Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Περιποίηση κήπου

Valentine.gr  

Δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά (Από τον Μιχάλη Πολίτη)

Όταν στέλνετε τα παιδιά σας να παίξουν στον κήπο, στις αυλές ή στην εξοχή, σίγουρα τους λέτε να αποφεύγουν να ακουμπήσουν φυτά όπως οι τσουκνίδες ή να φάνε διάφορους άγριους καρπούς, από τον φόβο της δηλητηρίασης. Γνωρίζετε όμως ότι, επικίνδυνα και πιθανόν θανατηφόρα φυτά μπορεί να βρίσκονται και μέσα στο σπίτι σας και αν αγνοηθούν μπορεί να προξενήσουν σοβαρά προβλήματα;

Τα φυτά που διατηρούμε μέσα στα σπίτια μας είναι πολύ ωφέλημα για την ζωή μας. Φιλτράρουν και ανανεώνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αποβάλλοντας τις τοξίνες, τους ρύπους και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε αντικαθιστώντας τα με ζωογόνο οξυγόνο. Ωστόσο πολλά από τα δημοφιλή και αγαπημένα μας φυτά του σπιτιού προέρχονται από τροπικά κλίματα, από περιοχές δηλαδή που το ποσοστό των δηλητηριωδών φυτών είναι μεγάλο. Αν έχετε λοιπόν στο σπίτι σας τροπικά φυτά καλό θα είναι να γνωρίζετε πόσα από αυτά έχουν τοξικές ουσίες και αν είναι επικίνδυνα για τα παιδιά σας ή τα κατοικίδια ζώα σας.

Διάφορα χημικά που περιέχονται στις ρίζες, τα φύλλα, τον κορμό και τους σπόρους χρησιμεύουν στα φυτά σαν άμυνα στις επιθέσεις των εντόμων και των ζώων. Μερικές από αυτές τις ουσίες μπορεί να είναι τοξικές, ειδικά αν καταναλωθούν από ανθρώπους ή έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Μερικά φυτά μπορεί να προξενήσουν επώδυνες φλεγμονές στα χείλη, την γλώσσα, το στόμα και τον λαιμό. Και δυστυχώς αυτό είναι ένα από τα λιγότερο οδυνηρά αποτελέσματα. Υπάρχουν φυτά που μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τύφλωση, εμετούς,  διάρροια, στομαχικούς πόνους και άλλα χειρότερα. 

Βέβαια στο Κέντρο Δηλητηριάσεων της χώρας μας δεν υπάρχουν πολλές αναφορές δηλητηριάσεων από διακοσμητικά φυτά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός. Μάλιστα διεθνώς τέτοιου είδους δηλητηριάσεις βρίσκονται  ψηλά στην λίστα, σε ηλικίες κάτω των πέντε ετών.

Για να προλάβετε, πριν συμβεί κάποιο ατύχημα στα παιδιά σας ή στα κατοικίδια ζώα σας πρέπει να γνωρίζετε καλά τις ιδιότητες κάθε νέου φυτού που βάζετε στο σπίτι σας.

Η καλύτερη θεραπεία φυσικά είναι η πρόληψη, και αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε στα μικρά παιδιά σας να μην δοκιμάζουν να φάνε φυτά που δεν τρώγονται ούτε να παίζουν με αυτά. Και βέβαια η πρόληψη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα φυτά που βρίσκονται έξω αλλά και μέσα στο σπίτι μας.

Υπάρχουν πολλά φυτά εσωτερικού χώρου που είναι απόλυτα ασφαλή αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλα που φαίνονται όμορφα και αβλαβή όπως τα υπόλοιπα αλλά μπορεί να είναι τοξικά και επικίνδυνα κατά κάποιον τρόπο. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε όσο το δυνατό περισσότερα για τα φυτά που συντηρείτε στο σπίτι σας.

Το άρθρο αυτό λοιπόν έχει σκοπό να σας ενημερώσει, και σε καμιά περίπτωση να σας τρομοκρατήσει. Όλα τα φυτά που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο μπορούν άφοβα να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους, και είναι αβλαβή και ακίνδυνα αρκεί να προσέξετε μια απλή συμβουλή.

ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ!

Βήματα για να εξαλείψετε το ρίσκο δηλητηρίασης

Σε έκτακτο περιστατικό: Αν ένα φυτό έχει καταναλωθεί, διαπιστώστε ποιο ήταν το φυτό αυτό, μάθετε πόση ποσότητα φυτού καταναλώθηκε, επικοινωνήστε με το κέντρο δηλητηριάσεων, παρατηρήστε αν υπάρχουν δυσμενή συμπτώματα, πάρτε το φυτό μαζί σας και πηγαίνετε στα επείγοντα περιστατικά του κοντινότερου νοσοκομείου. Να γνωρίζετε πάντα το τηλεφωνικό νούμερο του Κέντρου δηλητηριάσεων. 210 7793777.

Αν και μερικά μέρη των φυτών έχουν μια πικρή, δυσάρεστη γεύση, και τα παιδιά θα αποφύγουν να τα καταπιούν ωστόσο εσείς να είστε προετοιμασμένοι για επείγοντα περιστατικά με πρόχειρες τις πρώτες βοήθειες. (ένα μπουκάλι με σιρόπι ιπεκουάνας για να προκαλέσετε  εμετό). Σε κάθε περίπτωση το Κέντρο Δηλητηριάσεων είναι αρμόδιο για να σας τις απαραίτητες οδηγίες.

Έκθεση στα δηλητήρια: Αποφύγετε την έκθεση στα δηλητήρια που προκαλείται αν καταναλωθεί κάποιο μέρος φυτού (φύλλα, σπόροι κλπ) η έρθει το φυτό σε επαφή με το δέρμα μας. Η κατανάλωση δηλητηριώδους τμήματος φυτού μπορεί να προκαλέσει εσωτερική δηλητηρίαση, καρδιακή ή νεφρική βλάβη. Η δερματική επαφή μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως δερματίτιδα και αλλεργική αντίδραση. Τέλος το τρύπημα από βελόνες-φύλλων, ακίδες και αγκάθια μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό.

Ασφαλής τοποθέτηση φυτών: Μην καλλιεργείτε φυτά που μπορεί να είναι τοξικά σε μέρη όπου μπορούν να τα πλησιάσουν μικρά παιδιά. Αν έχετε μικρά παιδιά φροντίστε να διατηρείτε στο σπίτι σας φυτά που είναι απόλυτα ασφαλή.

Προετοιμασία παιδιών: Μάθετε στα παιδιά να μην δοκιμάζουν να φάνε φυτά που δεν τρώγονται ούτε να παίζουν με αυτά. Και βέβαια η πρόληψη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα φυτά που βρίσκονται έξω αλλά και μέσα στο σπίτι μας.

Ταυτοποίηση φυτών: Κανονικά τα διακοσμητικά φυτά που αγοράζετε θα έπρεπε να έχουν ετικέτες με οδηγίες περιποίησης και  προειδοποιήσεις για την τοξικότητά τους. Επειδή όμως αυτό δεν συμβαίνει θα πρέπει να κάνετε αυτήν την έρευνα μόνοι σας. Μάθετε ποια φυτά είναι δηλητηριώδη και σε τι βαθμό.

Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε εκ των προτέρων την ταυτότητα των φυτών σας και κρεμάστε μια ετικέτα με οδηγίες για τις ιδιότητές τους στα κλαδιά τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα φυτά έχουν πολλές κοινές ονομασίες αλλά μόνο μια βοτανική ονομασία. Φροντίστε να γράψετε την ονομασία αυτή στην ετικέτα. Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την ταυτοποίηση των φυτών σας σε ανθοπωλεία, φυτώρια, αλλά και σε διάφορα βιβλία κηπουρικής.

Σαν μια επιπρόσθετη βοήθεια  παρουσιάζονται παρακάτω τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικών χώρων που έχουν τοξικές ιδιότητες. Να σημειωθεί ότι ο βαθμός τοξικότητας δεν είναι ίδιος σε όλα τα παρακάτω φυτά και όλα τους μπορούν να καλλιεργηθούν άφοβα σε εσωτερικούς χώρους που δεν υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα. Εξ' άλλου όπως θα διαπιστώσετε πολλά από αυτά τα έχετε ήδη στο σπίτι σας χωρίς να σας έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.

Τα πιο κοινά δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά

Κοινή Ονομασία Επιστημονική Ονομασία Τοξικά Μέρη Παραγόμενα Συμπτώματα
Ανθούριο Anthurium Όλο το φυτό Έντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
Καλάδιο Caladium Όλο το φυτό Έντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
Κλίβια Clivia Όλο το φυτό Η κατάποση προκαλεί ναυτία και διάρροια
Ντιεφεμπάχια Dieffenbachia Όλο το φυτό Έντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
Πόθος Epipremnum syn.Scindapsus Όλο το φυτό Έντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
Ποϊνσέττια (Αλεξανδρινό) Euphorbia pulcherrima Χυμός Η κατάποση προκαλεί ναυτία, διάρροια, εμετό και ερεθισμό. Η επαφή με το δέρμα προκαλεί διάφορους δερματολογικούς ερεθισμούς.
Κισσός Hedera Φύλλα και καρποί Η κατάποση προκαλεί καούρα στον λαιμό και γαστρεντερίτιδα.
Αμαρυλλίςs Hippeastrum Βολβοί Η κατάποση προκαλεί ναυτία και διάρροια
Μυρτιά Myrtus communis Όλο το φυτό Η κατάποση προκαλεί ναυτία και εμετό
Μονστέρα Monstera Φύλλα  Έντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
Πικροδάφνη Nerium oleander Όλο το φυτό Η κατάποση ενός και μόνο φύλλου είναι αρκετή να διαταράξει την καρδιακή λειτουργία, να μπλοκάρει το κυκλοφοριακό σύστημα και να οδηγήσει στο θάνατο.
Οξαλίς Oxalis Όλο το φυτό Η κατάποση προκαλεί ναυτία και εμετό και φλεγμονή στα νεφρά.
Φιλόδενδρο καρδιόφυλλο Philodendron scandens Όλο το φυτό Έντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα, παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
Αράλια (Πολυσκιάς) Polyscias Όλο το φυτό Η κατάποση προκαλεί γαστρεντερικό ερεθισμό, ναυτία, εμετό και διάρροια.
Σεφλέρα Schefflera syn. Brassaia Όλο το φυτό Η κατάποση προκαλεί εμετό, απώλεια ισορροπίας, και άλλα.
Σολάνουμ Solanum pseudocapsicum Καρποί Η κατάποση προκαλεί καούρα στο στόμα και στο λαιμό, ακολουθούμενη από γαστρικό ερεθισμό, πυρετό και διάρροια.
Σπαθίφυλλο Spathiphyllum Όλο το φυτό Έντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
Σιγκόνιο Syngonium Όλο το φυτό Έντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
Αλόη Aloe barbadensis, Aloe Vera,  Ο χυμός του φυτού Η κατάποση προκαλεί ερεθισμό στο παχύ έντερο και λειτουργεί ως καθαρτικό (εκκένωση)
Χρυσάνθεμο Chrysanthemum indicum  Φύλλα, στήμονες  
Κρότων Codiaeum variegatum Croton Φύλλα και χυμός Καούρα στο στόμα και η επαφή του χυμού με το δέρμα προκαλεί εκζέματα
Κυκλάμινο Cyclamen persicum  Βολβοί Έντονες στομαχικές κράμπες, ναυτία και διάρροια 
Δατούρα Datura innoxia  Όλο το φυτό Ταραχή, σπαστικές κινήσεις, κώμα, υπνηλία, παραίσθηση, αύξηση θερμοκρασίας.
Εφόρμπια, Αγκάθι του Χριστού Euphorbia milii Χυμός Η επαφή προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια, η κατάποση του χυμού προξενεί πρήξιμο στη γλώσσα, στο στόμα και στο λαιμό και εμετό
Ορτανσία Hydrangea macrophylla Hydrangea Φύλλα και μπουμπούκια Εμετό, διάρροια, ασθμαίνουσα και γρήγορη αναπνοή.
Καλαγχόη Kalanchoe daigremontiana Φύλλα και κλαδιά  
Αζαλέα Rhododendron sp. Azalea Φύλλα και νέκταρ των λουλουδιών  
Σπαράγγι  Asparagus densiflorus Οι καρποί Ερεθισμός του δέρματος που εκδηλώνεται με κοκκινίλα, πρήξιμο και φουσκάλες, αποτέλεσμα της επαφής με το χυμό.
Στερλίτζια, Πουλί του παραδείσου Strelitzia reginae Σπόροι και κάλυκες Ερεθισμός του στόματος αμέσως μετά την μάσηση, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, διάρροια και υπνηλία.
Λαντάνα lantana camara Καρποί και φύλλα Εμετό και διάρροια, διαστολή της κόρης του ματιού και αναπνευστική εξάντληση.
Αλοκάσια Alocasia

 

Φύλλα και κλαδιά Έντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
Αγαύη Agave Χυμός
Φίκος (Όλα τα είδη) Ficus all species Χυμός
Τσίκας Cycas revoluta Σπόροι
Σανσεβέρια Sanseveria) Φύλλα και χυμός
Νάρκισσος Narcissus
poeticus
Όλο το φυτό Σοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης είναι σπάνιες, οικόσιτα ζώα μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο αν φάνε μεγάλες ποσότητες.
Υάκινθος Hyacinth
orientalis
Όλο το φυτό Η κατάποση μπορεί να προκαλέσει διάφορους ερεθισμούς στο στόμα και το λαιμό, μπορεί επίσης να ερεθίσει το στομάχι και τα έντερα.

Μιχάλης Πολίτης

 

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

gardening.gif (7591 bytes)

Περιποίηση κήπου

Σπίτι και Κήπος
Αυτόματο πότισμα. Εξοπλισμός
Αυτόματο πότισμα. Εγκατάσταση
Φτιάξτε τον κήπο σας οικολογικά
Πασχαλίτσα εναντίον μελίγκρας
Εγκατάσταση χλοοτάπητα (γκαζόν)
Κηπουρική σε δοχεία
Βιολογική προστασία φυτών
Ποια έντομα είναι εχθροί των φυτών και πως θα τα αντιμετωπίσετε
Τερράριο. Ένας μικρός γυάλινος κήπος
Πως γίνεται η αλλαγή γλάστρας
Οδηγίες για τη δημιουργία ενός σωστού ελαιώνα
Φροντίστε τα ανθισμένα φυτά του σπιτιού τα Χριστούγεννα
Μοιραστείτε τον κήπο σας με τον σκύλο σας
Χιόνι στον κήπο μας
Φτιάξτε νέα φυτά από μοσχεύματα
Μοσχεύματα φύλλου και ρίζας
Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από τον κήπο σας
Εναλλακτική προστασία φυτών
Φυτέψτε κρεμαστά φυτά
Πως θα ποτίζονται τα φυτά του σπιτιού σας όταν λείπετε σε διακοπές
Ζημιές από το χιόνι και την παγωνιά
Προσθέστε το στοιχείο του νερού στον κήπο σας
Δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά
Τι είναι ο εμβολιασμός στα φυτά
Σχεδιάστε έναν κήπο φιλικό προς τη γάτα σας
Πρακτικές Λίπανσης
Φυτέψτε λουλούδια μαζί με λαχανικά
Καλλωπισμός φυτών εσωτερικών χώρων
Μεταφορά και μετακόμιση φυτών
Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες
Βασικά εργαλεία κηπουρικής
Πώς φωτογραφίζουμε λουλούδια και κήπους
Το Πύθιο στο χλοοτάπητα
Χειμωνιάζει; Μεταφέρετε τα φυτά σας. Από το μπαλκόνι στο σαλόνι
Καλλιεργήστε και πολλαπλασιάστε κωνοφόρα
Διακοσμήστε τους εξωτερικούς χώρους τα Χριστούγεννα
Πώς να αντιμετωπίσετε τα αγριόχορτα χωρίς την χρήση χημικών
Καλλιεργήστε φρέσκα μυρωδικά στο μπαλκόνι σας
Βιοδυναμική κηπουρική. Φυτεύοντας παρέα με το φεγγάρι
Συγκαλλιέργεια
Roof Garden. Μεταμορφώστε την ταράτσα σε παράδεισο
Καλλιεργώντας στην πόλη τα προϊόντα της φύσης
Φυτέψτε στον κήπο τον χειμώνα
Απλές συμβουλές για γαρδένιες και άλλα οξύφιλα
Καλλιεργήστε τροπικά φυτά από σπόρο
Καλλιεργήστε φύτρα
Βλαστική ικανότητα. Τι χρειάζονται οι σπόροι για να φυτρώσουν
Δημιουργήστε έναν κήπο φιλικό στα πουλιά
Διχόντρα. Ένας πολυχρηστικός χλοοτάπητας
Καλλιεργήστε φρούτα του δάσους στον κήπο ή το μπαλκόνι σας
Δημιουργήσετε μια λίμνη με υδρόβια φυτά σε εσωτερικό χώρο
Ιδέες αστικής γεωργίας. Πώς θα γίνετε αγρότες των πόλεων
Xeriscaping. Για κήπο με περιορισμένες ανάγκες σε νερό
Καλλιεργήστε ποώδη πολυετή φυτά και λουλούδια από σπόρο
Απαλλάξτε τον κήπο σας από τα κουνούπια με αντικουνουπικά φυτά
Κηπουρική με γκλαμουριά!
Πώς να καθαρίσετε τα μεγάλα φυτά εσωτερικού χώρου
Απλές συμβουλές κηπουρικής από τους εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν τους αρχάριους κηπουρούς. Ανακαλύψτε τις χαρές της κηπουρικής
Φυτέψτε λουλούδια κάτω από ένα πεύκο
Φυτέψτε ετήσια ανθοφόρα φυτά εδαφοκάλυψης
Φτιάξτε ένα γυάλινο κήπο με κρύπτανθους
Φτιάξτε ένα ενυδρείο για Marimo
Πώς μπορούν τα φυτά εσωτερικού χώρου και το κλιματιστικό σας να συνυπάρξουν αρμονικά

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version