Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Φυτά για το σπίτι

Valentine.gr  

Φυτά που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό σπίτι. (από την Μαίρη Υφαντή)

Καλλιστήμων

Προέλευση - Περιγραφή

Ένα αυστραλέζικο λουλούδι με ελληνικό όνομα. Είναι ένα από τα πιο παράξενα λουλούδια και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Τα άνθη του μοιάζουν με βούρτσες που καθαρίζουν μπουκάλια και στο εξωτερικό είναι διαδεδομένο με αυτό το όνομα (Bottlebrush).Είναι πολύ εντυπωσιακό σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξής του αφού τόσο τα άνθη όσο και τα μπουμπούκια του ή τα νέα κλαδιά του είναι πανέμορφα εξαιτίας του παιχνιδίσματος του κόκκινου χρώματος των λουλουδιών με το πράσινο των φύλλων. 

Η ονομασία του είναι ακριβέστατη όσον αφορά τα χαρακτηριστικά άνθη του (κάλλος και στήμων) με τους μακριούς κόκκινους στήμονες. Ο θάμνος καλλιστήμων με το κόκκινο που βλέπουμε όλο και συχνότερα σε δημόσιους κήπους και μπαλκόνια είναι το πιο συχνό είδος του, αν και στην Αυστραλία υπάρχουν περίπου 25 διαφορετικά είδη του ίδιου φυτού, σε χρώματα ροζ, μοβ, λευκό ή κίτρινο. Στην Ελλάδα μπορείτε πανεύκολα να αγοράσετε τον κόκκινο καλλιστήμονα σε όλα σχεδόν τα φυτώρια ενώ δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρείτε ποικιλίες με άλλα χρώματα. 

Φροντίδα

Είναι γενικά ένα πολύ ανθεκτικό και εύκολο στη φροντίδα του φυτό και ευδοκιμεί σε περιοχές με εύκρατο κλίμα όπως η χώρα μας. Είναι αειθαλές και τα μακρόστενα φύλλα του μοιάζουν με βελούδο. Είναι φυτό με αργή ανάπτυξη αλλά αν είστε υπομονετικοί θα το δείτε να φτάνει ή να ξεπερνάει τα 2 μέτρα ύψος μετά από αρκετά χρόνια αν είναι φυτεμένο στον κήπο σας. 

Στον κήπο θα πρέπει να το φυτέψετε σε κάποιο σημείο κοντά στο σπίτι ή το φράχτη ώστε να απορροφά θερμότητα από τους τοίχους αλλά αν στην περιοχή σας κάνει αρκετό κρύο καλύτερα να τον φυτέψετε σε μία γλάστρα ώστε να μπορείτε να τον προστατέψετε ευκολότερα από την παγωνιά.   

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσετε να μην λείψει από το φυτό σας είναι ο ήλιος. Χρειάζεται άφθονο ηλιακό φως για όλη την ημέρα και δεν θα αναπτυχθεί αν το φως που δέχεται είναι λιγότερο. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε συνθήκες εδάφους, προσαρμόζεται εύκολα και ευδοκιμεί παντού αν και προτιμά τα όξινα εδάφη. Λιπαίνετε περίπου 1 φορά το μήνα την άνοιξη και το καλοκαίρι που ο καλλιστήμων είναι σε φάση ανάπτυξης. 

Αντέχει στην ξηρασία αλλά η υπερβολική υγρασία μπορεί να το σκοτώσει. Γι' αυτό φροντίστε η γλάστρα να έχει καλή αποστράγγιση και αδειάζετε πάντα το νερό που λιμνάζει στο πιατάκι για να μην σαπίσουν οι ρίζες του.  

Επίσης, δεν χρειάζεται κλάδεμα αλλά μην διστάσετε να κλαδέψετε όσο χρειάζεται για να διατηρήσετε το σχήμα και τον όγκο του. 

Ο καλλιστήμων μπορεί να προσβληθεί από την ασθένεια τετράνυχο όταν το κλίμα είναι πολύ ζεστό για παρατεταμένες περιόδους, όμως αν παρατηρήσετε κάτι περίεργο στο φυτό πηγαίνετε αμέσως στο πιο κοντινό φυτώριο για να προμηθευτείτε ένα από τα πολλά ειδικά φάρμακα που λύνουν άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα.

 

Μαίρη Υφαντή
mefanti@otenet.gr

 

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

Φυτά που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Από την Μαίρη Υφαντή
Μπουκαμβίλια
Χρυσάνθεμο
Μπέντζαμιν
Σεφλέρα
Υπομονή
Ποϊνσέττια
Γλιτσίνια
Κυκλάμινο
Πλουμέρια
Καλλιστήμων
Ορτανσία
Ιβίσκος
Γιασεμί
Γεράνι
Αζαλέα
Γαρδένια
Καμέλια
Γιούκα
Δράκαινα
Πόθος
Σπαθίφυλλο
Ντιεφενμπάχια
Ανθούριο
Kρότων
Πλουμπάγκο
Αγλαόνημα
Καλαγχόη
Ραφίς
Σαιντπώλια
Κέντια
Παχίρα
Φούλι
Κέστρο
Mπιγκνόνια

Από τον Άγγελο Γροντά
Αλοκάσια Wentii (Alocasia Wentii)
Φίκος Lyrata Ficus Lyrata)
Tηλέγραφος (Tradescantia Pallida)

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version