Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
 

flaglogo-gr.bmp (910 bytes)  

Unitedkingdom_sm.gif (528 bytes)  

Welcome To The Greek Flowers Portal

Home   Info   Contact   E-shop

   

Θέλετε να ενημερώνεστε καλύτερα από το Valentine; Γράψτε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω και κάντε κλικ στο κουμπί:


 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ » Φυτά για το σπίτι

Valentine.gr  

Φυτά που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό σπίτι. (από την Μαίρη Υφαντή)

Κέντια 

Περιγραφή – Προέλευση

H κέντια είναι μία από τις ομορφότερες προτάσεις για την διακόσμηση εσωτερικών χώρων, καθώς η έντονη παρουσία της τραβάει την προσοχή. Είναι κομψή και αεράτη και θα δώσει έναν τροπικό και αξιοπρεπή τόνο σε οποιοδήποτε σημείο. Ιδανική τόσο για το σπίτι σας όσο και για επαγγελματικούς χώρους.

Η κέντια προέρχεται από το νησί Lord Howe, βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Αυτό το τροπικό νησί αποτελεί και το μοναδικό σημείο στον κόσμο όπου οι κέντιες αναπτύσσονται στη φύση.

Η κέντια έχει ένα λεπτό βασικό κορμό από τον οποίο ξεκινούν μακριοί μίσχοι με φοινικοειδή φύλλα. Η ανάπτυξή της είναι αργή και μπορεί να μείνει στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό. Αν και οι κέντιες είναι αρκετά ακριβές, είναι από τα πιο ανθεκτικά και εύκολα προσαρμόσιμα φυτά εσωτερικού χώρου.


Φροντίδα

Οι κέντιες δεν αγαπούν και δεν αντέχουν το απευθείας ηλιακό φως. Αν και μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα σε χώρους με λιγότερο φως, δεν θα επιβιώσουν σε δωμάτια που δεν δέχονται καθόλου φυσικό φως. Η ανάπτυξη αυτών των φυτών είναι γενικά αργή, αν όμως το δωμάτιο στο οποίο βρίσκονται δέχεται άφθονο φυσικό (πάντα φιλτραρισμένο) φως, τότε η ανάπτυξή τους θα ενισχυθεί και το φυτό θα αποκτήσει πιο συμπαγές σχήμα. Ο ιδανικός προσανατολισμός, όσον αφορά το φωτισμό, είναι κοντά σε ένα βορεινό ή ανατολικό παράθυρο. Λίγος απευθείας ήλιος το χειμώνα δεν θα κάνει κακό στο φυτό σας, όμως αποφύγετε πάσει θυσία τις καυτές καλοκαιρινές ακτίνες που θα κάψουν τα φύλλα του φυτού. 

Επίσης αποφύγετε να εκθέσετε το φυτό σας σε κρύα ρεύματα ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γιατί και πάλι τα φύλλα του θα καούν. Η κέντια δεν αντέχει την παγωνιά και θα καταστραφεί. Αποφύγετε να αφήνετε τα φύλλα της να ακουμπούν σε τζάμια κατά τη διάρκεια της νύχτας αν η θερμοκρασία έξω είναι πολύ χαμηλή.

Επίσης αποφύγετε τα γυαλιστικά σπρέϋ. Τα φύλλα της κέντιας θα καταστραφούν καθώς δεν ανέχονται κάποια από τα συστατικά που περιέχονται σε αυτά τα σπρέι.

Οι κέντιες, όπως και όλα τα φοινικοειδή, δεν κλαδεύονται γιατί το σχήμα τους και ο τρόπος ανάπτυξής τους δεν το επιτρέπουν. Το μέγεθος μίας ώριμης κέντιας είναι πολύ εντυπωσιακό. Εύκολα φτάνουν ή ξεπερνούν τα δύο μέτρα σε ύψος αν και τα χαμηλότερα φύλλα τους σπάνια ξεπερνούν το ένα μέτρο. Ο χώρος όμως που θα χρειαστεί ένα ώριμο φυτό είναι αρκετά μεγαλύτερος καθώς τα φύλλα τους γέρνουν σε σχήμα αψίδας. Τοποθετείστε λοιπόν τις κέντιες σε γωνίες ή απομονωμένα σημεία που θέλετε να καλύψετε και να ομορφύνετε. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε να τις τοποθετήσετε σε σημεία με πολύ κίνηση ώστε οι άνθρωποι που περνούν δίπλα τους να μην ακουμπούν στα φύλλα τους και τις ταλαιπωρούν.

Πριν ποτίσετε, πάντα να ελέγχετε την επιφάνεια του χώματος με το δάχτυλό σας. Η συχνότητα και η ποσότητα του νερού θα πρέπει να διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές καθώς τα ίδια τα φυτά χρειάζονται λιγότερο ή περισσότερο νερό ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, όπως τη θερμοκρασία ή την υγρασία. Αν το χώμα σας φαίνεται υγρό, μην ποτίσετε. Ποτίστε όμως αν αισθάνεστε το χώμα στεγνό.

Κάθε φορά που ποτίζετε, ρίξτε άφθονο νερό, μέχρι να αρχίσει να βγαίνει από τις τρύπες αποστράγγισης. Ετσι εξασφαλίζετε ότι έχει βραχεί όλη η μπάλα του χώματος. Αδειάζετε πάντα το νερό που περισσεύει στο πιατάκι της γλάστρας ώστε να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.

Καθώς οι κέντιες γίνονται πολύ μεγάλες σε μέγεθος και ιδιαίτερα δύσκολες στη μετακίνησή τους, φροντίστε να βρείτε έναν εύκολο τρόπο για να αδειάζετε το νερό από το πιατάκι. Μία μεταλλική βάση δύο επιπέδων θα ήταν μία καλή ιδέα. Στην επάνω θέση θα τοποθετήσετε τη γλάστρα ενώ στην κάτω θέση το πιατάκι. Αν χρειαστεί, είναι εύκολο να απομακρύνετε το πιάτο και να το αδειάσετε χωρίς να μετακινήσετε τη γλάστρα. 

Αν πάλι, η γλάστρα σας βρίσκεται μέσα σε κάποιο διακοσμητικό κασπό, τοποθετήστε ένα τούβλο μεταξύ της γλάστρας και του κασπό. Ετσι το φυτό σας δεν θα «πατάει» μέσα στο νερό. Επίσης, οι πλαστικές αντλίες που πωλούνται στα καταστήματα για την άντληση λαδιού ή κρασιού από βαρέλια, ή ακόμη και οι «κλέφτες» για τη βενζίνη, θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να τραβάτε το νερό που περισσεύει μέσα στο κασπώ χωρίς να μετακινήσετε το φυτό. 

Οι κέντιες έχουν ανάγκη από υγρασία στο περιβάλλον τους. Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι κέντιες απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα υγρασίας ενώ συνήθως στους εσωτερικούς χώρους η υγρασία είναι εξαιρετικά χαμηλή και ως αποτέλεσμα οι άκρες των φύλλων ξεραίνονται. Για να αυξήσετε την υγρασία του χώρου, χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα ή ένα δίσκο με άμμο ή χαλίκια που θα φροντίζετε να είναι πάντα υγρά. Επίσης, το φυτό σας θα είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένο αν το ψεκάζετε με χλιαρό νερό όσο πιο συχνά μπορείτε.

Τα φοινικοειδή γενικότερα, δεν θέλουν να ταλαιπωρούνται οι ρίζες τους. Με την αργή τους ανάπτυξη, οι κέντιες μπορούν να παραμείνουν στην ίδια γλάστρα από 3-5 χρόνια. Κάποια στιγμή που το χώμα θα είναι στεγνό, προσπαθήστε να σηκώσετε το φυτό από τη γλάστρα, αν η μπάλα του χώματος γλυστράει εύκολα και η εξωτερική της επιφάνεια φαίνεται να αποτελείται κυρίως από ρίζες παρά χώμα, τότε είναι η στιγμή που πρέπει να αλλάξετε γλάστρα. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε γλάστρες ίδιου σχήματος που να είναι 1 ή 2 νούμερα μεγαλύτερες από την αρχική. 

Το χώμα τους θα πρέπει να είναι ελαφρύ, να περιέχει περλίτη που διατηρεί την υγρασία και να έχει άριστη αποστράγγιση.

Μπορείτε να λιπαίνετε το φυτό σας με κάποιο λίπασμα για πράσινα φυτά, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται στην ετικέτα του σκευάσματος. Μην λιπαίνετε παρά μόνο όταν το φυτό είναι σε φάση ενεργής ανάπτυξης, δηλαδή από Μάρτιο έως και αρχές Οκτώβρη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσβάλλονται από έντομα και ασθένειες λιγότερο συχνά από εκείνα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Αν όμως έχετε κήπο ή φυτά στη βεράντα σας, ελέγχετε συχνά και την κέντια για έντομα. Οι κέντιες προσβάλλονται κυρίως από τετράνυχο και κοκκοειδή. Αν εντοπίσετε το πρόβλημα έγκαιρα, φροντίστε να προμηθευτείτε τα ειδικά φάρμακα ώστε να προλάβετε την εξάπλωση των εντόμων. Και βέβαια να θυμάστε ότι, όπως και στους ανθρώπους, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ο συχνός καθαρισμός των φύλλων με χλιαρό νερό και σαπούνι (2-3 σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων σε 1 λίτρο χλιαρό νερό) μπορεί να μειώσει κατά πολύ τις πιθανότητες προσβολής του φυτού από τέτοια έντομα.

Ακριβές μεν αλλά πανέμορφες, εντυπωσιακές και ανθεκτικές οι κέντιες, είναι η πιο όμορφη πρόταση για τη διακόσμηση κάθε χώρου. Δοκιμάστε τις, αξίζουν και τον κόπο και τα χρήματα.

 

Μαίρη Υφαντή
mefanti@otenet.gr

 

 

  ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟΣ

διαβάστε επίσης...

Φυτά που ταιριάζουν σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Από την Μαίρη Υφαντή
Μπουκαμβίλια
Χρυσάνθεμο
Μπέντζαμιν
Σεφλέρα
Υπομονή
Ποϊνσέττια
Γλιτσίνια
Κυκλάμινο
Πλουμέρια
Καλλιστήμων
Ορτανσία
Ιβίσκος
Γιασεμί
Γεράνι
Αζαλέα
Γαρδένια
Καμέλια
Γιούκα
Δράκαινα
Πόθος
Σπαθίφυλλο
Ντιεφενμπάχια
Ανθούριο
Kρότων
Πλουμπάγκο
Αγλαόνημα
Καλαγχόη
Ραφίς
Σαιντπώλια
Κέντια
Παχίρα
Φούλι
Κέστρο
Mπιγκνόνια

Από τον Άγγελο Γροντά
Αλοκάσια Wentii (Alocasia Wentii)
Φίκος Lyrata Ficus Lyrata)
Tηλέγραφος (Tradescantia Pallida)

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ...


 

Μήπως το λουλούδι σας αρρώστησε;

Ρωτήστε τον γιατρό των λουλουδιών. Κλικ στην εικόνα


Valentine.gr/The Greek Flowers Portal
....

Home | Information | Advertise | Contact Us | Greek Version | English Version