Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Loading

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact

   

  ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ » Το Φαρμακείο της Φύσης

Valentine.gr  

Αλφαβητικός Κατάλογος
Α ] Β ] Γ ] Δ ] Ε ] Ζ ] Η ] Θ ] Ι ] Κ ] Λ ] Μ ] Ν ] Ξ ] Ο ] Π ] Ρ ] Σ ] Τ ] Υ ] Φ ] Χ ] Ψ ] Ω ]

 

Καλεντούλα (Calendula Arvensis)
Γνωστό και ως νεκρολούλουδο
Ιδιότητες:
Είναι φυτό αντισηπτικό, εφιδρωτικό, κατά των τσιμπημάτων των μελισσών και της σφήκας. Πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες κατά της γήρανσης. Τα άνθη του είναι καθαρτικά, κατά των σπασμών, εμμηναγωγά ενώ όταν μουσκέψουν σε λάδι μπορούν να δώσουν μία αλοιφή θεραπευτική των πληγών. Μπάνιο με Καλεντούλα ξεκουράζει τα πόδια. Έχει επίσης ευεργετικές ιδιότητες κατά της ακμής.
Που τη συναντάμε:
Συναντάται πολύ συχνά ως αυτοφυές στην Ελλάδα

Κανέλλα (Cinnamomun zeylanicum)
Η κανέλλα είναι θερμαντική τονωτική του κυκλοφοριακού και του πεπτικού συστήματος. Θεωρείται ότι τονώνει το δέρμα και ότι είναι αφροδισιακή. Βάμμα κανέλλας και λάδι, χρησιμοποιούνται για εντριβές στους χρόνιους ρευματισμούς. Κανέλλα με αλατισμένο νερό, ως γαργάρες είναι κατά της καταρροής.


Καρότο (Daucus carota)
Οι πολύτιμες ιδιότητες του καρότου είναι πασίγνωστες.
Ιδιότητες:
Η ρίζα του καρότου είναι μαλακτική, καθαρτική και χολαγωγός. Ο πολτός του θεραπεύει τα εγκαύματα ενώ η ευρεία κατανάλωση του, είτε ωμό είτε βρασμένο ωφελεί την όραση. Το καρότο είναι ευεργετικό στο συκώτι και το στομάχι. Είναι διουρητικό και καθαρίζει το αίμα. Τονώνει τα νεύρα, ενώ ο χυμός του πιστεύεται ότι είναι κατά των ρευματισμών.

Καρυδιά (Juglans regia)
Η καρυδιά δεν είναι μονάχα δέντρο περιζήτητο για τον καρπό του αλλά και φάρμακο. Χρησιμοποιούμενα μέρη για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τα φύλλα του δέντρου και ο εξωτερικός φλοιός του καρπού.
Ιδιότητες:
Τα φύλλα και ο εξωτερικός φλοιός της καρυδιάς έχουν την τάση να κατεβάζουν το ζάχαρο των διαβητικών. Το τσάι των φύλλων της, καθαρίζει το αίμα ενώ κατάπλασμα τους, είναι ευεργετικό στην επούλωση των πληγών. Τσάι καρυδιάς μαζί με καστανιά τονώνει τα μαλλιά.

Καστανιά (castanea vulgaris)
Θρεπτικότατος ο καρπός της καστανιάς χάρη στο άφθονο άμυλο του. Πέρα όμως από τα κάστανα, το ίδιο το δέντρο της καστανιάς έχει και αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες
Ιδιότητες:
Ο φλοιός του δέντρου έχει αντιπυρετική δράση ενώ τα φύλλα του χρησιμοποιούνται κατά του κοκίτη. Η καστανιά είναι στυπτική και κατά της διάρροιας. Τσάι από φύλλα καστανιάς είναι εξαιρετικά τονωτικό, έχει αντιπυρετική δράση και πιστεύεται ότι ανοίγει την όρεξη. Με πλύσεις είναι επίσης ευεργετικό στα μάτια.
Που τη συναντάμε:
Στην Ελλάδα, σε ψυχρά κλίματα

Κορίανδρο (coriandrum sativum)
Πέρα από καρύκευμα, το Κορίανδρο είναι και φάρμακο δυνατό, καθώς ο χυμός του σε μεγάλη δόση μπορεί να προκαλέσει μέθη, σοβαρού βαθμού.
Ιδιότητες:
Τσάι των ξηρών σπόρων κορίανδρου έχει εφιδρωτική δράση. Το κορίανδρο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις παθήσεων των εντέρων και κατά της υστερίας.

Κριθάρι (Hordeum Sativum)
Το κριθάρι περιέχει άμυλο, σάκχαρο, κόμμι, γλοίνη, λεύκωμα, λιπαρή ουσία, κυτταρίνη και ανόργανα άλατα.
Ιδιότητες:
Οι δροσιστικές ιδιότητες του κριθαριού είναι αρκετά γνωστές. Εσωτερικά λαμβάνεται ως βύνη η οποία αποτελεί τη βάση για την παρασκευή της μπύρας. Η βύνη είναι κατά της δυσπεψίας και ευνοεί την πέψη των αμυλούχων τροφών. Συνιστάται κατά της καταρροής και της χρόνιας βρογχίτιδας.


Κρόκος -SAFFRON( Crocus sativus)
Είναι φυτό αυτοφυές στην Ελλάδα. Ένα ολόκληρο χωριό στη Μακεδονία, το οποίο μάλιστα έχει το όνομα κρόκος, καλλιεργεί το φυτό για τα πολύτιμα στίγματα του άνθους του. Ο κρόκος είναι ένα πρώτης τάξεως (και πανάκριβο) καρύκευμα που χρησιμοποιείται και για το χρώμα του.
Ιδιότητες:
Θεραπευτικώς είναι εμμηναγωγός καταπραϋντικός και αντισπασμωδικός . Είναι επίσης τονωτικός και λίγο ναρκωτικός. Παρασκευάζεται σιρόπι, για εντριβές των ούλων στις περιπτώσεις πόνων της οδοντοφυΐας. Ο κρόκος είναι επίσης διουρητικός.
Που τον συναντάμε:
Στην Ελλάδα συναντάται στην Μακεδονία.

Κρεμμύδι ( Alium Cepa)
Ευρεία η χρήση του κρεμμυδιού, τόσο ως λαχανικό όσο και ως φάρμακο. Για τη λαϊκή δίαιτα αποτελεί θαυμάσιο υλικό και έχει το προτέρημα να βρίσκεται σε αφθονία και να είναι και φθηνό. Μοναδικό του ελάττωμα είναι, η όχι και τόσο ευχάριστη μυρωδιά του.
Ιδιότητες:
Όταν το κρεμμύδι καταναλώνεται ως τρόφιμο, έχει ταυτόχρονα και φαρμακευτική δράση. Είναι διουρητικό κατά της υδρωπικίας και της κυρώσεως του ήπατος. Είναι επίσης αντιβακτηριακό, εμμηναγωγό, χωνευτικό ενώ έχει ευεργετική δράση στο αναπνευστικό σύστημα. Πιστεύεται ότι καταπολεμά το άσθμα, τη λαρυγγίτιδα, τη βρογχίτιδα και τη γρίπη. Θεωρείται επίσης πολύτιμο φάρμακο κατά της αρτηριοσκλήρωσης και καθαριστικό των πνευμόνων. Έχει επίσης ευεργετικές επιδράσεις στο αίμα και στις παθήσεις του συκωτιού. Σε τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας και αφού αφαιρεθεί το κεντρί, το κρεμμύδι καταπραΰνει τον πόνο. Ωμό κρεμμύδι κοπανισμένο με αλάτι ως κατάπλασμα, είναι κατευναστικό των πόνων από εγκαύματα. Το κρεμμύδι επίσης συνιστάται μέσα σε χοιρινό λίπος, στις περιπτώσεις αιμορροΐδων. Χυμός κρεμμυδιού πιστεύεται ότι είναι κατά της φαλάκρας.
Που το συναντάμε:
Καλλιεργείται σε όλες τις περιοχές της χώρας μας

Κυδώνι (Cydonia vulgaris)
Χρήσιμος ο καρπός του συγκεκριμένου δέντρου, τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Παράλληλα, όμως δεν στερείται θεραπευτικών ιδιοτήτων.
Ιδιότητες:
Έχει στυπτικές ιδιότητες και όξινη δράση. Αφέψημα από φέτες κυδωνιού είναι κατά της αιμόπτυσης κατά της διάρροιας και των χρόνιων εμετών. Κρασί που παρασκευάζεται από κυδώνια, με γαργάρες, βοηθά στις φλογώσεις του λαιμού και στις πληγές των ούλων. Κρασί από κυδώνια θεραπεύει με κομπρέσες τα έλκη. Το τσάι των λουλουδιών της κυδωνιάς είναι κατά των σπασμών και καταπραΰνει το βήχα.

Κύμινο ( cuminum cuminum)
Αρωματικό φυτό, ανάλογο του κορίανδρου που χρησιμοποιείται ευρέως ως καρύκευμα. Πέρα όμως από αυτή τη χρήση έχει και θεραπευτικές ιδιότητες
Ιδιότητες:
Στη θεραπευτική χρησιμοποιούνται οι σπόροι του που είναι καθαρτικοί, εμμηναγωγοί και διουρητικοί.

 

Ο Οδηγός Βοτάνων είναι μια δωρεάν υπηρεσία της
Valentine floral creations

 

  ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version