Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Loading

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact

   

  ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ » Το Φαρμακείο της Φύσης

Valentine.gr  

Αλφαβητικός Κατάλογος
Α ] Β ] Γ ] Δ ] Ε ] Ζ ] Η ] Θ ] Ι ] Κ ] Λ ] Μ ] Ν ] Ξ ] Ο ] Π ] Ρ ] Σ ] Τ ] Υ ] Φ ] Χ ] Ψ ] Ω ]

 

Παντζάρια (beta vulgaris)
Πέρα από νόστιμη σαλάτα, τα γνωστά πατζάρια έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες
Ιδιότητες:
Τα παντζάρια είναι καθαρτικά και μαλακτικά. Χυμός ωμών παντζαριών είναι κατά της πιτιρίδας, ενώ το φρέσκο φυτό ως κατάπλασμα είναι κατά των μωλώπων.
Που τα συναντάμε:
Καλλιεργούνται ευρέως στη χώρα μας


Παπάγια (papaya vulgaris)

Χρησιμοποιούνται οι καρποί και ο χυμός της καθώς και ο χυμός του κορμού και των σπόρων της.
Ιδιότητες:
Ο χυμός του καρπού χρησιμοποιείται για τις κοκκινίλες του δέρματος. Πιστεύεται ότι μαλακώνει το κρέας και βοηθά στο πήξιμο του γάλακτος.
Η παπαϊνη, μπορεί να αντικαταστήσει την πεψίνη και μερικώς την παγκρεατίνη σε περιπτώσεις δυσπεψίας. Η χρήση της παπάγια, γίνεται με φαρμακευτικά παρασκευάσματα της παπαίνης.


Παριετάρια (Parietaria officinalis)
Ένα από τα αυτοφυή μικρά φυτά της χώρας μας, γνωστό με την ονομασία περδικάκι.
Ιδιότητες:
Είναι κυρίως φυτό διουρητικό. Οι διουρητικές του ιδιότητες φαίνεται ότι οφείλονται στο νιτρικό κάλιο. Το περδικάκι είναι επίσης μαλακτικό, δροσιστικό, και κατά των ρευματικών. Βοηθά στις παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος. Είναι επίσης κατά της νεφρίτιδος, της κυστίτιδος και της υδρωπικίας. Το τσάι του είναι κατά του κρυολογήματος, του βήχα, ενώ είναι ευεργετικό και στους ρευματισμούς. Τα φύλλα του πάνω σε κοψίματα και πληγές είναι καθαριστικά και αποτρέπουν από τον κίνδυνο μολύνσεων.
Που το συναντάμε:
Κοινότατο σε όλη την Ελλάδα. Συναντάται στην Κεντρική και νότια Ελλάδα, στα πιο απίθανα μέρη. Στις πόλεις και στα χωριά, πάνω στους τοίχους αλλά και στις άκρες των δρόμων


Πασσιφλόρα (passiflora incarnata )

Φυτό, βραζιλιάνικης προέλευσης αναρριχώμενο με άνθη, χρησιμοποιούμενο λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων εδώ και πάρα πολλά χρόνια
Ιδιότητες:
Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες στο νευρικό μας σύστημα. Κατά των σπασμών και της αϋπνίας. Ευεργετικό στις περιπτώσεις μελαγχολίας, άγχους ακόμα και σε περιπτώσεις νευρασθένειας. Κατά των νευρικών ενοχλήσεων και της εμμηνόπαυσης.
Που το συναντάμε:
Στην Ελλάδα, καλλιεργείται ως καλλωπιστικό, με την κοινή ονομασία Ρολόι. (το άνθος της πασσιφλόρας, μοιάζει με ρολόι)

Πατάτα (solanum tuberosum)
Ο νόστιμος καρπός της πατάτας, έχει πέρα από διατροφική και θεραπευτική αξία.
Ιδιότητες:
Έχει την δυνατότητα να διαλύει τα αποστήματα. Ωμή κοπανισμένη πατάτα με κατάπλασμα, είναι θεραπευτική των ελκών και πληγών γενικότερα. Ωμή, κομμένη πατάτα που τρίβεται στο πρόσωπο και στο λαιμό φρεσκάρει το δέρμα. Φέτα ωμής πατάτας σκεπασμένης με αλάτι που θα μείνει μία νύχτα, θεραπεύει με εντριβή τις χιονίστρες. Χυμός ωμής πατάτας είναι κατά των εξανθημάτων και της ξινίλας του στομαχιού. Είναι επίσης ευεργετικός στα σκασίματα και τα καψίματα καθώς και στους ρευματισμούς.
Που τη συναντάμε:
Καλλιεργείται ευρέως στη χώρα μας


Πεπόνι (Cucumis Melo)

Γνωστό εύγεστο φρούτο, το οποίο είναι εξαιρετικά δροσιστικό το καλοκαίρι
Ιδιότητες:
Το πεπόνι είναι κατά της δυσκοιλιότητας. Καλό διουρητικό, κατά των αιμορροΐδων του αρθρίτη, των ρευματισμών και των παθήσεων της χολής. Ξεφλουδισμένοι οι σπόροι του, δίνουν γαλάκτωμα με νερό, που είναι κατά των παθήσεων της ουρήθρας και της κύστεως.
Που το συναντάμε:
Ευδοκιμεί στη χώρα μας, στα θερμά κλίματα.

Πεύκο
Το πασίγνωστο Πεύκο, έχει εκτός των άλλων και θεραπευτικές ιδιότητες
Ιδιότητες:
Τα μπουμπούκια του είναι διεγερτικά, αντιβηχικά και διουρητικά. Εξωτερικά χρησιμοποιείται με εντριβές στις περιπτώσεις νευραλγιών και ρευματισμών. Αφέψημα των κώνων του πεύκου είναι κατά του λουμπάγκο.
Που το συναντάμε:
Συναντάται ευρέως στη χώρα μας

Πιπεριά
Η γνωστή σε όλους μας πιπεριά δεν είναι μόνο ορεκτικό και καρύκευμα. Παράλληλα, συνιστά πολύτιμο φάρμακο με ποικίλες ιδιότητες.
Ιδιότητες:
Η πιπεριά είναι διεγερτική, ερεθιστική και χωνευτική. Πιστεύεται δε, ότι ανοίγει και την όρεξη. Χρησιμοποιείται σαν φάρμακο κατά της άτονης δυσπεψίας. Βάμμα πιπεριάς σε σταγόνες είναι κατά του αλκοολισμού. Και αυτό γιατί το βάμμα, στο στομάχι του αλκοολικού δημιουργεί εφάμιλλο αίσθημα με αυτό του οινοπνεύματος. Εξωτερικά, η πιπεριά δημιουργεί, λόγω της αύξησης της κυκλοφορίας του αίματος, κοκκίνισμα. Με βάμμα πιπεριάς μπορούν να γίνουν και εντριβές.
Που τη συναντάμε:
Καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας

Πορτοκαλιά ( citrus aurantium)
Πέρα από τον καρπό της, με τις πολύτιμες διαιτητικές ιδιότητες χάρη στις βιταμίνες και τα άλατα του, η πορτοκαλιά έχει επίσης και θεραπευτικές ιδιότητες, με τη χρήση των φύλλων και των λουλουδιών της.

Ιδιότητες:
Τα φύλλα και τα λουλούδια της πορτοκαλιάς, όπως και της νεραντζιάς είναι ως αφέψημα αντισπασμωδικά, εφιδρωτικά ενώ έχουν και ευεργετική δράση στην καρδιά. Είναι επίσης κατά του βήχα και του πονοκέφαλου. Ο χυμός του πορτοκαλιού πιστεύεται ότι βοηθά στη θεραπεία της ουλίτιδας. Ο φλοιός πορτοκαλιού χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωμάτων. Ο χυμός του, χάρη στη βιταμίνη C είναι κατά του σκορβούτου. Ο φλοιός του πορτοκαλιού ανοίγει την όρεξη. Είναι δε, πολύ ευεργετικός στις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Τα άνθη πορτοκαλιάς, (μόνο τα πέταλα ) ως αφέψημα, καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα.
Που τη συναντάμε:
Συναντάται ευρέως στη χώρα μας


Πουλμονάρια (Pulmonaria Officinalis)

Σχετικά μικρό σε μέγεθος φυτό, με πράσινα φύλλα.
Ιδιότητες:
Τα άνθη της Πουλμονάριας είναι εφιδρωτικά και τα φύλλα της έχουν αντιβιοτική δράση. Αφέψημα πουλμονάριας είναι κατά του βήχα. Πέρα από τσάι, χρησιμοποιείται και εξωτερικά ως λοσιόν για τις χιονίστρες και τα σκασίματα των μαστών.
Που τη συναντάμε:
Σε σκιερούς τόπους της Βόρειας Ελλάδας


Πουρνάρι (Quercus coccifera)
Ιδιότητες:
Το τσάι του, "ανοίγει" την όρεξη. Η ρίζα του είναι τονωτική.
Που το συναντάμε:
Συναντάται ευρέως στη χώρα μας


Πράσο (alium porum)
Πέρα από νόστιμο λαχανικό, το πράσο έχει και εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες Περιέχει ασβέστιο και ιώδιο.
Ιδιότητες:
Το πράσο έχει ευεργετική δράση στους νεφροπαθείς. Είναι κατά του αρθρίτη, της αρτηριοσκλήρωσης και βοηθά την καρδιά. Είναι χωνευτικό και δροσιστικό. Χυμός πράσου, πιστεύεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα. Ως κατάπλασμα είναι κατά του πονόλαιμου και καθαρίζει τη φωνή
Που το συναντάμε:
Συναντάται ευρέως στη χώρα μας

 

Ο Οδηγός Βοτάνων είναι μια δωρεάν υπηρεσία της
Valentine floral creations

 

  ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version