Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΕΡΕΥΝΑ » Ολυμπιακό πράσινο

Valentine.gr  

Δήμος Αθηναίων - Ολυμπιακή προετοιμασία της πόλης. Κάπου υπάρχει πράσινο. (Από τους Μαίρη Υφαντή και Μιχάλη Πολίτη) (12-7-2004)

Ο εθνικός κήπος

Τα ψέματα τελειώσανε όπως και ο χρόνος που έμεινε για την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων. Κάνοντας μια πρόχειρη εκτίμηση μπορούμε να πούμε ότι η Αθήνα έχασε την μοναδική ευκαιρία να κερδίσει σε πράσινο και σε ποιότητα ζωής. Κάτι που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας το είχαν και θα το έχουν ανάγκη.

Το περίφημο Ολυμπιακό πράσινο αποδείχθηκε τελικά φιάσκο, προς δόξα των εργολάβων αλλά και των πολιτικών μεγαλοστομιών. Τουλάχιστο είχαμε την παρουσία κάποιου έργου από πλευράς του Δήμου Αθηναίων και αυτό γιατί οι προϋπολογισμοί ήταν σε πιο λογικά πλαίσια άρα και οι προσδοκίες μας περιορισμένες.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη πορεία των Ολυμπιακών προγραμμάτων του δήμου Αθηναίων εμφανίστηκε τον προηγούμενο μήνα, η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη παρουσιάζοντας στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας τη πορεία της προετοιμασίας της πόλης ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. 

«Το πρόγραμμα ‘Ολυμπιακή Προετοιμασία της πόλης’ που καταρτίσθηκε από τη δημοτική αρχή τον Ιανουάριο του 2003 αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αλλά και το πιο πολυσύνθετο και δύσκολο εγχείρημα που υλοποιήθηκε ποτέ από το δήμο της Αθήνας», υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη. Ένα από τα βασικά υποπρογράμματα του συνολικού έργου είναι και η ενίσχυση του πράσινου της Αθήνας.

Σχετικά με τις δράσεις για την ενίσχυση του πρασίνου στη πόλη όπως έγινε γνωστό ο δήμος Αθηναίων έχει ήδη προχωρήσει στη φύτευση 7.000 δένδρων σε δενδροστοιχίες, λόφους, πλατείες άλση και λοιπούς χώρους πρασίνου, στη φύτευση 33.000 θάμνων σε λόφους, άλση, πλατείες και λοιπούς χώρους πρασίνου, στη φύτευση 300.000 ανθοφόρων λουλουδιών σε αστικούς χώρους, στη δημιουργία κινητού πρασίνου, με γλάστρες και ζαρντινιέρες, στο κλάδεμα 26.000 δένδρων και τέλος στην αναδάσωση μεγάλων χώρων, όπως στο λόφο Φιλοπάππου, το άλσος Συγγρού, την Ακαδημία Πλάτωνος, κ.α. 

Επιπλέον δημιουργήθηκαν νέοι χώροι πρασίνου, όπως το Άλσος Αλεπότρυπας, το Παρόχθιο Άλσος Ποδονύφτη, το Φιξ- Πατησίων κλπ., τοποθετήθηκαν νέα καθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου ενώ σύντομα ολοκληρώνεται και η ανάπλαση του Λυκαβηττού. 

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 7.000.000 ευρώ και το ποσοστό υλοποίησης του ανέρχεται σήμερα στο 89%.

Σε σύγκριση με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και το περίφημο Ολυμπιακό πράσινο, ο Δήμος Αθηναίων μάλλον κερδίζει τις εντυπώσεις. Υπάρχει η αίσθηση ότι είναι ο μόνος φορέας που ακολούθησε κάποιο πρόγραμμα στη φύτευση. 

Όλες οι πλατείες, όπου υπήρχε χώμα ή γκαζόν, έχουν γεμίσει με λουλούδια, κάνες, δαφνούλες, άλυσσο, σάλβιες, ντάλιες κ.λ.π. Βέβαια ο όγκος των φυτών αφορά κυρίως εποχιακά φυτά, αλλά οι ποσότητες κρίνονται ικανοποιητικές. Τα φορτηγάκια του Δήμου συνεχίζουν να κυκλοφορούν φορτωμένα μέχρι τα μπούνια με μικρά γλαστράκια για μεταφύτευση. Ειλικρινά, ο Δήμος Αθηναίων κάνει πολύ καλή δουλειά αυτό τον καιρό - αν βέβαια φρόντιζαν να φυτέψουν και περισσότερα πολυετή θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και μια σημαντική διαφορά. Ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει κυρίως την συντήρηση και αναβάθμιση χώρων πρασίνου, πάνω στην ήδη υπάρχουσα υποδομή σε αντίθεση με τα Ολυμπιακά έργα στα οποία η όλη υποδομή έπρεπε να δημιουργηθεί από την αρχή.

Αυτή η υπάρχουσα υποδομή (κήποι, πάρκα, άλση) είναι ίσως και μοναδική ελπίδα σωτηρίας του πράσινου αυτής της πόλης. Είχε την τύχη βλέπετε αυτή η υποδομή να μην συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια των "αναπλαστών" ολυμπιακών εργολάβων τσιμέντου.

Μαίρη Υφαντή - Μιχάλης Πολίτης

  

  ΕΡΕΥΝΑ

 

Ολυμπιακό Πράσινο

Τα λουλούδια της Αυστραλίας μίλησαν
Πιο "πράσινη" η Αθήνα το 2004
Τα φυτά για το 2004 πρέπει να είναι ελληνικά
Το πράσινο του 2004 θα μας κοστίσει ακριβά
Η εταιρεία ΦΥΤΑ "ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ" στα Ολυμπιακά έργα
"Ανθισε" η Αθήνα την Πρωτομαγιά του 2004
Ολυμπιακό πράσινο. Το πιο σύντομο ανέκδοτο
Δήμος Αθηναίων - Ολυμπιακή προετοιμασία της πόλης. Κάπου υπάρχει πράσινο
Τα ολυμπιακά μπουκέτα και στεφάνια του 2004
Ολυμπιακές Πετούνιες
Έχουμε αγώνα αύριο για το ...Ενιαίο Πράσινο
Έρχομαι απ’ το Πεκίνο...
Λονδίνο. Όλα μοιάζουν φυσικά και εντελώς βρετανικά

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version