Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΒΟΤΑΝΑ » Ανθοθεραπεία

Valentine.gr  

Αντιμετωπίζοντας την ανασφάλειά μας με ανθοϊάματα (Από την Μαρίνα Αγγελή)

Η ανασφάλεια είναι ένα πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους στις μέρες μας

Οι περισσότεροι άνθρωποι, σε κάποια φάση της ζωής τους αισθάνονται ανασφάλεια, ενώ για κάποιους αποτελεί μια σχεδόν μόνιμη κατάσταση. Στην εποχή μας, με τις μεγάλες και βαθιές αλλαγές και ανακατατάξεις, η ανασφάλεια τείνει να γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό σε πολλούς, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους, που δυσκολεύονται να προγραμματίσουν το μέλλον τους και να νοιώσουν ήρεμοι και αισιόδοξοι για τη ζωή τους. Οι γονείς συχνά ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, η γενικότερη κατάσταση στον κόσμο αρκετές φορές γεννά ανησυχία και φόβο σε πολλούς ανθρώπους, ενώ ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων φοβάται τα γηρατειά που έρχονται, τις αρρώστιες, τη μοναξιά και τις δυσκολίες γύρω από την επιβίωση, για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα.

Τι μπορεί να κάνει η ανθοθεραπεία για την ανασφάλεια;

Αν ανατρέξουμε στα γνωστά μας ανθοϊάματα Μπαχ, βλέπουμε ότι υπάρχει ένας αριθμός από αυτά, ο οποίος αναφέρεται στην κατάσταση του φόβου. Τι είδους φόβοι όμως είναι αυτοί που αντιμετωπίζουμε;

Ο πιο κοινός ίσως, ο πιο συνηθισμένος φόβος στην καθημερινή ζωή είναι ακριβώς αυτός που αποκαλούμε ανησυχία, ανασφάλεια. Φοβόμαστε ότι δεν θα καταφέρουμε να τα ‘βγάλουμε πέρα’ με τις απαιτήσεις της ζωής. Ότι η δουλειά μας ίσως δεν θα πάει καλά. Ότι οι συνθήκες της ζωής θα είναι δύσκολες. Ότι δεν θα έχουμε αρκετά χρήματα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας και τις ανάγκες αυτών που εξαρτώνται από μας, τώρα ή στο μέλλον. Ότι το αύριο θα φέρει προβλήματα για τα οποία δεν θα είμαστε έτοιμοι ή ότι μπορεί να μας συμβούν ατυχήματα, αρρώστειες ή απρόβλεπτα γεγονότα.

Τέτοιες σκέψεις μπορεί να μας κάνουν να νοιώθουμε ‘άγχος’, να κλονίζουν την εμπιστοσύνη μας στη ζωή και να μας στερούν την αισιοδοξία και την ικανότητα να χαιρόμαστε το παρόν. Μπορεί ακόμα να μας κάνει να δειλιάζουμε και να αποφεύγουμε να αναλάβουμε κάποιες πιο θαρραλέες πρωτοβουλίες, από την ανησυχία και το φόβο της αποτυχίας, θυσιάζοντας την πρόοδό μας σε μια υπερβολική ανάγκη για ‘ασφάλεια’ και ‘σιγουριά’.

Mimulus: Οι έγνοιες και οι φόβοι της καθημερινής ζωής

Mimulus

Το ανθοϊαμα που μπορεί να κατευνάσει αυτού του είδους την ανησυχία ονομάζεται Mimulus. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το ίαμα αυτό, όσες φορές νοιώθει ανασφαλής και ανήσυχος για τη ζωή του. Θα τον βοηθήσει να απομακρύνει από το νου του τις ανήσυχες σκέψεις, που τον ταράζουν και τον καθηλώνουν χωρίς να τον βοηθούν σε τίποτε.

Οι ηλικιωμένοι, που λόγω της σύγχρονης δομής της οικογένειας βρίσκονται συνήθως μόνοι και βιώνουν μεγάλα προβλήματα ανασφάλειας τα οποία συνήθως δεν ομολογούν, θα βρουν στο ίαμα Mimulus ένα μεγάλο φίλο και ευεργέτη και η ποιότητα της ζωής τους θα βελτιωθεί κατά πολύ.

Όσον αφορά την ανησυχία για την κατάσταση της κοινωνίας, στον τόπο μας και στον κόσμο γενικότερα, το ίαμα Mimulus θα βοηθήσει αυτούς που φοβούνται δυσκολίες πρακτικής φύσης, δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, ατυχήματα, φυσικές καταστροφές και ταλαιπωρίες, τις συνέπειες από ένα όλο και πιο μη-φυσικό τρόπο ζωής, διατροφής κλπ.

Χωρίς να μεταβάλει την ευαισθησία στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων το ίαμα, θα ανακουφίσει το αίσθημα του φόβου που αποδυναμώνει τον άνθρωπο και τον κάνει να υποφέρει χωρίς αποτέλεσμα.

Aspen (Populus tremula)

Aspen: Το αίσθημα της ακαθόριστης απειλής

Υπάρχουν φορές όμως που ο φόβος και η ανασφάλεια για τη ζωή μας και για την κατάσταση του κόσμου μας παίρνει τη μορφή μιας βαθιάς, ακαθόριστης απειλής, που δεν μπορεί να διατυπωθεί με τρόπο συγκεκριμένο. Διάφορα γεγονότα μας αναστατώνουν και μπορεί να βλέπουμε τον εαυτό μας να παγώνει καθώς φαντάζεται εικόνες Αποκάλυψης και βιβλικές καταστροφές.

Αυτή την κατάσταση μάλιστα την συναντάμε αρκετά συχνά στις μέρες μας, όπου διάφορες προφητείες περί καταστροφής του κόσμου φαίνονται επίκαιρες σε πολλούς ανθρώπους, που φοβούνται ότι τις βλέπουν να επαληθεύονται μπροστά στα μάτια τους.

Αυτό το είδος του φόβου, για ένα επερχόμενο κακό που ‘προαισθάνεται’ κανείς χωρίς να μπορεί να το περιγράψει και χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτε για να το αποτρέψει, είναι το είδος του φόβου που αντιμετωπίζει το ίαμα Aspen. Άλλοτε πάλι, στην προσωπική μας ζωή δημιουργούνται φόβοι και ανασφάλειες χωρίς συγκεκριμένη αιτία, που προέκυψαν από κάποια ‘πρόβλεψη για το μέλλον μας’ που ακούσαμε , κάποιο ‘άσχημο όνειρο’ που είδαμε, κάποιο 'κακό προαίσθημα' που νοιώθουμε κλπ.

Το ίαμα Aspen θα καθαρίσει τις σκέψεις μας από ανησυχίες αυτού του είδους και θα μας προσανατολίσει προς μια νηφάλια και πρακτική στάση ζωής.

Rescue Remedy, το 'Ιαμα της Διάσωσης': Πότε χρειάζεται για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας;

Το Rescue Remedy, που είναι ίσως το πιο γνωστό και ευρύτερα χρησιμοποιούμενο από το ιάματα του Μπαχ, θα βοηθήσει στο να ανακουφιστούν φόβοι και ανασφάλειες που έχουν μια έντονη και επείγουσα φύση.
Συχνά όμως είναι απαραίτητο να συνδυαστεί και με άλλα ιάματα, ανάλογα με το είδος των προβλημάτων και δεν είναι σωστή η τάση που χαρακτηρίζει πολλούς να χρησιμοποιούν το ίαμα αυτό σαν πανάκεια, όσες φορές και για οποιονδήποτε λόγο ‘δεν αισθάνονται καλά’.

Η επίδραση του περιβάλλοντος και η ανησυχία για την ασφάλεια των άλλων

Πολλές φορές η ανασφάλεια που μπορεί να νοιώθουμε προέρχεται από τους άλλους. Οι δικοί μας άνθρωποι και το περιβάλλον μας γενικότερα, μπορεί να μας υποβάλλουν φόβους και να μας δημιουργούν αβεβαιότητα και σύγχυση. Για την προστασία από τέτοιες επιρροές είναι πολύ χρήσιμο το ανθοϊαμα Walnut.

Όταν τέλος η ανασφάλεια που αισθανόμαστε δεν αφορά εμάς τους ίδιους, αλλά κοντινούς, αγαπημένους μας ανθρώπους και παίρνει τη μορφή αβεβαιότητας ως προς την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ζωής τους, ή όταν απλά φοβόμαστε ότι κάτι κακό θα τους συμβεί, τότε το ίαμα που χρειαζόμαστε είναι το Red Chestnut.

Η ανασφάλεια στα παιδιά

Τα μικρά παιδιά αισθάνονται πολύ εξαρτημένα από τους γονείς τους και γι' αυτό το λόγο είναι φυσικό το αίσθημα ασφάλειάς τους να εξαρτάται άμεσα από αυτούς. Η ανησυχία στα παιδιά εμφανίζεται όταν, για τον οποιονδήποτε λόγο, ανησυχούν για τους γονείς τους. Το ανθοϊαμα λοιπόν που βοηθάει πολύ αποτελεσματικά την παιδική ανασφάλεια είναι σχεδόν πάντοτε το Red Chestnut.

Τα ανθοϊάματα αυτά, που είναι σε θέση να δώσουν σημαντική βοήθεια στις πιο συχνές και συνηθισμένες καταστάσεις ανασφάλειας στη ζωή, μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιεί όσο συχνά και για όσο καιρό τα χρειάζεται. Αν όμως οι λόγοι που δημιουργούν την ανασφάλεια είναι περισσότερο σύνθετοι, αν για παράδειγμα υπεισέρχονται ζητήματα όπως η χαμηλή αυτοπεποίθηση, προβλήματα στις σχέσεις του ανθρώπου, προβλήματα απόδοσης στην εργασία του ή οτιδήποτε άλλο, τότε τα θέματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και ανάλογα με τη φύση τους.

Μαρίνα Αγγελή
Ψυχίατρος

www.angeli.gr


 

  ΒΟΤΑΝΑ

 

Βότανα και Αρωματικά φυτά

Η ιστορία των βοτάνων
Ιπποκράτης ο Κώος
Τα βότανα της Μεσογείου
Η φαρμακευτική χρήση των βοτάνων
Αρωματικά φυτά και αρωματοθεραπεία
Χαμομήλι
Δυόσμος
Θυμάρι
Ρίγανη
Μαντζουράνα
Βασιλικός
Δεντρολίβανο
Φασκόμηλο
Κατάλογος αρωματικών φυτών και βοτάνων
 

 

Κατάλογοι σπόρων αρωματικών φυτών

ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΣΠΟΡΟΙ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Ναρκωτικά

Ανθοθεραπεία

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 


Αιθέρια Έλαια

Η ιστορία του σαπουνιού
Πως να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι
Συνταγή για ροδόνερο
Βότανα για τα μαλλιά
Βότανα για καθαρισμό του σπιτιού
Βότανα σαν εντομοαπωθητικά για κατοικίδια
Βότανα για περιποίηση προσώπου
Βότανα για περιποίηση σώματος
Βότανα για αρωματισμό χώρου
Μπάλες από σαπούνι
Κρέμες προσώπου με φρούτα εποχής
Γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου με βιταμίνη Ε
Λουτρό με ροδοπέταλα
After Shave με βιταμίνη Ε
Πήλινγκ προσώπου με αμύγδαλα
Μάσκα προσώπου με μέλι και ταχίνι
Πήλινγκ σώματος με πλιγούρι
Εντομοαπωθητικό με λάδι βασιλικού
Αντηλιακό λάδι με αντιρυτιδική δράση
Σπρέι σώματος για ενέργεια και ευεξία
Γυναικεία λοσιόν για μετά το ξύρισμα
Αντιγηραντικό λάδι περιποίησης χεριών και ποδιών για το χειμώνα
Σπρέι ποδιών κατά της κακοσμίας
Λάδι εντριβής για κρυολόγημα
Αρωματική λοσιόν σώματος με "νόστιμα" βάμματα

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version