Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Valentine.gr  

Φυτικά ρεκόρ (Από τον Ορέστη Δαβία)

Τα ρεκόρ γεννιούνται για να πεθάνουν και όλοι ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα θα καταρριφθούν, σε τούτη την ακατάπαυστη μάχη των επιδόσεων, όμως το ανθρώπινο ενδιαφέρον παραμένει πάντα άγρυπνο. Ελάχιστες ως τώρα φορές ξεφύλλισα την ετήσια βίβλο του εντυπωσιασμού (το γνωστό Βιβλίο Γκίνες), ομολογώ ωστόσο ότι βρίσκω αφόρητα διασκεδαστική την εμμονή του είδους μας να καμαρώνει για τη ρηχότητα των φιλοδοξιών και τη μικρότητα των πράξεών του. Ακόμη και τα πιο σπουδαία από τα κατορθώματα μας (η παρασκευή του μεγαλύτερου ντόνατ, το να χοροπηδάω στο ένα πόδι για 40 ώρες ή το να τρέχεις τα 100 μ. ανάποδα σε λιγότερο από 15 δεύτερα) δεν αποτελούν τίποτε άλλο πάρα μανιφέστα ματαιότητας, των οποίων οι πραγματικές διαστάσεις φανερώνονται μόλις τα συγκρίνουμε με όσα, αδιακόπως και ανωνύμως, συντελούνται μέσα στη φύση. Κάποιες φορές βάζει, βεβαίως, σε αυτά και ο άνθρωπος το χεράκι του, όπως συνέβη για παράδειγμα στον στίβο της κηπουρικής, όπου ο πολυετής αγώνας για την καλλιέργεια της μεγαλύτερης κολοκύθας σημείωσε πρόπερσι την εντυπωσιακή αναμφίβολα επιτυχία των 520 κιλών.

Adansonia digitata

Phytolacca dioica

Ficus bengalensis

Sequoiadendron giganteum

Στην πλειονότητα πάντως των περιπτώσεων όλα γίνονται ερήμην μας, εκτός ασφαλώς από το απαραίτητο στάδιο των μετρήσεων, όπου συχνά δεν ξεφεύγουμε από τις αφανιστικές συνήθειες μας. Έτσι, λοιπόν, το υψηλότερο δέντρο που απαντάται σήμερα στον πλανήτη μας είναι μια σεκόια (Sequoia sempervirens) που με τα 112 μ. του αναστήματος και τη σχεδόν ισοϋψή μεγάλη συντροφιά της προσελκύει καθημερινά εκατοντάδες θαυμαστές σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Καλιφόρνιας. Υπήρχε όμως μια ολόκληρη γενιά χιλιόχρονων ευκαλύπτων (από το είδος Eucaliptus regnans) που ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτό το μπόι, με λαμπρότερο μάλλον εκπρόσωπο εκείνη που στα 1872 μετρήθηκε να έχει μήκος 135 μ. μόλις την έριξαν καταγής τα τσεκούρια των αυστραλών ξυλοκόπων που βάλθηκαν να την ξεκάνουν. Ήταν, βλέπετε (και παραμένει για πολλούς), δύσκολο να αντισταθείς στον πλούτο που χαρίζει ένα τέτοιο θεόρατο δέντρο. Αναλογιστείτε μόνο ότι το αφρικανικό μπαομπάμπ (Adansonia digitata), το νοτιοαμερικανικό όμπου (Phytolacca dioica) και το ινδικό μπάνιαν (Ficus bengalensis) συχνά έχουν περιφέρεια κορμιού που ξεπερνά τα 30 μ. στη βάση τους και ζυγίζουν έτσι εκατοντάδες τόνους πολύτιμη ξυλεία. Πρωταθλητής σε αυτόν τον τομέα είναι πάντως ο «Στρατηγός Σέρμαν», μια σεκόια της Σιέρρα Νεβάδα (πρόκειται για εκπρόσωπο του είδους (Sequoiadendron giganteum) που στις περίπου τρεις χιλιετίες της zωής έφθασε τα 83 μ., ενώ υπολογίζεται ότι ζυγίζει παραπάνω από 1.500 τόνους. Ένας τομέας που επίσης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι εκείνος της μακροζωίας. Ως τη δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες πίστευαν ότι είναι ένα είδος πεύκου (Pinus longavea) της
Καλιφόρνιας αυτό που με τους περίπου 50 αιώνες του κατείχε τα πρωτεία, τότε όμως ανακαλύφθηκε ότι ένας θάμνος κρεόζωτου (Larrea tridentata) στην έρημο Μοχάβε (Νότια Καλιφόρνια) είναι ό,τι αρχαιότερο διατηρείται ζωντανό μες στο φυτικό βασίλειο. Το κεντρικό τμήμα του πέθανε και χάθηκε προτού ακόμη χτιστούν οι πυραμίδες της Αιγύπτου, το κρεόζωτο όμως έχει την τάση να αναπτύσσεται ακτινωτά και να παίρνει τη μορφή ασυνήθιστων πράσινων κύκλων που στη συγκεκριμένη περίπτωση και σύμφωνα με αλλεπάλληλες μετρήσεις Ξεκίνησαν να αναπτύσσονται πριν από 12.000 χρόνια!

Τελειώνοντας, ας αναφέρουμε τα δύο άκρα στην κλίμακα μεγέθους που εμφανίζουν τα άνθη των φυτών. Τα μικρότερα απ' όλα ανήκουν στο γένος Wolffia, που περιλαμβάνει μόνο μικροσκοπικά και χωρίς ρίζες υδρόβια φυτά. Ακόμη και ανθισμένα περνούν άνετα απ' του βελονιού την τρύπα, ενώ μια ανθοδέσμη με πέντε χιλιάδες από δαύτα χωράει χωρίς δυσκολία σε μια δακτυλήθρα. Μεγαλύτερο πάλι απ' όλα είναι αυτό του παρασιτικού είδους της Ινδονησίας Rafflesia arnoldii που έχει διάμετρο πάνω από ένα μέτρο και βάρος κοντά στα δέκα κιλά, άλλα το ανταγωνίζεται επάξια (σε μέγεθος και δυσωδία) το άνθος του ξακουστού Amorphophallous titanus (τι όνομα!), του οποίου η εντυπωσιακή ταξιανθία ξεπετάγεται αναισχύντως ως και - με το συμπάθιο - μισή οργιά ψηλά.

Ορέστης Δαβίας
kykeon@otenet.gr

Το άρθρο αυτό είναι αναδημοσίευση από το περιοδικό BHMAGAZINO. Τα ονόματα φυτών που εμφανίζονται με έντονους χαρακτήρες είναι δεσμοί που οδηγούν σε άρθρα του Valentine όπου υπάρχει αναφορά στα συγκεκριμένα φυτά.

 

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Περιβάλλον
Κρύσταλλοι εξοικονόμησης νερού. Εναλλακτικό πότισμα
Omphalodes runemarkii - Nέο αγριολούλουδο στην Πελοπόννησο
Έρημοι και Ερημοποίηση
Νιτρορύπανση
«Κάπου υπάρχει... Παράδεισος!»
Η οργανική λίπανση και η γρίπη των πτηνών
Ο «Μεθοριακός Σταθμός» της Ήμερης Βελανιδιάς
Φυτοαποκατάσταση
Βιολογική καταπολέμηση
Από τη Φρανκφούρτη με ...αγάπη
Phoenix theophrastii προσδιορίστηκε στην Επίδαυρο
Οι κήποι της Πόλης
Κεράσματα του Αιγαίου
Βολλέμια- Wollemia nobilis
Κομποστοποίηση
Η Αθήνα Ανθίζει!
Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισίας
Εποχιακές αλλεργίες
Χρηματοδότηση διάσωσης φοινικοειδών
Ο Φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii)
Survivor - Η αληθινή ιστορία
Επί...χλοοτάπητος
Οικολογική διαχείριση Πρασίνου
Διαχείριση απορριμμάτων και λιπασματοποίηση
Σχολικός Κήπος: Η πύλη προς το καλύτερο πράσινο
Τσίκας: Από την εποχή των...δεινοσαύρων ως σήμερα
Τα φυτά των αρχαίων αγώνων
Ο Εθνικός Κήπος- Μια όαση στο κέντρο της Αθήνας
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Αλκυόνη και αλκυονίδες μέρες
Τα χρώματα της φύσης
Οι γήινοι παράδεισοι της Ελλάδας. Το δίκτυο των Εθνικών δρυμών της χώρας
Οικιακά και αστικά τοπία (Μέρος α)
Οικιακά και αστικά τοπία (Μέρος β)
Φυτικά ρεκόρ
Λαθροθηρία και λαθρεμπόριο φυτών
Το Βέρμιο και τα αγριολούλουδά του
Η σφαγή των μελισσών
Τα τροπικά φυτά της Ρόδου
Ο πειρασμός της παπάγιας
Η Χλωρίδα της Κύπρου
Το γιγάντιο νούφαρο του Αμαζονίου
Καμουφλάζ. Η τέχνη της φύσης
Η γύρη και τα έντομα
The Chelsea Flower Show - Η μεγαλύτερη ανθοκομική έκθεση του κόσμου
Η παπαρούνα και το χαμομήλι
Ο Κήπος της Εδέμ. Το σχέδιο Εδέμ της Κορνουάλης
Metroxylon sagu - Ο Φοίνικας Sago, πολύτιμη πηγή ζωής
Τα ψηλότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα
Η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση από τα Χριστουγεννιάτικα Δέντρα
Το αρχαιότερο λουλούδι του κόσμου βρέθηκε στην Κίνα
Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μανιτάρια

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version