Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Valentine.gr  

Ιανουάριος 2023

Γνωρίζετε ότι το το διάσημο βούτυρο καριτέ εξάγεται από τον σπόρο του φυτού Vitellaria paradoxa;

Καριτέ (Vitellaria paradoxa).

Καριτέ - Vitellaria paradoxa

Το Vitellaria paradoxa (πρώην Butyrospermum parkii), κοινώς γνωστό ως shea tree, shi tree, Karité  ή vitellaria, είναι ένα δέντρο της οικογένειας Sapotaceae. Είναι το μόνο είδος στο γένος Vitellaria, και είναι ενδημικό στην Αφρική. Ο καρπός shea (ή καριτέ) αποτελείται από έναν λεπτό, ξινό, θρεπτικό πολτό που περιβάλλει έναν σχετικά μεγάλο, πλούσιο σε λάδι σπόρο από τον οποίο εξάγεται το βούτυρο καριτέ.

Το δέντρο καριτέ είναι ένα παραδοσιακό αφρικανικό φυτό διατροφής. Έχει υποστηριχθεί ότι έχει δυνατότητες να βελτιώσει τη διατροφή, να ενισχύσει την προσφορά τροφίμων στην «ετήσια περίοδο της πείνας», να προωθήσει την αγροτική ανάπτυξη και να υποστηρίξει τη βιώσιμη φροντίδα της γης.

Το Vitellaria paradoxa, είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο με απλωμένη κορώνα και μεγαλώνει περίπου 25 μέτρα σε ύψος και έχει διάμετρο κορμού 2 μέτρα. Είναι ενδημικό στην Αφρική και είναι το μοναδικό είδος στο γένος Vitellaria. Ο φλοιός του είναι φελλώδης. Τα φύλλα είναι επιμήκη και συγκεντρωμένα στις άκρες των κλαδιών. Τα άνθη είναι λευκά και συγκεντρωμένα στις άκρες των βλαστών. Οι καρποί είναι επίπεδοι και στρογγυλοί και περιέχουν έως και τέσσερις γυαλιστερούς καφέ σπόρους. Η καρποφορία αρχίζει 10-15 χρόνια μετά τη φύτευση αλλά η πλήρης παραγωγή εμφανίζεται στα 20-30 χρόνια. Στη συνέχεια παράγει ξηρούς καρπούς για έως και 200 χρόνια.

Οι καρποί μοιάζουν με μεγάλα δαμάσκηνα μήκους 4 έως 8 εκατοστών που ζυγίζουν μεταξύ 10 και 57 γραμμάρια το καθένα. Αυτά τα φρούτα χρειάζονται 4 έως 6 μήνες για να ωριμάσουν. Η μέση απόδοση είναι 15 έως 20 κιλά φρέσκων καρπών ανά δέντρο, με βέλτιστες αποδόσεις έως 45 κιλά. Κάθε κιλό φρούτου δίνει περίπου 400 γραμμάρια ξηρών σπόρων.

Το δέντρο καριτέ αναπτύσσεται φυσικά στη φύση στη ζώνη ξηρής σαβάνας της Δύσης και του Νότου από τη Σενεγάλη στα δυτικά έως το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν στα ανατολικά, και στους πρόποδες των ορεινών της Αιθιοπίας. Εμφανίζεται σε 19 χώρες σε όλη την αφρικανική ήπειρο, συγκεκριμένα Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Αιθιοπία, Γκάνα, Γουινέα Μπισάου, Ακτή Ελεφαντοστού, Μάλι, Νίγηρας, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Τόγκο, Ουγκάντα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Γουινέα. Η έκταση του οικοτόπου συνολικά εκτείνεται έως και 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο πυρήνας του σπόρου (συχνά λανθασμένα αποκαλούμενος «ξηρός καρπός») περιέχει ένα φυτικό λίπος γνωστό ως βούτυρο καριτέ.

Το βούτυρο καριτέ έχει πολλές χρήσεις και μπορεί να είναι ή να μην είναι εξευγενισμένο. Στη Δύση χρησιμοποιείται πιο συχνά ως μαλακτικό στα καλλυντικά και λιγότερο συχνά στα τρόφιμα. Σε όλη την Αφρική χρησιμοποιείται εκτενώς για τρόφιμα, είναι σημαντική πηγή διατροφικού λίπους και για ιατρικούς σκοπούς. Στην Γκάνα και τη Νιγηρία, το βούτυρο καριτέ είναι ένα σημαντικό συστατικό για την παρασκευή του αφρικανικού μαύρου σαπουνιού.

Το βούτυρο καριτέ από φρέσκους σπόρους είναι λευκό, άοσμο και υψηλής ποιότητας, ενώ από παλιούς σπόρους είναι σκούρο και έχει πικρή γεύση. Το βούτυρο καριτέ υψηλής ποιότητας καταναλώνεται σε όλη τη Δυτική Αφρική ως μαγειρικό λίπος. Το εξευγενισμένο λίπος διατίθεται στο εμπόριο ως μαργαρίνη και λίπος ψησίματος. Χρησιμοποιείται για αρτοσκευάσματα και ζαχαροπλαστική γιατί κάνει τη ζύμη εύπλαστη. Είναι ένα χρήσιμο υποκατάστατο του βουτύρου κακάο γιατί έχει παρόμοιο σημείο τήξης (32 - 45°C) και υψηλές ποσότητες διστεαρίνης (30%) και λίγης στεαροπαλμιτίνης (6,5%) που το κάνουν να αναμειγνύεται με βούτυρο κακάο χωρίς να αλλοιώνονται οι ιδιότητες ροής.

Στις αγροτικές περιοχές, οι σπόροι παραδοσιακά επεξεργάζονται με χρήση ζεστού νερού για εξαγωγή του πολτού, συνήθως δουλειά των γυναικών. Ο πολτός των φρούτων αφαιρείται πρώτα για τροφή, ή με ζύμωση ή βράσιμο. Οι σπόροι στη συνέχεια βράζονται και αργότερα ξηραίνονται στον ήλιο ή στον κλίβανο. Το στέγνωμα στον ήλιο μπορεί να διαρκέσει 5-10 ημέρες. Οι σπόροι ραγίζονται χρησιμοποιώντας γουδί και γουδοχέρι ή πέτρες. Οι πυρήνες αφαιρούνται με ποδοπάτημα και ξαναξηραίνονται πριν θρυμματιστούν, αλέθονται και ζυμώνονται για να σχηματίσουν μια πάστα. Ο πολτός μπαίνει σε νερό, ζεσταίνεται ή βράζεται και η βρασμένη μάζα αναδεύεται μέχρι να διαχωριστεί ένα γκρίζο, λιπαρό λίπος από το γαλάκτωμα. Το λίπος αφαιρείται από την επιφάνεια και πλένεται για να αφαιρεθούν οι ακαθαρσίες. Το πηκτικό λίπος μπορεί στη συνέχεια να υποστεί περαιτέρω διύλιση πριν χυτευθεί σε διάφορες μορφές. Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας είναι αναποτελεσματική και απαιτεί εργασία.

Η εκμηχάνιση των διαφόρων λειτουργιών, ιδίως η χρήση υδραυλικών ή συνεχών κοχλιωτών εκτοξευτών ή η εφαρμογή εκχύλισης με διαλύτη, θα βελτιώσει σημαντικά την απόδοση της εξαγωγής λαδιού. Η προκατεργασία της πάστας πυρήνα με ένζυμα (π.χ. πρωτεάσες και κυτταρινάσες) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς εκχύλισης. Παρά τις ελαφρώς καθαρτικές τους ιδιότητες, τα ώριμα φρέσκα φρούτα θεωρούνται σημαντική τοπική τροφή. Τρώγονται συνήθως στις περιοχές της σαβάνας επειδή ωριμάζουν κατά την περίοδο προετοιμασίας της γης και φύτευσης. Ο πολτός έχει μια γλυκιά γεύση. Τα λουλούδια θεωρούνται επίσης σημαντική τοπική τροφή. Μερικές φορές γίνονται τηγανίτες. Το κοκκινωπό λάτεξ που σταλάζει από βαθιές τομές στο φλοιό χρησιμοποιείται ως τσίχλα.

Το βούτυρο καριτέ είναι μια κατάλληλη βάση για τοπικά φάρμακα. Η εφαρμογή του ανακουφίζει από ρευματικούς πόνους και πόνους στις αρθρώσεις και επουλώνει πληγές, πρηξίματα, δερματίτιδα, μώλωπες και άλλα δερματικά προβλήματα. Η υψηλή αναλογία μη σαπωνοποιήσιμης ύλης, που αποτελείται από 60-70% τριτερπενικές αλκοόλες, δίνει στις κρέμες βουτύρου καριτέ καλές διεισδυτικές ιδιότητες. Η αλλαντοΐνη, μια άλλη μη σαπωνοποιήσιμη ένωση, είναι υπεύθυνη για την αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση στο δέρμα. Το λίπος χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση της φλεγμονής των ρουθουνιών.

Κλινικές δοκιμές με ασθενείς που πάσχουν από ρινίτιδα και έχουν μέτρια έως σοβαρή ρινική συμφόρηση, έδειξαν ότι το βούτυρο καριτέ μπορεί να ανακουφίσει τη ρινική συμφόρηση καλύτερα από τις συμβατικές ρινικές σταγόνες. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του στομαχόπονου. Προστίθενται επίσης σε ατμόλουτρα για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και ως οφθαλμόλουτρο. Οι αλεσμένες ρίζες και ο φλοιός χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διάρροιας, του ίκτερου και του στομαχόπονου. Τα εγχύματα φλοιού έχουν φαρμακευτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, π.χ. κατά της δυσεντερίας. Εφαρμόζονται ως πλύση ματιών για την εξουδετέρωση του δηλητηρίου της κόμπρας. Ένα αφέψημα φλοιού έχει χρησιμοποιηθεί στα λουτρά για τη διευκόλυνση του τοκετού και την τόνωση της γαλουχίας στις θηλάζουσες μητέρες.

 

Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitellaria
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Vitellaria+paradoxa

 

  LINK ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 

Ασημένιο κλήμα - Actinidia polygama
Ανεμόψις - Anemopsis californica
Δέντρο του θανάτου - Hippomane mancinella
Νταβίντια - Περιστερόδεντρο - Davidia involucrata
Βιθάνια - Χειμερινό κεράσι - Withania somnifera
Ζαμπάλα - Lardizabala biternata
Λονγκάν - Dimocarpus longan
Φλογόδεντρο - Delonix regia
Μποχίνια - Δέντρο ορχιδέα - Bauhinia variegata
Ροζ Λαπάτσο - Handroanthus impetiginosus
Αφρικανικό ροδάκινο - Nauclea latifolia
Χρυσό βατόμουρο Ιμαλαΐων - Rubus ellipticus
Φλογοβόλος φοίνικας - Chambeyronia macrocarpa
Δέντρο οδοντόβουρτσα - Δέντρο μουστάρδα - Salvadora persica
Μοναστηριακό μπαμπού - Thyrsostachys siamensis
Νάρα - Πεπόνι της ερήμου - Acanthosicyos horridus
Ευφορβία πολυέλαιος - Euphorbia ingens
Καριτέ - Vitellaria paradoxa
Τεχοκότε - Μεξικάνικος κράταιγος - Crataegus mexicana
Το δέντρο του Δαμοκλή - Oroxylum indicum
Τάλιποτ - Corypha umbraculifera
Κεφαλώτους - Cephalotus follicularis
Νίπα - Nypa fruticans
Κουτί μαρμελάδας - Genipa americana
Φασόλι παγωτό - Inga edulis
Γκούλαρ - Ficus racemosa
Ντοβυαλίς η κάφρεια - Dovyalis caffra
Ερωδιός - Erodium cicutarium
Κάμου Κάμου - Myrciaria dubia
Πεμφίς - Pemphis acidula
Σιζάλ - Agave sisalana
Μολοχία - Γιούτα - Corchorus olitorius
Ζαχαρόμηλο - Annona squamosa
Σαποντίγια - Manilkara zapota
Λωτός σοκολάτα - Diospyros nigra
Αστερόμηλο - Chrysophyllum cainito
Ηδυχιών - Λευκός κρίνος τζίντζερ - Hedychium coronarium
Γιούζου - Citrus junos
Αφρικανική αγριομουσμουλιά - Uapaca kirkiana
Διπτέρυξ - Τόνκα - Dipteryx odorata
Μυρίκη η ερυθρά - Myrica rubra
Φερονία - Ξυλόμηλο - Limonia acidissima
Ακάι - Ασάι - Euterpe oleracea
Τιντόλα - Κολοκύθι κισσός- Coccinia grandis
Φαγώσιμο αγιόκλημα - Lonicera caerulea
Μπαλατά - Manilkara bidentata
Αφρικανικό μοσχοκάρυδο - Monodora myristica
Αλλανμπλάκια - Allanblackia
Κόλα - Cola nitida
Ευκάλυπτος ουράνιο τόξο - Eucalyptus deglupta
Μήλο του ελέφαντα - Dillenia indica
Αυστραλιανό Χριστουγεννιάτικο δένδρο - Nuytsia floribunda
Κερίνθη - Cerinthe major
Ακόνιτο - Aconitum napellus
Αγκάθι του Χριστού - Euphorbia milii
Αβυσσινιακή μπανανιά - Ensete ventricosum
Κοιλρευτερία - Χρυσή βροχή - Koelreuteria paniculata
Λούλο - Solanum quitoense
Mπραζίλ Νατ - Καρυδιά Βραζιλίας - Bertholletia excelsa
Κοκκόλοβος - Σταφύλι της θάλασσας - Coccoloba uvifera
Μπίγκνεϊ - Antidesma bunius
Κάσιους - Anacardium occidentale
Καρδιόκρινος - Cardiocrinum giganteum
Σπαρμάνια - Sparrmannia africana
Λίτσι - Litchi chinensis
Γωλθερία - Gaultheria mucronata
Χούντια - Hoodia gordonii
Ντομάτα των κανίβαλων - Solanum viride
Ασόκα - Saraca asoca
Aκι - Blighia sapida
Αφρικανική δαμασκηνιά - Dacryodes edulis
Σολάντρα - Solandra maxima
Σταπέλια - Stapelia gigantea
Δακτυλίτιδα - Digitalis purpurea
Μονστέρα - Monstera deliciosa
Λουλούδι σοκολάτας - Berlandiera lyrata
Σαντερσόνια - Sandersonia aurantiaca
Ιαπωνική Μανόλια - Magnolia kobus
Τσαμπάκα - Magnolia champaca
Ψυχώτρια - Χείλη της πόρνης - Psychotria elata
Κερβέρα - Δέντρο αυτοκτονίας - Cerbera odollam
Κονγιάκ - Amorphophallus konjac
Αλλουόντια - Alluaudia procera
Μπανανιά του Νερού - Typhonodorum lindleyanum
Σαλάκ - Salacca zalacca
Καρίσα - Δαμάσκηνο του Νατάλ - Carissa macrocarpa
Μουσέντα - Mussaenda erythrophylla
Δουράντα - Duranta erecta
Αριστοτέλια - Aristotelia chilensis
Μανούκα - Τσαγιόδεντρο Νέας Ζηλανδίας - Leptospermum scoparium
Κεράσι του Σουρινάμ - Eugenia uniflora
Αυστραλιανό Φίνγκερ Λάιμ - Citrus australasica
Ιερό λουλούδι των Ίνκας - Cantua buxifolia
Δάκρυα του Ιώβ - Coix Lacryma-jobi
Βελούδινο φασόλι - Mucuna pruriens
Συζύγιο - Μήλο της Ιάβας - Syzygium samarangense
Πάνδανος - Βιδωτό Πεύκο - Pandanus utilis
Μαρίμο - Aegagropila linnaei
Αγγούρι των Άνδεων - Cyclanthera pedata
Καουτσουκόδεντρο - Hevea brasiliensis
Ζαχαροκάλαμο - Saccharum officinarum
Φιστίκι των Ίνκας - Sacha inchi - Plukenetia volubilis
Καφέα - Καφεόδεντρο - Coffea arabica
Γλυκόριζα - Γλυκκύριζα - Glycyrrhiza glabra
Φλόμος - Verbascum Thapsus
Μεσημβριάνθεμο - Μπούζι - Mesembryanthemum crystallinum
Σαγιότ - Κολοκύθι του Ιωνά - Sechium edule
Ιβίσκος της Ερυθραίας - Σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa
Μαύρο Γκότζι - Lycium ruthenicum Murray
Περέσκια - Ροδόκακτος - Pereskia grandiflora
Δούριο - Durio zibethinus
Αρτόκαρπος - Τζάκφρουτ - Artocarpus heterophyllus
Καζαμπανάνα - Sicana odorifera
Μυρτιά της Χιλής - Αραγιάν - Luma apiculata
Βραχυχίτων - Brachychiton populneus
Τετραπάναξ - Φυτό Ριζόχαρτο -Tetrapanax papyrifer
Αλπίνια - Τζίντζερ Κογχύλι - Alpinia zerumbet
Κληρόδενδρο - Clerodendrum trichotomum
Καρύδα της θάλασσας - Coco de Mer - Lodoicea maldivica
Λευκόδενδρο - Leucadendron argenteum
Σεφέρδια - Shepherdia argentea
Λεϋκεστέρια - Αγιόκλημα των Ιμαλαΐων - Leycesteria formosa
Χοβένια - Σταφιδόδεντρο - Hovenia dulcis
Μποροχό - Alibertia patinoi - Borojoa patinoi
Κλιτόρια - Clitoria ternatea
Μελίανθος - Melianthus major
Φυτολάκα - Όμπου - Phytolacca dioica
Λεονότις - Αυτί του λιονταριού - Leonotis leonurus
Μορίνγκα - Moringa oleifera
Παγκράτιο - Κρίνος της θάλασσας - Pancratium maritimum
Δορυανθές - Doryanthes
Καμφορόδεντρο - Καμφορά - Cinnamomum camphora
Αλδροβάντα - Aldrovanda vesiculosa
Μπουτόμους - Βούτομος - Butomus umbellatus
Δειλινό - Mirabilis jalapa
Δάχτυλα του νεκρού - Decaisnea
Μομορντίκα - Momordica charantia
Σαπουνόδενδρο - Sapindus
Ασερόλα - Acerola - Malpighia
Σκάλα της μαϊμούς - Καρδιά της θάλασσας - Entada gigas
Τσεριμόγια - Annona cherimola
Κάπαρη - Κάππαρη - Capparis spinosa
Λίθωψ - Lithops
Λυγαριά - Vitex agnus-castus
Κρινόδενδρο - Crinodendron hookerianum
Ράμφος του παπαγάλου - Lotus berthelotii
Υάκινθος του νερού - Eichhornia crassipes
Γκαγιάκο - Guaiacum officinale
Όχνα - Φυτό Μίκυ Μάους - Ochna serrulata
Μαστός της Αγελάδας - Solanum mammosum
Συνσέπαλο - Φρούτο θαύμα - Synsepalum dulcificum
Ακέμπια - Akebia quinata
Eμβόθριο - Embothrium coccineum
Καισαλπίνια - Caesalpinia pulcherrima
Βελβίτσχια - Welwitschia mirabilis
Σαγκουάρο - Saguaro - Carnegiea gigantea
Σχιζάνδρα - Schisandra chinensis
Μονάρντα - Τσάι περγαμόντο - Monarda
Ταμάρινδος - Τάμαριντ - Tamarindus indica
Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει - Neomarica
Κνιφόφια - Τρίτομα - Kniphofia
Ραβέντι Σικκίμ - Rheum nobile
Ρεζεντά - Reseda
Παυλώνια - Paulownia tomentosa
Μπελαμκάντα - Belamcanda chinensis
Μηκόνοψις - Μπλε παπαρούνα - Meconopsis
Κουρουπίτα - Couroupita guianensis
Ταμαρίλλο - Cyphomandra betacea
Γκότζι - Lycium barbarum
Βανίλια - Vanilla Planifolia
Στέβια - Stevia rebaudiana
Παχυπόδιο - Pachypodium
Φυσαλίς - Physalis
Κηροπηγή - Ceropegia
Σβαϊνσόνια - Μπιζέλι της Ερήμου - Swainsona formosa
Κληματίς - Κληματίδα - Clematis
Γρεβιλλέα - Grevillea
Στρογγυλόδον - Strongylodon macrobotrys
Σανσεβέρια - Sanseveria
Τροχέτια - Trochetia
Γιαρέτα - Yareta - Azorella compacta
Σπαθοδέα - Αφρικανικό Τουλιπόδενδρο - Spathodea campanulata
Μπρουγκμάνσια - Σάλπιγγες των αγγέλων - Brugmansia
Ανάττο - Bixa orellana
Κιγκέλια - Λουκανικόδεντρο - Kigelia pinnata
Ρετσινολαδιά - Ricinus communis
Στενόκαρπος - Stenocarpus sinuatus
Τάκκα - Λουλούδι Νυχτερίδα -Tacca
Τριχοσανθές - Trichosanthes cucumerina
Σέδο - Sedum
Υδνόρα - Hydnora africana
Ποντεδέρια - Pontederia
Αργκάν - Argania spinosa
Αστίλβη - Astilbe
Φεϊζόα - Feijoa sellowiana
Ακουιλέγια - Aquilegia
Κασσιόπη - Cassiope
Σαρκοκόκκα - Sarcococca
Υπομονή ή Κάκτος των Χριστουγέννων - Schlumbergera
Ερέμουρος - Eremurus
Απήγανος - Ruta graveolens
Πιττόσπορο - Αγγελική - Pittosporum
Ιλανγκ Ιλανγκ - Cananga odorata
Ρόδο της Ιεριχούς - Anastatica hierochuntica
Γκουνέρα - Gunnera
Νούφαρο - Nymphaea
Αριστολοχία - Aristolochia
Ημεροκαλλίς - Hemerocallis
Σγουρή φουντουκιά - Corylus avellana Contorta
Πυρσός Τζίντζερ - Etlingera elatior
Ιξός - Viscum album
Αρπαγόφυτο - Harpagophytum procumbens
Δίψακος-Νεράγκαθο - Dipsacus
Γυνέριο ή Κορταδερία - Gynerium argenteum - Cortaderia Selloanna
Εχινάτσια - Echinacea purpurea
Ερυθρίνη - Erythrina crista-galli
Πορτουλάκα - Portulaca
Λομπέλια - Lobelia
Παπαρούνα - Papaver Rhoeas
Νάρκισσος - Narcissus
Μιμόζα-Μη μου άπτου - Mimoza Pudica
Πυξάρι - Buxus sempervirens
Πυράκανθος - Pyracantha coccinea
Ορνιθόγαλο - Ornithogalum umbellatum
Κόσμος - Cosmos
Μούσκαρι - Muscari
Πάπυρος - Cyperus papyrus
Ζίννια - Zinnia
Αγιόκλημα-Αιγόκλημα - Lonicera
Πασσιφλόρα-Ρολογιά - Passiflora
Καλέντουλα - Calendula officinalis
Λούπινο - Lupinus
Κάννα - Canna
Αμαμηλίς - Hamamelis
Βελανιδιά-Δρυς - Quercus
Μπρουνσβίγκια - Brunsvigia
Δεντρώδης παιώνια - Paeonia suffruticosa
Ελιά - Olea europaea
Κενταύρια - Centaurea cyanus
Ρόδο της Ερήμου-Αντένιουμ - Adenium obesum
Πικροδάφνη - Nerium Oleander
Αβούτιλο - Abutilon
Μοσχομπίζελο - Lathyrus odoratus
Τσιντόνια - Chaenomeles japonica sreciosa
Φορσύθια - Forsythia
Αμαρυλλίς-Ιππίαστρον - Amaryllis-Hippeastrum
Ρούσκος - Ruscus aculeatus
Δάφνη - Laurus nobilis
Γκλοριόζα - Gloriosa
Μπαμπού - Bamboo
Γλαδιόλα - Gladiolus
Αγκινάρα - Cynara scolymus
Κλίβια - Clivia miniata
Ντιπλαντένια - Dipladenia sanderii
Χουρμαδιά - Phoenix dactylifera
Ροδακινιά - Prunus persica
Αμυγδαλιά - Prunus amygdalus
Ιτιά - Salix
Ροδιά - Punica granatum
Πρωτέα - Protea cynaroides
Κολχικό - Colchicum autumnale
Στρελίτζια - Strelitzia reginae
Καρντόν - Cardon - Pachycereus pringlei
Βόλφια - Wolffia arrhiza
Πούγια - Puya raimondii
Φούξια-Σκουλαρικιά - Fouchsia
Ασφόδελος - Asphodelus
Πρίμουλα - Primula
Δισέντρα - Dicentra
Εντελβάις - Leontopodium alpinum
Ελλέβορος - Helleborus Niger
Ζαντεδέσκια-Κάλλα - Zantedeschia
Φριτιλλάρια - Fritillaria imparialis
Αστερ - Aster
Ελικόνια - Heliconia
Ηλίανθος-Ηλιοτρόπιο - Helianthus annuus
Ορχιδέα-Μέλισσα - Ophrys apifera
Μιγκέ - Convallaria majalis
Πασχαλιά - Syringa vulgaris
Βιόλα - Viola
Έρωτας - Impantiens
Γάλανθος - Galanthus
Ποϊνσέττια - Poinsettia
Διωναία - Dionaea muscipula
Μπάνκσια - Banksia
Θαλάσσια Ανεμώνη
Αμορφόφαλος - Amorphophallus titanum
Ραφλέσια - Rafflesia amoldi

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version