Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΕΡΕΥΝΑ » Ολυμπιακό πράσινο

Valentine.gr  

Τα φυτά για το 2004 πρέπει να είναι ελληνικά (17-11-2001) 

Ακριβώς πριν ένα μήνα την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2001 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου, υπέγραψαν ένα μνημόνιο σχετικά με την ανάπλαση του πράσινου της Αττικής στα πλαίσια των αγώνων του 2004.

Είχαμε επισημάνει τότε:

"Ίσως είναι νωρίς για τέτοιες αναφορές αφού δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι στις υπογραφές του μνημονίου, όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από το τεράστιο αυτό έργο θα πρέπει πρωτίστως να ωφεληθεί ο πρωτογενής τομέας και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στους Έλληνες παραγωγούς ανθοκομικών φυτών και καλλωπιστικών θάμνων. Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο που θα καταδείξει τις ανάγκες κάθε περιοχής και θα υποδείξει τα είδη που πρέπει να φυτευτούν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο να ολιγωρήσουμε έτσι ώστε οι ανάγκες σε πράσινο να μην μπορούν να καλυφθούν από την εγχώρια αγορά και να χρειαστεί να καταφύγουμε σε εισαγωγές σπαταλώντας πολύτιμο συνάλλαγμα. Χρόνος υπάρχει. Αρκεί να υπάρχει και βούληση."

Σήμερα ένα μήνα μετά φαίνεται ότι κάτι ξεκίνησε. Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή αναφέρονται τα εξής:

"Εξαιρετική ευκαιρία για τις ελληνικές δενδρώδεις καλλιέργειες χαρακτήρισε ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς, το γεγονός της δεντροφύτευσης εν όψει του 2004. «Θα φυτευτούν περίπου 8 εκ. δενδρώδη φυτά και είναι σημαντικό να είναι ελληνικά και όχι εισαγόμενα. Με αυτό τον τρόπο και θα ενισχύσουμε τους Ελληνες παραγωγούς και εμπόρους πολλαπλασιαστικού υλικού αλλά και θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε και μετά ώστε να κερδίσουμε πράσινο», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας μετά συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των φυτωριούχων. Για να μπορέσουν όμως να φυτευτούν ελληνικά φυτά... πρέπει να υπάρχουν τη στιγμή που όπως είναι γνωστό οι ξένες ποικιλίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον με αποτέλεσμα τα πάρκα και οι πλατείες να έχουν γεμίσει με ξένες ποικιλίες που βέβαια δεν μπορούν να επιβιώσουν στις ελληνικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον κ. Δρυ, «το υπουργείο Γεωργίας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και την ενίσχυσή του ώστε το ελληνικό πολλαπλασιαστικό υλικό να είναι επώνυμο και ανταγωνιστικό». Για το λόγο αυτό ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων, θα ανταποκριθεί αμέσως στις αιτήσεις των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών για τη χορήγηση των σημάτων ποιότητας.

Επίσης ενδέχεται να συσταθεί διεπαγγελματική οργάνωση. Πάντως θα γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές μεταβολές για τη χορήγηση των αδειών στους Ελληνες φυτωριούχους αλλά και θα καθιερωθούν σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας τους και θα συσταθεί επικυρωμένο μητρώο φυτωριούχων. Ακόμη θα δημιουργηθεί εθνικός κατάλογος ποικιλιών και θα γίνει προσπάθεια να συνδεθεί με την αγορά η έρευνα για τις ποικιλίες που γίνεται από το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών-Γεωργικών Ερευνών."

Όπως βλέπετε οι εξαγγελίες είναι κατ' αρχήν θετικές. Απομένει να δούμε αν θα υλοποιηθούν. Πέρα από τα ευχολόγια και τις προδιαγραφόμενες ευκαιρίες υπάρχουν δύο καυτά θέματα.

Πρώτο, ότι αυτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και ίσως καταστήσουν ανέφικτη την παρουσία ικανού αριθμού φυτών εγχώριας παραγωγής που να τηρούν κάποιες προδιαγραφές και από πλευράς ποιότητας αλλά και από πλευράς ηλικίας. Ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι θέλουμε να παρουσιάσουμε μια πράσινη πρωτεύουσα το 2004 και αυτό δεν επιτυγχάνεται βέβαια με νεαρά φυτά που θα φυτευτούν το 2003.

Δεύτερο, ότι ο ουσιαστικός αγοραστής αλλά και εγγυητής αυτής της παραγωγής θα πρέπει επιτέλους να είναι το ίδιο το κράτος. Είναι καιρός να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Δεν πρόκειται να ενισχυθεί η ελληνική ανθοκομία όταν το ίδιο το κράτος δεν επενδύει ουσιαστικά, και όχι μόνο με το πρόσχημα των ολυμπιακών αγώνων στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων.

Είναι απαράδεκτο να συγκαταλέγονται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη μεταξύ των πόλεων με την χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο παγκοσμίως. (2,55 τ. μ. για κάθε πολίτη της Αθήνας, 2,73 για κάθε πολίτη της Θεσσαλονίκης)

Μια ουσιαστική ενίσχυση της Ελληνικής ανθοκομίας θα έχει πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας.

Μιχάλης Πολίτης

 

  

  ΕΡΕΥΝΑ

 

Ολυμπιακό Πράσινο

Τα λουλούδια της Αυστραλίας μίλησαν
Πιο "πράσινη" η Αθήνα το 2004
Τα φυτά για το 2004 πρέπει να είναι ελληνικά
Το πράσινο του 2004 θα μας κοστίσει ακριβά
Η εταιρεία ΦΥΤΑ "ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ" στα Ολυμπιακά έργα
"Ανθισε" η Αθήνα την Πρωτομαγιά του 2004
Ολυμπιακό πράσινο. Το πιο σύντομο ανέκδοτο
Δήμος Αθηναίων - Ολυμπιακή προετοιμασία της πόλης. Κάπου υπάρχει πράσινο
Τα ολυμπιακά μπουκέτα και στεφάνια του 2004
Ολυμπιακές Πετούνιες
Έχουμε αγώνα αύριο για το ...Ενιαίο Πράσινο
Έρχομαι απ’ το Πεκίνο...
Λονδίνο. Όλα μοιάζουν φυσικά και εντελώς βρετανικά

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version