Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΕΡΕΥΝΑ » Ολυμπιακό πράσινο

Valentine.gr  

Τα λουλούδια της Αυστραλίας μίλησαν (10/9/2000) 

Την περασμένη άνοιξη καθώς ερευνούσα στο διαδύκτιο για σπάνια φυτά, έπεσα εντελώς τυχαία σε ένα αυστραλιανό φόρουμ σχετικό με λουλούδια. Ένα από τα θέματα του φόρουμ ήταν τα λουλούδια που θα προσφέρονταν στους νικητές αθλητές κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Σίδνεϋ. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το όλο θέμα γιατί ενώ ήταν ακόμη Μάρτιος αυτοί συζητούσαν για κάτι που θα συνέβαινε το Σεπτέμβριο και με με μια προετοιμασία 1-2 εβδομάδων μπορούσε να καλυφθεί. Ήταν όμως έτσι; Έκπληκτος παρατηρούσα από απόσταση (το φόρουμ συνεχιζόταν για μήνες) τη βαρύτητα που έδιναν οι Αυστραλοί στο θέμα. Βοτανολόγοι, φυτωριούχοι, κηποτέχνες, ανθοκαλλιεργητές, περιβαλλοντολόγοι, έμποροι ανθοκομικών προϊόντων, λαογράφοι και απλοί άνθρωποι συμμετείχαν πότε συμφωνώντας και πότε διαφωνώντας,  με μοναδικό σκοπό να παρουσιαστεί ένα αποτέλεσμα που να πρεσβεύει αντάξια τον αυστραλιανό λαό. Ο φορέας που είχε αναλάβει το εγχείρημα έγινε δέκτης ποικίλων συστάσεων παρ,ότι ήταν ίσως ο καταλληλότερος για κάτι τέτοιο. Τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αποκλειστικά ενδημικά της Αυστραλίας και διαλέχτηκαν προσεκτικά ώστε να ταιριάζουν όχι μόνο αισθητικά αλλά και να εμπεριέχουν συμβολισμούς και αναφορές στην αυστραλιανή ζωή. Σήμερα λοιπόν και αφού παρακολούθησα όλη αυτή την πορεία με έκδηλο ενδιαφέρον σας παρουσιάζω στο παρακάτω άρθρο του μήνα το εκπληκτικό αποτέλεσμα της. Δείτε πως μια οργανωμένη κοινωνία μπορεί να εκφράζεται κοινωνικά πολιτισμικά και γιατί όχι και εμπορικά μέσα από ένα μπουκέτο λουλούδια που συμβολίζει την χλωρίδα και την παράδοση της Αυστραλίας. Η έκφραση "πείτε το με λουλούδια" εδώ ταιριάζει απόλυτα. Τα λουλούδια της Αυστραλίας μίλησαν και είπαν πως πρέπει να σοβαρευτούμε και να ανασκουμπωθούμε αν θέλουμε μετά από τέσσερα χρόνια να θαυμάζει ο κόσμος τα δικά μας λουλούδια, το δικό μας λαό. 

Μιχάλης Πολίτης

 

Το Ολυμπιακό μπουκέτο επιδεικνύει τα περίφημα ενδημικά λουλούδια της Αυστραλίας

Τα καταπληκτικά Ολυμπιακά μπουκέτα που θα απονεμηθούν στους ολυμπιονίκες των αγώνων του Σίδνεϋ 2000 αποτελούνται εξ΄ ολοκλήρου από ενδημικά φυτά της Αυστραλίας. Αυτά τα λουλούδια δεν θα στολίσουν μόνο τους αθλητές που θα τα παραλάβουν αλλά θα δείξουν την ομορφιά της αυστραλιανής χλωρίδας σε ένα παγκόσμιο κοινό δισεκατομμυρίων  ανθρώπων.


Πάνω από 2000 ολόιδια μπουκέτα θα προσφερθούν στους ολυμπιονίκες κατά την διάρκεια των αγώνων, εκπροσωπώντας μια σύνθετη λογιστική άσκηση  σχετικά με τους όρους που αφορούσαν τόσο την προμήθεια των λουλουδιών τους όσο και την κατασκευή τους.

Οι 12 ποικιλίες των λουλουδιών και των φυλλωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν σ' αυτά τα μπουκέτα είναι μόνο ένα κλάσμα από την τεράστια έκταση των ενδημικών φυτών της Αυστραλίας. Έχουν προσεκτικά διαλεχτεί να περιέχουν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της αυστραλιανής χλωρίδας, μερικά από τα δημοφιλέστερα κοπτόμενα λουλούδια που εξάγονται από την Αυστραλία στο εξωτερικό, και μερικές εντελώς νέες και ανώτερες ποικιλίες που έχουν επιστημονικά προετοιμαστεί να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς. 

Αντιπροσωπεύουν επίσης μια άποψη του αυστραλιανού λαού. Οι καρποί του κόμμι (gumnuts) στον περίγυρο του μπουκέτου αντιπροσωπεύουν τούς φελλούς που έδεναν οι κτηνοτρόφοι που βοσκούσαν τα κοπάδια τους για να διώχνουν τις μύγες. Οι κλασικές ποικιλίες φύλλων κόμμι, “Skippy Whistle” και “Joey Whistle” συμπεριλαμβάνονται στο μπουκέτο για να αντιπροσωπεύσει αυτό που οι Αυστραλοί δεν μπορούν να ανακαλέσουν, προσπαθώντας να φυσήσουν σε ένα φύλλο κόμμι όπως όταν ήταν παιδιά.

Το μπουκέτο έχει προσεκτικά σχεδιαστεί ώστε τα χρώματα και η υφή του κάθε λουλουδιού και φυλλώματος να είναι αρμονικά και συμπληρωματικά μεταξύ τους, αλλά και να τονίζεται το σχήμα και η μορφή του καθενός. Αναδεικνύει έτσι τον παλμό των γήινων χρωμάτων και υλικών των αυστραλιανών θάμνων και στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο σχετικά με τη φύση και τον πλούτο της χλωρίδας της Αυστραλίας. Αυτός ο σχεδιασμός είναι εσκεμμένα ακανόνιστος και λίγο τραχύς γιατί τέτοια είναι η υφή του αυστραλιανού τοπίου.πηγή:
http://www.austflower.com.au/olympics/default.htm

  

  ΕΡΕΥΝΑ

 

Ολυμπιακό Πράσινο

Τα λουλούδια της Αυστραλίας μίλησαν
Πιο "πράσινη" η Αθήνα το 2004
Τα φυτά για το 2004 πρέπει να είναι ελληνικά
Το πράσινο του 2004 θα μας κοστίσει ακριβά
Η εταιρεία ΦΥΤΑ "ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ" στα Ολυμπιακά έργα
"Ανθισε" η Αθήνα την Πρωτομαγιά του 2004
Ολυμπιακό πράσινο. Το πιο σύντομο ανέκδοτο
Δήμος Αθηναίων - Ολυμπιακή προετοιμασία της πόλης. Κάπου υπάρχει πράσινο
Τα ολυμπιακά μπουκέτα και στεφάνια του 2004
Ολυμπιακές Πετούνιες
Έχουμε αγώνα αύριο για το ...Ενιαίο Πράσινο
Έρχομαι απ’ το Πεκίνο...
Λονδίνο. Όλα μοιάζουν φυσικά και εντελώς βρετανικά

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version