Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΒΟΤΑΝΑ » Ανθοθεραπεία

Valentine.gr  

Όταν η αϋπνία επιμένει... (Από την Μαρίνα Αγγελή)

Crowea

Κάποιες φορές, τα βασικά ανθοϊάματα για την αϋπνία δεν επαρκούν
Σε προηγούμενο άρθρο, μιλήσαμε για τον πολύ βοηθητικό ρόλο των ιαμάτων Μπαχ White Chestnut, Cherry Plum και Impatiens, στην αποκατάσταση του φυσιολογικού ύπνου. 

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που, παρ’ όλα αυτά, η αϋπνία επιμένει. 

Τι μπορούμε να κάνουμε στις περιπτώσεις αυτές? 

Australian Bush Essences
Ένας συνδυασμός από τρία Australian Bush Essences και συγκεκριμένα τα Boronia, Crowea και Black Eyed Susan, θα ενισχύσουν πολύ το έργο των ιαμάτων Μπαχ, για ένα ήρεμο νου, χωρίς ανησυχία, επίμονες σκέψεις και την ένταση που προκαλεί το στρες και που καταλήγει σε αϋπνία. Τα ανθοϊάματα Bush Essences της Αυστραλίας είναι πολύ ισχυρά ιάματα, με άμεσα αποτελέσματα, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. 

Και μετά?
Με τα έξι αυτά ανθοϊάματα έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν σχεδόν στο σύνολό τους οι πιο συνηθισμένες αιτίες αϋπνίας, εφόσον αυτή δεν συνυπάρχει με σοβαρότερα ψυχικά προβλήματα. Εάν, παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα εξακολουθεί, υπάρχουν ακόμα αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, πριν καταφύγουμε στα φάρμακα ή απλά….απελπιστούμε. 

Αντιμετωπίζοντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ο ρόλος της θλίψης στην αϋπνία.
Όσον αφορά την ανθοθεραπεία, αυτή είναι η στιγμή να προχωρήσουμε πέρα από τις τυποποιημένες φόρμουλες και να κοιτάξουμε τον άνθρωπο που υποφέρει από πιο κοντά. Μήπως ο άνθρωπος στην περίπτωση αυτή βιώνει συναισθήματα απελπισίας μέσα του για κάποιο λόγο? Με τη παύση των δραστηριοτήτων που κρατούν το νου απασχολημένο στη διάρκεια της ημέρας, η νύχτα δημιουργεί τις συνθήκες για να νοιώσει κανείς με περισσότερη ένταση τα συναισθήματα που του προκαλούν ψυχικό πόνο. Το ίαμα του Bach Gorse, αν προστεθεί στον συνδυασμό ανθοϊαμάτων που ήδη αναφέραμε, θα απαλύνει το αίσθημα της απελπισίας που για διάφορους λόγους μπορεί να αισθάνεται κανείς και θα βοηθήσει την ψυχή να ησυχάσει και να αναπαυτεί. 

Η αγωνία
Μήπως ο άνθρωπος αισθάνεται χαμένος, χωρίς στηρίγματα, αβοήθητος, κάτι που του δημιουργεί ένα σχεδόν υπαρξιακό φόβο και ανησυχία? Εδώ, το ίαμα Sweet Chestnut θα φέρει εκείνο το βασικό αίσθημα ασφάλειας και καθησύχασης που απαιτείται, προκειμένου να ηρεμήσει κανείς και να αποκοιμηθεί τελικά. 

Η υπερδραστηριότητα
Μήπως πάλι, ο άνθρωπος είναι υπερδραστήριος και δεν μπορεί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί εξ αιτίας της έντασης που του φέρνει αυτό? Το ίαμα Vervain θα βοηθήσει το νου και το μυϊκό σύστημα να κάνουν ένα διάλειμμα από τον ενθουσιασμό και τις υπερδραστηριότητες της ημέρας, για να επιτρέψουν στον οργανισμό να αναπαυτεί. 

Ο φόβος
Πολλοί άνθρωποι, συχνά ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους, φοβούνται να κοιμηθούν τη νύχτα, καθώς αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια. Πολλές φορές αυτό δεν τους είναι συνειδητό, φαίνεται όμως από το γεγονός ότι κοιμούνται ‘σαν πουλάκια’, όταν υπάρξουν επισκέπτες που μένουν τη νύχτα στο σπίτι. To Rescue Remedy, είναι σε αρκετές περιπτώσεις χρήσιμο στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, γιατί καθησυχάζει και ηρεμεί. Δεν πρέπει όμως να χρησιμοποιείται σαν πανάκεια, όπως έχει επικρατήσει να γίνεται, γιατί μόνο όταν χρειάζεται πραγματικά θα δούμε σημαντικά αποτελέσματα με αυτό το ίαμα. 

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός

Θα μπορούσαμε φυσικά να αναφέρουμε πολλές ακόμα περιπτώσεις, ανάλογες με τις παραπάνω. Όλα τα ανθοϊάματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της προσωπικότητας ενός ατόμου και βοηθούν στο ξεπέρασμα των δυσκολιών του, θα συνεισφέρουν, όπως είναι φυσικό, στο να αρθούν οι αιτίες του άγχους που τον εμποδίζουν να κοιμηθεί φυσιολογικά. 

Star of Bethlehem (Ornithogalum angustifolium)

''Ξυπνάω τη νύχτα....''
Μια ιδιαίτερη κατάσταση που αξίζει να αναφέρουμε, είναι αυτή των ανθρώπων που ξυπνούν ξαφνικά τη νύχτα και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν ή που ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί, ενώ αισθάνονται κουρασμένοι. Συχνά, τέτοιες αφυπνίσεις οφείλονται σε δυσάρεστα όνειρα, έστω κι αν δεν τα θυμόμαστε. Τη στιγμή της αφύπνισης στις περιπτώσεις αυτές, μια δόση Rescue Remedy ή Star of Bethlehem για το σοκ, μόνα τους η σε συνδυασμό με τα βασικά ανθοϊάματα για την αϋπνία που αναφέραμε στην αρχή, αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική προκειμένου να επιστρέψει ο ύπνος, μετά την απότομη αυτή διακοπή. Τα ανθοϊάματα αυτά, μπορούν να επαναλαμβάνονται όσες φορές χρειαστεί, στη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό, πολλοί φροντίζουν να βρίσκεται δίπλα στο προσκεφάλι τους το μπουκαλάκι με τα ανθοϊάματά τους για τον ύπνο. Καθώς περνούν οι μέρες όμως, αυτό γίνεται όλο και λιγότερο απαραίτητο… 

Άλλα ανθοϊάματα
Υπάρχουν πολλά ανθοϊάματα που βοηθούν, άμεσα ή έμμεσα, στον ύπνο. Ανάμεσά τους, αξίζει να αναφέρουμε αυτά του χαμομηλιού (Chamomile essence) και της πασσιφλόρας (Passion Flower essence), σαν σημαντικά γενικά βοηθήματα για τον ύπνο. 

Ο ρόλος του θεραπευτή
Αν τέλος, παρά τις όποιες προσπάθειές μας, η αϋπνία επιμένει και κυρίως, αν συνοδεύεται από σημεία σοβαρού άγχους, κατάθλιψης κλπ, καλό θα είναι να αναζητήσουμε τη γνώμη και τη βοήθεια ειδικού.

Μαρίνα Αγγελή
Ψυχίατρος

www.angeli.gr


 

  ΒΟΤΑΝΑ

 

Βότανα και Αρωματικά φυτά

Η ιστορία των βοτάνων
Ιπποκράτης ο Κώος
Τα βότανα της Μεσογείου
Η φαρμακευτική χρήση των βοτάνων
Αρωματικά φυτά και αρωματοθεραπεία
Χαμομήλι
Δυόσμος
Θυμάρι
Ρίγανη
Μαντζουράνα
Βασιλικός
Δεντρολίβανο
Φασκόμηλο
Κατάλογος αρωματικών φυτών και βοτάνων
 

 

Κατάλογοι σπόρων αρωματικών φυτών

ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΣΠΟΡΟΙ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Ναρκωτικά

Ανθοθεραπεία

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 


Αιθέρια Έλαια

Η ιστορία του σαπουνιού
Πως να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι
Συνταγή για ροδόνερο
Βότανα για τα μαλλιά
Βότανα για καθαρισμό του σπιτιού
Βότανα σαν εντομοαπωθητικά για κατοικίδια
Βότανα για περιποίηση προσώπου
Βότανα για περιποίηση σώματος
Βότανα για αρωματισμό χώρου
Μπάλες από σαπούνι
Κρέμες προσώπου με φρούτα εποχής
Γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου με βιταμίνη Ε
Λουτρό με ροδοπέταλα
After Shave με βιταμίνη Ε
Πήλινγκ προσώπου με αμύγδαλα
Μάσκα προσώπου με μέλι και ταχίνι
Πήλινγκ σώματος με πλιγούρι
Εντομοαπωθητικό με λάδι βασιλικού
Αντηλιακό λάδι με αντιρυτιδική δράση
Σπρέι σώματος για ενέργεια και ευεξία
Γυναικεία λοσιόν για μετά το ξύρισμα
Αντιγηραντικό λάδι περιποίησης χεριών και ποδιών για το χειμώνα
Σπρέι ποδιών κατά της κακοσμίας
Λάδι εντριβής για κρυολόγημα
Αρωματική λοσιόν σώματος με "νόστιμα" βάμματα

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version