Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Valentine.gr  

Η οργανική λίπανση και η γρίπη των πτηνών. (Από τον Μιχάλη Πολίτη)

Καθώς η γρίπη των πτηνών φαίνεται ότι έχει πολλές παραμέτρους και διαστάσεις, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για όσους ασχολούνται με τα φυτά, την κηπουρική, και τις αγροτικές καλλιέργειες, αν τελικά τα φυτά επηρεάζονται ή όχι από αυτήν την νόσο και αν είναι σε θέση να την μεταδώσουν στον άνθρωπο.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστο, ο ιός H5N1 (γρίπη των πτηνών), φαίνεται ότι μεταδίδεται στον άνθρωπο μόνο από την επαφή του με μολυσμένα πτηνά, και όχι μέσω άλλων μορφών ζωής, ζώων ή φυτών. Βέβαια δεν ξέρουμε πώς ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί, γι' αυτό και όσο γράφονται παρακάτω ισχύουν για την μέχρι τώρα κατάσταση.

Στην τροφική αλυσίδα, πάρα πολύ συχνά οι θρεπτικές ουσίες και όχι μόνο μεταφέρονται από τα ζώα στα φυτά και αντίστροφα. Έτσι είναι συνηθισμένο φαινόμενο η κοπριά των φυτοφάγων ζώων να χρησιμοποιείται σαν λίπασμα, σαν τροφή δηλαδή για φυτά. 

Παραγωγή κοπριάς πουλερικών σε ορνιθοτροφείο

Η ζωική κοπριά αποτελεί ένα παραδοσιακό οργανικό λίπασμα, με πολλά οφέλη που χρησιμοποιείται διεθνώς και στην ερασιτεχνική αλλά και στην οργανωμένη γεωργία. Οι βιομηχανίες λιπασμάτων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, παράγουν και εμπορεύονται οργανικά λιπάσματα που έχουν σαν βασικό αν όχι μοναδικό συστατικό ζωική κοπριά που προέρχεται κυρίως από μηρυκαστικά (αιγοπρόβατα, βοοειδή) και πτηνά (κότες, γαλοπούλες) κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων.

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι:

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα η κοπριά από κοτόπουλα (κουτσουλιές) σαν οργανικό λίπασμα στα φυτά μας; Μπορούν να φαγωθούν άφοβα τα εισαγόμενα λαχανικά που έχουν αναπτυχθεί με κοπριά από κοτόπουλα, και πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωσή τους ιδιαίτερα από χώρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πουλερικών;

Οι απαντήσεις είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κοπριά των πουλερικών, εφόσον είμαστε σίγουροι ότι είναι καλά χωνεμένη, και τα εισαγόμενα λαχανικά είναι ασφαλή για κατανάλωση. Γιατί οι κουτσουλιές από κοτόπουλα πρέπει να είναι "χωνεμένες" πριν χρησιμοποιηθούν σα λίπασμα. Σ' αυτήν τη διαδικασία "χωνέματος" παράγονται μεγάλες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κατέστρεφαν κάθε είδους ιό γρίπης των πτηνών, που θα προϋπήρχε στην φρέσκια κοπριά.

Επίσης, με βάση την κανονική αγρονομική πρακτική, το οργανικό λίπασμα χρησιμοποιείται μόνο στη διάρκεια προετοιμασίας του εδάφους, πριν σπαρθεί ο σπόρος. Δεν χρησιμοποιείται όταν αναπτύσσονται τα φυτά. Επομένως, οι φυτικές παραγωγές δεν είναι δυνατόν να περιέχουν τον ιό κατά τη συγκομιδή.

Επεξεργασμένη κοπριά πουλερικών σε κόκκους

Επιπλέον, υπάρχουν σε ισχύ προγράμματα ελέγχου και πιστοποίησης της ασφάλειας των τροφίμων, ώστε να βεβαιώνονται τα ασφαλή εισαγόμενα και ντόπια λαχανικά. Οι υπεύθυνοι φορείς διεξάγουν συστηματικές δοκιμές στα εισαγόμενα λαχανικά για μικροβιακούς και χημικούς μολυσματικούς παράγοντες.

Ωστόσο, σα γενική πρακτική ασφάλειας των τροφίμων, θα πρέπει όλα τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι προσεκτικά πλυμένα πριν καταναλωθούν. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά σε μια λεκάνη με νερό για να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε βρομιά ή υπόλειμμα. Μουσκεύουμε τα λαχανικά σε μια λεκάνη με φρέσκο νερό βρύσης για 15 λεπτά και έπειτα τα ξεπλύνουμε και πάλι.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κοπριά των πουλερικών θεωρείται ύποπτη σαν φορέας του ιού H5N1 και μέσω μιας άλλης οδού. Είναι γνωστό ότι στις ασιατικές χώρες, εκεί δηλαδή που ο ιός H5N πρωτοεμφανίστηκε και που υπήρχαν και ανθρώπινα θύματα, κοπριά των πουλερικών χρησιμοποιείται σαν τροφή σε ιχθυοτροφεία. Ερευνητές προσπαθούν να δουν αν υπάρχει πιθανότητα ο ιός να μεταδίδεται στα ψάρια, πράγμα που δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα, όπως επίσης και αν τελικά τα άγρια πουλιά μολύνθηκαν από τον ιό επειδή παρεπιδημούσαν σε λίμνες ιχθυοτροφείων, στις οποίες είχε ριχθεί τέτοια τροφή. 

Μιχάλης Πολίτης

 

 

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Περιβάλλον
Κρύσταλλοι εξοικονόμησης νερού. Εναλλακτικό πότισμα
Omphalodes runemarkii - Nέο αγριολούλουδο στην Πελοπόννησο
Έρημοι και Ερημοποίηση
Νιτρορύπανση
«Κάπου υπάρχει... Παράδεισος!»
Η οργανική λίπανση και η γρίπη των πτηνών
Ο «Μεθοριακός Σταθμός» της Ήμερης Βελανιδιάς
Φυτοαποκατάσταση
Βιολογική καταπολέμηση
Από τη Φρανκφούρτη με ...αγάπη
Phoenix theophrastii προσδιορίστηκε στην Επίδαυρο
Οι κήποι της Πόλης
Κεράσματα του Αιγαίου
Βολλέμια- Wollemia nobilis
Κομποστοποίηση
Η Αθήνα Ανθίζει!
Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισίας
Εποχιακές αλλεργίες
Χρηματοδότηση διάσωσης φοινικοειδών
Ο Φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii)
Survivor - Η αληθινή ιστορία
Επί...χλοοτάπητος
Οικολογική διαχείριση Πρασίνου
Διαχείριση απορριμμάτων και λιπασματοποίηση
Σχολικός Κήπος: Η πύλη προς το καλύτερο πράσινο
Τσίκας: Από την εποχή των...δεινοσαύρων ως σήμερα
Τα φυτά των αρχαίων αγώνων
Ο Εθνικός Κήπος- Μια όαση στο κέντρο της Αθήνας
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Αλκυόνη και αλκυονίδες μέρες
Τα χρώματα της φύσης
Οι γήινοι παράδεισοι της Ελλάδας. Το δίκτυο των Εθνικών δρυμών της χώρας
Οικιακά και αστικά τοπία (Μέρος α)
Οικιακά και αστικά τοπία (Μέρος β)
Φυτικά ρεκόρ
Λαθροθηρία και λαθρεμπόριο φυτών
Το Βέρμιο και τα αγριολούλουδά του
Η σφαγή των μελισσών
Τα τροπικά φυτά της Ρόδου
Ο πειρασμός της παπάγιας
Η Χλωρίδα της Κύπρου
Το γιγάντιο νούφαρο του Αμαζονίου
Καμουφλάζ. Η τέχνη της φύσης
Η γύρη και τα έντομα
The Chelsea Flower Show - Η μεγαλύτερη ανθοκομική έκθεση του κόσμου
Η παπαρούνα και το χαμομήλι
Ο Κήπος της Εδέμ. Το σχέδιο Εδέμ της Κορνουάλης
Metroxylon sagu - Ο Φοίνικας Sago, πολύτιμη πηγή ζωής
Τα ψηλότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα
Η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση από τα Χριστουγεννιάτικα Δέντρα
Το αρχαιότερο λουλούδι του κόσμου βρέθηκε στην Κίνα
Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μανιτάρια

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version