Το Πύθιο στο χλοοτάπητα
(Από τον Νίκο Θυμάκη)
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: είναι εδαφογενής μύκητας με καταστροφικές συνέπειες. Εμφανίζεται σε νέους χλοοτάπητες ή σε εκείνους που έχουν εντατική χρήση, ιδίως αυτήν την εποχή. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν «χαθεί» τμήματα χλοοτάπητα γηπέδων ποδοσφαίρου ή έχει αντικατασταθεί ο χλοοτάπητας εξαιτίας προσβολής από Πύθιο. Μπορεί να καταστρέψει το χλοοτάπητα μέσα σε 24 ώρες αν ευνοήσουν οι συνθήκες, ενώ σε κλίμα «υποτροπικό»
(υψηλή θερμοκρασία και αυξημένη σχετική υγρασία) ο κίνδυνος είναι μεγάλος ειδικά τις πρώτες εβδομάδες εγκατάστασης αν αυτή έχει γίνει αργά το φθινόπωρο.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:στην Ελλάδα τα κυριότερα είδη που έχουν εντοπισθεί είναι τα Pythium graminicola και Pythium
aphanidermatum. Απαντούν τόσο στα θερμόφιλα
(Αγριάδα, Κικούγιου, Διχόνδρα) όσο και στα ψυχρόφιλα
(Φεστούκα, Λόλιουμ) είδη χλοοτάπητα με την εμφάνιση νεκρωτικών κηλίδων που είναι κυκλικές (διαμέτρου 20-30 εκατοστά) ή ακανόνιστου σχήματος. Οι χλοοτάπητες στα σημεία προσβολής, νωρίς το πρωί, εμφανίζουν σκούρο χρωματισμό, είναι υγροί ενώ είναι πιθανόν να εμφανιστεί κι ένα στρώμα λευκών ινών. Όσο το χορτάρι στεγνώνει, η «ασπρίλα» φεύγει, τα φύλλα δείχνουν απότιστα, μαραζωμένα, κοκκινίζουν και αποχρωματίζονται. Τα φαινόμενα είναι πιο έντονα αν ο χλοοτάπητας είναι πολύ χαμηλά
(αυστηρά) κουρεμένος.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ: επειδή είναι συχνό φαινόμενο η εμφάνισή του σε εδάφη με κακή αποστράγγιση που ταυτόχρονα δεν υπάρχει καλός αερισμός εξαιτίας ανάπτυξης μεγάλων δένδρων ή θάμνων, θα πρέπει η σχεδιαστική προσέγγιση του κηποτέχνη να είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χλοοτάπητα τόσο με το κατάλληλο αποστραγγιστικό σύστημα όσο και με την επιλογή των θέσεων των φυτικών ειδών εντός ή περιμετρικά του χώρου που αυτός καλύπτει. Μάλιστα, σε έργα πρασίνου, σε περιοχές που γνωρίζουμε από πριν ότι έχει εμφανιστεί παρόμοιο πρόβλημα στους χλοοτάπητες, καλό θα είναι να γίνεται απολύμανση του εδαφικού υποστρώματος που θα τον φιλοξενήσει με βιολογικό μυκητοκτόνο
(που να περιέχει άλλους μύκητες που περιορίζουν το πύθιο). Επίσης, καλό θα είναι να επιλέγονται ανθεκτικές ποικιλίες, να γίνεται τακτικός αερισμός με ειδικό μηχάνημα και να αποφεύγεται η χρήση κοπριάς ή άλλου λιπάσματος την επικίνδυνη για την εμφάνιση του μύκητα εποχή. Η χρήση μυκητοκτόνου (κατά προτίμηση βιολογικού) καλό θα είναι να γίνεται προληπτικά όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός και πάντοτε κατόπιν καθοδήγησης του ειδικού σε αυτά τα θέματα γεωπόνου.
Νίκος
Θυμάκης
Γεωπόνος
www.agroartistico.com
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
IOG,English F.A “Training and development for football groundsmen Vol 1,2” (2000)
Raymond Dick “Natural lawn care” (1993)
Turgeon A.J “ Turfgrass management” (1999)
Σπαντιδάκης Ιωάννης «ΓΡΑΣΤΙΣ η επιστήμη και η τεχνική του χλοοτάπητα» (1999)
Πατέλη Πολυτίμη «Όλα για το γκαζόν» (1996)
|