Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Valentine.gr  

Καμουφλάζ. Η τέχνη της φύσης

Πολύ καιρό πριν στηθεί το πρώτο ζωγραφικό καβαλέτο και ακόμα πολύ πριν σκαλιστεί μια βολβώδης αναπαράσταση κάποιας θεάς της γονιμότητας, ο κόσμος ήταν γεμάτος από οπτικά σήματα. Αυτός είναι ο λόγος  που ένα μέρος του κόσμου επιδρά στο άλλο όχι με κτηνώδη δύναμη, φυσική,  χημική ή σεξουαλική έλξη, αλλά απλά και μόνο με τον τρόπο που φαίνεται. Εννοούμε τις χιλιάδες παραδείγματα των φυσικών απομιμήσεων.

Αυτό δεν είναι λουλούδι!

Το σχήμα της διπλανής εικόνας δεν είναι λουλούδι. Είναι ένα σμήνος από τζιτζίκια που κάθονται σε ένα κλαδί και σχηματίζουν με τα σώματά τους ένα λουλουδένιο στάχυ. Πολλά έντομα που έλκονται από το θέαμα του πρωτότυπου αυτού "λουλουδιού"  συλλαμβάνονται από τα τζιτζίκια και καταβροχθίζονται.

Ένας νοτιοαμερικάνικος σκόρος (Draconia rusina) μιμείται ένα νεκρό φύλλο, όχι μόνο στις κουρελιασμένες παρυφές του, αλλά και στα διαφανή μπαλώματα που εμφανίζονται συνήθως στα σκελετωμένα απομεινάρια των φύλλων. Μία αράχνη (Ornithosaloides decipiens) πλέκει έναν ιστό σε ένα φύλλο, έτσι ώστε να θυμίζει κουτσουλιές πουλιών περιλαμβάνοντας ακόμα και ένα υγρό στην εμφάνιση τμήμα. Ένα είδος ψαριού (Γλώσσας) προσαρμόζει το χρώμα των κυψελών στην επιδερμίδα του να μοιάζουν ανάλογα με το περιβάλλον ανάμεσα στο οποίο κολυμπά. (Σε εργαστηριακά πειράματα μπορεί να μιμηθεί υποφερτά την επιφάνεια μιας σκακιέρας). Σε αυτά τα λίγα παραδείγματα από την ατέλειωτη σειρά που υπάρχουν στη φύση, ο στόχος είναι η αποφυγή της σύλληψης από τα αρπακτικά από την μία πλευρά και η παραπλανητική αβλαβής εμφάνιση με σκοπό την προσέλκυση και σύλληψη της λείας από την άλλη.

Πολλές διαφορετικές μορφές απομίμησης εμφανίζονται μερικές φορές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα από τα ίδια είδη. Κάποιες πεταλούδες της οικογένειας larvae, όπως η Leucorhampa ornatus, έχουν ταυτόχρονα καμουφλαρισμένες και επιθετικές φάσεις. Συνήθως κρέμονται ακίνητες από ένα κλαδί έχοντας την εμφάνιση ενός ξερόκλαδου καλυμμένου με λειχήνες. Όταν φοβούνται, το καμουφλάζ τους φεύγει, ανασηκώνονται προς τα πίσω, φουσκώνοντας τα οπίσθιά τους, και εκεί που προηγουμένως είχαν το κίτρινο χρώμα της απόκρυψης, πράσινα και μαύρα σημάδια εμφανίζονται δίνοντας την όψη ενός φιδιού. Συμπληρώνουν την εντύπωση παλλόμενες από πλευρά σε πλευρά με τον τρόπο ενός φιδιού. Νοιώθει κανείς πραγματικά συνεπαρμένος στην ιδέα ότι τα ζώα και τα φυτά είναι εύκολο να μιμηθούν το ένα το άλλο. Οι φιλολογικές μεταφορές και οι παρομοιώσεις είναι αναστρεπτές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις οπτικές παρομοιώσεις στον φυσικό κόσμο.  Η απομίμηση της Ορχιδέας-Μέλισσας (Ophrys apifera) σε αληθινή μέλισσα έρχεται σαν αναστρεπτή απάντηση στα έντομα που μιμούνται τα χρώματα των λουλουδιών, όταν κρυμμένα ανάμεσα στα πέταλα παραμονεύουν τη λεία τους. Ακόμα και οι κιτρινοπράσινοι τζίτζικες του είδους Ityraea gregorii, κάθονται κατά μήκος σε ένα κλαδί φυτού παριστάνοντας το στάχυ ενός λουλουδιού.

Όλες οι μορφές στην φύση είναι σχετικές με την επιβίωση, και υπάρχουν άφθονες ενδείξεις ότι για μερικά είδη η όψη τους - ή πιο σωστά η πλάτη τους- είναι η τύχη τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η εμφάνισή τους σχεδιάστηκε για να προσελκύει, να απωθεί ή να τα καμουφλάρει από άλλα είδη. Τώρα, είναι προφανές ότι αυτά τα οπτικά χαρακτηριστικά είναι η ουσία της ζωής και του θανάτου και το κύριο μέλημα των οργανισμών. Αλλά η θεμελιώδης βιολογία για πολλά διαφορετικά είδη είναι η ίδια. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η επιφανειακή διαφορά στην εμφάνιση. Η διακόσμηση είναι εδώ το λειτουργικό στοιχείο. Σε όλες τις διαφωνίες σχετικά με την διακόσμηση, λειτουργία και δομή στην τέχνη, δεν έχει ποτέ ληφθεί υπόψη ότι στην φύση συχνά η διακόσμηση είναι αυτή που κάνει την περισσότερη δουλειά.

Αυτό που ίσως είναι περισσότερο ενδεικτικό από τις θεωρίες της τέχνης και τις μεταφυσικές της πραγματικότητας είναι αυτά τα πολύπλοκα σημειωτικά μηνύματα -λουλούδια να δείχνουν σαν μύγες, τζιτζίκια στα κλαδιά να δείχνουν σαν λουλούδια- που αναγνωρίζονται όλο τον καιρό χωρίς την επέμβαση του ανθρώπινου είδους και των φιλοσοφικών του προβλημάτων. Είναι μια ορθόδοξη παρουσίαση των μεταμοντέρνων αντιρεαλιστικών φιλοσοφιών όπου οι εικόνες δεν αντιπροσωπεύουν τον εξωτερικό κόσμο. Τέτοιες θεωρίες απορρέουν από τους γλωσσολόγους αλλά τείνουν να συμπεριλάβουν όλες τις μορφές απεικόνισης του εξωτερικού κόσμου στην επιστήμη και την τέχνη. Αλλά πώς μπορούμε εμείς να έχουμε ενδοιασμούς για την ανθρώπινη απεικόνιση όταν είναι προφανές φαινόμενο ακόμα και σε πλάσματα όπως η Ορχιδέα-Μέλισσα που δεν διαθέτει νευρικό σύστημα.

Ορχιδέα-Μέλισσα (Ophrys apifera)

 

 

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Περιβάλλον
Κρύσταλλοι εξοικονόμησης νερού. Εναλλακτικό πότισμα
Omphalodes runemarkii - Nέο αγριολούλουδο στην Πελοπόννησο
Έρημοι και Ερημοποίηση
Νιτρορύπανση
«Κάπου υπάρχει... Παράδεισος!»
Η οργανική λίπανση και η γρίπη των πτηνών
Ο «Μεθοριακός Σταθμός» της Ήμερης Βελανιδιάς
Φυτοαποκατάσταση
Βιολογική καταπολέμηση
Από τη Φρανκφούρτη με ...αγάπη
Phoenix theophrastii προσδιορίστηκε στην Επίδαυρο
Οι κήποι της Πόλης
Κεράσματα του Αιγαίου
Βολλέμια- Wollemia nobilis
Κομποστοποίηση
Η Αθήνα Ανθίζει!
Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισίας
Εποχιακές αλλεργίες
Χρηματοδότηση διάσωσης φοινικοειδών
Ο Φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii)
Survivor - Η αληθινή ιστορία
Επί...χλοοτάπητος
Οικολογική διαχείριση Πρασίνου
Διαχείριση απορριμμάτων και λιπασματοποίηση
Σχολικός Κήπος: Η πύλη προς το καλύτερο πράσινο
Τσίκας: Από την εποχή των...δεινοσαύρων ως σήμερα
Τα φυτά των αρχαίων αγώνων
Ο Εθνικός Κήπος- Μια όαση στο κέντρο της Αθήνας
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Αλκυόνη και αλκυονίδες μέρες
Τα χρώματα της φύσης
Οι γήινοι παράδεισοι της Ελλάδας. Το δίκτυο των Εθνικών δρυμών της χώρας
Οικιακά και αστικά τοπία (Μέρος α)
Οικιακά και αστικά τοπία (Μέρος β)
Φυτικά ρεκόρ
Λαθροθηρία και λαθρεμπόριο φυτών
Το Βέρμιο και τα αγριολούλουδά του
Η σφαγή των μελισσών
Τα τροπικά φυτά της Ρόδου
Ο πειρασμός της παπάγιας
Η Χλωρίδα της Κύπρου
Το γιγάντιο νούφαρο του Αμαζονίου
Καμουφλάζ. Η τέχνη της φύσης
Η γύρη και τα έντομα
The Chelsea Flower Show - Η μεγαλύτερη ανθοκομική έκθεση του κόσμου
Η παπαρούνα και το χαμομήλι
Ο Κήπος της Εδέμ. Το σχέδιο Εδέμ της Κορνουάλης
Metroxylon sagu - Ο Φοίνικας Sago, πολύτιμη πηγή ζωής
Τα ψηλότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα
Η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση από τα Χριστουγεννιάτικα Δέντρα
Το αρχαιότερο λουλούδι του κόσμου βρέθηκε στην Κίνα
Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μανιτάρια

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version