Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Φυτά για το σπίτι

Valentine.gr  

Φυτά που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό σπίτι. (από την Μαίρη Υφαντή)

Πλουμέρια

Προέλευση - Περιγραφή

Αν περάσατε τις διακοπές σας στην Ρόδο ή στην Κρήτη, σίγουρα την συναντήσατε και σίγουρα σας εντυπωσίασε.  Είναι ένα μεσαίου μεγέθους δέντρο που αν και ευδοκιμεί στο κλίμα της χώρας μας δεν είναι και τόσο διαδεδομένο.  

Κατάγεται από τις ανατολικές Ινδίες αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλες τις τροπικές και όχι μόνο χώρες κυρίως εξαιτίας των πανέμορφων λουλουδιών της που επιπλέον έχουν ένα υπέροχο άρωμα. Ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό είναι η πλουμέρια στη Χαβάη όπου μαζί με τις ορχιδέες τα άνθη της πλουμέριας είναι βασικό στολίδι στις Χαβανέζικες γιρλάντες. 

Το ύψος του δένδρου αυτού μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 3 μέτρα κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.  Αποτελείται από μαλακά σαρκώδη κλαδιά και οβάλ μυτερά φύλλα που η επιφάνειά τους μοιάζει με δέρμα.  Το χρώμα τους είναι έντονο πράσινο με εμφανή νεύρα ενώ η κάτω πλευρά τους μοιάζει με βελούδο.  Το φυτό είναι δηλητηριώδες, κυρίως το άσπρο υγρό που βγαίνει από τα τραυματισμένα σημεία ή τα κομμένα κλαδιά της.  

Πρόκειται για φυλλοβόλο φυτό που όμως σε τροπικά ή εύκρατα κλίματα με παρατεταμένη καλοκαιρία μπορεί να διατηρήσει τα φύλλα του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου χαρίζοντας πυκνή σκιά και μεθυστικό άρωμα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.  Τα λουλούδια εμφανίζονται σε ομάδες στις άκρες των κλαδιών και το χρώμα τους είναι λευκοκίτρινο που γίνεται πιο έντονα κίτρινο προς το κέντρο του λουλουδιού.  Τα πέντε πέταλα από τα οποία αποτελούνται είναι βελούδινα και μοιάζουν στην αφή με τα πέταλα των τριαντάφυλλων.

Φροντίδα

Καθώς η πλουμέρια είναι φυτό των τροπικών κλιμάτων αγαπά πολύ τη ζέστη, χρειάζεται αρκετό νερό και άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα.  Αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η ανάπτυξή της είναι ταχύτατη.  

Χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα και το χώμα της πρέπει να είναι πλούσιο. Δεν αντέχει όμως καθόλου το κρύο και αν η θερμοκρασία πλησιάσει το 0 μπορεί να πεθάνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.  Φυτέψτε την λοιπόν στον κήπο σας σε ηλιόλουστο σημείο, ποτίζετέ την συχνά και φροντίστε να την προστατέψετε από το κρύο.  Όταν η θερμοκρασία προβλέπεται να πέσει κάτω από τους 5οC καλύψτε την με πλαστικό ώστε να την προστατέψετε από το κρύο.  Φροντίστε επίσης να την φυτέψετε κοντά στο σπίτι ή σε σημείο από το οποίο περνάτε συχνά για να απολαμβάνετε το μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών της.    

Μπορείτε να κλαδέψετε την πλουμέρια για να ελέγξετε το σχήμα της ή τον όγκο της αν χρειάζεται, και οπωσδήποτε να κόβετε σπασμένα ή άρρωστα κλαδιά για να αποφύγετε τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών στο υπόλοιπο φυτό σας.  

Για να την πολλαπλασιάσετε μπορείτε να πειραματιστείτε με ώριμα κλαδιά που θα κόψετε και θα φυτέψετε σε υγρό έδαφος με χώμα κήπου και άμμο την άνοιξη.  Τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά γι' αυτό ίσως είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα καινούργιο φυτό.  

Δυστυχώς η πλουμέρια δεν είναι από τα φυτά που κάποιος βρίσκει σε οποιοδήποτε φυτώριο, αξίζει όμως τον κόπο να ψάξετε για να την βρείτε.  Και βέβαια αν οι διακοπές σας φέρουν κυρίως στην Ρόδο αλλά και στη νότια Κρήτη ή την Κέρκυρα μην ξεχάσετε να φέρετε μαζί σας και μία πλουμέρια όταν επιστρέψετε.

 

Μαίρη Υφαντή
mefanti@otenet.gr

 

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

Φυτά που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Από την Μαίρη Υφαντή
Μπουκαμβίλια
Χρυσάνθεμο
Μπέντζαμιν
Σεφλέρα
Υπομονή
Ποϊνσέττια
Γλιτσίνια
Κυκλάμινο
Πλουμέρια
Καλλιστήμων
Ορτανσία
Ιβίσκος
Γιασεμί
Γεράνι
Αζαλέα
Γαρδένια
Καμέλια
Γιούκα
Δράκαινα
Πόθος
Σπαθίφυλλο
Ντιεφενμπάχια
Ανθούριο
Kρότων
Πλουμπάγκο
Αγλαόνημα
Καλαγχόη
Ραφίς
Σαιντπώλια
Κέντια
Παχίρα
Φούλι
Κέστρο
Mπιγκνόνια

Από τον Άγγελο Γροντά
Αλοκάσια Wentii (Alocasia Wentii)
Φίκος Lyrata Ficus Lyrata)
Tηλέγραφος (Tradescantia Pallida)

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version