια.

Το Moringa υφίσταται προκαταρκτική έρευνα για τη διερεύνηση των πιθανών ιδιοτήτων του. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, εκτιμάται ότι η σκόνη από τριμμένους σπόρους Moringa έχει την ικανότητα να καθαρίζει το νερό του ποταμού και να το κάνει πόσιμο. Η έρευνα έδειξε ότι το φιλτράρισμα με σκόνη σπόρων μπορεί να μειώσει τη ρύπανση των υδάτων και τον αριθμό των βακτηρίων.

Πηγή:
http://en.wikipedia.org/wiki/Moringa
http://www.moringausa.com/moringa-tree-history.htm
http://www.edlagman.com/moringa/moringa-fresh-leaf-vs-dried-leaf.pdf
http://www.democraticunderground.com/discuss/
duboard.php?az=view_all&address=245x72729

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Ασημένιο κλήμα - Actinidia polygama
Ανεμόψις - Anemopsis californica
Δέντρο του θανάτου - Hippomane mancinella
Νταβίντια - Περιστερόδεντρο - Davidia involucrata
Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera
Ζαμπάλα - Lardizabala biternata
Λονγκάν - Dimocarpus longan
Φλογόδεντρο - Delonix regia
Μποχίνια - Δέντρο ορχιδέα - Bauhinia variegata
Ροζ Λαπάτσο - Handroanthus impetiginosus
Αφρικανικό ροδάκινο - Nauclea latifolia
Χρυσό βατόμουρο Ιμαλαΐων - Rubus ellipticus
Φλογοβόλος φοίνικας - Chambeyronia macrocarpa
Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Νάρα - Πεπόνι της ερήμου - Acanthosicyos horridus
Ευφορβία πολυέλαιος - Euphorbia ingens
Καριτέ - Vitellaria paradoxa
Τεχοκότε - Μεξικάνικος κράταιγος - Crataegus mexicana
Το δέντρο του Δαμοκλή - Oroxylum indicum
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Κεφαλώτους - Cephalotus follicularis
Νίπα - Nypa fruticans
Κουτί μαρμελάδας - Genipa americana
Φασόλι παγωτό - Inga edulis
Γκούλαρ - Ficus racemosa
Ντοβυαλίς η κάφρεια - Dovyalis caffra
Ερωδιός - Erodium cicutarium
Κάμου Κάμου - Myrciaria dubia
Πεμφίς - Pemphis acidula
Σιζάλ - Agave sisalana
Μολοχία - Γιούτα - Corchorus olitorius
Ζαχαρόμηλο - Annona squamosa
Σαποντίγια - Manilkara zapota
Λωτός σοκολάτα - Diospyros nigra
Αστερόμηλο - Chrysophyllum cainito
Ηδυχιών - Λευκός κρίνος τζίντζερ - Hedychium coronarium
Γιούζου - Citrus junos
Αφρικανική αγριομουσμουλιά - Uapaca kirkiana
Διπτέρυξ - Τόνκα - Dipteryx odorata
Μυρίκη η ερυθρά - Myrica rubra
Φερονία - Ξυλόμηλο - Limonia acidissima
Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea
Τιντόλα - Κολοκύθι κισσός- Coccinia grandis
Φαγώσιμο αγιόκλημα - Lonicera caerulea
Μπαλατά - Manilkara bidentata
Αφρικανικό μοσχοκάρυδο - Monodora myristica
Αλλανμπλάκια - Allanblackia
Κόλα - Cola nitida
Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο - Eucalyptus deglupta
Μήλο του ελέφαντα - Dillenia indica
Αυστραλιανό Χριστουγεννιάτικο δένδρο - Nuytsia floribunda
Κερίνθη - Cerinthe major
Ακόνιτο - Aconitum napellus
Αγκάθι του Χριστού - Euphorbia milii
Αβυσσινιακή μπανανιά - Ensete ventricosum
Κοιλρευτερία - Χρυσή βροχή - Koelreuteria paniculata
Λούλο - Solanum quitoense
Mπραζίλ Νατ - Καρυδιά Βραζιλίας - Bertholletia excelsa
Κοκκόλοβος - Σταφύλι της θάλασσας - Coccoloba uvifera
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Κάσιους - Anacardium occidentale
Καρδιόκρινος - Cardiocrinum giganteum
Σπαρμάνια - Sparrmannia africana
Λίτσι - Litchi chinensis
Γωλθερία - Gaultheria mucronata
Χούντια - Hoodia gordonii
Ντομάτα των κανίβαλων - Solanum viride
Ασόκα - Saraca asoca
Aκι - Blighia sapida
Αφρικανική δαμασκηνιά - Dacryodes edulis
Σολάντρα - Solandra maxima
Σταπέλια - Stapelia gigantea
Δακτυλίτιδα - Digitalis purpurea
Μονστέρα - Monstera deliciosa
Λουλούδι σοκολάτας - Berlandiera lyrata
Σαντερσόνια - Sandersonia aurantiaca
Ιαπωνική Μανόλια - Magnolia kobus
Τσαμπάκα - Magnolia champaca
Ψυχώτρια - Χείλη της πόρνης - Psychotria elata
Κερβέρα - Δέντρο αυτοκτονίας - Cerbera odollam
Κονγιάκ - Amorphophallus konjac
Αλλουόντια - Alluaudia procera
Μπανανιά του Νερού - Typhonodorum lindleyanum
Σαλάκ - Salacca zalacca
Καρίσα - Δαμάσκηνο του Νατάλ - Carissa macrocarpa
Μουσέντα - Mussaenda erythrophylla
Δουράντα - Duranta erecta
Αριστοτέλια - Aristotelia chilensis
Μανούκα - Τσαγιόδεντρο Νέας Ζηλανδίας - Leptospermum scoparium
Κεράσι του Σουρινάμ - Eugenia uniflora
Αυστραλιανό Φίνγκερ Λάιμ - Citrus australasica
Ιερό λουλούδι των Ίνκας - Cantua buxifolia
Δάκρυα του Ιώβ - Coix Lacryma-jobi
Βελούδινο φασόλι - Mucuna pruriens
Συζύγιο - Μήλο της Ιάβας - Syzygium samarangense
Πάνδανος - Βιδωτό Πεύκο - Pandanus utilis
Μαρίμο - Aegagropila linnaei
Αγγούρι των Άνδεων - Cyclanthera pedata
Καουτσουκόδεντρο - Hevea brasiliensis
Ζαχαροκάλαμο - Saccharum officinarum
Φιστίκι των Ίνκας - Sacha inchi - Plukenetia volubilis
Καφέα - Καφεόδεντρο - Coffea arabica
Γλυκόριζα - Γλυκκύριζα - Glycyrrhiza glabra
Φλόμος - Verbascum Thapsus
Μεσημβριάνθεμο - Μπούζι - Mesembryanthemum crystallinum
Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά - Sechium edule
Ιβίσκος της Ερυθραίας - Σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa
Μαύρο Γκότζι - Lycium ruthenicum Murray
Περέσκια - Ροδόκακτος - Pereskia grandiflora
Δούριο - Durio zibethinus
Αρτόκαρπος - Τζάκφρουτ - Artocarpus heterophyllus
Καζαμπανάνα - Sicana odorifera
Μυρτιά της Χιλής - Αραγιάν - Luma apiculata
Βραχυχίτων - Brachychiton populneus
Τετραπάναξ - Φυτό Ριζόχαρτο -Tetrapanax papyrifer
Αλπίνια - Τζίντζερ Κογχύλι - Alpinia zerumbet
Κληρόδενδρο - Clerodendrum trichotomum
Καρύδα της θάλασσας - Coco de Mer - Lodoicea maldivica
Λευκόδενδρο - Leucadendron argenteum
Σεφέρδια - Shepherdia argentea
Λεϋκεστέρια - Αγιόκλημα των Ιμαλαΐων - Leycesteria formosa
Χοβένια - Σταφιδόδεντρο - Hovenia dulcis
Μποροχό - Alibertia patinoi - Borojoa patinoi
Κλιτόρια - Clitoria ternatea
Μελίανθος - Melianthus major
Φυτολάκα - Όμπου - Phytolacca dioica
Λεονότις - Αυτί του λιονταριού - Leonotis leonurus
Μορίνγκα - Moringa oleifera
Παγκράτιο - Κρίνος της θάλασσας - Pancratium maritimum
Δορυανθές - Doryanthes
Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora
Αλδροβάντα - Aldrovanda vesiculosa
Μπουτόμους - Βούτομος - Butomus umbellatus
Δειλινό - Mirabilis jalapa
Δάχτυλα του νεκρού - Decaisnea
Μομορντίκα - Momordica charantia
Σαπουνόδενδρο - Sapindus
Ασερόλα - Acerola - Malpighia
Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas
Τσεριμόγια - Annona cherimola
Κάπαρη - Κάππαρη - Capparis spinosa
Λίθωψ - Lithops
Λυγαριά - Vitex agnus-castus
Κρινόδενδρο - Crinodendron hookerianum
Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii
Υάκινθος του νερού - Eichhornia crassipes
Γκαγιάκο - Guaiacum officinale
Όχνα - Φυτό Μίκυ Μάους - Ochna serrulata
Μαστός της Αγελάδας - Solanum mammosum
Συνσέπαλο - Φρούτο θαύμα - Synsepalum dulcificum
Ακέμπια - Akebia quinata
Eμβόθριο - Embothrium coccineum
Καισαλπίνια - Caesalpinia pulcherrima
Βελβίτσχια - Welwitschia mirabilis
Σαγκουάρο - Saguaro - Carnegiea gigantea
Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis
Μονάρντα - Τσάι περγαμόντο - Monarda
Ταμάρινδος - Τάμαριντ - Tamarindus indica
Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει - Neomarica
Κνιφόφια - Τρίτομα - Kniphofia
Ραβέντι Σικκίμ - Rheum nobile
Ρεζεντά - Reseda
Παυλώνια - Paulownia tomentosa
Μπελαμκάντα - Belamcanda chinensis
Μηκόνοψις - Μπλε παπαρούνα - Meconopsis
Κουρουπίτα - Couroupita guianensis
Ταμαρίλλο - Cyphomandra betacea
Γκότζι - Lycium barbarum
Βανίλια - Vanilla Planifolia
Στέβια - Stevia rebaudiana
Παχυπόδιο - Pachypodium
Φυσαλίς - Physalis
Κηροπηγή - Ceropegia
Σβαϊνσόνια - Μπιζέλι της Ερήμου - Swainsona formosa
Κληματίς - Κληματίδα - Clematis
Γρεβιλλέα - Grevillea
Στρογγυλόδον - Strongylodon macrobotrys
Σανσεβέρια - Sanseveria
Τροχέτια - Trochetia
Γιαρέτα - Yareta - Azorella compacta
Σπαθοδέα - Αφρικανικό Τουλιπόδενδρο - Spathodea campanulata
Μπρουγκμάνσια - Σάλπιγγες των αγγέλων - Brugmansia
Ανάττο - Bixa orellana
Κιγκέλια - Λουκανικόδεντρο - Kigelia pinnata
Ρετσινολαδιά - Ricinus communis
Στενόκαρπος - Stenocarpus sinuatus
Τάκκα - Λουλούδι Νυχτερίδα -Tacca
Τριχοσανθές - Trichosanthes cucumerina
Σέδο - Sedum
Υδνόρα - Hydnora africana
Ποντεδέρια - Pontederia
Αργκάν - Argania spinosa
Αστίλβη - Astilbe
Φεϊζόα - Feijoa sellowiana
Ακουιλέγια - Aquilegia
Κασσιόπη - Cassiope
Σαρκοκόκκα - Sarcococca
Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων - Schlumbergera
Ερέμουρος - Eremurus
Απήγανος - Ruta graveolens
Πιττόσπορο - Αγγελική - Pittosporum
Ιλανγκ Ιλανγκ - Cananga odorata
Ρόδο της Ιεριχούς - Anastatica hierochuntica
Γκουνέρα - Gunnera
Νούφαρο - Nymphaea
Αριστολοχία - Aristolochia
Ημεροκαλλίς - Hemerocallis
Σγουρή φουντουκιά - Corylus avellana Contorta
Πυρσός Τζίντζερ - Etlingera elatior
Ιξός - Viscum album
Αρπαγόφυτο - Harpagophytum procumbens
Δίψακος-Νεράγκαθο - Dipsacus
Γυνέριο ή Κορταδερία - Gynerium argenteum - Cortaderia Selloanna
Εχινάτσια - Echinacea purpurea
Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli
Πορτουλάκα - Portulaca
Λομπέλια - Lobelia
Παπαρούνα - Papaver Rhoeas
Νάρκισσος - Narcissus
Μιμόζα-Μη μου άπτου - Mimoza Pudica
Πυξάρι - Buxus sempervirens
Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Ορνιθόγαλο - Ornithogalum umbellatum
Κόσμος - Cosmos
Μούσκαρι - Muscari
Πάπυρος - Cyperus papyrus
Ζίννια - Zinnia
Αγιόκλημα-Αιγόκλημα - Lonicera
Πασσιφλόρα-Ρολογιά - Passiflora
Καλέντουλα - Calendula officinalis
Λούπινο - Lupinus
Κάννα - Canna
Αμαμηλίς - Hamamelis
Βελανιδιά-Δρυς - Quercus
Μπρουνσβίγκια - Brunsvigia
Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa
Ελιά - Olea europaea
Κενταύρια - Centaurea cyanus
Ρόδο της Ερήμου-Αντένιουμ - Adenium obesum
Πικροδάφνη - Nerium Oleander
Αβούτιλο - Abutilon
Μοσχομπίζελο - Lathyrus odoratus
Τσιντόνια - Chaenomeles japonica sreciosa
Φορσύθια - Forsythia
Αμαρυλλίς-Ιππίαστρον - Amaryllis-Hippeastrum
Ρούσκος - Ruscus aculeatus
Δάφνη - Laurus nobilis
Γκλοριόζα - Gloriosa
Μπαμπού - Bamboo
Γλαδιόλα - Gladiolus
Αγκινάρα - Cynara scolymus
Κλίβια - Clivia miniata
Ντιπλαντένια - Dipladenia sanderii
Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera
Ροδακινιά - Prunus persica
Αμυγδαλιά - Prunus amygdalus
Ιτιά - Salix
Ροδιά - Punica granatum
Πρωτέα - Protea cynaroides
Κολχικό - Colchicum autumnale
Στρελίτζια - Strelitzia reginae
Καρντόν - Cardon - Pachycereus pringlei
Βόλφια - Wolffia arrhiza
Πούγια - Puya raimondii
Φούξια-Σκουλαρικιά - Fouchsia
Ασφόδελος - Asphodelus
Πρίμουλα - Primula
Δισέντρα - Dicentra
Εντελβάις - Leontopodium alpinum
Ελλέβορος - Helleborus Niger
Ζαντεδέσκια-Κάλλα - Zantedeschia
Φριτιλλάρια - Fritillaria imparialis
Αστερ - Aster
Ελικόνια - Heliconia
Ηλίανθος-Ηλιοτρόπιο - Helianthus annuus
Ορχιδέα-Μέλισσα - Ophrys apifera
Μιγκέ - Convallaria majalis
Πασχαλιά - Syringa vulgaris
Βιόλα - Viola
Έρωτας - Impantiens
Γάλανθος - Galanthus
Ποϊνσέττια - Poinsettia
Διωναία - Dionaea muscipula
Μπάνκσια - Banksia
Θαλάσσια Ανεμώνη
Αμορφόφαλος - Amorphophallus titanum
Ραφλέσια - Rafflesia amoldi

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version