Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ » Απόψεις

Valentine.gr  

Website για τις μηχανές αναζήτησης ή για τους ανθρώπους; (Από τον Μιχάλη Πολίτη)

Δυστυχώς είναι αρκετοί αυτοί που κάνουν ένα website μόνο για επίδειξη.

Σαν webmaster αντιμετωπίζω συχνά την εξής ερώτηση από τους πελάτες μου. "Θα βρίσκεται το website που μου κατασκευάζετε ψηλά στις λίστες των μηχανών αναζήτησης;" Η απάντηση που τους δίνω είναι απλή. "Θέλετε ένα website που απευθύνεται σε μηχανές αναζήτησης ή ένα website που απευθύνεται σε ανθρώπους;"

Τι είναι πιο σημαντικό για ένα website; Οι επισκέπτες ή οι μηχανές αναζήτησης;

Η άσκοπη κίνηση που δημιουργείται σε ένα website μπορεί να είναι σημαντική για websites που ψάχνουν διαφημιστικά έσοδα, αν και αυτό είναι πολύ σχετικό, αλλά η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ιστοσελίδων χρειάζεται κίνηση τέτοια που να καλύπτει αποκλειστικά τις δικές τους απαιτήσεις. Θέλει δηλαδή στοχευόμενο κοινό.

Οι μηχανές αναζήτησης στέλνουν σχετικούς επισκέπτες σε ένα website και οι επισκέπτες πολλές φορές αποκτούν εμπορικές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες των websites. Συνεπώς και οι δύο, (μηχανές και επισκέπτες), αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για κάθε webmaster αλλά και για κάθε ιδιοκτήτη ενός website, και πρέπει να τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους όταν κάθονται να σχεδιάσουν την δομή της δικτυακής τους παρουσίας. Η παρανόηση ότι η κίνηση σε ένα website κάνει καλό ακόμα κι αν είναι άσκοπη έχει προ πολλού καταρριφθεί.

Ένα σωστό website θα πρέπει να πείθει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Θα πρέπει να προσελκύει και τους στοχευόμενους επισκέπτες αλλά και τις μηχανές αναζήτησης να το επισκεφτούν. Στην πραγματικότητα ένα σωστό website θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις μηχανές αναζήτησης σαν επισκέπτες, γιατί αν προσαρμόζεται ένα website στις απαιτήσεις των στοχευόμενων επισκεπτών του, προσαρμόζεται ταυτόχρονα και στις απαιτήσεις των μηχανών αναζήτησης.

Το παράδοξο είναι ότι στο ελληνικό διαδίκτυο δεν ακολουθούνται αυτοί οι απλοί κανόνες, με συνέπεια websites παντελώς αδιάφορα να εμφανίζονται ότι έχουν μεγάλη κίνηση και επισκεψιμότητα ενώ websites με ουσιαστικότερο περιεχόμενο να θεωρούνται σχεδόν ανύπαρκτα. Τι συμβαίνει;

Η ιδιαιτερότητα της ελληνικής γλώσσας θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν πλεονέκτημα γι' αυτούς που απευθύνονται σε ελληνικό κοινό καθώς δεν χρειάζεται να μπουν στην διαδικασία των SEO (Search Engines Optimization), να χρησιμοποιήσουν δηλαδή ειδικό λογισμικό ώστε το website τους να εμφανίζεται ψηλά στις λίστες των μηχανών αναζήτησης. Τα websites με ελληνικό περιεχόμενο αριθμούν μερικές χιλιάδες στο σύνολο των δισεκατομμυρίων ιστοσελίδων του Word Wide Web. Μπορούν εύκολα να κατηγοριοποιηθούν και εύκολα να πλασαριστούν ψηλά στις μηχανές αναζήτησης. Τι τους λείπει λοιπόν; Μα, το περιεχόμενο!

Οι επισκέπτες, αλλά και οι μηχανές αναζήτησης προτιμούν τα websites με ουσιαστικό και καλογραμμένο περιεχόμενο. Στην πραγματικότητα ο καθένας μας νομίζω ότι θα εκτιμούσε ένα ενδιαφέρον κείμενο. Βέβαια υπήρξε καιρός που στο παγκόσμιο διαδίκτυο εμφανίζονταν ιστοσελίδες με κείμενα ένα συνοθύλευμα από κουραφέξαλα με μοναδικό σκοπό να προσελκύσουν τις μηχανές αναζήτησης. Έτσι πολλές λέξεις κλειδιά συνωστίζονταν άσκοπα μέσα σε ιστοσελίδες για να τους φέρουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Πολυάριθμες "εικονικές σελίδες εισόδου" δημιουργήθηκαν για να οδηγήσουν τους επισκέπτες στα websites. Αποτέλεσμα; Έκαναν ευτυχισμένες τις μηχανές αναζήτησης, αλλά μπέρδευαν τους επισκέπτες, αναγκάζοντας μάλιστα στο τέλος τις μηχανές αναζήτησης να αλλάξουν τους αλγόριθμους και τα κριτήρια αναζήτησης. Μ' άλλα λόγια όλοι αυτοί οι επίδοξοι "γκουρού" της προώθησης ιστοσελίδων δεν έκαναν παρά μια τρύπα στο νερό!

Και όμως αυτό που αξίζει τελικά είναι το ποιοτικό περιεχόμενο. Είναι αυτό που θα προσελκύσει δίκαια τον χρήστη, τον επισκέπτη, να επισκεφτεί τις ιστοσελίδες ενός website. Αν ένα website δεν έχει καθόλου περιεχόμενο, ή το περιεχόμενο στις ιστοσελίδες του είναι άσχετο, σε τι θα χρησιμεύσει τελικά το να τις επισκέπτονται εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά; Είναι απαραίτητο οι ιστοσελίδες να έχουν χρήσιμο περιεχόμενο. Οι επισκέπτες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αντλήσουν πληροφορίες. Αν κάποιος δεν παρέχει πληροφορίες, ποιος ο λόγος να έχει δικτυακή παρουσία, και ποιος ο λόγος να προσπαθεί να αποκτήσει επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες του;

Μάλιστα ο κάθε webmaster και ο κάθε ιδιοκτήτης website οφείλει να παρουσιάζει ξεκάθαρα αυτές τις πληροφορίες ώστε αυτά που διαβάζουν οι επισκέπτες να είναι κατανοητά και ευανάγνωστα. Έτσι θα αποκτήσουν οι ιστοσελίδες του την επισκεψιμότητα που τους αξίζει και όπως είναι το πιο πιθανό θα ανταμείψει τις ενδόμυχες προσδοκίες του, αυτές που τον ώθησαν να αποκτήσει δικτυακή παρουσία.

Εκτός κι αν - γιατί το έχω ακούσει κι αυτό από υποψήφιο πελάτη - οι προσδοκίες του είναι απλώς να γράψει το domain του στις καρτ-βιζίτ του για να κάνει επίδειξη στον περίγυρό του. "Ο Μπάρμπα Μήτσος έχει site, εγώ δεν θα έχω;"

Μιχάλης Πολίτης

  

  ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ

Απόψεις

2004: Η απολογία μιας χρονιάς που ήθελε να είναι σταθμός
Παιδευτικός ρόλος της Υπηρεσίας Πρασίνου
Website για τις μηχανές αναζήτησης ή για τους ανθρώπους;
Ποιος κερδίζει τα χαμένα χρήματα;
Ο χαρακτήρας του Έλληνα
Τα παιδιά της άνοιξης
Το νέο προλεταριάτο και η επόμενη επανάσταση
8.000 λέξεις
Ποτέ δεν είναι αργά!
Προσοχή στη σωστή χρήση του internet
Life style vs life...
Tο περιεχόμενο στο Internet θα διατίθεται πάντοτε δωρεάν
Πολύχρωμες, πανέμορφες τουλίπες!
Ο κόσμος κι εμείς
Towers - Powers - Flowers
Walled Gardens ναι Wallet Gardens όχι.
Τι είναι τα Walled Gardens
Περιτοιχισμένοι κήποι (Walled Gardens)

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version