Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΒΟΤΑΝΑ » Ανθοθεραπεία

Valentine.gr  

Ανθοϊάματα για υποψήφιους Ολυμπιονίκες  (Από την Μαρίνα Αγγελή)

Η Ψυχή στους Αγώνες

Το μεγάλο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται πλέον πολύ κοντά μας και όλοι εύχονται και ελπίζουν οι αθλητές μας να δρέψουν δάφνες σ’ αυτούς. Τα ανθοϊάματα, υγιεινά, ακίνδυνα και ασφαλή, χωρίς κανένα χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να κάνει την επίδρασή τους αθλητικά επιλήψιμη και μη αποδεκτή, θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στην ψυχική ενίσχυση, στην καλή αθλητική εμφάνιση και την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος από έναν αθλητή. 

Ας επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε λοιπόν το πως θα μπορούσε να ωφεληθεί ο αθλούμενος από την ανθοθεραπεία και για το σκοπό αυτό ας προσπαθήσουμε να διαισθανθούμε μέσα από ποιες ψυχολογικές ατραπούς μπορεί να χρειαστεί να περάσει, ανάλογα πάντα με την ιδιοσυγκρασία του, τις περιστάσεις, την τύχη, τους ‘βιορυθμούς’ του και ένα πλήθος άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την κατάσταση ενός ανθρώπου σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του. 

Και ας έχομε κατά νου ότι τα ανθοϊάματα θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα, τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησης όσο και των ίδιων των αγώνων, κατ’ αρχήν σε κάποιους νεώτερους και λιγότερο έμπειρους αθλητές, αλλά και στους πιο καταξιωμένους απ’ αυτούς, που θα τύχει να βρεθούν ίσως σε ‘κακή στιγμή’. 

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση και η πίστη στον εαυτό μας είναι ασφαλώς βασικές για την επιτυχία σε οτιδήποτε και πολύ περισσότερο στις συνθήκες συναγωνισμού, που είναι σύμφυτες με τις διαδικασίες του αθλητισμού. 

Ανθοϊάματα λοιπόν όπως το Bach Remedy Larch, που θα τονώσει την αυτοπεποίθηση και θα βοηθήσει το άτομο να αισθανθεί ισάξιο και ισότιμο με τους άλλους, (‘ποιος είμαι εγώ που θα συναγωνιστώ αθλητές τέτοιου διαμετρήματος?…’), το Mimulus που θα διώξει τη νευρικότητα και το φόβο (‘με ταράζει η σκέψη ότι θα πέσουν όλα τα φώτα της δημοσιότητας επάνω μου…’), το Agrimony για την ανησυχία για το πώς φαίνεται κανείς, για το τι εντύπωση κάνει στους άλλους (‘θέλω να δείχνω ‘άνετος’, ‘δεν πρέπει να φαίνεται ότι έχω τρακ…’) είναι ανάμεσα σ’ αυτά που είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται σε αρκετούς. 

Ανεκτίμητης αξίας μπορεί να αποδειχθεί η βοήθεια του Bach Remedy Elm, που αφορά ακριβώς το παροδικό, στιγμιαίο συχνά, χάσιμο της αυτοπεποίθησης. Έτσι, ακόμα και αθλητές που γνωρίζουν καλά τις δυνατότητές τους και που πιστεύουν στον εαυτό τους, μπορεί περιστασιακά να νοιώσουν το αίσθημα αυτοπεποίθησής τους να αποδυναμώνεται, για λόγους που άλλοτε γνωρίζουν (‘σίγουρα οι επιδόσεις μου ήταν αξιόλογες στην προπόνηση, όμως εδώ πρόκειται για Ολυμπιάδα, ένα τεράστιο στάδιο… αθλητές από όλο τον κόσμο….πολύ σπουδαίες απαιτήσεις…αχ, αισθάνομαι ξαφνικά ανεπαρκής, φοβάμαι ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω…’) ή για λόγους που αδυνατούν να κατανοήσουν (‘δεν ξέρω τι μ’ έπιασε και φοβάμαι ξαφνικά…νοιώθω πως δεν είμαι σε καλή μέρα…νομίζω πως δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ…πω, πω, φοβάμαι πως θα αποτύχω…) 

Περισσότερο από κάθε άλλο ανθοϊαμα, το Elm έχει τη δυνατότητα να ‘ξυπνά’ τον άνθρωπο από τον εφιάλτη του, να του υπενθυμίζει το ποιος είναι και το τι είναι σε θέση να καταφέρει και να τον ‘στήνει στα πόδια του’ ξανά.

Ευελιξία και αντοχή

Το Cherry Plum εξάλλου, θα ενισχύσει την πλαστικότητα και την ευκινησία του σώματος και θα απομακρύνει το ψυχολογικό ‘σφίξιμο’ που συχνά υπονομεύει τις επιδόσεις. 

Όσο για το κυριολεκτικά σφιγμένο σώμα, σαν αποτέλεσμα υπερέντασης και υπερβολής στον ενθουσιασμό και στην προσπάθεια, που εμποδίζει το άτομο να χαλαρώσει και να αναπαυθεί όταν χρειάζεται προκειμένου να ‘ξαναγεμίσει τις μπαταρίες του’, το Vervain θα αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικό.   

To Olive έχει την ικανότητα να ενδυναμώνει το σώμα, να απομακρύνει την κούραση και να αυξάνει τα όρια της φυσικής αντοχής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί λοιπόν από αυτούς που για διάφορους λόγους (υπερβολικά σκληρή προπόνηση, μικροασθένειες ή γενικά, για οποιονδήποτε λόγο, κόπωση και μειωμένες σωματικές δυνάμεις) χρειάζονται ενίσχυση της φυσικής τους κατάστασης.

Αισιοδοξία και ευγένεια στην άμιλλα

Το Gentian θα εμψυχώσει αυτούς που αποθαρρύνονται από δυσκολίες και ‘αναποδιές’ ή που αντιμετωπίζουν μια περιστασιακή κάμψη στις επιδόσεις τους. 

Το Wild Rose θα αποδειχθεί ανεκτίμητο στο να βοηθήσει το άτομο να μη 'το βάλει κάτω' μπροστά στις δυσκολίες και την προσπάθεια. Θα επαναφέρει την διάθεση συμμετοχής και την όρεξη για αγώνα εκεί που το άτομο έχει παραιτηθεί και δεν έχει πλέον τη διάθεση να προσπαθήσει. 

Το Holly θα απαλύνει τη ζήλια ή και το φθόνο που μπορεί να βασανίζουν κάποιον σε σχέση με αποδοτικότερους ή απλώς πιο τυχερούς συναθλητές του.

Προστασία από έγνοιες, ανησυχίες και επιρροές

Διάφοροι αόριστοι φόβοι, συνειδητές ή και υποσυνείδητες προλήψεις κλπ, μπορεί συχνά να υπεισέρχονται και να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία κάποιου. Έτσι για παράδειγμα, ‘άσχημα όνειρα’, προαισθήματα ή οιωνοί οποθενδήποτε προερχόμενοι, μπορεί να προδιαθέσουν αρνητικά κάποιους ανθρώπους και να τους στερήσουν από την απαραίτητη αισιοδοξία και πίστη στο καλό αποτέλεσμα. 

Το ανθοϊαμα που διαλύει τέτοιου είδους φόβους και προκαταλήψεις και απελευθερώνει το υποσυνείδητο από την προσδοκία της αποτυχίας είναι το Bach Remedy Aspen. 

Φόβοι και ανησυχίες από προβλήματα στην οικογένεια, δυσκολίες αγαπημένων ανθρώπων κλπ, που μπορεί να κάνουν το άτομο να αναστατώνεται και να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί απερίσπαστα στις επιδόσεις του, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με το Red Chestnut. 

Το Walnut θα βοηθήσει το άτομο που επηρεάζεται από την φορτισμένη ατμόσφαιρα που τυχόν επικρατεί γύρω του και θα του επιτρέψει να παραμείνει απαρέγκλιτα προσηλωμένο στο στόχο του. 

Πού θα βρω τα Ανθοϊάματα Μπαχ και πώς θα τα χρησιμοποιήσω;

Αυτά μεταξύ άλλων είναι μερικά από τα ανθοϊάματα που θα μπορούσαν να αποβούν πολύ ευεργετικά για πολλούς αθλητές, πριν και κατά τους Αγώνες. 

Τα ανθοϊάματα δρουν καλύτερα αν χρησιμοποιηθούν σε συστηματική βάση -για εβδομάδες ή και μήνες, όταν η κατάσταση που καλούνται να βοηθήσουν έχει βαθύτερες ρίζες και μονιμότερο χαρακτήρα στο άτομο. Συχνά όμως, μπορεί να απαιτηθούν στιγμιαία, για να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη ψυχολογική ανάγκη. Είναι πολλές οι φορές που κάποιο ανθοϊαμα έκανε πραγματικά θαύματα σε εφ’ άπαξ χρήση, όταν χρησιμοποιήθηκε την κατάλληλη στιγμή. 

Ο τρόπος χρήσης είναι το να πίνει κανείς 4 τουλάχιστον σταγόνες από κάποιο συγκεκριμένο ανθοϊαμα -ή από το μείγμα των ανθοϊαμάτων, αν χρειάζεται περισσότερα από ένα- επί 4 τουλάχιστον φορές την ημέρα (ή και πολύ πιο συχνά, όποτε αισθάνεται την ανάγκη ενίσχυσης, ειδικά σε έκτακτες ή επείγουσες καταστάσεις). Για να είναι αποτελεσματικά τα ανθοϊάματα, ο αριθμός τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 6-7 κάθε φορά. 

Τα Ανθοϊάματα ή Ιάματα Μπαχ τα βρίσκει κανείς σε πάρα πολλά φαρμακεία και σε καταστήματα υγιεινών τροφών. 

Κυρίες και κύριοι, τα λουλούδια σας καλωσορίζουν στους Αγώνες!

Μαρίνα Αγγελή
Ψυχίατρος

www.angeli.gr


 

  ΒΟΤΑΝΑ

 

Βότανα και Αρωματικά φυτά

Η ιστορία των βοτάνων
Ιπποκράτης ο Κώος
Τα βότανα της Μεσογείου
Η φαρμακευτική χρήση των βοτάνων
Αρωματικά φυτά και αρωματοθεραπεία
Χαμομήλι
Δυόσμος
Θυμάρι
Ρίγανη
Μαντζουράνα
Βασιλικός
Δεντρολίβανο
Φασκόμηλο
Κατάλογος αρωματικών φυτών και βοτάνων
 

 

Κατάλογοι σπόρων αρωματικών φυτών

ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΣΠΟΡΟΙ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Ναρκωτικά

Ανθοθεραπεία

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 


Αιθέρια Έλαια

Η ιστορία του σαπουνιού
Πως να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι
Συνταγή για ροδόνερο
Βότανα για τα μαλλιά
Βότανα για καθαρισμό του σπιτιού
Βότανα σαν εντομοαπωθητικά για κατοικίδια
Βότανα για περιποίηση προσώπου
Βότανα για περιποίηση σώματος
Βότανα για αρωματισμό χώρου
Μπάλες από σαπούνι
Κρέμες προσώπου με φρούτα εποχής
Γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου με βιταμίνη Ε
Λουτρό με ροδοπέταλα
After Shave με βιταμίνη Ε
Πήλινγκ προσώπου με αμύγδαλα
Μάσκα προσώπου με μέλι και ταχίνι
Πήλινγκ σώματος με πλιγούρι
Εντομοαπωθητικό με λάδι βασιλικού
Αντηλιακό λάδι με αντιρυτιδική δράση
Σπρέι σώματος για ενέργεια και ευεξία
Γυναικεία λοσιόν για μετά το ξύρισμα
Αντιγηραντικό λάδι περιποίησης χεριών και ποδιών για το χειμώνα
Σπρέι ποδιών κατά της κακοσμίας
Λάδι εντριβής για κρυολόγημα
Αρωματική λοσιόν σώματος με "νόστιμα" βάμματα

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version