Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΒΟΤΑΝΑ » Ανθοθεραπεία

Valentine.gr  

Ανθοθεραπεία και ανθοϊάματα (Από την Μαρίνα Αγγελή)

Τι είναι η ανθοθεραπεία;

Ο όρος Ανθοθεραπεία όλο και συχνότερα ακούγεται ανάμεσα σε όσους ασχολούνται με τις εναλλακτικές θεραπείες.

Τι είναι όμως η ανθοθεραπεία?

Πολλοί την συγχέουν ή την ταυτίζουν με την αρωματοθεραπεία. Πρόκειται όμως για κάτι τελείως διαφορετικό. Η ανθοθεραπεία δεν χρησιμοποιεί τα αιθέρια έλαια των φυτών, όπως κάνει η αρωματοθεραπεία, αλλά τα ανθοϊάματα, (τα flower essences όπως έχει επικρατήσει να oνομάζονται διεθνώς). Τα ανθοϊάματα κυκλοφορούν σε υγρή μορφή και αυτός που κάνει ανθοθεραπεία χρειάζεται να πίνει μερικές σταγόνες από αυτά καθημερινά, ακριβώς όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, φυσικό ή συνθετικό.

Ας δούμε λίγο σε τι χρησιμεύουν τα ανθοϊάματα και για ποιους λόγους μπορεί κανείς να αναζητήσει την ανθοθεραπεία.

Η ανθοθεραπεία είναι μια μέθοδος που στοχεύει στην ψυχοσυναισθηματική εξισορρόπηση. Τα ανθοϊάματα μπορούν να έχουν μια δυνατή θετική επίδραση στα συναισθήματα, να ανακουφίζουν ψυχικές εντάσεις, να φέρνουν ηρεμία στο νου και να βοηθούν τον άνθρωπο να αισθάνεται καλά και ευχάριστα και να λειτουργεί με τρόπο ισορροπημένο.

Τα ανθοϊάματα δεν έχουν σχέση με τα ηρεμιστικά ή τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αν χρησιμοποιηθούν π.χ. με σκοπό το να φέρουν ηρεμία, δεν καταστέλλουν τον οργανισμό και έτσι δεν φέρνουν ύπνο ή υπνηλία. Με τα ανθοϊάματα, η ηρεμία έρχεται σαν αποτέλεσμα της αντιμετώπισης του λόγου που προκαλεί την ανησυχία.

Παραδείγματα

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα και ας θεωρήσουμε ότι ο λόγος (ή ένας από τους λόγους) που δημιουργεί υπερένταση είναι ένα αίσθημα βιασύνης, τόσο συχνό στην εποχή μας, που κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται συνεχώς ότι δεν προλαβαίνει αυτά που πρέπει να κάνει, βρίσκεται συνέχεια σε στρες και καταλήγει να δυσκολεύεται να χαλαρώσει. Το κατάλληλο ανθοϊαμα θα βοηθήσει το νου του να μένει συγκεντρωμένος στην παρούσα στιγμή, χωρίς να σκέφτεται αυτά που πρέπει να κάνει στη συνέχεια και που τον κάνουν να βιάζεται και να αισθάνεται άγχος.

Με το πέρασμα των ημερών και των εβδομάδων ο νους του ηρεμεί όλο και περισσότερο, η δραστηριότητά του αποκτά μια τάξη και η ικανότητά του να αυτοσυγκεντρώνεται χωρίς να βιάζεται του δίνει την υποκειμενική αίσθηση ότι ο διαθέσιμος χρόνος του έχει αυξηθεί, ότι προλαβαίνει, ότι δεν χρειάζεται να νοιώθει άγχος και να εκνευρίζεται. Αρχίζει να είναι σε θέση να συνειδητοποιεί και να απολαμβάνει ‘το εδώ και το τώρα’.

Συγχρόνως, καθώς το στρες μπορεί να αποτελούσε αιτία εκνευρισμού και απότομης συμπεριφοράς προς τους άλλους, τώρα μπορεί να συνδιαλέγεται μαζί τους με περισσότερη υπομονή, κάτι που βελτιώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, γιατί και οι άλλοι ανταποκρίνονται σ’ αυτόν καλύτερα και άλλος ένας λόγος εκνευρισμού παύει να υπάρχει.

Σε μια άλλη περίπτωση, η ανησυχία και το άγχος μπορεί να οφείλονται π.χ. στην αγωνία για τους άλλους. Υπάρχουν άνθρωποι, συχνά γονείς, που φοβούνται συνέχεια ότι οι αγαπημένοι τους μπορεί να πάθουν κάτι κακό, ότι τα παιδιά τους δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα μόνα τους, ότι περιβάλλονται παντού από κινδύνους κλπ. Συχνά δεν μπορούν να εμποδίσουν το νου τους να φαντάζεται τα πιο δυσάρεστα πράγματα και λένε χαρακτηριστικά ότι ‘το μυαλό τους πηγαίνει πάντα στο κακό’.

Η ανησυχία αυτή μπορεί να τους κρατά σε υπερένταση και συχνά τους αφήνει άυπνους τις νύχτες, περιμένοντας να ακούσουν ‘το κλειδί στην πόρτα’, σημάδι ότι το παιδί επέστρεψε σώο και είναι πλέον ασφαλές στο σπίτι. Αυτό τους κάνει συχνά να γίνονται καταπιεστικοί προς τους ανθρώπους που θέλουν να υπερπροστατεύουν, με αποτέλεσμα να ξεσπούν καυγάδες στην οικογένεια, άλλοτε πάλι με τη στάση τους δημιουργούν φοβίες στους αγαπημένους τους, που με τη σειρά τους εκδηλώνουν έλλειψη θάρρους και εμπιστοσύνης στον εαυτό τους.

Εδώ, το κατάλληλο ανθοϊαμα έχει την ικανότητα να απομακρύνει από το νου αυτού του είδους τις δυσάρεστες σκέψεις και τις άσχημες εικόνες που παρουσιάζουν τους αγαπημένους μας να παθαίνουν κακό ή να υποφέρουν αβοήθητοι. Οι κίνδυνοι παύουν να έχουν υπερβολικές διαστάσεις στη φαντασία του ατόμου και αρχίζει συγχρόνως να δημιουργείται μια αισιοδοξία και περισσότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του άλλου να τα βγάλει πέρα με τα προβλήματά του. Ο νους σιγά-σιγά απαλλάσσεται από την τυραννική συνήθεια της ανησυχίας και η προσοχή απορροφάται σε πιο εποικοδομητικές σκέψεις. Το αποτέλεσμα είναι και εδώ λιγότερο άγχος και καλύτερες και υγιέστερες σχέσεις με τους άλλους.

Δυνατότητες της ανθοθεραπείας

Οι δυνατότητες της ανθοθεραπείας είναι σήμερα πολλές και ποικίλες, όπως πολλά είναι και τα ανθοϊάματα που συνέχεια ανακαλύπτονται και που είναι πλέον διαθέσιμα. Εκτός από το άγχος, υπάρχουν ανθοϊάματα πολύ χρήσιμα στο να να καταπολεμούν την κόπωση, άλλα που είναι σε θέση να απαλύνουν τις συνέπειες ψυχολογικών τραυμάτων, ανθοϊάματα που μπορούν να βελτιώνουν την καταθλιπτική διάθεση, να ελαττώνουν ή και να εξαλείφουν φόβους, να αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, να συντελούν στην αυτογνωσία, να αυξάνουν τις νοητικές επιδόσεις και γενικά να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και την καλλιέργεια ενός πλήθους ικανοτήτων στον άνθρωπο.

Η κατάλληλη εκλογή του ανθοϊάματος ή των συνδυασμών ανθοϊαμάτων που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάθε φορά είναι αυτό που θα καθορίσει το αν θα υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα από αυτή τη μέθοδο ή όχι. Κάποιες φορές η κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι απλή και ξεκάθαρη, άλλοτε πάλι τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα και εκεί απαιτείται αυτογνωσία και συχνά η βοήθεια ειδικού.

Υπάρχουν σήμερα αρκετοί άνθρωποι που εκπαιδεύονται στο να γίνουν σύμβουλοι ανθοθεραπείας και να βοηθούν με τα ανθοϊάματα στα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Αλλά και τα πιο σοβαρά ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα, που χρειάζονται αντιμετώπιση από ειδικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ανταποκρίνονται θαυμάσια στα ανθοϊάματα, αν ο ειδικός τα χρησιμοποιήσει κατάλληλα, παράλληλα με την όποια ακολουθούμενη ψυχολογική ή/και φαρμακευτική θεραπεία.

Τα ανθοϊάματα δεν έχουν παρενέργειες και κινδύνους, ούτε δημιουργούν προβλήματα αν λαμβάνονται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλα φάρμακα. Μπορούν να δοθούν άφοβα σε παιδιά, ακόμα και σε βρέφη, σε εγκύους, σε ηλικιωμένους, αρρώστους κλπ. Επίσης, μπορούν να δοθούν σε ζώα, όπου η επίδρασή τους είναι άμεσα εμφανής.

Μαρίνα Αγγελή
Ψυχίατρος

www.angeli.gr

 

  ΒΟΤΑΝΑ

 

Βότανα και Αρωματικά φυτά

Η ιστορία των βοτάνων
Ιπποκράτης ο Κώος
Τα βότανα της Μεσογείου
Η φαρμακευτική χρήση των βοτάνων
Αρωματικά φυτά και αρωματοθεραπεία
Χαμομήλι
Δυόσμος
Θυμάρι
Ρίγανη
Μαντζουράνα
Βασιλικός
Δεντρολίβανο
Φασκόμηλο
Κατάλογος αρωματικών φυτών και βοτάνων
 

 

Κατάλογοι σπόρων αρωματικών φυτών

ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ, ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
ΣΠΟΡΟΙ ΕΞΩΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ
ΣΠΟΡΟΙ ΒΟΤΑΝΩΝ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Ναρκωτικά

Ανθοθεραπεία

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 


Αιθέρια Έλαια

Η ιστορία του σαπουνιού
Πως να φτιάξετε χειροποίητο σαπούνι
Συνταγή για ροδόνερο
Βότανα για τα μαλλιά
Βότανα για καθαρισμό του σπιτιού
Βότανα σαν εντομοαπωθητικά για κατοικίδια
Βότανα για περιποίηση προσώπου
Βότανα για περιποίηση σώματος
Βότανα για αρωματισμό χώρου
Μπάλες από σαπούνι
Κρέμες προσώπου με φρούτα εποχής
Γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου με βιταμίνη Ε
Λουτρό με ροδοπέταλα
After Shave με βιταμίνη Ε
Πήλινγκ προσώπου με αμύγδαλα
Μάσκα προσώπου με μέλι και ταχίνι
Πήλινγκ σώματος με πλιγούρι
Εντομοαπωθητικό με λάδι βασιλικού
Αντηλιακό λάδι με αντιρυτιδική δράση
Σπρέι σώματος για ενέργεια και ευεξία
Γυναικεία λοσιόν για μετά το ξύρισμα
Αντιγηραντικό λάδι περιποίησης χεριών και ποδιών για το χειμώνα
Σπρέι ποδιών κατά της κακοσμίας
Λάδι εντριβής για κρυολόγημα
Αρωματική λοσιόν σώματος με "νόστιμα" βάμματα

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version