Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΕΡΕΥΝΑ

Valentine.gr  

Why Plants - Γιατί τα διακοσμητικά φυτά δεν είναι μόνο όμορφα, είναι και απαραίτητα.

Τα φυτά εσωτερικών χώρων είναι απαραίτητα στα σύγχρονα σπίτια. Μια μεγάλη έρευνα της ΝΑΣΑ απέδειξε ότι εκτός από διακοσμητικά τα φυτά είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να καθαρίσουμε την επιβαρημένη ατμόσφαιρα του σπιτιού μας ή του χώρου εργασίας μας. Την έρευνα με τον τίτλο "Why Plants" δημοσιεύουμε εδώ αναλυτικά.

 
Το "Σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων".
 

Τα μοντέρνα σπίτια για οικονομικούς λόγους σχεδιάζονται να έχουν υψηλής μόνωσης σφραγιστό περιβάλλον. Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει το 90% της ζωής του σ' αυτό το περιβάλλον. Τα μοντέρνα συνθετικά υλικά των ημερών μας εκπέμπουν τοξικά οργανικά χημικά, τα οποία παραμένουν στο χώρο λόγω έλλειψης εξαερισμού.

Τα χαλιά, η επίπλωση, τα μηχανήματα, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οι κόλλες είναι αυτά τα αντικείμενα που εκπέμπουν εξατμιζόμενα, οργανικά χημικά στον αέρα. Χημικά σαν την φορμαλδεΰδη, την βενζόλη, και την ακετόνη συσσωρεύονται στον αέρα. Και οι άνθρωποι επίσης εκπέμπουν αέρια (βιοαπόβλητα) όπως μεθάνιο, αμμωνία, ξυλένιο και αλκοόλες. 

Αναπνέουμε ένα μείγμα αυτών των αερίων, όταν βρισκόμαστε σε περιορισμένους χώρους (σε εσωτερικούς χώρους, τα επίπεδα μόλυνσης βρέθηκαν να είναι 100 φορές υψηλότερα από το κανονικό). Στο εξωτερικό περιβάλλον, η φύση καθαρίζει τον αέρα για μας. Στους εσωτερικούς χώρους αυτά τα χημικά μπορούν να επικάθονται και είναι τώρα γνωστό ότι τέτοια μολυσμένα αέρια είναι υπεύθυνα για την ευρεία εξάπλωση του φαινομένου του "Συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων". Αυτό έγινε ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και εμφανές από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν τα κτίρια άρχισαν να κτίζονται ερμητικά σφραγιστά για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το Σύνδρομο των άρρωστων κτιρίων εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Οι πιο κοινοί είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις, φτέρνισμα, άσθμα, αναπνευστικοί ερεθισμοί,(τσούξιμο στα μάτια και ερεθισμός στο λαιμό), και έχει συνδεθεί με τον καρκίνο και το "Σύνδρομο των αιφνίδιων βρεφικών θανάτων" (SIDS).

Πηγές ρύπανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με τις έρευνες της ΝΑΣΑ, οι αναφορές σε τοξικά κοινά σε περιβάλλον  εσωτερικών χώρων, εστιάζονται στην βενζόλη, την φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο.

Ρύπος Πηγές Επιπτώσεις
Βενζόλη

Μία συνήθης διαλυτική ουσία, περιέχεται επίσης στα καύσιμα.

Μελάνι, λάδια, χρώματα, πλαστικά, καουτσούκ, γκαζολίνη, απορρυπαντικά, φαρμακευτικά, βαφές, καπνός τσιγάρου, συνθετικές ίνες. Ερεθισμός σε δέρμα και μάτια (ξηροδερμία, φλεγμονές, φλύκταινες και δερματίτιδα), ζαλάδα, αδυναμία, πονοκέφαλος, ναυτία, θολή όραση, αναπνευστικά προβλήματα, ρίγος, αρρυθμίες, βλάβες σε συκώτι και νεφρά, ανορεξία, υπνηλία, νευρικότητα, ψυχικές διαταραχές, αιματολογικά νοσήματα και καρκινώματα.
Φορμαλδεΰδη

Μία απολυμαντική, συντηρητική και θεραπευτική ουσία.

Νοβοπάν, MDF, πολυουρεθάνη, χαρτοσακούλες, λαδόχαρτο, διάφορα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σαν στερεωτικά και συγκολλητικά. Ερεθισμός στους βλεννογόνους υμένες των ματιών, της μύτης και του λαιμού, αλλεργική δερματίτιδα, αναπνευστικά προβλήματα, ερεθισμός ματιών, πονοκέφαλος, άσθμα, και καρκινώματα στο λαιμό.
Τριχλωροαιθυλένιο

 Ένα εμπορικό προϊόν για βιομηχανική χρήση.

 

Μεταλλικοί απολυμαντές, προϊόντα στεγνού καθαρισμού, μελάνι τυπώματος λούστρο, βερνίκια, συγκολλητικά. Ενδεχόμενος καρκίνος στο συκώτι.

Η μελέτη της ΝΑΣΑ δείχνει ότι τα κοινά φυτά βοηθούν στη μείωση της ρύπανσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους....

Τα κοινά φυτά εσωτερικών χώρων μπορούν να θεωρηθούν ένα αξιόλογο όπλο στη μάχη ενάντια στα αυξανόμενα επίπεδα μόλυνσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Τέτοια φυτά στο σπίτι και στο γραφείο σας δεν είναι μόνο διακοσμητικά, αλλά οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ βρήκαν ότι είναι εκπληκτικά χρήσιμα στο να απορροφούν τα μολυσμένα βλαβερά αέρια και να καθαρίζουν τον αέρα στα σύγχρονα κτίρια.

Η ΝΑΣΑ μετά από διετή μελέτη ανακοίνωσε ότι προτείνει μία πιο φιλοσοφημένη μέθοδο για την καταπολέμηση της μόλυνσης: Τα κοινά φυτά εσωτερικών χώρων μπορούν να θεωρηθούν ένας φυσικός τρόπος βοήθειας στη μάχη του "Συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων".

Την έρευνα για τη χρήση μιας βιολογικής διαδικασίας, σαν λύση στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα στους γήινους βιότοπους αλλά και στο διάστημα, επιμελήθηκε για πολλά χρόνια ο Dr. Bill Wolverton, ειδικός ερευνητής επιστήμονας της ΝΑΣΑ.

Βασισμένη σε προηγούμενες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους, η ΝΑΣΑ  ξεκίνησε μια μελέτη χρησιμοποιώντας γύρω στις δώδεκα ποικιλίες διακοσμητικά φυτά για να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητά τους στην απομάκρυνση διαφόρων σημαντικών μολυσματικών στοιχείων που έχουν σχέση με την μόλυνση του αέρα. Η έρευνα της ΝΑΣΑ στα φυτά εσωτερικού χώρου βρήκε ότι τα ζωντανά φυτά είναι τόσο αποτελεσματικά στο να απορροφούν μολυσματικά στοιχεία, ώστε μερικά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν γι' αυτό το σκοπό στο διάστημα σαν μέρος του συστήματος υποστήριξης της βιολογικής ζωής στους διαστημικούς σταθμούς του μέλλοντος.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ο δρ. Wolverton λέει ότι η μελέτη έδειξε πως τα κοινά φυτά εσωτερικών χώρων μπορούν να απομακρύνουν τα κύρια μολυσματικά στοιχεία  από το περιβάλλον των εσωτερικών χώρων. "Πιστεύουμε ότι μελλοντικά αποτελέσματα της έρευνάς μας θα αναδείξουν ακόμα πιο ισχυρά επιχειρήματα σύμφωνα με τα οποία τα κοινά φυτά εσωτερικών χώρων μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ αποτελεσματικό κομμάτι ενός συστήματος που θα χρησιμοποιείται για να παρέχει σπίτια και χώρους εργασίας χωρίς ατμοσφαιρική μόλυνση."

Κάθε τύπος φυτού τοποθετήθηκε σε σφραγισμένα δωμάτια από πλεξιγκλάς τα οποία εμποτίστηκαν με χημικά. Το φιλόδεντρο, ο πόθος και το χλωρόφυτο μετρήθηκαν σαν τα πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των μορίων φορμαλδεΰδης. Τα ανθοφόρα  φυτά όπως οι ζέρμπερα μαργαρίτα και το χρυσάνθεμο μετρήθηκαν να υπερέχουν στην απομάκρυνση της βενζόλης από την ατμόσφαιρα των δωματίων. Άλλοι καλοί δείκτες είναι η δράκαινα μασαντζιάνα και το σπαθίφυλλο. "Τα φυτά παίρνουν ουσίες από τον αέρα μέσα από τα μικροσκοπικά ανοίγματα που έχουν στα φύλλα τους," είπε ο δρ. Wolverton. "Αλλά οι έρευνες στα εργαστήριά μας έχουν προσδιορίσει ότι τα φύλλα των φυτών, οι ρίζες και τα βακτήρια του εδάφους είναι όλα σημαντικά στο να απομακρύνουν ίχνη τοξικών αερίων".

"Συνδυάζοντας την φύση με την τεχνολογία μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των φυτών στην απομάκρυνση της μόλυνσης από τον αέρα. Ένας ζωντανός καθαριστής αέρα δημιουργείται συνδυάζοντας ενεργό άνθρακα και έναν ανεμιστήρα με ένα φυτό σε γλάστρα. Οι ρίζες του φυτού αναπτύσσονται πάνω στον άνθρακα και σιγά σιγά μειώνουν τα χημικά που απορροφώνται εκεί," εξηγεί ο δρ. Wolverton.

Η έρευνα της ΝΑΣΑ έδειξε με ακρίβεια ότι τα ζωντανά, πράσινα και ανθοφόρα φυτά μπορούν να απομακρύνουν διάφορα τοξικά χημικά από τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτά στο σπίτι σας ή στο γραφείο σας για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα και να κάνετε τους χώρους σας πιο ευχάριστους για ζωή και εργασία. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα, αποδίδουν και καλύτερα και απολαμβάνουν τη ζωή περισσότερο.

Τα πειράματα της ΝΑΣΑ.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στους εσωτερικούς χώρους, αφού ο επιπλέον εξαερισμός δεν είναι πάντα εφικτός στις μέρες μας λόγω κόστους;

Η απάντηση δόθηκε από την ΝΑΣΑ. Σε μελέτες που σχεδιάστηκαν για να ανακαλύψουν πώς θα καθαρίσουν τον αέρα για τους αστροναύτες στις σεληνιακές αποστολές, στα αεροστεγή περιβάλλοντα των διαστημοπλοίων, βρέθηκε ότι αρκετά φυτά μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τις ρυπαντικές ουσίες από τον αέρα.

Η εργασία αυτή εκπονήθηκε στο John C. Stennis Space Center στην δεκαετία του 1980.

Η ΝΑΣΑ  κατασκεύασε ένα "Βιοσπίτι", μια εντελώς σφραγιστή κατασκευή, με μοντέλο το περιβάλλον ενός σύγχρονου σπιτιού.

Αυτό το "Βιοσπίτι", κατασκευάστηκε από μοντέρνα, συνθετικά υλικά, που ήταν πηγές εκπομπής πολλών οργανικών χημικών αερίων. Οι εθελοντές που έζησαν εκεί εμφάνισαν τυπικά συμπτώματα του συνδρόμου των άρρωστων κτιρίων όπως τσούξιμο στα μάτια και αναπνευστικά προβλήματα.

Αφού τοποθετήθηκαν φυτά στο "Βιοσπίτι" υπήρξε σημαντική πτώση στην εκπομπή των οργανικών χημικών αερίων και δεν παρατηρήθηκαν επιπλέον συμπτώματα του συνδρόμου.

Τα φυτά επίσης αποβάλλουν υδρατμούς (με τη διαπνοή) οι οποίοι αυξάνουν την υγρασία του αέρα. Αυτό είναι επίσης σημαντικό, καθώς ο ξερός αέρας προξενεί βλάβες στη μύτη και στις μεμβράνες του λαιμού μας και αυξάνει την ευαισθησία μας στις λοιμώξεις.

Μερικά οφέλη από αληθινά φυτά εσωτερικών χώρων σε περιβάλλον εργασίας

  • Τα φυτά απομακρύνουν τις χημικές τοξίνες από τον αέρα των εσωτερικών χώρων. Ειδικά τις 3 βλαβερότερες. Την φορμαλδεΰδη, την βενζόλη και το τριχλωροαιθυλένιο. 
  • Τα φυτά βοηθούν να μειωθεί η κόπωση των ματιών προσφέροντας μια φρέσκια εστία θέασης.
  • Προσφέρουν ένα ελκυστικό πολύχρωμο διακοσμητικό στοιχείο στους εργασιακούς χώρους.
  • Μπορούν να αυξήσουν την υγρασία στον ξερό αέρα απελευθερώνοντας οξυγόνο, υδρατμούς, και μειώνοντας τα προβλήματα του στατικού αέρα.
  • Τα φυτά δημιουργούν μια ευχάριστη φυσική ατμόσφαιρα, μεταφέροντας κάτι από το το φυσικό τους περιβάλλον στους εσωτερικούς χώρους.

Ο κατάλογος της ΝΑΣΑ με τα 50 πιο αποτελεσματικά φυτά στον καθαρισμό του αέρα

Η γενική αξιολόγηση στον παρακάτω πίνακα, είναι μια διαβάθμιση που βασίζεται στην συνολική παρουσίαση των φυτών στο φιλτράρισμα του αέρα, στην ευκολία συντήρησης, στην αντοχή στις ασθένειες, και στο βαθμό διαπνοής (Πόση ποσότητα νερού απελευθερώνεται στον αέρα - η υγρασία είναι είναι καλός παράγοντας και για μας επίσης)

Η αξιολόγηση αποκομιδής τοξινών είναι μια μέτρηση της ικανότητας των φυτών να απομακρύνουν τους ρύπους από τον αέρα. Τα παρακάτω αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν μετρώντας την αποκομιδή φορμαλδεΰδης (μετρήθηκαν σε μικρογραμμάρια ανά ώρα), ενός κοινού ρύπου στα σπίτια μας, που εκπέμπεται από μπογιές, κόλλες και είδη οικιακής χρήσης.

ΟΝΟΜΑ ΦΥΤΟΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑΣΑ

ΟΝΟΜΑ ΦΥΤΟΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑΣΑ

Γενική Αποκομιδή τοξινών Γενική Αποκομιδή τοξινών
Boston Fern 7.5 20 Chinese Evergreen 5.3 7
Chrysanthemum 7.4 15 Spider Plant 5.4 7
Gerbera Daisy 7.3 14 Banana 5.8 7
Pygmy Date Palm 7.8 14 Red Emerald Philodendron 7.0 6
Janet Craig 7.8 14 Dumb Cane (Camila) 6.2 5
Bamboo Palm 8.4 14 Elephant Ear Philodendron 6.2 5
Kimberley Queen Fern 7.4 14 Golden Pothos 7.5 5
Rubber Plant 8.0 12 Norfolk Island Pine 6.2 5
English Ivy 7.8 12 Wax Begonia 6.3 5
Weeping Fig 6.5 10 Prayer Plant 6.0 4
Peace Lily 7.5 10 Oakleaf Ivy 5.7 4
Areca Palm 8.5 10 Christmas Cacti 5.8 4
Corn Plant 7.5 10 Lace Tree Philodendron 6.3 4
Lady Palm 8.5 9 Arrowhead Vine 7.0 4
Umbrella Tree 6.5 9 Heart Leaf Philodendron 6.3 4
Dragon Tree 7.0 8 Lady Jane 5.3 4
Warneckei 7.3 8 Peacock Plant 5.0 4
Lily Turf 5.5 8 Poinsettia 5.1 4
Dendrobium Orchid 5.5 8 Cyclamen 4.8 4
Dumb Cane (Exotica) 6.8 8 Moth Orchid 4.5 3
Tulip 4.7 7 Urn Plant 4.8 3
Ficus alii 7.7 7 Croton 5.3 3
King of Hearts 6.0 7 Mother-in-Law's Tongue 6.3 2
Parlor Palm 6.6 7 Aloe vera 5.0 2
Azalea 5.1 6 Kalanchoe 4.5 2

Τα 10 πιο αποτελεσματικά φυτά στην απομάκρυνση φορμαλδεΰδης, βενζόλης και μονοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα:

Κοινή ονομασία Επιστημονική ονομασία
Χαμαιδώρεα Chamaedorea Seifritzii
Αγλαόνημα Aglaonema Modestum
Κισσός Hedera Helix
Ζέρμπερα Μαργαρίτα Gerbera Jamesonii
Δράκαινα "Janet Craig" Dracaena "Janet Craig"
Δράκαινα Mαρτζινάτα Dracaena Marginata
Δράκαινα Μασαντζιάνα Dracaena Massangeana
Σανσεβέρια Sansevieria Laurentii
Χρυσάνθεμο Chrysantheium morifolium
Σπαθίφυλλο Spathiphyllum "Mauna Loa"
Δράκαινα "Warneckii" Dracaena "Warneckii"

 

  

  ΕΡΕΥΝΑ

 

Νεροκολοκύθα. Ένα πολυσκεύος 10.000 ετών!
Ρώσοι επιστήμονες ξαναζωντάνεψαν φυτό της εποχής των παγετώνων
Γκουανό. Το αρχαιότερο οργανικό λίπασμα
Οι νάνοι των κήπων
Τα αγχωμένα φυτά παράγουν ασπιρίνη
Τα εξωγήινα φυτά μπορεί να είναι κίτρινα, κόκκινα ή μαύρα
Λουλουδοεπικοινωνία
Κολλιτσίδες. Φυτά λαθρεπιβάτες ή φυτά εφευρέτες;
Η Τουλίπα το σύμβολο της απόλυτης αγάπης, το έμβλημα της Κωνσταντινούπολης
Η Μαύρη Τουλίπα και τα μυστήρια
Αχ αυτό το τριαντάφυλλο!
Το στρες στα φυτά
Το τετράφυλλο τριφύλλι
Αμυγδαλιά: Σύμβολο της νέας αρχής, της νέας χρονιάς, της ανάστασης!
Η Κηποτεχνία και η Ανθοκομία ως εργοθεραπευτικό μέσο
Φυτέψτε το κινητό σας!
Ο ιβίσκος μπορεί να περιορίσει τη χοληστερόλη!
Λουλούδια που τραγουδούν!
Ανθρώπινο γονίδιο μπορεί να παράγει μπλε τριαντάφυλλο.
Η Πρωτομαγιά των λουλουδιών και το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.
Μεταλλαγμένα λουλούδια. Διαστροφή ή ιστορική συνέχεια;
Βασιλικός Πολτός. Μύθος ή πραγματικότητα;
Στα ίχνη του Αι-Βασίλη
Τα κεριά και η ιστορία τους
Το υπέροχο Δαμασκηνό Ρόδο
Η ιστορία του Κρόκου. Ο κόκκινος χρυσός.
Ψηφιδοκαλλιέργεια. Η τέχνη των ανάγλυφων φυτών.
Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
Γνωρίζουν Μαθηματικά τα...φυτά;
Infiorata. Καλλιτεχνικά χαλιά από λουλούδια
Αίμα από φυτά
Η σεξουαλικότητα των φυτών
Το αγκάθι του Μεσανατολικού
Why Plants - Γιατί τα διακοσμητικά φυτά δεν είναι μόνο όμορφα, είναι και απαραίτητα
Φυτά εσωτερικού χώρου: διακοσμούν και σώζουν ζωές!
Η ιστορία της Τουλίπας. Μύθος, πάθος και τζόγος.
Amorphophallus titanum. Το ξύπνημα του γίγαντα
Γήινοι σπόροι φύτρωσαν στο διάστημα
Πως τα ίδια τα φυτά κατευθύνουν την προσπάθεια φωτισμού τους
Ο βασιλικός και ο Τίμιος Σταυρός. Λαϊκός θρύλος
Έρανον τον τάφον αι μυροφόροι μύρα
Τα λουλούδια του Πάσχα
Ο κρίνος της Παναγίας.
Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας. Ψωμί και τριαντάφυλλα.
Εγκυμοσύνη. Χρησιμοποιήστε τα είδη τσαγιού από βότανα με προσοχή.
Cicely Mary Barker. Οι νεράιδες των λουλουδιών
Ο ψηλότερος καλλιτεχνικά κλαδεμένος θάμνος του κόσμου
Κadomatsu. Η ανθοσύνθεση της Πρωτοχρονιάς στην Ιαπωνία
Le Pot Η αυτοκινούμενη γλάστρα ρομπότ
Στις πεδιάδες της Φλάνδρας (In Flanders fields)
Ο ρόλος των λουλουδιών διεθνώς. Ελλάδα-Σαντορίνη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version