Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Valentine.gr  

Ιούλιος 2024

Γνωρίζετε ότι το κοινό όνομα Μήλο των Σοδόμων για το φυτό Calotropis procera προέρχεται από τους αρχαίους συγγραφείς Ιώσηπο και Τάκιτο, οι οποίοι περιέγραψαν το φυτό που αναπτύσσεται στην περιοχή των βιβλικών Σοδόμων;

 

Μήλο των Σοδόμων (Calotropis procera). Φύλλα, άνθη και καρποί.

Μήλο των Σοδόμων - Calotropis procera

Το Calotropis procera είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού της οικογένειας Apocynaceae που είναι εγγενές στη Βόρεια και Τροπική Αφρική, τη Δυτική Ασία, τη Νότια Ασία και την Ινδοκίνα (ηπειρωτική Νοτιοανατολική Ασία). Φτάνει συνήθως σε ύψος μεταξύ 1,8 m έως 2,5 m και σπάνια έως 6 m και αναπτύσσεται σε ηλιόλουστα έως μερικώς σκιασμένα ενδιαιτήματα, όπως διαταραγμένες και υπερβόσκουσες εκτάσεις, λιβάδια , παρυφές δρόμων, ποτάμια και παράκτιους αμμόλοφους. Οι πράσινοι καρποί του περιέχουν έναν τοξικό γαλακτώδη χυμό που είναι εξαιρετικά πικρός και μετατρέπεται σε ουσία που μοιάζει με λατέξ, η οποία είναι ανθεκτική στο σαπούνι.

Τα κοινά ονόματα για το φυτό περιλαμβάνουν το «Μήλο των Σοδόμων», το «Μήλο της Νεκράς Θάλασσας», το πετεινόδεντρο, το στέμμα του βασιλιά, το μικρό στεφάνι, τη γιγάντια γαλατσίδα, και το λαστιχόδεντρο. Τα ονόματα «Μήλο των Σοδόμων» και «Μήλο της Νεκράς Θάλασσας» προέρχονται από τους αρχαίους συγγραφείς Ιώσηπο και Τάκιτο, οι οποίοι περιέγραψαν το φυτό που αναπτύσσεται στην περιοχή των βιβλικών Σοδόμων. Αν και δεν είναι εγγενές στον Νέο Κόσμο, το φυτό (και άλλα σχετικά είδη γαλακτοειδών) έχει καλλιεργηθεί και τρέφεται με κάμπιες πεταλούδας μονάρχης, σε μέρη όπως η Καλιφόρνια, η Χαβάη και το νησί του Πουέρτο Ρίκο. Στα αραβικά, είναι γνωστό ως al-ashkhar.

Το Calotropis procera (Aiton) είναι ένας εξαπλωμένος θάμνος ή μεσαίου μεγέθους δέντρο που φτάνει τα 2,5 έως τα 6 μέτρα ύψος. Έχει βαθιά ρίζα, βάθους 3-4 m, και δευτερεύον ριζικό σύστημα με ξυλώδεις πλάγιες ρίζες που μπορεί να αναγεννήσει γρήγορα τους τυχαίους βλαστούς όταν το φυτό τραυματιστεί. Οι μίσχοι είναι στραβά και καλύπτονται με σχισμένο φελλώδη φλοιό. Τα γκριζοπράσινα φύλλα έχουν μήκος 15-30 cm και πλάτος 2,5-10 cm και έχουν χυμώδη και κηρώδη εμφάνιση, εξ ου και η ονομασία procera, που σημαίνει κερί στα λατινικά. Τα άνθη είναι πενταμερή, μικρά, κρεμ ή πρασινολευκά στη βάση και μοβ βιολετί στα άκρα των λοβών. Ο καρπός είναι σαρκώδης και φουσκωμένος, με διάμετρο έως 10 cm ή περισσότερο. Ο χυμός του φυτού είναι δηλητηριώδης.

Το Calotropis procera προέρχεται από τις μουσωνικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας. Εξαπλώθηκε σε ένα τόξο που επεκτεινόταν από τη βορειοδυτική Αφρική (Μαυριτανία, Σενεγάλη), μέσω της Αραβικής Χερσονήσου και της Μέσης Ανατολής έως την ινδική υποήπειρο. Εισήχθη στην υποτροπική Αμερική, στα νησιά Mascarene, πιο ξηρά μέρη της Αυστραλίας και πιθανώς στη Νοτιοανατολική Ασία.

Το Calotropis βρίσκεται από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι υψόμετρο 1300 m σε ημίξηρες συνθήκες (150 έως 1000 mm ετήσιες βροχοπτώσεις) σε αμμώδη εδάφη. Ωστόσο, μπορεί να αντέξει ένα ευρύ φάσμα υφών εδάφους. Είναι ανεκτικό στην αλατότητα του εδάφους και στο ψεκασμό αλατιού μπροστά στην παραλία. Σε υπερβολικά στραγγισμένα εδάφη, μπορεί να αντέξει έως και 2000 mm ετήσιες βροχοπτώσεις. Γρήγορα εγκαθίσταται σε ανοιχτούς βιότοπους με μικρό ανταγωνισμό, κατά μήκος των υποβαθμισμένων πλευρών των δρόμων, των άκρων της λιμνοθάλασσας και σε υπερβοσκημένους γηγενείς βοσκότοπους και λιβάδια. Όταν το calotropis είναι κατεστραμμένο, αναπτύσσει εύκολα παραφυάδες από τις ρίζες. Οι σπόροι Calotropis διαδίδονται από τον άνεμο και τα ζώα και μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις σε νερά πλημμύρας.

Το Calotropis procera είναι δέντρο πολλαπλών χρήσεων. Οι μίσχοι δίνουν μια ίνα χρήσιμη για την κατασκευή σχοινιών, σακουλών, διχτυών και χαρτιού. Οι σπόροι περιέχουν ένα λευκό μεταξένιο νήμα που είναι πιθανός αντικαταστάτης του μεταξιού. Το ξύλο είναι πολύτιμο ως ξυλεία και ως καύσιμο. Ο γαλακτώδης χυμός (λάτεξ) είναι γνωστός για τις εθνο-ιατρικές του ιδιότητες και ως τρόφιμο, ιδιαίτερα ως παράγοντας πήξης για την παραγωγή τυριού στη Δυτική Αφρική. Το Calotropis αποδίδει 90 τόνους βιομάζας δύο φορές το χρόνο και είναι μια πιθανή πηγή ανανεώσιμης ενέργειας

Το Calotropis χρησιμοποιείται και ως χορτονομή. Νεαροί λοβοί, γερασμένα φύλλα και λουλούδια μπορούν να ταΐσουν κατσίκες, καμήλες και πρόβατα (σπανιότερα σε βοοειδή) σε περιόδους έλλειψης. Το λατέξ περιέχει τοξικά συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα ζώα.

Το στέλεχος είναι πηγή ισχυρών και ανθεκτικών ινών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σχοινιών, φιόγκων, διχτυών ψαρέματος, χαρτιού, πολτού κ.λπ. Οι κάψουλες σπόρων, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούνται ως υλικό γέμισης σε στρώματα. Οι μίσχοι παράγουν περαιτέρω καλό κάρβουνο και είναι ανθεκτικοί στους τερμίτες. Χρησιμοποιείται για στέγες και κατασκευή καπέλων. Το Mudar Gummi, ένα ελαστικό υλικό, λαμβάνεται επίσης από το δέντρο Auricula.

Μερικοί βιβλικοί σχολιαστές πιστεύουν ότι το μήλο των Σοδόμων μπορεί να ήταν η δηλητηριώδης κολοκύθα (ή κολοκύθα με γεύση δηλητηρίου) που οδήγησε στον «θάνατο στο δοχείο» στο Δεύτερο Βιβλίο των Βασιλέων (Β' Βασιλέων 4:38–41). Σε αυτή την ιστορία, ένας καλοπροαίρετος υπηρέτης του προφήτη Ελισσαιέ μαζεύει βότανα και μια μεγάλη ποσότητα από τις άγνωστες κολοκύθες και τα ρίχνει στην κατσαρόλα. Μετά την κατακραυγή από την ομάδα των προφητών, ο Ελισσαιέ τους δίνει εντολή να ρίξουν αλεύρι στην κατσαρόλα και σώζονται. Το 1938, οι βοτανολόγοι Hannah και Ephraim HaReuveni, συγγραφείς του «The Squill and the Asphodel» (και γονείς του Noga HaReuveni), υπέθεσαν ότι το ar‘ar/arow‘er του Ιερεμία ήταν το μήλο των Σοδόμων. Η ίνα του μήλου των Σοδόμων μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για το λινό των αρχιερέων.

Ο καρπός περιγράφεται από τον Ρωμαίο Εβραίο ιστορικό Ιώσηπο, ο οποίος τον είδε να φυτρώνει κοντά σε αυτό που αποκαλεί Σόδομα, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα: «...καθώς και η στάχτη που φυτρώνει στους καρπούς τους· τα οποία φρούτα έχουν χρώμα σαν να ήταν κατάλληλα. να φαγωθούν, αλλά αν τα μαδήσεις με τα χέρια σου, διαλύονται σε καπνό και στάχτη».

Το μήλο των Σόδομων καταγράφεται στο Mishnah και στο Talmud. Οι ίνες που συνδέονται με τους σπόρους μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ως φυτίλια. Ωστόσο, το Mishnah το απαγορεύει αυτό για το Σάββατο: «Δεν επιτρέπεται να φωτίζεται με κέδρο, ούτε με άχτενο λινάρι, ούτε με νήμα από μετάξι, ούτε με ίνες ιτιάς, ούτε με ίνες τσουκνίδας. – Κεφάλαιο 2 του Σαββάτου».

Στις Βιβλικές Έρευνές του στην Παλαιστίνη, ο Αμερικανός βιβλιολόγος Edward Robinson το περιγράφει ως τον καρπό του Asclepias gigantea vel procera, ενός δέντρου ύψους 10–15 ποδιών, με γκριζωπό φλοιό που μοιάζει με φελλό που οι Άραβες αποκαλούν «osher». Λέει ότι ο καρπός έμοιαζε με «ένα μεγάλο, απαλό μήλο ή πορτοκάλι, που κρέμονταν σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων». Όταν "πιέζεται ή χτυπιέται, εκρήγνυται με μια ρουφηξιά, σαν κύστη ή σφουγγάρι, αφήνοντας στο χέρι μόνο τα κομμάτια του λεπτού φλοιού και μερικές ίνες. Είναι πράγματι γεμάτο κυρίως με αέρα, που του δίνει τη στρογγυλή μορφή Ενώ στο κέντρο διατρέχει ένα μικρό λεπτό λοβό που περιέχει μια μικρή ποσότητα εκλεκτού μεταξιού, το οποίο οι Άραβες μαζεύουν και στρίβουν σε σπίρτα για τα όπλα τους».

Οι βεδουίνοι του Σινά και του Νεγκέβ χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά τις ίνες αυτού του φυτού για την κατασκευή καλυμμάτων κρανίου (tagiyah).

Γνωστό ως Μήλο των Σοδόμων (Al Ashkhar) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ένας κοινός θάμνος της ερήμου με ένα ευρύ φάσμα ιατρικών εφαρμογών στην παραδοσιακή ιατρική των Βεδουίνων. Έχει συνδεθεί με μια σειρά από περιπτώσεις δηλητηρίασης και βλάβης του κερατοειδούς που προκαλούνται από παιδιά που άγγιξαν εν αγνοία τους το χυμό του και μετά τα μάτια τους. Οι Βεδουίνοι έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι το φυτό προκαλεί τύφλωση εάν έρθει σε επαφή με τα μάτια και οποιοδήποτε μέρος του φυτού. Οι ρίζες του παραδοσιακά καίγονταν και χρησιμοποιήθηκαν ως συστατικό πυρίτιδας από τους Βεδουίνους στις πολιτείες Trucial.

Το φυτό είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε όλη την τροπική ζώνη και είναι επίσης κοινό στις Δυτικές Ινδίες (π.χ. Τζαμάικα, Πουέρτο Ρίκο), όπου οι ντόπιοι το γνωρίζουν ως «βαμβάκι μαξιλαριού». Όταν τα ώριμα «μήλα» σκάσουν, το ινώδες περιεχόμενο εκτοξεύεται μαζί με τους σπόρους.

Το γιγάντιο γαλακτόχορτο χρησιμοποιείται για φυτικές ίνες και φάρμακα στη Νότια Αφρική, αλλά εισβάλλει γρήγορα σε γεωργικά χωράφια επιβίωσης μειώνοντας τις αποδόσεις. Το φυτό είναι δηλητηριώδες εάν καταναλωθεί από τα ζώα. Ευδοκιμεί στις θερμές βόρειες περιοχές της επαρχίας Limpopo. Αυτό το φυτό απαντάται επίσης κατά μήκος των παρυφών των δρόμων και σε γραμμές αποστράγγισης.

Στην Αυστραλία, είναι ζιζάνιο της Δυτικής Αυστραλίας, της Βόρειας Επικράτειας, της Νότιας Αυστραλίας και του Κουίνσλαντ. Θεωρείται ότι έφτασε στη Βόρεια Επικράτεια μέσω των σπόρων που έχουν τούφες από μεταξένιες τρίχες: το μεταξένιο υλικό (που προέρχεται από την Αφρική ή την Ασία) χρησιμοποιήθηκε ως γέμιση σε σέλες καμήλας. Στη Βόρεια Επικράτεια, απαντάται σε προσχωσιγενείς πεδιάδες, εφήμερα υδάτινα ρεύματα και σε εκτεθειμένες περιοχές. Εμφανίζεται επίσης σε κόκκινες χωμάτινες πεδιάδες και σε πεδιάδες με βαρύ έδαφος.

Ο γαλακτώδης χυμός περιέχει ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών, μερικές από τις οποίες είναι στεροειδή δηλητήρια της καρδιάς γνωστά ως «καρδιακές αγλυκόνες». Αυτά ανήκουν στην ίδια χημική οικογένεια με παρόμοια που βρίσκονται στο φυτό Δακτυλίτις (Digitalis purpurea).

Το φυτό περιέχει στεροειδή συστατικά που είναι η αιτία της τοξικότητάς του. Στην περίπτωση των γλυκοσιδών Calotropis, τα ονόματά τους είναι καλοτροπίνη, καλοτοξίνη, καλακτίνη, ουσχαριδίνη και βορουσχαρίνη.

Οι ενώσεις που προέρχονται από το φυτό έχει βρεθεί ότι έχουν εμετικές-καθαρτικές και ψηφιακές ιδιότητες. Οι κύριες δραστικές ενώσεις είναι η ασκληπίνη και η μουδαρίνη. Άλλες ενώσεις έχει βρεθεί ότι έχουν βακτηριοκτόνο και ζιζανιοκτόνο ιδιότητα. Ο φλοιός της ρίζας είναι εμετικό. Ένα έγχυμα σκόνης φλοιού χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και τη θεραπεία της λέπρας και της ελεφαντίασης. Δεν συνιστάται η χρήση φλοιού που έχει διατηρηθεί για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι εξαιρετικά δηλητηριώδεις ρίζες χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των τσιμπημάτων φιδιών. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος. Ο γαλακτώδης χυμός χρησιμοποιείται ως ερυθροποιητικό και είναι επίσης ισχυρά καθαρτικό και καυστικό.

Το λάτεξ χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δακτυλίτιδας, των φουσκαλών από σκουλήκι της ινδικής γλώσσας, των τσιμπημάτων του σκορπιού, των αφροδίσιων πληγών και των οφθαλμικών παθήσεων, χρησιμοποιείται επίσης ως καθαρτικό. Η χρήση του στην Ινδία για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων έχει προκαλέσει σοβαρή πομφολυγώδη δερματίτιδα που οδηγεί μερικές φορές σε υπερτροφικές ουλές. Η τοπική επίδραση του λάτεξ στον επιπεφυκότα είναι συμφόρηση, επιφόρηση και τοπική αναισθησία. Το λατέξ περιέχει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που ονομάζεται καλοτροπαϊνη.

Το άνθος είναι χωνευτικό και τονωτικό. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του άσθματος και της καταρροής. Τα κλωνάρια εφαρμόζονται για την παρασκευή διουρητικών, τονωτικών στομάχου και αντιδιαρροϊκών και για το άσθμα. Χρησιμοποιείται επίσης στην άμβλωση, ως ανθελμινθικό, για κολικούς, βήχα, κοκκύτη, δυσεντερία, πονοκέφαλο, θεραπεία ψειρών, ίκτερο, πόνο στα ούλα και στο στόμα, πονόδοντο, στειρότητα, πρηξίματα και έλκη.
 

Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Calotropis_procera
https://pfaf.org/USER/Plant.aspx?LatinName=Calotropis+procera
https://www.feedipedia.org/node/588

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Μήλο των Σοδόμων - Calotropis procera
Ασημένιο κλήμα - Actinidia polygama
Ανεμόψις - Anemopsis californica
Δέντρο του θανάτου - Hippomane mancinella
Νταβίντια - Περιστερόδεντρο - Davidia involucrata
Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera
Ζαμπάλα - Lardizabala biternata
Λονγκάν - Dimocarpus longan
Φλογόδεντρο - Delonix regia
Μποχίνια - Δέντρο ορχιδέα - Bauhinia variegata
Ροζ Λαπάτσο - Handroanthus impetiginosus
Αφρικανικό ροδάκινο - Nauclea latifolia
Χρυσό βατόμουρο Ιμαλαΐων - Rubus ellipticus
Φλογοβόλος φοίνικας - Chambeyronia macrocarpa
Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Νάρα - Πεπόνι της ερήμου - Acanthosicyos horridus
Ευφορβία πολυέλαιος - Euphorbia ingens
Καριτέ - Vitellaria paradoxa
Τεχοκότε - Μεξικάνικος κράταιγος - Crataegus mexicana
Το δέντρο του Δαμοκλή - Oroxylum indicum
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Κεφαλώτους - Cephalotus follicularis
Νίπα - Nypa fruticans
Κουτί μαρμελάδας - Genipa americana
Φασόλι παγωτό - Inga edulis
Γκούλαρ - Ficus racemosa
Ντοβυαλίς η κάφρεια - Dovyalis caffra
Ερωδιός - Erodium cicutarium
Κάμου Κάμου - Myrciaria dubia
Πεμφίς - Pemphis acidula
Σιζάλ - Agave sisalana
Μολοχία - Γιούτα - Corchorus olitorius
Ζαχαρόμηλο - Annona squamosa
Σαποντίγια - Manilkara zapota
Λωτός σοκολάτα - Diospyros nigra
Αστερόμηλο - Chrysophyllum cainito
Ηδυχιών - Λευκός κρίνος τζίντζερ - Hedychium coronarium
Γιούζου - Citrus junos
Αφρικανική αγριομουσμουλιά - Uapaca kirkiana
Διπτέρυξ - Τόνκα - Dipteryx odorata
Μυρίκη η ερυθρά - Myrica rubra
Φερονία - Ξυλόμηλο - Limonia acidissima
Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea
Τιντόλα - Κολοκύθι κισσός- Coccinia grandis
Φαγώσιμο αγιόκλημα - Lonicera caerulea
Μπαλατά - Manilkara bidentata
Αφρικανικό μοσχοκάρυδο - Monodora myristica
Αλλανμπλάκια - Allanblackia
Κόλα - Cola nitida
Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο - Eucalyptus deglupta
Μήλο του ελέφαντα - Dillenia indica
Αυστραλιανό Χριστουγεννιάτικο δένδρο - Nuytsia floribunda
Κερίνθη - Cerinthe major
Ακόνιτο - Aconitum napellus
Αγκάθι του Χριστού - Euphorbia milii
Αβυσσινιακή μπανανιά - Ensete ventricosum
Κοιλρευτερία - Χρυσή βροχή - Koelreuteria paniculata
Λούλο - Solanum quitoense
Mπραζίλ Νατ - Καρυδιά Βραζιλίας - Bertholletia excelsa
Κοκκόλοβος - Σταφύλι της θάλασσας - Coccoloba uvifera
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Κάσιους - Anacardium occidentale
Καρδιόκρινος - Cardiocrinum giganteum
Σπαρμάνια - Sparrmannia africana
Λίτσι - Litchi chinensis
Γωλθερία - Gaultheria mucronata
Χούντια - Hoodia gordonii
Ντομάτα των κανίβαλων - Solanum viride
Ασόκα - Saraca asoca
Aκι - Blighia sapida
Αφρικανική δαμασκηνιά - Dacryodes edulis
Σολάντρα - Solandra maxima
Σταπέλια - Stapelia gigantea
Δακτυλίτιδα - Digitalis purpurea
Μονστέρα - Monstera deliciosa
Λουλούδι σοκολάτας - Berlandiera lyrata
Σαντερσόνια - Sandersonia aurantiaca
Ιαπωνική Μανόλια - Magnolia kobus
Τσαμπάκα - Magnolia champaca
Ψυχώτρια - Χείλη της πόρνης - Psychotria elata
Κερβέρα - Δέντρο αυτοκτονίας - Cerbera odollam
Κονγιάκ - Amorphophallus konjac
Αλλουόντια - Alluaudia procera
Μπανανιά του Νερού - Typhonodorum lindleyanum
Σαλάκ - Salacca zalacca
Καρίσα - Δαμάσκηνο του Νατάλ - Carissa macrocarpa
Μουσέντα - Mussaenda erythrophylla
Δουράντα - Duranta erecta
Αριστοτέλια - Aristotelia chilensis
Μανούκα - Τσαγιόδεντρο Νέας Ζηλανδίας - Leptospermum scoparium
Κεράσι του Σουρινάμ - Eugenia uniflora
Αυστραλιανό Φίνγκερ Λάιμ - Citrus australasica
Ιερό λουλούδι των Ίνκας - Cantua buxifolia
Δάκρυα του Ιώβ - Coix Lacryma-jobi
Βελούδινο φασόλι - Mucuna pruriens
Συζύγιο - Μήλο της Ιάβας - Syzygium samarangense
Πάνδανος - Βιδωτό Πεύκο - Pandanus utilis
Μαρίμο - Aegagropila linnaei
Αγγούρι των Άνδεων - Cyclanthera pedata
Καουτσουκόδεντρο - Hevea brasiliensis
Ζαχαροκάλαμο - Saccharum officinarum
Φιστίκι των Ίνκας - Sacha inchi - Plukenetia volubilis
Καφέα - Καφεόδεντρο - Coffea arabica
Γλυκόριζα - Γλυκκύριζα - Glycyrrhiza glabra
Φλόμος - Verbascum Thapsus
Μεσημβριάνθεμο - Μπούζι - Mesembryanthemum crystallinum
Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά - Sechium edule
Ιβίσκος της Ερυθραίας - Σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa
Μαύρο Γκότζι - Lycium ruthenicum Murray
Περέσκια - Ροδόκακτος - Pereskia grandiflora
Δούριο - Durio zibethinus
Αρτόκαρπος - Τζάκφρουτ - Artocarpus heterophyllus
Καζαμπανάνα - Sicana odorifera
Μυρτιά της Χιλής - Αραγιάν - Luma apiculata
Βραχυχίτων - Brachychiton populneus
Τετραπάναξ - Φυτό Ριζόχαρτο -Tetrapanax papyrifer
Αλπίνια - Τζίντζερ Κογχύλι - Alpinia zerumbet
Κληρόδενδρο - Clerodendrum trichotomum
Καρύδα της θάλασσας - Coco de Mer - Lodoicea maldivica
Λευκόδενδρο - Leucadendron argenteum
Σεφέρδια - Shepherdia argentea
Λεϋκεστέρια - Αγιόκλημα των Ιμαλαΐων - Leycesteria formosa
Χοβένια - Σταφιδόδεντρο - Hovenia dulcis
Μποροχό - Alibertia patinoi - Borojoa patinoi
Κλιτόρια - Clitoria ternatea
Μελίανθος - Melianthus major
Φυτολάκα - Όμπου - Phytolacca dioica
Λεονότις - Αυτί του λιονταριού - Leonotis leonurus
Μορίνγκα - Moringa oleifera
Παγκράτιο - Κρίνος της θάλασσας - Pancratium maritimum
Δορυανθές - Doryanthes
Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora
Αλδροβάντα - Aldrovanda vesiculosa
Μπουτόμους - Βούτομος - Butomus umbellatus
Δειλινό - Mirabilis jalapa
Δάχτυλα του νεκρού - Decaisnea
Μομορντίκα - Momordica charantia
Σαπουνόδενδρο - Sapindus
Ασερόλα - Acerola - Malpighia
Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas
Τσεριμόγια - Annona cherimola
Κάπαρη - Κάππαρη - Capparis spinosa
Λίθωψ - Lithops
Λυγαριά - Vitex agnus-castus
Κρινόδενδρο - Crinodendron hookerianum
Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii
Υάκινθος του νερού - Eichhornia crassipes
Γκαγιάκο - Guaiacum officinale
Όχνα - Φυτό Μίκυ Μάους - Ochna serrulata
Μαστός της Αγελάδας - Solanum mammosum
Συνσέπαλο - Φρούτο θαύμα - Synsepalum dulcificum
Ακέμπια - Akebia quinata
Eμβόθριο - Embothrium coccineum
Καισαλπίνια - Caesalpinia pulcherrima
Βελβίτσχια - Welwitschia mirabilis
Σαγκουάρο - Saguaro - Carnegiea gigantea
Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis
Μονάρντα - Τσάι περγαμόντο - Monarda
Ταμάρινδος - Τάμαριντ - Tamarindus indica
Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει - Neomarica
Κνιφόφια - Τρίτομα - Kniphofia
Ραβέντι Σικκίμ - Rheum nobile
Ρεζεντά - Reseda
Παυλώνια - Paulownia tomentosa
Μπελαμκάντα - Belamcanda chinensis
Μηκόνοψις - Μπλε παπαρούνα - Meconopsis
Κουρουπίτα - Couroupita guianensis
Ταμαρίλλο - Cyphomandra betacea
Γκότζι - Lycium barbarum
Βανίλια - Vanilla Planifolia
Στέβια - Stevia rebaudiana
Παχυπόδιο - Pachypodium
Φυσαλίς - Physalis
Κηροπηγή - Ceropegia
Σβαϊνσόνια - Μπιζέλι της Ερήμου - Swainsona formosa
Κληματίς - Κληματίδα - Clematis
Γρεβιλλέα - Grevillea
Στρογγυλόδον - Strongylodon macrobotrys
Σανσεβέρια - Sanseveria
Τροχέτια - Trochetia
Γιαρέτα - Yareta - Azorella compacta
Σπαθοδέα - Αφρικανικό Τουλιπόδενδρο - Spathodea campanulata
Μπρουγκμάνσια - Σάλπιγγες των αγγέλων - Brugmansia
Ανάττο - Bixa orellana
Κιγκέλια - Λουκανικόδεντρο - Kigelia pinnata
Ρετσινολαδιά - Ricinus communis
Στενόκαρπος - Stenocarpus sinuatus
Τάκκα - Λουλούδι Νυχτερίδα -Tacca
Τριχοσανθές - Trichosanthes cucumerina
Σέδο - Sedum
Υδνόρα - Hydnora africana
Ποντεδέρια - Pontederia
Αργκάν - Argania spinosa
Αστίλβη - Astilbe
Φεϊζόα - Feijoa sellowiana
Ακουιλέγια - Aquilegia
Κασσιόπη - Cassiope
Σαρκοκόκκα - Sarcococca
Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων - Schlumbergera
Ερέμουρος - Eremurus
Απήγανος - Ruta graveolens
Πιττόσπορο - Αγγελική - Pittosporum
Ιλανγκ Ιλανγκ - Cananga odorata
Ρόδο της Ιεριχούς - Anastatica hierochuntica
Γκουνέρα - Gunnera
Νούφαρο - Nymphaea
Αριστολοχία - Aristolochia
Ημεροκαλλίς - Hemerocallis
Σγουρή φουντουκιά - Corylus avellana Contorta
Πυρσός Τζίντζερ - Etlingera elatior
Ιξός - Viscum album
Αρπαγόφυτο - Harpagophytum procumbens
Δίψακος-Νεράγκαθο - Dipsacus
Γυνέριο ή Κορταδερία - Gynerium argenteum - Cortaderia Selloanna
Εχινάτσια - Echinacea purpurea
Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli
Πορτουλάκα - Portulaca
Λομπέλια - Lobelia
Παπαρούνα - Papaver Rhoeas
Νάρκισσος - Narcissus
Μιμόζα-Μη μου άπτου - Mimoza Pudica
Πυξάρι - Buxus sempervirens
Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Ορνιθόγαλο - Ornithogalum umbellatum
Κόσμος - Cosmos
Μούσκαρι - Muscari
Πάπυρος - Cyperus papyrus
Ζίννια - Zinnia
Αγιόκλημα-Αιγόκλημα - Lonicera
Πασσιφλόρα-Ρολογιά - Passiflora
Καλέντουλα - Calendula officinalis
Λούπινο - Lupinus
Κάννα - Canna
Αμαμηλίς - Hamamelis
Βελανιδιά-Δρυς - Quercus
Μπρουνσβίγκια - Brunsvigia
Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa
Ελιά - Olea europaea
Κενταύρια - Centaurea cyanus
Ρόδο της Ερήμου-Αντένιουμ - Adenium obesum
Πικροδάφνη - Nerium Oleander
Αβούτιλο - Abutilon
Μοσχομπίζελο - Lathyrus odoratus
Τσιντόνια - Chaenomeles japonica sreciosa
Φορσύθια - Forsythia
Αμαρυλλίς-Ιππίαστρον - Amaryllis-Hippeastrum
Ρούσκος - Ruscus aculeatus
Δάφνη - Laurus nobilis
Γκλοριόζα - Gloriosa
Μπαμπού - Bamboo
Γλαδιόλα - Gladiolus
Αγκινάρα - Cynara scolymus
Κλίβια - Clivia miniata
Ντιπλαντένια - Dipladenia sanderii
Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera
Ροδακινιά - Prunus persica
Αμυγδαλιά - Prunus amygdalus
Ιτιά - Salix
Ροδιά - Punica granatum
Πρωτέα - Protea cynaroides
Κολχικό - Colchicum autumnale
Στρελίτζια - Strelitzia reginae
Καρντόν - Cardon - Pachycereus pringlei
Βόλφια - Wolffia arrhiza
Πούγια - Puya raimondii
Φούξια-Σκουλαρικιά - Fouchsia
Ασφόδελος - Asphodelus
Πρίμουλα - Primula
Δισέντρα - Dicentra
Εντελβάις - Leontopodium alpinum
Ελλέβορος - Helleborus Niger
Ζαντεδέσκια-Κάλλα - Zantedeschia
Φριτιλλάρια - Fritillaria imparialis
Αστερ - Aster
Ελικόνια - Heliconia
Ηλίανθος-Ηλιοτρόπιο - Helianthus annuus
Ορχιδέα-Μέλισσα - Ophrys apifera
Μιγκέ - Convallaria majalis
Πασχαλιά - Syringa vulgaris
Βιόλα - Viola
Έρωτας - Impantiens
Γάλανθος - Galanthus
Ποϊνσέττια - Poinsettia
Διωναία - Dionaea muscipula
Μπάνκσια - Banksia
Θαλάσσια Ανεμώνη
Αμορφόφαλος - Amorphophallus titanum
Ραφλέσια - Rafflesia amoldi

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version