Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Ετήσια φυτά

Valentine.gr  

Ετήσια αναρριχώμενα φυτά. Γρήγορο και εύκολο αποτέλεσμα στον κήπο

Με καταγωγή από τροπικά μέρη του κόσμου, με εξωτικά λουλούδια με έντονα χρώματα, τα ζωηρά ετήσια αναρριχώμενα φυτά μπορούν να μεταμορφώσουν γρήγορα τον κήπο μας. 

Σχηματίζοντας εντυπωσιακές κουρτίνες από λουλούδια και φυλλώματα είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για νέους και συχνά γυμνούς κήπους. Επιπλέον, μαλακώνουν τις επιφάνειες, μεταμορφώνουν τις δομές, προσφέρουν έλεγχο και μας επιτρέπουν την ευελιξία δημιουργίας νέων πολύχρωμων σκηνικών για κάθε εποχή κάθε χρόνο.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε ετήσια αναρριχώμενα φυτά 

Έχοντας κατά νου μακρά περίοδο ανθοφορίας, που φτάνει συχνά μέχρι τους πρώτους παγετούς, μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα ετήσιων αναρριχώμενων φυτών (και μερικά πολυετή αναρριχώμενα που αντιμετωπίζονται ως ετήσια). 

Είναι εύκολο να αναπτυχθούν από σπόρους ή μπορείτε και να τα βρείτε σαν έτοιμα φυτά σε κέντρα κήπου.

Τα ετήσια αναρριχώμενα φυτά είναι ιδανικά για να σκαρφαλώνουν και να περιπλέκονται πάνω σε φράχτες, κάγκελα, καμάρες και πέργκολες. Μπορούν να αναπτυχθούν μέσω πιο μόνιμων φυτών ξενιστών, όπως αειθαλείς θάμνοι και πολυετή αναρριχώμενα. Πάντα χρήσιμα για καλοκαιρινά δοχεία και ζαρντινιέρες  στις βεράντες και τις αυλές.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ετήσια αναρριχώμενα φυτά 

Πολλοί από τα αναρριχώμενα φυτά που προτείνονται εδώ χρειάζονται κάποιο χρόνο για να αποδώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να αποφύγετε ένα απογοητευτικό θέαμα, σπέρνετε σπόρους στις αρχές του έτους (Φεβρουάριος) ή εάν δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες σποράς, εξετάστε αν μπορείτε να αγοράσετε νεαρά φυτά από κέντρα κήπου.

Τα περισσότερα ετήσια αναρριχώμενα φυτά σκαρφαλώνουν με έλικες και απαιτούν κατάλληλες δομές πάνω στις οποίες θα ανέβουν. Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε πλαστικά πλέγματα ή πλαίσια σε περιφράξεις, να εγκαταστήσετε καλώδια και να χρησιμοποιήσετε καλάμια για στήριξη.

Για να βελτιώσετε το σχήμα και να αυξήσετε τον αριθμό των ανθοφόρων βλαστών, τσιμπήστε τις άκρες των νέων βλαστών κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Μειώστε τους μακριούς μίσχους το φθινόπωρο και αφαιρέστε τους ανεπιθύμητους βλαστούς όποτε εμφανίζονται. Κατευθύνετε το φυτό για να καλύψετε την απαιτούμενη περιοχή η οποία θα πρέπει, ιδανικά, να βρίσκεται σε παρατεταμένη ηλιοφάνεια.

Εξετάστε το είδος του εδάφους και το υπόστρωμα στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες σας κατά την φύτευση. Τα περισσότερα ετήσιοι αναρριχώμενα φυτά θα ευδοκιμήσουν στο ανοιχτό έδαφος σε οποιοδήποτε εύφορο και καλά στραγγιζόμενο υπόστρωμα. Προσθέστε οργανική ύλη όπως κοπριά πριν από τη φύτευση και κατάλληλο λίπασμα, όπως συνιστάται από το φυτώριο σε περίπτωση αμφιβολίας.

Τα αναρριχώμενα φυτά λειτουργούν σαν φυτίλια και μπορούν πολύ γρήγορα να στεγνώσουν όταν είναι φυτεμένα σε δοχεία. Γι' αυτό όταν βρίσκονται στην ανάπτυξη, ποτίζετε τακτικά και εφαρμόστε ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες.

Κατάλληλα φυτά

Για γρήγορη ανάπτυξη και ανθοφορία από την πρώιμη σπορά, να επιλέξετε ετήσια αναρριχώμενα φυτά για υφή και το χρώμα  του φυλλώματος, καθώς και για το εκθαμβωτικό χρώμα των λουλουδιών.

Ορισμένα αναρριχώμενα που αναφέρονται εδώ είναι τεχνικά πολυετή φυτά, αλλά συνήθως καλλιεργούνται ως ετήσια. Δηλαδή πρέπει να αναπτύσσονται φρέσκα από σπόρους κάθε άνοιξη.

Cobaea scandens (Κομπέα): Μεγάλα και ξεχωριστά πράσινα λευκοκίτρινα καλοκαιρινά λουλούδια που γίνονται πορφυρα με την ηλικία και κρεμώδη λευκά λουλούδια μέχρι τους πρώτους παγετούς. Ύψος έως 3-5 μέτρα.

Eccremocarpus scaber (Εκκρεμόκαρπος): Λεπτό αναρριχώμενο με κυλινδρικά λουλούδια σε αποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί, ροζ και κίτρινου, αργά την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και φύλλα που αποτελούνται από γκριζωπό πράσινα φυλλάδια. Φτάνει ύψος 3 μέτρα.

Ipomoea purpurea (Ιπομέα): Αναρριχώμενη περικοκλάδα με λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, μπλε μωβ, ροζ  και δίχρωμσ. Έχει τρίχωτά κλαδιά και λοβωτά μεσαία πράσινα φύλλα. Ύψος 1,8-2,5 μέτρα.

Maurandya scandens (Μαυράντια): Αναρριχώμενη περικοκλάδα με καλοκαιρινά λουλούδια χωνάκια με λευκό μωβ χρώμα και λοβωτά φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Το ύψος μπορεί συχνά να υπερβαίνει τα 1,8 μέτρα.

Rhodochiton atrosanguineus (Ροδοχιτώνας): Λεπτή αναρριχώμενη περικοκλάδα με άφθονα σωληνοειδή πορφυρά φουξ άνθη από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο και πλούσια-πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Ύψος έως 3 μέτρα. μερικές φορές περισσότερο.

Thunbergia alata (Θουμβέργια): Περικοκλάδα που εμφανίζει μάζες από πορτοκαλοκίτρινα, κρεμ ή άσπρα λουλούδια με μαύρο κέντρο και τριγωνικά πράσινα φύλλα. Ένα ιδανικό αναρριχώμενο για φράχτες ή για δοχεία με περγκολες. Ύψος έως 1,5-2.5 μέτρα.

Tropaeolum majus (Τροπαίουλο - Καπουτσίνος): Εύκολο στην ανάπτυξη, αγαπημένο των παιδιών, θα σκαρφαλώσει άνετα πάνω σε οποιαδήποτε δομή  θάμνους η φράχτες με διακριτικά κόκκινα, κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη και τα λαμπερά φύλλα σε σχήμα νεφρού. Ύψος έως 3 μέτρα.

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

Ετήσια φυτά

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version