Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Valentine.gr  

Μάιος 2023

Γνωρίζετε ότι τα ξυλάκια του φυτού Salvadora persica χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως φυσική οδοντόβουρτσα που ονομάζεται miswak και αναφέρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για χρήση στοματικής υγιεινής;

 

Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα (Salvadora persica).

Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica

Το Salvadora persica ή το δέντρο οδοντόβουρτσα είναι ένα μικρό αειθαλές δέντρο της  οικογένειας Salvadoracea  που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ινδία. Τα ξυλάκια του χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως φυσική οδοντόβουρτσα που ονομάζεται miswak και αναφέρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για χρήση στοματικής υγιεινής. Αποκαλείται επίσης arak, jhak, pīlu και δέντρο μουστάρδα.

Το γένος ονομάστηκε από τον Γάλλο βοτανολόγο Laurent Garcin το 1749 ύστερα από έναν Ισπανό φαρμακοποιό, τον Juan Salvador Bosca. Το δείγμα τού τύπου συλλέχτηκε στην Περσία, εξ ου και η ονομασία του είδους persica.

Το Salvadora persica είναι ένα μικρό δέντρο ή θάμνος με στραβό κορμό, συνήθως 6–7 μέτρα σε ύψος. Ο κοντός κορμός διακλαδίζεται ελεύθερα από κάτω χαμηλά. Ο φλοιός του είναι σκαλωτός και ραγισμένος, υπόλευκος με κρεμαστά άκρα. Ο φλοιός της ρίζας τού δέντρου είναι παρόμοιος σε χρώμα με την άμμο και οι εσωτερικές επιφάνειες έχουν μια ακόμη πιο ανοιχτή απόχρωση του καφέ. Έχει ευχάριστο άρωμα, κάρδαμου ή μουστάρδας, καθώς και ζεστή και πικάντικη γεύση.

Τα φύλλα είναι κάπως σαρκώδη, γλαυκά, με διαστάσεις 3,8–6,3 επί 2–3,2 εκ., ελλειπτικά λογχοειδή ή ωοειδή, αμβλεία και συχνά βλεννώδη στην κορυφή, η βάση είναι συνήθως οξεία, λιγότερο συχνά στρογγυλεμένη, τα κύρια νεύρα είναι σε 5–6 ζεύγη και οι μίσχοι μήκους 1,3–2,2 εκ και λείοι. Τα φύλλα σπάνε με ένα λεπτό τραγανό τρίξιμο όταν πατηθούν.

Το φυτό έχει μικρά άνθη σε σχήμα καμπάνας. Τα άνθη είναι πρασινοκίτρινα, μασχαλιαία και τερματικά συνδυασμένα χαλαρά σε διακλαδισμένη ταξιανθία μήκους 5–12,5 εκ., πολυάριθμα στις άνω μασχάλες, μίσχοι μήκους 1,5–3 χιλ., βράκτια κάτω από τους μίσχους, ωοειδή και πολύ κηρώδη. Ο κάλυκας είναι μήκους 1,25 χιλ., λείος, με σχισμή μέχρι τη μέση, λοβοί στρογγυλεμένοι. Η στεφάνη είναι πολύ λεπτή, μήκους 3 χιλ., με βαθιά σχισμή, συνεχής, οι λοβοί είναι μήκους 2,5 χιλιοστών, επιμήκεις, αμβλείς και πολύ αντανακλαστικοί. Οι στήμονες είναι κοντύτεροι από τη στεφάνη, αλλά προεξέχουν, λόγω του ότι οι λοβοί της στεφάνης είναι στραμμένα προς τα κάτω.

Τα άνθη ακολουθούνται από αρωματικούς καρπούς. Το δέντρο παράγει μικρούς κόκκινους εδώδιμους καρπούς, ζουμερούς αλλά πικάντικους, σε συστάδες. Η δρύπη έχει διάμετρο 3 χιλ, σφαιρική, λεία και γίνεται κόκκινη όταν ωριμάσει.

Το φυτό είναι ενδημικό στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και βρίσκεται σε πλημμυρικές πεδιάδες της ερήμου, όχθες ποταμών και χορταριασμένες σαβάνες. Έχει υψηλή ανοχή σε αλμυρά εδάφη και μπορεί να αντέξει έως και 200 χιλιοστά ή μικρότερη μέση ετήσια βροχόπτωση, αλλά προτιμά την άμεση πρόσβαση στα υπόγεια ύδατα. Κατανέμεται ευρέως στις ξηρότερες περιοχές της Ινδίας, του Μπαλουχιστάν και της Κεϋλάνης και στις ξηρές περιοχές της Δυτικής Ασίας και της Αιγύπτου.

Ένα πολύ χρήσιμο δέντρο πολλαπλών χρήσεων, που συλλέγεται συνήθως από την άγρια φύση και παρέχει τροφή, φάρμακα και διάφορα προϊόντα για τον τοπικό πληθυσμό. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε πτητικά έλαια μουστάρδας και πιστεύεται ότι αυτό είναι το φυτό που αναφέρεται στη βιβλική παραβολή του σπόρου μουστάρδας. Το δέντρο είναι πιθανόν να φυτεύεται σε ζώνες καταφυγίου και πιο πρόσφατα έχει καλλιεργηθεί στην Αφρική για συστατικά οδοντόκρεμας. Συχνά καλλιεργείται ως καλλωπιστικό στις τροπικές περιοχές.

Το στικ Salvadora persica, γνωστό ως miswak, είναι δημοφιλές για τον καθαρισμό δοντιών σε όλη την Αραβική Χερσόνησο, το Ιρανικό Οροπέδιο, καθώς και τον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο.

Οδοντόβουρτσες από ρίζες και μικρά κλαδιά διαμέτρου περίπου 3-5 χιλ χρησιμοποιούνται για πάνω από 1000 χρόνια, ειδικά από ισλαμικούς πληθυσμούς στην Ινδία, την Αραβία και την Αφρική. Αρκετοί παράγοντες που εμφανίζονται στο φλοιό και το ξύλο έχουν προταθεί ως βοηθήματα για την πρόληψη της τερηδόνας των δοντιών, όπως αντιμικροβιακά μέσα που καταστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και το σχηματισμό πλάκας.

Τα φρέσκα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος σαλάτας και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική. Τα φύλλα τρώγονται ως λαχανικό στην ανατολική τροπική Αφρική και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας σάλτσας, ενώ οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα τρώγονται ως σαλάτα. Τα φύλλα είναι πικρά στη γεύση, αποκαταστατικά, αποφρακτικά, στυπτικά για τα έντερα, τονωτικά για το συκώτι, διουρητικά, αναλγητικά, αντιπαρασιτικά, χρήσιμα σε προβλήματα της μύτης, αιμορροΐδες, ψώρα, λευκοδερμία, ελαττώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν τα δόντια. Τα φύλλα είναι πικάντικα και θεωρούνται στο Παντζάμπ ως αντίδοτο σε κάθε είδους δηλητήριο και στα νότια της Βομβάης ως εξωτερική εφαρμογή στους ρευματισμούς. Ο χυμός των φύλλων χρησιμοποιείται και στο σκορβούτο.

Τα άνθη είναι μικρά και αρωματικά, χρησιμοποιούνται ως διεγερτικά και είναι ήπια καθαρτικά.

Τα φρούτα είναι  βρώσιμα. Με γλυκιά, ευχάριστη, αρωματική, ελαφρώς πικάντικη και πιπεράτη γεύση. Τα αρωματικά φρούτα μπορούν να καταναλωθούν ωμά, αποξηραμένα όπως σταφίδες, να γίνουν ποτό ή να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο των σπόρων μουστάρδας. Τα έντονα αρωματισμένα, ζουμερά, ροζ έως μοβ φρούτα έχουν διάμετρο περίπου 10 χιλ. και περιέχουν έναν μόνο σπόρο. Από τους καρπούς αναφέρεται ότι παρασκευάζεται ποτό που έχει υποστεί ζύμωση. Τα φρούτα έχουν αποφρακτικές, διουρητικές, λιθοτριπτικές και στομαχικές ιδιότητες, ανακουφίζουν από το μετεωρισμό και χρησιμοποιούνται στους ρευματισμούς και σε διαταραχές του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης. Στο Σιντ, πιστεύεται ότι τα φρούτα έχουν καλή επίδραση στο δάγκωμα του φιδιού.

Οι σπόροι είναι τονωτικοί. Το έλαιο των σπόρων εφαρμόζεται στο δέρμα για την ανακούφιση από τους ρευματισμούς. Οι σπόροι συγκομίζονται όταν ωριμάσουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκοι ή αποξηραμένοι.

Το ξύλο προάγει τη θεραπεία. Ο φλοιός της ρίζας είναι οξύς και φλυκταινώδης. Ένα λατέξ που λαμβάνεται από το φλοιό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πληγών. Ο φλοιός και το ξύλο συλλέγονται όπως απαιτείται, στη συνέχεια ξηραίνονται και κονιοποιούνται για μελλοντική χρήση. Ο φλοιός της ρίζας είναι παράγοντας που δημιουργεί φουσκάλες και χρησιμοποιείται ως συστατικό του ταμπάκου. Εφαρμόζεται πάστα από τις ρίζες ως υποκατάστατο της μουστάρδας και το αφέψημά τους χρησιμοποιείται κατά της βλεννόρροιας και της φυσαλιδώδους καταρροής. Ένα αφέψημα από το φλοιό χρησιμοποιείται ως τονωτικό στην αμηνόρροια και η δόση του αφεψήματος είναι μισό φλιτζάνι τσαγιού δύο φορές την ημέρα και ως διεγερτικό σε χαμηλούς πυρετούς και ως εμμηναγωγό. Ο φλοιός του στελέχους χρησιμοποιείται σε γαστρικά προβλήματα.

Το ξύλο του Salvadora persica μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάρβουνο και καυσόξυλα.Δεν χρησιμοποιείται για μαγείρεμα, καθώς μπορεί να λερώσει το φαγητό με άσχημη γεύση. Το λευκό ξύλο είναι μαλακό, δεν επιδέχεται επιθέσεις από τερμίτες και δουλεύεται εύκολα. Έχει διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής φέρετρων και κλομπ.

Στη Ναμίμπια, ο θάμνος μουστάρδας χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή ανθεκτική στην ξηρασία για τα βοοειδή.

 

Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Salvadora_persica
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249923/
https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Salvadora+persica

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Ασημένιο κλήμα - Actinidia polygama
Ανεμόψις - Anemopsis californica
Δέντρο του θανάτου - Hippomane mancinella
Νταβίντια - Περιστερόδεντρο - Davidia involucrata
Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera
Ζαμπάλα - Lardizabala biternata
Λονγκάν - Dimocarpus longan
Φλογόδεντρο - Delonix regia
Μποχίνια - Δέντρο ορχιδέα - Bauhinia variegata
Ροζ Λαπάτσο - Handroanthus impetiginosus
Αφρικανικό ροδάκινο - Nauclea latifolia
Χρυσό βατόμουρο Ιμαλαΐων - Rubus ellipticus
Φλογοβόλος φοίνικας - Chambeyronia macrocarpa
Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Νάρα - Πεπόνι της ερήμου - Acanthosicyos horridus
Ευφορβία πολυέλαιος - Euphorbia ingens
Καριτέ - Vitellaria paradoxa
Τεχοκότε - Μεξικάνικος κράταιγος - Crataegus mexicana
Το δέντρο του Δαμοκλή - Oroxylum indicum
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Κεφαλώτους - Cephalotus follicularis
Νίπα - Nypa fruticans
Κουτί μαρμελάδας - Genipa americana
Φασόλι παγωτό - Inga edulis
Γκούλαρ - Ficus racemosa
Ντοβυαλίς η κάφρεια - Dovyalis caffra
Ερωδιός - Erodium cicutarium
Κάμου Κάμου - Myrciaria dubia
Πεμφίς - Pemphis acidula
Σιζάλ - Agave sisalana
Μολοχία - Γιούτα - Corchorus olitorius
Ζαχαρόμηλο - Annona squamosa
Σαποντίγια - Manilkara zapota
Λωτός σοκολάτα - Diospyros nigra
Αστερόμηλο - Chrysophyllum cainito
Ηδυχιών - Λευκός κρίνος τζίντζερ - Hedychium coronarium
Γιούζου - Citrus junos
Αφρικανική αγριομουσμουλιά - Uapaca kirkiana
Διπτέρυξ - Τόνκα - Dipteryx odorata
Μυρίκη η ερυθρά - Myrica rubra
Φερονία - Ξυλόμηλο - Limonia acidissima
Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea
Τιντόλα - Κολοκύθι κισσός- Coccinia grandis
Φαγώσιμο αγιόκλημα - Lonicera caerulea
Μπαλατά - Manilkara bidentata
Αφρικανικό μοσχοκάρυδο - Monodora myristica
Αλλανμπλάκια - Allanblackia
Κόλα - Cola nitida
Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο - Eucalyptus deglupta
Μήλο του ελέφαντα - Dillenia indica
Αυστραλιανό Χριστουγεννιάτικο δένδρο - Nuytsia floribunda
Κερίνθη - Cerinthe major
Ακόνιτο - Aconitum napellus
Αγκάθι του Χριστού - Euphorbia milii
Αβυσσινιακή μπανανιά - Ensete ventricosum
Κοιλρευτερία - Χρυσή βροχή - Koelreuteria paniculata
Λούλο - Solanum quitoense
Mπραζίλ Νατ - Καρυδιά Βραζιλίας - Bertholletia excelsa
Κοκκόλοβος - Σταφύλι της θάλασσας - Coccoloba uvifera
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Κάσιους - Anacardium occidentale
Καρδιόκρινος - Cardiocrinum giganteum
Σπαρμάνια - Sparrmannia africana
Λίτσι - Litchi chinensis
Γωλθερία - Gaultheria mucronata
Χούντια - Hoodia gordonii
Ντομάτα των κανίβαλων - Solanum viride
Ασόκα - Saraca asoca
Aκι - Blighia sapida
Αφρικανική δαμασκηνιά - Dacryodes edulis
Σολάντρα - Solandra maxima
Σταπέλια - Stapelia gigantea
Δακτυλίτιδα - Digitalis purpurea
Μονστέρα - Monstera deliciosa
Λουλούδι σοκολάτας - Berlandiera lyrata
Σαντερσόνια - Sandersonia aurantiaca
Ιαπωνική Μανόλια - Magnolia kobus
Τσαμπάκα - Magnolia champaca
Ψυχώτρια - Χείλη της πόρνης - Psychotria elata
Κερβέρα - Δέντρο αυτοκτονίας - Cerbera odollam
Κονγιάκ - Amorphophallus konjac
Αλλουόντια - Alluaudia procera
Μπανανιά του Νερού - Typhonodorum lindleyanum
Σαλάκ - Salacca zalacca
Καρίσα - Δαμάσκηνο του Νατάλ - Carissa macrocarpa
Μουσέντα - Mussaenda erythrophylla
Δουράντα - Duranta erecta
Αριστοτέλια - Aristotelia chilensis
Μανούκα - Τσαγιόδεντρο Νέας Ζηλανδίας - Leptospermum scoparium
Κεράσι του Σουρινάμ - Eugenia uniflora
Αυστραλιανό Φίνγκερ Λάιμ - Citrus australasica
Ιερό λουλούδι των Ίνκας - Cantua buxifolia
Δάκρυα του Ιώβ - Coix Lacryma-jobi
Βελούδινο φασόλι - Mucuna pruriens
Συζύγιο - Μήλο της Ιάβας - Syzygium samarangense
Πάνδανος - Βιδωτό Πεύκο - Pandanus utilis
Μαρίμο - Aegagropila linnaei
Αγγούρι των Άνδεων - Cyclanthera pedata
Καουτσουκόδεντρο - Hevea brasiliensis
Ζαχαροκάλαμο - Saccharum officinarum
Φιστίκι των Ίνκας - Sacha inchi - Plukenetia volubilis
Καφέα - Καφεόδεντρο - Coffea arabica
Γλυκόριζα - Γλυκκύριζα - Glycyrrhiza glabra
Φλόμος - Verbascum Thapsus
Μεσημβριάνθεμο - Μπούζι - Mesembryanthemum crystallinum
Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά - Sechium edule
Ιβίσκος της Ερυθραίας - Σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa
Μαύρο Γκότζι - Lycium ruthenicum Murray
Περέσκια - Ροδόκακτος - Pereskia grandiflora
Δούριο - Durio zibethinus
Αρτόκαρπος - Τζάκφρουτ - Artocarpus heterophyllus
Καζαμπανάνα - Sicana odorifera
Μυρτιά της Χιλής - Αραγιάν - Luma apiculata
Βραχυχίτων - Brachychiton populneus
Τετραπάναξ - Φυτό Ριζόχαρτο -Tetrapanax papyrifer
Αλπίνια - Τζίντζερ Κογχύλι - Alpinia zerumbet
Κληρόδενδρο - Clerodendrum trichotomum
Καρύδα της θάλασσας - Coco de Mer - Lodoicea maldivica
Λευκόδενδρο - Leucadendron argenteum
Σεφέρδια - Shepherdia argentea
Λεϋκεστέρια - Αγιόκλημα των Ιμαλαΐων - Leycesteria formosa
Χοβένια - Σταφιδόδεντρο - Hovenia dulcis
Μποροχό - Alibertia patinoi - Borojoa patinoi
Κλιτόρια - Clitoria ternatea
Μελίανθος - Melianthus major
Φυτολάκα - Όμπου - Phytolacca dioica
Λεονότις - Αυτί του λιονταριού - Leonotis leonurus
Μορίνγκα - Moringa oleifera
Παγκράτιο - Κρίνος της θάλασσας - Pancratium maritimum
Δορυανθές - Doryanthes
Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora
Αλδροβάντα - Aldrovanda vesiculosa
Μπουτόμους - Βούτομος - Butomus umbellatus
Δειλινό - Mirabilis jalapa
Δάχτυλα του νεκρού - Decaisnea
Μομορντίκα - Momordica charantia
Σαπουνόδενδρο - Sapindus
Ασερόλα - Acerola - Malpighia
Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas
Τσεριμόγια - Annona cherimola
Κάπαρη - Κάππαρη - Capparis spinosa
Λίθωψ - Lithops
Λυγαριά - Vitex agnus-castus
Κρινόδενδρο - Crinodendron hookerianum
Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii
Υάκινθος του νερού - Eichhornia crassipes
Γκαγιάκο - Guaiacum officinale
Όχνα - Φυτό Μίκυ Μάους - Ochna serrulata
Μαστός της Αγελάδας - Solanum mammosum
Συνσέπαλο - Φρούτο θαύμα - Synsepalum dulcificum
Ακέμπια - Akebia quinata
Eμβόθριο - Embothrium coccineum
Καισαλπίνια - Caesalpinia pulcherrima
Βελβίτσχια - Welwitschia mirabilis
Σαγκουάρο - Saguaro - Carnegiea gigantea
Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis
Μονάρντα - Τσάι περγαμόντο - Monarda
Ταμάρινδος - Τάμαριντ - Tamarindus indica
Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει - Neomarica
Κνιφόφια - Τρίτομα - Kniphofia
Ραβέντι Σικκίμ - Rheum nobile
Ρεζεντά - Reseda
Παυλώνια - Paulownia tomentosa
Μπελαμκάντα - Belamcanda chinensis
Μηκόνοψις - Μπλε παπαρούνα - Meconopsis
Κουρουπίτα - Couroupita guianensis
Ταμαρίλλο - Cyphomandra betacea
Γκότζι - Lycium barbarum
Βανίλια - Vanilla Planifolia
Στέβια - Stevia rebaudiana
Παχυπόδιο - Pachypodium
Φυσαλίς - Physalis
Κηροπηγή - Ceropegia
Σβαϊνσόνια - Μπιζέλι της Ερήμου - Swainsona formosa
Κληματίς - Κληματίδα - Clematis
Γρεβιλλέα - Grevillea
Στρογγυλόδον - Strongylodon macrobotrys
Σανσεβέρια - Sanseveria
Τροχέτια - Trochetia
Γιαρέτα - Yareta - Azorella compacta
Σπαθοδέα - Αφρικανικό Τουλιπόδενδρο - Spathodea campanulata
Μπρουγκμάνσια - Σάλπιγγες των αγγέλων - Brugmansia
Ανάττο - Bixa orellana
Κιγκέλια - Λουκανικόδεντρο - Kigelia pinnata
Ρετσινολαδιά - Ricinus communis
Στενόκαρπος - Stenocarpus sinuatus
Τάκκα - Λουλούδι Νυχτερίδα -Tacca
Τριχοσανθές - Trichosanthes cucumerina
Σέδο - Sedum
Υδνόρα - Hydnora africana
Ποντεδέρια - Pontederia
Αργκάν - Argania spinosa
Αστίλβη - Astilbe
Φεϊζόα - Feijoa sellowiana
Ακουιλέγια - Aquilegia
Κασσιόπη - Cassiope
Σαρκοκόκκα - Sarcococca
Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων - Schlumbergera
Ερέμουρος - Eremurus
Απήγανος - Ruta graveolens
Πιττόσπορο - Αγγελική - Pittosporum
Ιλανγκ Ιλανγκ - Cananga odorata
Ρόδο της Ιεριχούς - Anastatica hierochuntica
Γκουνέρα - Gunnera
Νούφαρο - Nymphaea
Αριστολοχία - Aristolochia
Ημεροκαλλίς - Hemerocallis
Σγουρή φουντουκιά - Corylus avellana Contorta
Πυρσός Τζίντζερ - Etlingera elatior
Ιξός - Viscum album
Αρπαγόφυτο - Harpagophytum procumbens
Δίψακος-Νεράγκαθο - Dipsacus
Γυνέριο ή Κορταδερία - Gynerium argenteum - Cortaderia Selloanna
Εχινάτσια - Echinacea purpurea
Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli
Πορτουλάκα - Portulaca
Λομπέλια - Lobelia
Παπαρούνα - Papaver Rhoeas
Νάρκισσος - Narcissus
Μιμόζα-Μη μου άπτου - Mimoza Pudica
Πυξάρι - Buxus sempervirens
Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Ορνιθόγαλο - Ornithogalum umbellatum
Κόσμος - Cosmos
Μούσκαρι - Muscari
Πάπυρος - Cyperus papyrus
Ζίννια - Zinnia
Αγιόκλημα-Αιγόκλημα - Lonicera
Πασσιφλόρα-Ρολογιά - Passiflora
Καλέντουλα - Calendula officinalis
Λούπινο - Lupinus
Κάννα - Canna
Αμαμηλίς - Hamamelis
Βελανιδιά-Δρυς - Quercus
Μπρουνσβίγκια - Brunsvigia
Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa
Ελιά - Olea europaea
Κενταύρια - Centaurea cyanus
Ρόδο της Ερήμου-Αντένιουμ - Adenium obesum
Πικροδάφνη - Nerium Oleander
Αβούτιλο - Abutilon
Μοσχομπίζελο - Lathyrus odoratus
Τσιντόνια - Chaenomeles japonica sreciosa
Φορσύθια - Forsythia
Αμαρυλλίς-Ιππίαστρον - Amaryllis-Hippeastrum
Ρούσκος - Ruscus aculeatus
Δάφνη - Laurus nobilis
Γκλοριόζα - Gloriosa
Μπαμπού - Bamboo
Γλαδιόλα - Gladiolus
Αγκινάρα - Cynara scolymus
Κλίβια - Clivia miniata
Ντιπλαντένια - Dipladenia sanderii
Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera
Ροδακινιά - Prunus persica
Αμυγδαλιά - Prunus amygdalus
Ιτιά - Salix
Ροδιά - Punica granatum
Πρωτέα - Protea cynaroides
Κολχικό - Colchicum autumnale
Στρελίτζια - Strelitzia reginae
Καρντόν - Cardon - Pachycereus pringlei
Βόλφια - Wolffia arrhiza
Πούγια - Puya raimondii
Φούξια-Σκουλαρικιά - Fouchsia
Ασφόδελος - Asphodelus
Πρίμουλα - Primula
Δισέντρα - Dicentra
Εντελβάις - Leontopodium alpinum
Ελλέβορος - Helleborus Niger
Ζαντεδέσκια-Κάλλα - Zantedeschia
Φριτιλλάρια - Fritillaria imparialis
Αστερ - Aster
Ελικόνια - Heliconia
Ηλίανθος-Ηλιοτρόπιο - Helianthus annuus
Ορχιδέα-Μέλισσα - Ophrys apifera
Μιγκέ - Convallaria majalis
Πασχαλιά - Syringa vulgaris
Βιόλα - Viola
Έρωτας - Impantiens
Γάλανθος - Galanthus
Ποϊνσέττια - Poinsettia
Διωναία - Dionaea muscipula
Μπάνκσια - Banksia
Θαλάσσια Ανεμώνη
Αμορφόφαλος - Amorphophallus titanum
Ραφλέσια - Rafflesia amoldi

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version