Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΒΟΤΑΝΑ » Ανθοθεραπεία

Valentine.gr  

Ανθοθεραπεία  (Από την Μαρίνα Αγγελή)

Dr. Edward Bach

Ανθοθεραπεία είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί τα λουλούδια σαν βασικό μέσο για την παρασκευή ιαμάτων (φυσικών θεραπευτικών παραγόντων) με σκοπό την ανακούφιση των ψυχικών εντάσεων, την καλλιέργεια υγιών και ευχάριστων συναισθημάτων, την θεραπεία ψυχικών προβλημάτων και την ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Η ανθοθεραπεία έγινε γνωστή μέσα από τη δουλειά ενός γιατρού, του Edward Bach, που έζησε στην Αγγλία στις αρχές του αιώνα μας (1886-1936) και εργάστηκε σαν κλινικός γιατρός και σαν ερευνητής, αρχικά στο χώρο της βακτηριολογίας και αργότερα και της ενεργειακής, της λεγόμενης εναλλακτικής ιατρικής.

Η μεγάλη του παρατηρητικότητα, η ευαισθησία του και η αγάπη του για τη φύση, κάποτε τον έφεραν στο σημείο να αντιληφθεί τη συγγένεια που υπάρχει ανάμεσα στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου και στην ανθοφορία του φυτικού βασιλείου σαν έκφραση της πεμπτουσίας, του ‘essence’, της ουσιαστικής φύσης των ιδιοτήτων των φυτών.

Είδε λοιπόν ότι τα άνθη ορισμένων φυτών μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικότατες αλλαγές στις διάφορες ψυχικές διαθέσεις, στην κατεύθυνση της ευδιαθεσίας, της αρμονίας, της ισορροπίας, και της διαύγειας στην αντίληψη, που φυσικά ακολουθεί την υγιή και ισορροπημένοι ψυχική κατάσταση.

Χρησιμοποίησε τα άνθη αυτά στη θεραπεία των ασθενών του με θαυμάσια αποτελέσματα. Οι άνθρωποι όχι μόνο απαλλάσσονταν από τις ταλαιπωρίες και τα συμπτώματα που είχαν γίνει η αιτία να αναζητήσουν θεραπεία, αλλά έβλεπαν και τη ζωή τους να αλλάζει γενικότερα και να βιώνουν καταστάσεις ψυχικής ευεξίας και λειτουργικότητας που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ πριν.

Μέχρι το τέλος της ζωής του ο E. Bach ανακάλυψε 38 ανθοϊάματα, που φέρουν το όνομά του (Ανθοϊάματα Bach). Τα παρασκεύασε από τα άνθη αντίστοιχων φυτών, με τη μέθοδο που πρώτος αυτός εισήγαγε, την ηλιακή μέθοδο (sun method), που κατά βάση συνίσταται στην επίδραση του ηλιακού φωτός σε άνθη που έχουν τοποθετηθεί να επιπλέουν στην επιφάνεια νερού φυσικής πηγής. Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός νέων και πολύ αξιόλογων ανθοϊαμάτων από όλο τον κόσμο έχει έρθει να προστεθεί στα αρχικά του Dr. Bach, εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του θεραπευτικού αυτού συστήματος. Ετσι έχουμε τα ανθοϊάματα της Αυστραλίας (Αustralian Bush Essences, Australian Living Essences), της Flower Essence Society (FES) της California, της εταιρείας Pegasus στο Colorado κ.α.

Η ανθοθεραπεία είναι απλή και ασφαλής και οι κίνδυνοι (παρενέργειες κλπ.) από αυτήν, ανύπαρκτοι. Ο βαθμός της επιτυχίας στη θεραπεία εξαρτάται από το πόσο εύστοχη υπήρξε η εκλογή των κατάλληλων ιαμάτων, δηλαδή από το πόσο βαθειά έχουμε κατανοήσει το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αφ’ ενός και τις δυνατότητες των συγκεκριμένων ιαμάτων αφ’ ετέρου. Η όλη διαδικασία είναι μια πρόκληση και συγχρόνως ένα μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο της αυτογνωσίας και της αυτοανακάλυψης. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά.

Η ανθοθεραπεία διαφέρει από την φυτοθεραπεία, την αρωματοθεραπεία και από κάθε γενικά μέθοδο που χρησιμοποιεί υλικά του φυτού για να επιδράσει θεραπευτικά στο φυσικό μας σώμα και κατ’ επέκταση στις διαθέσεις μας.

Στην ανθοθεραπεία η επίδραση απευθύνεται άμεσα στην ψυχική και νοητική μας κατάσταση και μόνο μέσω αυτής μπορούν συχνά να υπάρξουν και θετικές επιπτώσεις στο σώμα. Είναι επομένως μία μέθοδος που μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με τις ψυχοθεραπείες, διευκολύνοντας, επιταχύνοντας και βαθαίνοντας τα οφέλη από αυτές.

Μπορεί ωστόσο να δοθεί παράλληλα και με κάθε άλλη θεραπεία, είτε κλασσική είτε εναλλακτική, για να υποστηρίξει και να βελτιώσει την ψυχική κατάσταση του ατόμου, και πολλοί είναι ήδη οι γιατροί που την εφαρμόζουν σαν ένα σημαντικό βοήθημα στη δουλειά τους


 
Μαρίνα Αγγελή
Ψυχίατρος

www.angeli.gr

 

  ΒΟΤΑΝΑ

 

Βότανα και Αρωματικά φυτά

Η ιστορία των βοτάνων
Ιπποκράτης ο Κώος
Τα βότανα της Μεσογείου
Η φαρμακευτική χρήση των βοτάνων
Αρωματικά φυτά και αρωματοθεραπεία
Χαμομήλι
Δυόσμος
Θυμάρι
Ρίγανη
Μαντζουράνα
Βασιλικός
Δεντρολίβανο
Φασκόμηλο
Κατάλογος αρωματικών φυτών και βοτάνων
 

 

Κατάλογοι σπόρων αρωματικών φυτών

ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΣΠΟΡΟΙ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Ναρκωτικά

Ανθοθεραπεία

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 


Αιθέρια Έλαια

Η ιστορία του σαπουνιού
Πως να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι
Συνταγή για ροδόνερο
Βότανα για τα μαλλιά
Βότανα για καθαρισμό του σπιτιού
Βότανα σαν εντομοαπωθητικά για κατοικίδια
Βότανα για περιποίηση προσώπου
Βότανα για περιποίηση σώματος
Βότανα για αρωματισμό χώρου
Μπάλες από σαπούνι
Κρέμες προσώπου με φρούτα εποχής
Γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου με βιταμίνη Ε
Λουτρό με ροδοπέταλα
After Shave με βιταμίνη Ε
Πήλινγκ προσώπου με αμύγδαλα
Μάσκα προσώπου με μέλι και ταχίνι
Πήλινγκ σώματος με πλιγούρι
Εντομοαπωθητικό με λάδι βασιλικού
Αντηλιακό λάδι με αντιρυτιδική δράση
Σπρέι σώματος για ενέργεια και ευεξία
Γυναικεία λοσιόν για μετά το ξύρισμα
Αντιγηραντικό λάδι περιποίησης χεριών και ποδιών για το χειμώνα
Σπρέι ποδιών κατά της κακοσμίας
Λάδι εντριβής για κρυολόγημα
Αρωματική λοσιόν σώματος με "νόστιμα" βάμματα

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version