Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Φυτά για το σπίτι

Valentine.gr  

Φυτά που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό σπίτι. (από την Μαίρη Υφαντή)

Αγλαόνημα

Περιγραφή – Προέλευση

Ρίξτε μία γρήγορη ματιά στη φωτογραφία, σίγουρα θα αναγνωρίσετε ένα φυτό που έχετε δει πάμπολλες φορές. Το αγλαόνημα είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου καθώς μεγαλώνει εύκολα με πολύ λίγη περιποίηση και είναι ιδανικό ακόμα και για τον πιο αρχάριο ερασιτέχνη.

Το όνομά του είναι για άλλη μία φορά εντελώς ελληνικό και τα συνθετικά του μεταφράζονται ως "λαμπερό νήμα".  Άσχετα με την ελληνική ρίζα του ονόματος, το αγλαόνημα προέρχεται από τα τροπικά δάση της νοτιοανατολικής Ασίας, και το συναντάμε από την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία έως και τις Φιλιππίνες.  Η πρώτη φορά που το αγλαόνημα ταξίδεψε εκτός των φυσικών του συνόρων ήταν περίπου το 1900 που μεταφέρθηκε στην Αμερική και άρχισε αμέσως να καλλιεργείται. Τη δεκαετία του 60 δημιουργήθηκαν οι πρώτες νέες ποικιλίες που οδήγησαν στα φυτά που σήμερα γνωρίζουμε αν και στην Αμερική συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να δημιουργούν νέες ποικιλίες που διαφέρουν κυρίως στις αποχρώσεις των φύλλων.

Το αγλαόνημα ανήκει στην οικογένεια των αροειδών όπως το σπαθίφυλλο, η ντιεφενμπάχια και το φυλλόδεντρο.  Όπως και οι «συγγενείς» του, έχει λαμπερά φύλλα, σε σχήμα οβάλ, με ανάγλυφες άκρες, σαρκώδη υφή και εντυπωσιακές εναλλαγές τόνων του πράσινου. Τα λουλούδια του μοιάζουν με μικρές λευκές κάλλες/κρινάκια και παράγουν λίγους κίτρινους ή κόκκινους στρογγυλούς καρπούς. Ο βασικός λόγος που καλλιεργείται το αγλαόνημα είναι πάντως το υπέροχο φύλλωμά του και όχι τα λουλούδια του. Ανάλογα με την ποικιλία, το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει με ευκολία το ένα μέτρο. 

Φροντίδα - Περιποίηση

Το αγλαόνεμα είναι ένα από τα ιδανικότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Επίσης είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ασθένειες και καλλιεργείται ακόμα και σε συνθήκες που θα σκότωναν πολλά άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες και αυτή του η δυνατότητα το κάνει πολύ εύκολο στην περιποίησή του και επομένως ιδιαίτερα δημοφιλές.

Το αγλαόνημα μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις διαβαθμίσεις φωτισμού, από άφθονο φιλτραρισμένο φως (δεν αντέχει το απευθείας ηλιακό φως) μέχρι και το λιγότερο φωτεινό δωμάτιο του σπιτιού σας. Βέβαια όσο περισσότερο το φως που λαμβάνει καθημερινά τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι αποχρώσεις στα φύλλα του. Εφόσον το πρόβλημά σας είναι ο χαμηλός φωτισμός, το αγλαόνημα αποτελεί ιδανική επιλογή και επίσης συνδυάζεται εύκολα και με άλλα φυτά στην ίδια γλάστρα.

Αν και είναι φυτό εσωτερικού χώρου, σε περιοχές με ζεστό κλίμα μπορεί να καλλιεργηθεί σε εξωτερικό χώρο αρκεί να βρίσκεται στη σκιά και κατά προτίμηση σε βόρειο προσανατολισμό.

Το αγλαόνημα αγαπά τη ζέστη και απεχθάνεται τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και τα κρύα ρεύματα αέρα. Ιδανικά το περιβάλλον του θα πρέπει να κυμαίνεται από 18-30οC και η εναλλαγή θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας να μην είναι μεγαλύτερη από 10οC. Μεγάλη διάρκεια πολύ χαμηλής (<15ο) ή πολύ υψηλής θερμοκρασίας (>35ο) μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το κιτρίνισμα και την πτώση φύλλων και επιπλέον θα καθυστερήσουν σημαντικά την ανάπτυξή του. Μετακινήστε λοιπόν το φυτό σας σε πιο ζεστό ή πιο δροσερό σημείο ανάλογα με την εποχή και τοποθετείστε το μακριά από σημεία με ρεύματα όπως π.χ. δίπλα σε μπαλκονόπορτες ή παράθυρα. Όταν επιλέγετε τη θέση της γλάστρας θυμηθείτε ότι κοντά στα τζάμια, η θερμοκρασία πέφτει πολύ χαμηλότερα από ότι στο υπόλοιπο σπίτι σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.  

Το αγλαόνημα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ποιότητα χώματος, επομένως οποιοδήποτε συσκευασμένο χώμα εσωτερικού χώρου είναι κατάλληλο. Φροντίστε όμως να προσθέσετε λίγη άμμο στο μείγμα και λίγο χαλίκι στον πάτο της γλάστρας για να εξασφαλίσετε πολύ καλή αποστράγγιση που του είναι απαραίτητη.

Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο σας, το πότισμα μία φορά την εβδομάδα φαίνεται να είναι αρκετό.  Ελέγχετε το χώμα πριν ποτίσετε και μην αφήνετε το φυτό σας να μεγαλώνει σε μόνιμα υγρό χώμα και αδειάζετε πάντα το νερό που λιμνάζει στο πιατάκι της γλάστρας για να μην σαπίσουν οι ευαίσθητες ρίζες του. Επίσης, μην αφήνετε το χώμα να στεγνώσει τελείως γιατί το φυτό σας θα διψάσει, θα μαραθεί και ίσως να μην καταφέρει να επανέλθει. Μπορείτε να αλλάζετε γλάστρα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αποφεύγοντας όμως τις ημέρες που έχει υπερβολικό κρύο ή υπερβολική ζέστη ώστε να μην στρεσάρετε τα φυτά σας περισσότερο.

Όσον αφορά την υγρασία, φροντίστε να δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερη είτε με υγραντήρα είτε με ψέκασμα των φύλλων ή με το γνωστό δίσκο με το υγρό χαλίκι που έχουμε αναφέρει σε πολλά ανάλογα άρθρα.  Μην αγχωθείτε πάντως γιατί το αγλαόνημα θα προσαρμοστεί ακόμα και σε συνθήκες πολύ λιγότερης υγρασίας από αυτήν που χρειάζονται τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου. 

Λιπαίνετε με οποιοδήποτε υγρό λίπασμα, ή σε μορφή ταμπλέτας και χρησιμοποιήστε το ¼ περίπου της δόσης που αναφέρουν οι οδηγίες της ετικέτας για να αποφύγετε να "κάψετε" τις ρίζες ή τις άκρες των φύλλων του φυτού σας.  Στα πολύ νεαρά φυτά αποφύγετε τη λίπανση μέχρι το φυτό να φτάσει σε ηλικία 6 περίπου μηνών ενώ στα πιο ώριμα φυτά λιπαίνετε 3 φορές το χρόνο (ανά 4 περίπου μήνες).

Το αγλαόνημα πολλαπλασιάζεται εύκολα από κλαδιά που θα κόψετε από το μητρικό φυτό. Τα κλαδιά μπορούν να διατηρηθούν σε δοχεία με νερό μέχρι να βγάλουν ρίζες ή να φυτευτούν απευθείας στο χώμα. Το αγλαόνημα μπορεί να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί σε δοχεία με νερό για αρκετά μεγάλο διάστημα, με την προϋπόθεση ότι φροντίζετε να ανανεώνετε το νερό όταν αρχίσει να κιτρινίζει και ότι πλένετε το δοχείο συχνά ώστε να μην πιάσει άλγη στο εσωτερικό του.  Όπως και ο πόθος, το αγλαόνημα μπορεί να διακοσμήσει γυάλινα βαζάκια που θα τοποθετήσετε στην άκρη της μπανιέρας σας ή στο περβάζι του παραθύρου σας χαρίζοντάς σας μικρές τροπικές γωνιές σε συνθήκες περιορισμένου χώρου.

Όπως προαναφέραμε, ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του φυτού αυτού είναι ότι είναι σχεδόν απρόσβλητο από ασθένειες και έντομα. Παρόλα αυτά φροντίζετε να το διατηρείτε καθαρό και να το ελέγχετε συχνά για μελίγκρα, θρίπες ή τετράνυχο, που μπορεί να προέλθουν από τα υπόλοιπα φυτά του σπιτιού σας που πιθανότατα δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία αντοχής.

Το αγλαόνημα λοιπόν συγκεντρώνει όλους τους καλούς λόγους για να το αποκτήσετε.  Είναι όμορφο, εύκολο, ανθεκτικό, χωρίς απαιτήσεις, προσαρμόζεται στο χώρο σας, κάνει για σκοτεινά δωμάτια, μεγαλώνει γρήγορα ακόμα και σε δοχεία με νερό, πολλαπλασιάζεται πανεύκολα . . . τι περισσότερο θα μπορούσατε να ζητήσετε από ένα φυτό;

 

Μαίρη Υφαντή
mefanti@otenet.gr

 

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

Φυτά που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Από την Μαίρη Υφαντή
Μπουκαμβίλια
Χρυσάνθεμο
Μπέντζαμιν
Σεφλέρα
Υπομονή
Ποϊνσέττια
Γλιτσίνια
Κυκλάμινο
Πλουμέρια
Καλλιστήμων
Ορτανσία
Ιβίσκος
Γιασεμί
Γεράνι
Αζαλέα
Γαρδένια
Καμέλια
Γιούκα
Δράκαινα
Πόθος
Σπαθίφυλλο
Ντιεφενμπάχια
Ανθούριο
Kρότων
Πλουμπάγκο
Αγλαόνημα
Καλαγχόη
Ραφίς
Σαιντπώλια
Κέντια
Παχίρα
Φούλι
Κέστρο
Mπιγκνόνια

Από τον Άγγελο Γροντά
Αλοκάσια Wentii (Alocasia Wentii)
Φίκος Lyrata Ficus Lyrata)
Tηλέγραφος (Tradescantia Pallida)

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version