Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ » Απόψεις

Valentine.gr  

Walled Gardens ναι Wallet Gardens όχι.

Walled Gardens είναι το όνομα που δόθηκε στα προστατευόμενα δίκτυα που κατασκευάζονται με σκοπό να παρέχουν πρόσβαση μόνο σε επιλεγμένους δικτυακούς τόπους.

Το εγχείρημα αυτό βρήκε πολλούς υποστηρικτές στην Ευρώπη και κυρίως στην Αγγλία όπου το ίδιο το BBC ανέλαβε να τροφοδοτήσει με ένα τέτοιο σύστημα τα σχολεία. Οι Άγγλοι βλέπετε έχοντας μακρά παράδοση στους πραγματικούς Walled Gardens δεν δυσκολεύτηκαν να υιοθετήσουν μια τέτοια δικτυακή εφαρμογή.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το επιχείρημα της AOL να καταστεί ο μεγαλύτερος Walled Garden δέχθηκε πολλές επικρίσεις.

Αν δούμε το θέμα από την δική μας σκοπιά την σκοπιά των ανθρώπων που ασχολούνται και με τους πραγματικούς κήπους μπορούμε να βγάλουμε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

  1. Το internet είναι μια τεράστια ανακάλυψη που άνοιξε τους ορίζοντες πολλών ανθρώπων φέρνοντας τους σε γρηγορότερη επαφή. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τις ανακαλύψεις των εξερευνητών και των θαλασσοπόρων που έφεραν σε επαφή κόσμους μέχρι τότε άγνωστους μεταξύ τους.

  2. Οι αληθινοί Walled Gardens έγιναν με σκοπό την προστασία των αγαθών και αργότερα εξελίχθηκαν σε εμπορικές επιχειρήσεις. Οι Walled Gardens του διαδυκτίου έγιναν με σκοπό το κέρδος και τον περιορισμό των ανταγωνιστών.

  3. Οι αληθινοί Walled Gardens έφτασαν στην ακμή τους όταν άρχισαν να παράγουν συγκεντρωτικά προϊόντα που ήταν αδύνατο να παραχθούν με κανονικές συνθήκες. Οι Walled Gardens του διαδικτύου έφτασαν στην ακμή τους όταν άρχισαν να παρέχουν συγκεντρωμένες  και ελεγχόμενες υπηρεσίες.

  4. Οι αληθινοί Walled Gardens παρήκμασαν όταν ήταν τεχνικά αδύνατο να παράγουν εξειδικευμένα προϊόντα χωρίς χαμηλό κόστος την στιγμή που ο ανταγωνισμός του εμπορίου έφερνε τα προϊόντα αυτά φτηνά στον καταναλωτή από τρίτες πηγές. Οι Walled Gardens του διαδικτύου είναι φυσικό να αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όταν στηρίζονται μόνο σε συγκεκριμένες επιλογές και σε μια κλειστή αγορά.

Έχουν αξία σαν εγχείρημα οιι Walled Gardens του διαδικτύου; Πού βρίσκεται η αλήθεια; Ως συνήθως κάπου στη μέση. Για να εδραιωθεί το εγχείρημα των Walled Gardens στο διαδίκτυο θα πρέπει να μην είναι εσωστρεφείς και να δώσουν δυνατότητα σε συνεργαζόμενα sites και projects να κρατήσουν την αυτονομία και την ιδιαιτερότητά τους πράγμα που δίνει μια αίσθηση ελευθερίας στον χρήστη. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου θα εκτιμούσαν μια προσπάθεια που δεν θα έμοιαζε με Wallet* Garden αλλά θα ήταν περισσότερο συμμετοχική.

Στους πραγματικούς Walled Gardens βλέπετε εργάζονταν μόνο αυτοί που ήξεραν το αντικείμενο και που το αγαπούσαν και σαν ασχολία και όχι μόνο σαν πηγή κέρδους. Γι αυτό ακόμα και στις μέρες μας οι αληθινοί Walled Gardens είναι πεδία έρευνας. Μήπως οι Walled Gardens του διαδικτύου χρειάζονται κι αυτοί κάποιους gardeners με γνώσεις και ιδέες αλλά και με πίστη στο μέλλον;

Έτσι κι αλλιώς όπως λέει και η παροιμία : "To plant a garden is to believe in tomorrow!". Το να φυτεύεις έναν κήπο είναι σαν πιστεύεις στο αύριο!

Μιχάλης Πολίτης

 

 

  

  ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ

Απόψεις

2004: Η απολογία μιας χρονιάς που ήθελε να είναι σταθμός
Παιδευτικός ρόλος της Υπηρεσίας Πρασίνου
Website για τις μηχανές αναζήτησης ή για τους ανθρώπους;
Ποιος κερδίζει τα χαμένα χρήματα;
Ο χαρακτήρας του Έλληνα
Τα παιδιά της άνοιξης
Το νέο προλεταριάτο και η επόμενη επανάσταση
8.000 λέξεις
Ποτέ δεν είναι αργά!
Προσοχή στη σωστή χρήση του internet
Life style vs life...
Tο περιεχόμενο στο Internet θα διατίθεται πάντοτε δωρεάν
Πολύχρωμες, πανέμορφες τουλίπες!
Ο κόσμος κι εμείς
Towers - Powers - Flowers
Walled Gardens ναι Wallet Gardens όχι.
Τι είναι τα Walled Gardens
Περιτοιχισμένοι κήποι (Walled Gardens)

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version