Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Loading

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact

   

  ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ » Το Φαρμακείο της Φύσης

Valentine.gr  

Αλφαβητικός Κατάλογος
Α ] Β ] Γ ] Δ ] Ε ] Ζ ] Η ] Θ ] Ι ] Κ ] Λ ] Μ ] Ν ] Ξ ] Ο ] Π ] Ρ ] Σ ] Τ ] Υ ] Φ ] Χ ] Ψ ] Ω ]

 

Μαϊντανός (Petroselinum sativum)

Έχει ονομαστεί "φυτό της υγείας" και όχι τυχαία. Οι βιταμίνες που περιέχει είναι άφθονες και εξαιρετικά δραστικές. Εφόσον χρησιμοποιηθεί φρέσκος, είναι πλούσιος σε βιταμίνη C ενώ περιέχει ακόμα και τις βιταμίνες Α και Β.
Ιδιότητες:
Πιστεύεται ότι ο μαϊντανός είναι κατά της υπέρτασης, της πέτρας των νεφρών και των κυστών. Ενδείκνυται στις περιπτώσεις δυσπεψίας, αμηνόρροιας, δυσμηνόρροιας και είναι κατά της διάρροιας. Οι σπόροι του φυτού έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν τα έντερα από τα αέρια ενώ ο χυμός του έχει αντιπυρετική δράση. Ο μαϊντανός έχει ευεργετικές ιδιότητες στις περιπτώσεις άσθματος και στις πνευμονικές παθήσεις. Είναι επίσης διουρητικός, αντιμικροβιακός και αντιρευματικός. Πιστεύεται ότι πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Που το συναντάμε:
Χώρα προέλευσης του η Σαρδηνία. Ευρέως διαδεδομένο φυτό στις μεσογειακές χώρες

Μάραθος (Foeniculum vulgare)

Φυτρώνει στην Ευρώπη και τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Καλλιεργείται στην Ινδία, την Κίνα και την Αίγυπτο. Τα φύλλα του τρώγονται ωμά (σαλάτα) αλλά και μέσα σε φαγητά.
Ιδιότητες:
Πέρα από λαχανικό και καρύκευμα έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Στο παρελθόν ο μάραθος χρησιμοποιείτο ως διουρητικό. Τον χρησιμοποιούσαν σε περιπτώσεις ναυτίας, άσθματος, δύσπνοιας, πετρών στην ουροδόχο κύστη. Πιστεύεται επίσης ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες στα μαλλιά και ότι "ανοίγει" την όρεξη. Έχει επίσης τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες ενώ υπάρχει η αντίληψη ότι κατευνάζει τους ερεθισμούς του δέρματος.
Που το συναντάμε:
Συναντάται στη χώρα μας αυτοφυές σε ξηρές περιοχές. Πλέον καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα

Μαρούλι ( lactuca sativa)
Το μαρούλι είναι ευρέως γνωστό για τη νόστιμη σαλάτα του.
Ιδιότητες:
Πέρα όμως από λαχανικό, το φυτό αυτό είναι και καλό κατευναστικό, αφού περιέχει υπνωτικές ιδιότητες. Ωφελεί το νευρικό σύστημα είναι κατά του ίκτερου και θεωρείται επίσης αποτελεσματικό στις περιπτώσεις νευρασθένειας. Οι "ηρεμιστικές" ιδιότητες του μαρουλιού, αποδίδονται στο συστατικό που έχει το λακτουάριο. Η ναρκωτική του ιδιότητα, δεν είναι τοξική για αυτό συνιστάται στα παιδιά. Eίναι επίσης κατά της γρίπης. Έχουν καταγραφεί περιστατικά, σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, που το μαρούλι φέρνει ύπνο.
Που το συναντάμε:
Παντού

Μαρρούβιο (Marrubium vulgare)

Φυτό που φθάνει τους πενήντα πόντους, αρωματικό και με γεύση πικρή.
Μία από τις κοινές του ονομασίες είναι το σκυλόχορτο.
Ιδιότητες:
Κατά του βήχα και των σπασμών. Ως αφέψημα είναι τονωτικό αλλά σε μεγάλες ποσότητες λειτουργεί και ως καθαρτικό.
Που το συναντάμε:
Συναντάται στη χώρα μας και την Ευρώπη

Μελίλωτος (Μelilotus officinalis)
Το γνωρίζουμε με την κοινή ονομασία "νυχάκι". Ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο και κρατά δυο χρόνια. Έχει χαρακτηριστική ευχάριστη μυρωδιά και χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κτηνοτροφία. Είναι αυτοφυής. Δεν καλλιεργείται. Χρησιμοποιούνται συνήθως οι ανθισμένες κορυφές του.
Ιδιότητες:
Έχει καταπραϋντικές αντισπασμωδικές και αντισηπτικές δράσεις. Βοηθά στην καταπολέμηση των κολικών και την επούλωση των πληγών. Βρασμένος μελίλωτος βοηθά στα πρηξίματα με φλόγωση. Το αφέψημα του μελίλωτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λοσιόν στην επιπεφυκίτιδα.
Που το συναντάμε:
Συναντάται συχνά σε λιβάδια και καλλιεργημένους τόπους στην Ελλάδα.

Μέλισσα - μελισσόχορτο (Melissa officinalis)
Είναι γνωστή με τις ονομασίες, μελισσόχορτο, αγριομέλισσα, μελισσοβότανο. Έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες. Φυτό όμορφο, με ωραία μυρωδιά,

Ιδιότητες:
Ενδείκνυται στο απλό κρύωμα, την κατάθλιψη, τη δυσπεψία, τον πυρετό, τους κολικούς, τη γρίπη, την αϋπνία, τις ημικρανίες, τη νευραλγία, τη νευρασθένεια.
Πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες κατά της γήρανσης και ότι θεραπεύει την ανικανότητα. Πιστεύεται επίσης, ότι είναι κατά του ίκτερου. Το μελλισόχορτο, χρησιμοποιείται κατά των δηλητηριωδών τσιμπημάτων. Είναι ανακουφιστικό στους πόνους δυσεντερίας. Έχει αντιμικροβιακή και αντισπασμωδική δράση. Σταματά επίσης τους πόνους των δοντιών και των αυτιών. Καταπολεμά την άσχημη αναπνοή. Σε μορφή αλοιφής είναι κατά του αρθρίτη. Με πλύσεις έχει ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα.
Που το συναντάμε:
Συναντάται στην Ελλάδα σε εδάφη στεγνά.

Μελίτις (Melittes melisophyllum)
Κοινή ονομασία, μελιόνι. Μοιάζει με το μελισσόχορτο
Ιδιότητες :
Έχει καταπραϋντική, τονωτική, υπνωτική και εμμηναγωγό δράση. Κατά του υγρού άσθματος και της λιθίασης
Που το συναντάμε:
Συναντάται σε πολλά μέρη της Ελλάδας

Μελιτζάνα (solanum melongena)

Πέρα από τη διατροφική της αξία, η μελιτζάνα έχει και συγκεκριμένες θεραπευτικές ιδιότητες.
Ιδιότητες:
Φύλλα της μελιτζάνας ως κατάπλασμα είναι κατά των εγκαυμάτων, των σπυριών και των αιμορροΐδων. Η μελιτζάνα έχει επίσης διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες.
Που τη συναντάμε:
Παντού

Μέντα (Mentha)
Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη, η Μέντα η πιπερώδης (Mentha piperita), η πράσινη μέντα , κοινώς δυόσμος(Mentha viridis), η μέντα η πουλέγιος (Mentha pulegium), κοινή ονομασία φλισκούνι. Χρησιμοποιούνται τα άνθη της μέντας και τα φρέσκα φύλλα της. Σε όλα της τα είδη, η μέντα θεωρείται από τα πιο αρωματικά φυτά με την πιο ευχάριστη γεύση. Έχει επίσης πολλές θεραπευτικές ιδιότητες..

Ιδιότητες:
Η μέντα τονώνει την παραγωγή χολής και τη λειτουργία του συκωτιού. Έχει αντισπασμωδικές, αντιεμετικές, αντισηπτικές ιδιότητες, βοηθά στη χώνεψη και είναι καταπραϋντική στο κοινό κρυολόγημα και το βήχα. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στους κολικούς, στην κολίτιδα. Λέγεται ότι η μέντα δεν πρέπει να λαμβάνεται από μητέρες που θηλάζουν γιατί σταματά το γάλα. Κατά αυτήν την έννοια μπορεί να βοηθά και στην αποκοπή του. Το λάδι της μέντας είναι κατά των νευραλγιών και των πονοκεφάλων. Το μεντόλ είναι συστατικό του λαδιού της μέντας. Χρησιμοποιείται τοπικά ως αναλγητικό σε περιπτώσεις νευραλγίας, πονοκεφάλων ισχιαλγίας. Έχει αντισηπτική δράση. Η πράσινη μέντα, δηλαδή ο δυόσμος, βοηθά στις δερματικές παθήσεις. Φρέσκα φύλλα δυόσμου σε κομπρέσες βοηθούν στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου. Τσάι δυόσμου, τονώνει σε περιπτώσεις κούρασης, έχει αντιεμετική δράση, ενώ εξωτερικά τα φύλλα του δυόσμου καταπραΰνουν με εντριβές τους ρευματικούς πόνους. Το φλισκούνι, η πουλέγιος μέντα, συνιστάται κατά του εμετού, και ρυθμίζει την έμμηνο ρύση .
Που τη συναντάμε:
Σε όλη την Ελλάδα

Μηνύανθος (menyanthes trifoliate)

Το ρίζωμα του μηνύανθου είναι οριζόντια και τα φύλλα του είναι τριφυλλοειδή. Η καλλιέργεια του είναι αρκετά δύσκολη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο στα πολύ υγρά μέρη.
Ιδιότητες:
Είναι κατά του πυρετού, έχει τονωτικές ιδιότητες ενώ πιστεύεται ότι ανοίγει και την όρεξη.
Που το συναντάμε:
Το συναντάμε στην Ευρώπη, την Ασία και την αμερικανική ήπειρο


Μολόχα (Malva silvestris)
Η μολόχα είναι πασίγνωστη στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούμε τα άνθη τα φύλλα ακόμα και τις ρίζες της.

Ιδιότητες:
Η μολόχα έχει μαλακτική δράση, μαλακώνει τους κάλους των ποδιών, ενώ πιστεύεται ότι ποδόλουτρο σε ζουμί μολόχας ξεκουράζει τα πόδια. Καταπραΰνει τις φλογώσεις του αναπνευστικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση του βήχα.
Που τη συναντάμε:
Η άγρια μολόχα συναντάται σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη τη Δυτική Ασία και την Αμερική. Αναπτύσσεται σε πλούσια πορώδη εδάφη

Μουριά (Morus migra και morus alba)
Υπάρχει μαύρη και λευκή μουριά. Από θεραπευτική άποψη είναι χρήσιμα όλα τα μέρη του δέντρου.
Ιδιότητες:
Αφέψημα του φλοιού μουριάς έχει καθαρτικές ιδιότητες. Τα φύλλα της μαύρης μουριάς έχουν αντιπυρετική δράση. Γαργάρες πυκνού αφεψήματος μουριάς καταπραΰνουν τους πόνους των δοντιών. Τα μαύρα μούρα είναι κατά του διαβήτη.

Μπάμιες (Hibiscus esculentus)

Λαχανικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη χώρα μας. Η ήπειρος προέλευσης της είναι η Αφρική
Ιδιότητες:
Ενδείκνυνται για τους παχύσαρκους και όλους όσοι υποφέρουν από αρθριτικά
Που τη συναντάμε:
Παντού


Μπελλαντόνα (Atropa Belladona)

Φυτό τοξικό. Δεδομένης αυτής του της ιδιότητας είναι άκρως απαραίτητη η ιατρική οδηγία. Σε ύψος φθάνει το 1-1,5 μέτρο. Όλο το φυτό έχει δυσάρεστη μυρωδιά.
Ιδιότητες:
Η μπελλαντόνα είναι ένα σπουδαίο φάρμακο. Είναι καταπραϋντική, αναλγητική και αντισπασμωδική. Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καταπραΰνει τους κολικούς και τους πόνους της σκωληκοειδίτιδας και των αιμορροΐδων. Έχει καταπραϋντική δράση και σε περιπτώσεις άσθματος, κοκίτη, επιληψίας. Εξωτερικά, τα παρασκευάσματα του φυτού αυτού πάνω στο μάτι προκαλούν τη διαστολη της Ίριδος.

Μπετόνικα (Betonica officinalis)

Στην Κεφαλλονιά είναι γνωστή ως Μπετόνικα ενώ στη Λακωνία ως Πριονίτης. Φυτό πολυετές που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά.
Ιδιότητες:
Πιστεύεται ότι μπετόνικα μπορεί να "ρίξει" τον πυρετό και θεωρείται ότι έχει αναλγητική δράση στους ρευματικούς πόνους. Κατάπλασμα του φυτού αυτού στη μύτη, μπορεί να βοηθήσει στο σταμάτημα της αιμορραγίας.
Που τη συναντάμε:
Τη συναντούμε σε διάφορα είδη σε όλη την Ελλάδα.

Μπετούλα (betula alba)

Ψηλά δέντρα με φλοιό λευκό ή καστανά. Η λευκή Μπετούλα βγάζει από το φλοιό της ένα ρετσίνι μαζί με αρωματική ουσία, το μπετουλαλμπινικό οξύ. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι καρποί του δέντρου.
Ιδιότητες:
Το τσάι της είναι τονωτικό χωνευτικό, καλό διουρητικό και κατά των δερματικών παθήσεων. Η ρίζα του δέντρου έχει αντιρευματική και αντιπυρετική δράση.
Που τη συναντάμε:
Στα βουνά της Μακεδονίας.

Μπορράγκο (Borrago officinalis)

Κοινή ονομασία βοράτσινα, μπουράντζα
Ιδιότητες:
Όταν πίνεται σαν τσάι, καταπολεμά το βήχα ενώ και διουρητικές ιδιότητες. Τα φύλλα του έχουν καταπραϋντική δράση σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.(ως κατάπλασμα)
Που τη συναντάμε:
Συναντάται στην Ελλάδα αυτοφυές αλλά και καλλιεργούμενο

 

Ο Οδηγός Βοτάνων είναι μια δωρεάν υπηρεσία της
Valentine floral creations

 

  ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΤΑΝΩΝ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version