Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΒΟΤΑΝΑ » Ναρκωτικά

Valentine.gr  

Όπιο. Από τα λουλούδια στην ηρωίνη.

Εισαγωγή

Ποικιλία του είδους
(Papaver somniferum-Μήκων η υπνοφόρος). Οπιούχος παπαρούνα.

Η Ηρωίνη ή "πρέζα" όπως είναι γνωστή στην γλώσσα των τοξικομανών είναι ένα από τα ισχυρότερα και καταστρεπτικότερα ναρκωτικά. Έχει αναφερθεί πολλές φορές το μέγεθος της ζημίας που μπορεί να προκληθεί στο σώμα αλλά και στο μυαλό από τη χρήση αυτής της ουσίας. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό, είναι το πώς μετατρέπεται ένα απλό λουλούδι σε ένα από τα ισχυρότερα ναρκωτικά που έχει γνωρίσει ο άνθρωπος. Επίσης δεν έχει αναφερθεί αρκετά πως αυτό το ναρκωτικό φτάνει στις χώρες κατανάλωσης (Ευρώπη, ΗΠΑ) από τις μακρινές ασιατικές κυρίως περιοχές που καλλιεργείται. Η χρήση της ηρωίνης με εισπνοή, κατάποση ή ένεση είναι το τελευταίο βήμα σε μια διαδικασία με πολλά στάδια. Αυτά λοιπόν τα προπαρασκευαστικά στάδια θα παρουσιάσουμε εδώ.

Η καλλιέργεια της παπαρούνας

Νωπή συγκομιδή από ρετσίνι
(ακατέργαστο όπιο). 

Η ηρωίνη προέρχεται από το ακατέργαστο όπιο, το οποίο παράγεται μόνο από την οπιούχο παπαρούνα (Papaver somniferum-Μήκων η υπνοφόρος), παρόλο που υπάρχουν και άλλες ποικιλίες παπαρούνας άγριες και καλλιεργούμενες. Παπαρούνες οπιούχες ή όχι βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Η οπιούχος παπαρούνα καλλιεργήθηκε στην Ασία για πάρα πολλά χρόνια, και πρόσφατα καλλιεργήθηκε και στη Λατινική Αμερική. Το 60% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου παράγεται στις απόμερες περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας, ιδιαίτερα στο περιβόητο "Χρυσό τρίγωνο", μια περιοχή που καλύπτει περιοχές της Μυανμάρης, του Λάος και της Ταϊλάνδης. Ο μεγαλύτερος παραγωγός-κράτος είναι το Αφγανιστάν ενώ σημαντικές ποσότητες παράγουν το Πακιστάν, το Μεξικό και η Κολομβία.

Οι ορεσίβιες φυλές

Χαρακτηριστική κατοικία των φυλών των λόφων.

Οι πιο γνωστοί καλλιεργητές της οπιούχου παπαρούνας είναι οι φυλές που ζουν στους λόφους της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν κάτω από πρωτόγονες συνθήκες χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς τρεχούμενο νερό. 

Είναι ο χαρακτηριστικός τύπος του οπιοκαλλιεργητή καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές που καλλιεργείται η οπιούχος παπαρούνα οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης είναι το ίδιο άθλιες.

Χάραγμα της κάψουλας

Το ρετσίνι του οπίου στεγνώνει πάνω στην κάψουλα της παπαρούνας

Ξύσιμο του ρετσινιού

Συλλέγοντας κάψουλες για τη σπορά της επόμενης χρονιάς

Οι σπόροι βρίσκονται στο εσωτερικό της κάψουλας

Τα παπαρουνοχώραφα περιέχουν χιλιάδες κάψουλες

Είναι πολύ φτωχοί και το όπιο είναι το νόμισμά τους. Το πουλούν ή το ανταλλάσσουν για είδη βασικής ανάγκης όπως το φαγητό, τα ρούχα και τα εργαλεία. Το όπιο επίσης χρησιμοποιείται και από αυτούς σαν ιατροφαρμακευτικό συμπλήρωμα της σύγχρονης ιατρικής καθώς πολύ λίγα φαρμακευτικά εφόδια είναι διαθέσιμα σ' αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές.

Παραγωγή και συγκομιδή του ακατέργαστου οπίου.

Λίγο πριν φτάσει στην ωριμότητα, το φυτό της οπιούχου παπαρούνας παράγει ένα λουλούδι. Μετά από μια εβδομάδα τα πέταλα του λουλουδιού πέφτουν αφήνοντας μια κάψουλα. Το ρετσίνι του ακατέργαστου οπίου συλλέγεται από αυτήν την κάψουλα. 

Η επιφάνεια της κάψουλας κόβεται ή χαράζεται με ένα μαχαίρι που έχει τρεις ή περισσότερες μικρές κόψεις και το ρετσίνι του οπίου ξεχειλίζει έξω από αυτές τις χαρακιές. 

Την επόμενη μέρα ο αγρότης ξύνει το ρετσίνι από τις κάψουλες με ένα επίπεδο εργαλείο που λέγεται "ξύστης". Κάθε κάψουλα χαράζεται συνήθως με αυτόν τον τρόπο τρεις με πέντε φορές ή μέχρι να σταματήσει να παράγει ρετσίνι. 

Τα παπαρουνοχώραφα περιέχουν χιλιάδες τέτοιες κάψουλες έτσι η συγκομιδή είναι μια πολύ κοπιαστική εργασία. Από την στιγμή που το ρετσίνι θα συλλεχθεί, ο αγρότης το αφήνει έξω να ξεραθεί για μερικές ημέρες και μετά το τυλίγει σε φύλλα μπανάνας ή σε πλαστικό. 

Το ρετσίνι αποθηκεύεται μέχρι κάποιος έμπορος να εμφανιστεί στο χωριό. Το ρετσίνι του οπίου έχει μακρά διάρκεια ζωής και η αξία του αυξάνει με το χρόνο. 

Αφού η κοπιαστική συγκομιδή ολοκληρωθεί, οι κάψουλες κόβονται από το στέλεχος, αποξηραίνονται και μετά σπάζονται για να ανοίξουν έτσι ώστε να μπορέσουν οι σπόροι που βρίσκονται στο εσωτερικό τους να χρησιμοποιηθούν στη σπορά της επόμενης χρονιάς.

Το ραφινάρισμα του ρετσινιού

Το ραφινάρισμα του ρετσινιού του οπίου με σκοπό να μετατραπεί σε ηρωίνη είναι μια κοπιαστική διαδικασία με πολλά στάδια. Από την στιγμή που το ρετσίνι μεταφέρεται σε ένα διυλιστήριο μετατρέπεται αρχικά σε μορφίνη, η οποία είναι ένα ενδιάμεσο προϊόν. Αυτή η μετατροπή επιτυγχάνεται αρχικά με χημική διαδικασία και απαιτεί μερικά βασικά συστατικά και σκεύη. Για την ρευστοποίηση της ρητίνης του οπίου χρησιμοποιείται ζεστό νερό (ο βρασμός γίνεται σε δοχεία χωρητικότητας 4,5 λίτρων περίπου) και σάκοι από λινάτσα χρησιμοποιούνται για φιλτράρισμα και στράγγισμα. Αφού στεγνώσει, η μορφίνη που παράγεται στο αρχικό αυτό στάδιο είναι πιεσμένη σε τούβλα. 

Παράνομο διυλιστήριο ηρωίνης στη Νοτιοανατολική Ασία

Η μετατροπή της μορφίνης σε ηρωίνη είναι επίσης αποτέλεσμα χημικής κυρίως διαδικασίας. Τα κύρια χημικά που χρησιμοποιούνται είναι οξικός ανυδρίτης μαζί με ανθρακούχο νάτριο, ενεργό άνθρακα, χλωροφόρμιο, αιθυλική αλκοόλη, αιθέρα και ακετόνη. Οι δύο πιο κοινές παραγόμενες ποικιλίες ηρωίνης είναι η ηρωίνη  No. 3 ή καπνιστική ηρωίνη, και η ηρωίνη No. 4 ή ενέσιμη ηρωίνη.

Μετατρέποντας το όπιο σε ηρωίνη 

Ηρωίνη

Η διαδικασία της διύλισης τελειοποιείται στο σημείο που τα επίπεδα καθαρότητας της ηρωίνης είναι πάνω από το 90% και το προϊόν φεύγει από το διυλιστήριο. Βέβαια, καθώς η ηρωίνη παίρνει των δρόμο της για τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, περνάει από πολλά χέρια. Για να μεγιστοποιηθεί το προσωπικό κέρδος, συστατικά που κάνουν την ηρωίνη λιγότερο αγνή και περισσότερο ογκώδη τοποθετούνται σε κάθε σταθμό. Αυτά τα συστατικά είναι λευκά και σε μορφή σκόνης σαν την ηρωίνη και περιέχουν καφεΐνη, μπέϊκιν σόδα, γάλα σε σκόνη και κινίνη. Την στιγμή που η ηρωίνη φτάνει στον χρήστη είναι μόνο 40% περίπου καθαρή και είναι λίγο γνωστό στον καθένα που ανακατεύεται στην παραγωγή ή την μεταφορά του ναρκωτικού ποιο είναι το περιεχόμενο του υπόλοιπου 60%.

Το λαθρεμπόριο της ηρωίνης

Η ηρωίνη φτάνει στον τελικό προορισμό της με πολλούς τρόπους. Με ταξιδιωτικές αποσκευές, με ταχυδρομικά δέματα και με εμπορευματοκιβώτια. Με την πάροδο των ετών οι λαθρέμποροι ναρκωτικών έχουν γίνει πιο εφευρετικοί καθώς οι έλεγχοι από τις τελωνειακές και τις αστυνομικές αρχές των χωρών είναι πιο εντατικοί. Πολλά απίθανα περιστατικά καταγράφονται στα αστυνομικά δελτία και δυστυχώς πάντα οι λαθρέμποροι βρίσκουν καινούριους τρόπους να περάσουν τα ναρκωτικά. Ελπίζουμε ότι σας βοηθήσαμε να κατανοήσετε την αλυσίδα των γεγονότων με την οποία ένα φαινομενικά ακίνδυνο λουλούδι μετατρέπεται στην ηρωίνη που πουλιέται στους δρόμους σκορπώντας τον θάνατο. Το ναρκωτικό αυτό περνάει μέσα από διαφορετικά χέρια, αλλάζει αρκετές φορές, και δεν υπάρχει πραγματικά τρόπος για τον αγοραστή να μάθει πως αυτό μεταβλήθηκε ή πως πέρασε τα σύνορα. Με την βοήθεια αυστηρότερων νόμων και συντονισμένων διωκτικών προσπαθειών οι διάφορες κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε έναν ανελέητο αγώνα κατά των ναρκωτικών. Έναν αγώνα που δεν φαίνεται να έχει κοντινό τέλος.

 

 

  ΒΟΤΑΝΑ

 

Βότανα και Αρωματικά φυτά

Η ιστορία των βοτάνων
Ιπποκράτης ο Κώος
Τα βότανα της Μεσογείου
Η φαρμακευτική χρήση των βοτάνων
Αρωματικά φυτά και αρωματοθεραπεία
Χαμομήλι
Δυόσμος
Θυμάρι
Ρίγανη
Μαντζουράνα
Βασιλικός
Δεντρολίβανο
Φασκόμηλο
Κατάλογος αρωματικών φυτών και βοτάνων
 

 

Κατάλογοι σπόρων αρωματικών φυτών

ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΣΠΟΡΟΙ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Ναρκωτικά

Ανθοθεραπεία

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 


Αιθέρια Έλαια

Η ιστορία του σαπουνιού
Πως να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι
Συνταγή για ροδόνερο
Βότανα για τα μαλλιά
Βότανα για καθαρισμό του σπιτιού
Βότανα σαν εντομοαπωθητικά για κατοικίδια
Βότανα για περιποίηση προσώπου
Βότανα για περιποίηση σώματος
Βότανα για αρωματισμό χώρου
Μπάλες από σαπούνι
Κρέμες προσώπου με φρούτα εποχής
Γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου με βιταμίνη Ε
Λουτρό με ροδοπέταλα
After Shave με βιταμίνη Ε
Πήλινγκ προσώπου με αμύγδαλα
Μάσκα προσώπου με μέλι και ταχίνι
Πήλινγκ σώματος με πλιγούρι
Εντομοαπωθητικό με λάδι βασιλικού
Αντηλιακό λάδι με αντιρυτιδική δράση
Σπρέι σώματος για ενέργεια και ευεξία
Γυναικεία λοσιόν για μετά το ξύρισμα
Αντιγηραντικό λάδι περιποίησης χεριών και ποδιών για το χειμώνα
Σπρέι ποδιών κατά της κακοσμίας
Λάδι εντριβής για κρυολόγημα
Αρωματική λοσιόν σώματος με "νόστιμα" βάμματα

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version